Skip to content

Kis mamakalauz

Találatok: 6

22


KIS MAMAKALAUZ

a csecsemők gondozásához

Lektorálta:

Dr. Szentágothai Klára gyermekorvos Pacsics Valéria vezető védőnő

Kiadta: Mölnlycke Kft.


TARTALOMJEGYZÉK

        Ajánlás 5

        Bevezető 7

        A baba táplálása 9

        Hogyan pelenkázzuk a babát? 19

        A baba fürdetése 28

        A baba öltöztetése 34

        Felhasznált és ajánlott irodalom 38


AJÁNLÁS

Örömmel ajánlom nemcsak a jövendő édesanyáknak, de az édesapáknak is ezt a kis útmutatót.

Mindannyian, akiknek már részünk volt egy gyermek születésé­nek csodájában, tudjuk, hogy életünk legboldogabb napjai és hetei, amikor újszülöttünkkel ismerkedünk. Ne hagyjuk meg­zavarni ezt a boldogságot fölösleges aggodalmaskodással, kimerítő fáradozással, kapkodással, hogy valamely bonyolult előírásoknak megfeleljünk! Ha sikerül életünknek ezt a boldogság-szigetét megőrizni, könnyebben adhatunk egész életre szóló kincseket: szeretetet, derűt, állóképességet, önbizalmat a családunkba született kicsi embernek.

Készüljünk jövetelére úgy, hogy amikor itt van, már csak rá kelljen figyelnünk!

Dr. Szentágothai Klára gyermekorvos


BEVEZETŐ

Már mennyi mindent tudsz a hasadban hordott kisbabádról! Tudod, mikor szokott élénkebb lenni, tudod, hogy hol lehet a kis feje, hol a lábai, milyen mozdulatokkal “szeret” meglepetést szerezni neked… Már egész jól ismered, és mégis, az igazi megismerése még néhány hét, néhány hónap múlva veszi kezdetét.

Ha ő lesz az első kisbabád, lehet hogy most kicsit szorongsz, hogy képes leszel-e mindent úgy csinálni majd, ahogy a legjobb neki. Ha második vagy harmadik gyerekként születik, majd Te is megdöbbensz, hogy akár a 2 éves kisgyerek is milyen óriásnak tűnik “hatalmas” kezeivel, lábaival a pici újszülött mellett, ahogy kézbe veszed. Bár már van tapasztalatod, de kevés időd ellené­re is megpróbálod felfrissíteni, mit hogyan is kell csinálni kezdet­ben.

Ez a könyvecske szeretne gyors segítséget nyújtani. A leg­fontosabb dolgokra kiterjedő, könnyen kezelhető kis kézikönyvet szeretnénk kiadni, így mindenre nem térhetünk ki. Tekintsd ezt a könyvet tömör összefoglalásnak! Reméljük, jó hasznát veszed, segítünk vele.

Ösztönösen tegezve szólítottalak meg, ugye nem érzed bántónak? Hiszen annyi különbözőségünk mellett is a legfontosabb közös most mindannyiunkban: gyerekeinkről beszélünk, gondolkodunk ezeken a lapokon…


A baba táplálása

Ne csodálkozz, és ne veszítsd el a fejed, ha akár az egyébként sokat alvó, nyugodt kisbabád a kórházból való hazatéréskor sok sírással mutatkozik be a család többi tagjának. Hiszen az élete első öt napjában megismert világhoz képest most ezernyi új inger éri, és ez nem csoda, ha fárasztja. A világ tele van új zajokkal, szagokkal, fényekkel. De persze csakhamar éhes is lesz, hiszen gyorsan elröpült az idő az utolsó szoptatás óta, ideje tehát, hogy megszoptasd.

Ugye már most, a születése előtt szilárdan elhatároztad, hogy szoptatni fogod, mégpedig ameddig szüksége lesz rá? Ne azt < mondd, hogy remélem, hogy tudom majd szoptatni, mert ez kevés!

Hidd és akard, hogy lesz tejed! Miért ne lenne, hiszen ha kellő inger éri a mellet, azaz gyakran teszed mellre a kicsit, szervezeted tudja, mit kell tennie. Ne kételkedj benne, hogy a kicsi fog szopni, hiszen a szopó reflex rettenetesen erős pa­rancs a baba számára, és abban se kételkedj, hogy fogod-e tudni, hogy mit hogyan kell tenned, hiszen a kórház és a védőnő mindenben segítségedre lesz.

Persze van, amit már most megtehetsz. Olvass utána már most a szoptatással kapcsolatos tudnivalóknak, hiszen a baba megszületésekor úgyis annyi információ és gyakorlati tanács zúdul rád, hogy nem árt már most az “alapozás”. Készítsd elő a melledet: enyhe masszírozással edzd a mellbimbóidat a későbbi apró sérülések megelőzésére. Ha befelé forduló a mellbimbód, használj bimbókiemelőt. Kérd a védőnő vagy orvos tanácsát. A szappan nagyon kiszárítja a bőrt, ezért használatát célszerű elkerülni a bimbóudvar – a mell körüli sötét udvar területén.

A választékos étkezésre a szülés után is figyelni kell: sok fehérje, ezen belül sok tej és tejtermék, zöldség és gyümölcs, nem túl sok zsír és szénhidrát! A tejelválasztást elősegítő
Fitolac tea is hasznos lehet. Gyógyszertárakban, gyógynövény­boltokban kapható.

Ne feledd, ha az első napokban lesznek is nehézségeid, ezért sokszorosan kárpótolva leszel. Általános tapasztalat, hogy a kölcsönös tanulás vesződséges első napjai gyorsan elröpülnek, később már semmi gondod nem lesz, viszont sokkal kevesebb időt és fáradtságot jelent szoptatni, mint üvegből etetni. Másrészt és még fontosabb, hogy az anyatej az, amire “az ember gyere­kének” szüksége van, ez az, amiről a természet gondoskodott, és amit a civilizáció nyújtotta anyagok és eszközök nem tudnak egyenrangúan helyettesíteni.

Nézzük csak, mit “tud” az anyatej, a szoptatás?

         Az anyatej mindent tartalmaz és mindenből épp annyit tartalmaz, amennyire a babának szüksége van: folyadékot, fehérjét, szénhidrátot, ásványi sókat, és a D vitamint kivéve az összes vitamint. Ezért tökéletes táplálék! (Figyelem! Az anyatej nem olyan mint a tehéntej! Ne légy elégedetlen vele, ha nem ismerve, először vízszerúnek, kékesnek találod!)

         Az anyatejjel ellenanyagok jutnak a kisbaba szervezetébe, – így a magzati életben a méhlepényen keresztül kapott ellenanyagokkal együtt – véd az anyatej a fertőzésekkel és az allergiás reakciókkal szemben. Kevésbé lesz fertőző be­tegségekre, allergiákra hajlamos tehát az a baba, akit anyatejjel táplálnak, mint akit tápszerrel.

         Az anyatejet a csecsemő tökéletesen hasznosítja, mert könnyen emészthető, és segíti az egészséges bélflóra kialakulását. így széklete rendszeres, mindig lágy és összetételénél fogva nem okoz a popsin ammóniás bőr­gyulladást, kiütéseket. Ritkábbak a szélgörcsök is.

         Az anyatejjel táplált baba nem lesz túltáplált, hiszen saját, egyéni igénye szerint szopik.

         Az anyatej nem tartalmaz baktériumokat, mikrobiológiailag tiszta, és hőmérséklete éppen megfelelő. A tápszeres táplálásnál ezt a rendkívül fontos tisztaságot csak hosszadalmas műveletekkel tudjuk elérni.

         A szopás segíti a későbbi helyes beszédfejlődést és az egészséges fogak kialakulását.

         Az anyatejes táplálás, a szoptatás a babában igen erős érzelmi igényeket elégít ki: igényt a magzati élet után is megmaradó szoros testi kapcsolatra az édesanyjával és igényt magára a szopás műveletére. Nagyon fontos a szoptatás a gyerek lelki fejlődése és a későbbi harmonikus, szoros anya-gyermek kapcsolat szempontjából. De érzi is ezt az édesanya, amikor látja, hogy a baba milyen mohón keres, aztán milyen elmélyülten, szinte átszellemülten “dolgozik”, majd elégedetten elpihen. Az anyaság talán legszebb percei ezek.

Még van néhány előnye a szoptatásnak, ami kifejezetten az anya számára fontos:

         A szoptatás serkenti egy oxytocin nevű hormon termelődé­sét, aminek egyik feladata, hogy elősegítse a méh össze­húzódását a szülés előtti méretére.

         A megfigyelések szerint véd a szoptatás a mellrák kialaku­lása ellen.

Tehát: SZOPTASSUNK !

Ha minden erőfeszítésed ellenére mégsincs elég tejed, ami ritkán fordul elő, semmiképp ne veszítsd el a fejed, sürgősen beszéld meg a teendőket szakemberrel.

A szoptatás mellett lassan újabb és újabb táplálékok lépnek be a baba étrendjébe. Melyek ezekről a legfontosabb tudnivalók?

Igényel-e a baba folyadékot az etetések között? A csak anya­tejjel táplált fiatal csecsemők nem, hiszen az anyatej biztosítja a szükséges folyadékot. Később, 4-6 hónapos kortól amikor már az anyatejen kívül más táplálék is belép a baba étrendjébe – különösen a nyári nagy melegben -, érdemes megkínálni őt folyadékkal. A folyadék legyen egyszerűen felforralt és szobahő­mérsékletűre lehűtött víz.

Ha már nincs szükség forralással csíramentesített italra, akkor sem tartom okos dolognak a kisgyerek magas cukortartalmú gyümölcslevekkel, illetve szörpökkel való itatását. Tudom, hogy 4 ezek a bolti gyümölcslevek, annak ellenére, hogy nem éppen olcsók, mostanában igen elterjedtek, de mégis, azt hiszem, a leghelyesebb, ha vízzel oltja a gyerek a szomját. Sok gyümöl­csöt, gyümölcslevet fogyaszthat, de ezek tiszta gyümölcsből ké­szüljenek, cukor nélkül.

A cukros italokat említettem, de természetesen a baba ételeinél általában kerülném a fűszerek használatát és a túlzott sózást, édesítést is, hiszen a sok só és cukor fogyasztása sem most, sem később nem egészséges. Ne a saját ízlésünkből induljunk ki! A számunkra megszokott ízesítés a baba számára túl intenzív. Ugyanezért jobb, ha mellőzzük vagy legalábbis nagyon fukarul bánunk az egyéb szénhidrátokkal. Ne tegyünk cukrot, kekszet, piskótát a gyümölcsbe. Később – az elválasztás után – sokkal jobb, ha tejet iszik a baba és nem kakaót vagy más édesített tejes italt.

Mikor kezdjük el az egyes táplálékokat bevezetni a baba étrendjébe? Az erről kialakult vélemények között vannak kisebb különbségek, ebből is látszik, hogy ezek nem “kőbe vésett” szabályok. A legjobb, ha a védőnővel megbeszéljük a kérdést, aki nemcsak az általános gyakorlat, de az adott helyzet ismeretében (pl. a baba súlya, eddigi táplálása) tud tanácsot adni.

Mielőtt rátérnénk a különböző élelmiszerekre, még egy fontos dolog az etetésről: próbáld kanálhoz és pohárhoz szoktatni. Ne cumisüvegből etesd, akkor sem, ha a kicsi mohóságával alig győzöd a tempót. Szükség lesz a türelmedre, de megéri!

ELVÁLASZTÁS – az a folyamat, amikor a csecsemő lassan átszokik az anyatejről az ún. család-étrendre és fokozatosan egyre kevesebb anyatejet fogyaszt. Ha lehetséges 4-6 hónapos korig csak anyatejet kapjon a baba, semmi mást. A szoptatás többet jelent a kicsinek, mint pusztán táplálkozást. Legkönnyebb hagyni, hogy a gyerek “kinője” szopás iránti szükségét. Törekedj arra, hogy ne hirtelen, hanem nagyon fokozatosan történjen az elválasztás.

Ne, felejtsd el, ha a baba nagyon éhes, akkor nincs olyan han­gulatban, hogy bármi újat, szokatlant kipróbáljon, ezért az első héten csak a délelőtti szoptatás után próbáld megkínálni az új táplálékkal, hogy az esetleges kellemetlen reakció még napköz­ben kiderüljön.

Egyszerre csak egyféle új ételt vezessünk be, és legalább egy hét teljen el egy-egy új étel bevezetése között. Kb. 4 hét alatt le­het egy szopást felváltani főzelékkel.

Az elválasztást kezdhetjük gyümölccsel vagy főzelékkel, a fő­zeléket dúsíthatjuk hússal.

Friss gyümölcs:

A banán friss, tápláló, a baba biztosan szeretni fogja majd. Előnye, hogy ritkán okoz allergiás reakciókat. Eleinte kis adagot törj össze, kanállal kínáld a gyereknek. Hamarosan ő maga fog egy egész darabot elvenni, hogy saját maga egye meg. Ha a banánért nem lelkesedik, vagy túl drága, az alma is jó választás. Nyersen reszeld le. Bár a legjobb frissen adni, de nem nagy baj, ha megbámul.

Főzelék:

Először kezdd krumplival, majd jöhet a répa és nagyon foko­zatosan a többi zöldségféle.

A főzelék tápértékét növényi zsiradék (olaj, margarin) és lisztes habarás (azaz száraz rántás) hozzáadásával növelheted.

Hús:

A babának a fejlődéshez egyre nagyobb a fehérjeigénye. A hús­nak magas a fehérjetartalma, sőt igen sok vasat is tartalmaz. Egészen pici mennyiséget adjunk először és egy héten át na­gyon fokozatosan növeljük 5 g-ig ( ez kb. 1 teáskanálnyi mennyi­ségnek felel meg). Adhatunk baromfihúst, marhahúst és májat a picinek.

4

Tojást és tejterméket (sajt, túró) lehetőleg egyéves kor után adjunk, hiszen ezek okoznak leginkább ételallergiát.

Tejes italok:

A tejallergiák gyakori és egyre növekvő száma miatt talán jobb, ha a tejjel mint önálló étellel, illetve a tejből készült italokkal, kakaóval, malátából készült tejeskávéval óvatosan bánunk és csak a baba egyéves kora körül kezdjük ezeket bevezetni.

Rágcsálnivaló:

Hat-hét hónapos kortól adhatunk az ülő baba kezébe rágcsálni­valót pl. kenyérhéjat, kiflivéget. Legyünk ott, amíg majszol, ne­hogy félrenyeljen.

Kilenc hónapos kor után kisebb darabkák lehetnek a főzelékben, hogy lassan szokja őkelme, a nem tökéletesen pépesített étele­ket is.

Darabos étel:

Egyéves kor körül lehet elkezdeni, persze ezt is fokról fokra: pl. a főzelékbe kis kocka főtt krumplit téve. Hagyd, hogy a kicsi a szilárd darabkák kicsippentésével “besegítsen”, és először maga tegye a szájába az új halmazállapotú falatokat.

Sok örömet találhatsz a baba etetésében. Ne hagyd, hogy a megevett mennyiség fölötti aggodalmaskodásod, vagy később az önállósodással járó maszat miatt érzett bosszankodásod befelhőzze ezeket az apró örömöket. Ahogy az első kiskanál gyümölcsre azokat a groteszk fintorokat vágja, vagy az első önálló és persze sikertelen próbálkozása, hogy a főzelékből ő is kanalazzon, vagy az az elmélyült munka, ahogy apró darabkát leszakít a nyálától átnedvesedett kenyérhéjról, és lassan elmaj­szolja…! Mennyi kedvesség rejlik ezekben a kis mozdulatokban!


Hogyan pelenkázzuk a babát?

Pelenkázás: újszülött kortól a szobatisztaságig. Talán nem a babaápolás legfontosabb kérdése, de fontos kérdés, különösen, ha arra gondolunk, hogy több évet tölt a baba pelenkában, hogy mintegy ezerszer cseréljük rajta a pelenkát. Érdemes tehát meggondolni, hogy mivel, hogyan pelenkázzunk?

Először talán néhány szó arról, hogyan is pisil egy ilyen kisbaba. A csecsemő hólyagjának a befogadóképessége igen kicsi: alig gyűlik benne össze 50 ml (azaz legfeljebb 1/2 deci) vizelet, már feszül a hólyag fala, és automatikusan ürül. Tehát egyszerre keveset, de igen gyakran pisil a baba. A hólyag izomzata fokozatosan erősödik, nő a befogadóképessége. Másfél évesnél fiatalabb baba, hólyagjának fejletlensége miatt, általában eleve nem képes tudatosan szabályozni a hólyagürítést. És ekkor a szellemi érettségről nem is beszéltem! Ezért nem szabad, és teljesen értelmetlen egy gyereket pl. egyéves korában rendsze­resen biliztetni. Hiába a jó szándékunk, az, hogy történetesen pisil a baba azalatt míg a bilin ül, még nem segít a szoba­tisztaság elsajátításában. Súlyos károkat okozhat viszont kap­csolatunkban az állandó kudarcérzés, amiért nem tud megfelelni szülei kívánságának. De nem csak bánatot okozunk a kis­gyereknek, a gerincének sem tesz jót a bilin való hosszadalmas ücsörgés. A szobatisztaság elérésének ideje 2 és 3 éves kor között jön el, amikor a gyerek minden szempontból éretté válik rá. Tehát legyünk türelemmel, és segítsük majd gyerekünket, ha itt lesz az ideje, addig pedig pelenkázzuk, kihasználva ezeket a perceket is, hogy megszakítva más teendőnket “beszélges­sünk”, huncutkodjunk, együtt legyünk.

Mit kell tudnunk a baba székletürítéséről?

Az újszülötteknek és csecsemőknek általában naponta többször van székletük, egyénenként változik, hogy egyszer, kétszer vagy akár négyszer, ötször. A színe és állaga is változó, általában lágy.

Ha kisbabád láthatóan jól van. ne riogasd magad a kakilások
számának és a széklet minőségének folytonos megfigyelésével. Ha székrekedése vagy hasmenése van, az persze más.

A baba székrekedésén, azaz ha ritkábban és ezért nagyon keményet kakil, ami kellemetlenséget, fájdalmat okoz neki, fontos, hogy az étrend módosításával változtassunk. Általában a gyümölcs megválasztásával már segíthetünk. Éhgyomorra kezdetben paradicsomié, vagy narancslé, nagyobb babának szilva- vagy sárgabaracklé is hatásos lehet. Kérjük nyugodtan a védőnő tanácsát! Nem szabad a székrekedésbe belenyugodni, mert a fájdalomtól való félelmében a gyerek visszatarthatja a székletét, és súlyosbodik a székrekedés. De csakis étrendi változtatással próbálkozzunk, kúpok és egyéb szerek csak átmeneti megoldást jelentenek, ne használjuk őket!

Ha<a babának enyhe, egy-két napos hasmenése van, azt akár új étel bevezetése is okozhatja. Ha a hasmenés komoly, vagy két napnál tovább tart, mindenképpen lássa a gyereket orvos és ne felejtsük el: hasmenésénél mindig fontos a plusz folyadékbevitel, hogy megelőzzük a baba kiszáradását!

De térjünk vissza fejezetünk fő témájához, a pelenkázáshoz!

Hányszor tegyük tisztába a kisbabát?

Minden étkezés előtt vagy után, és ha a baba “jelét adja”, hogy bekakilt. Ha étkezés, pontosabban büfiztetés után tesszük tisztába, óvatosak legyünk, nehogy összerázzuk a kis hasát. Ennek előnye, hogy a kicsi evés közben úgyis reflexesen ürít, így “eredményesebbek” leszünk. Majd meglátod neked és a picinek mikor jobb.

Hogyan tegyünk tisztába?

                   Mossunk kezet, és készítsük elő a szükséges dolgokat.

         Bontsuk ki a “kis csomagot”, és tisztogassuk le a baba popsiját nedves vattával vagy ruhával, vagy e célra kapható olajos törlőkendővel. (Alkoholost ne használjunk, mert szárít!) Felülről lefelé töröljünk, és a baba nemi szervét – legyen kisfiú, vagy kislány – ne bántsuk.

         Ha textilpelenkát használunk, jó ha bekenjük a baba bőrét popsikenőccsel, mert az így képződő zsíros film védi vala­melyest a bőr sejtjeit a felázástól.

Ha egyszer használatos pelenkát használunk, kenőcs általában nem kell, csak akkor használjuk, amikor éppen szükségét látjuk. Popsikenőcsnek én legszívesebben a gyógyszertárban készítetteket ajánlom.

         Rátesszük a babára a pelenkát úgy eligazítva, hogy ne legyen túl laza, de ne akadályozza a csípő szabad mozgá­sát, ami a normális fejlődéséhez szükséges. (Itt jegyzem meg: ha a baba csípőjének szűrésekor az orvos terpesz- pelenkázást javasol, az általában textilpelenka és egy egy­szer használatos betétpelenka együttes használatát jelenti.) Kisfiúk fütyijét, különösen amíg nem gyógyult be teljesen a köldök, célszerű lefelé irányítani.

         Felöltöztetjük a babát, elrendezzük a szennyes pelenkát, és kezet mosunk. Textilpelenkánál eltávolítjuk és kiöblítjük a pelenkából a kakit, majd az áztató-fertőtlenítő vödörbe tesszük. A kakis egyszer használatos pelenkát célszerű nejlonzacskóban kidobni.

Többször említettem, hogy ha a pelenka textil, ha a pelenka egyszer használatos… Mit is kell tudnunk az egyes típusokról ahhoz, hogy választani tudjunk közülük?

Kezdjük a legrégebbi pelenkával, a textillel, mint “rangidőssel”:

         Legalább harmincat kell vennünk textilpelenkából. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a feje alá, büfiztetéshez, törléshez is tartsunk néhányat, és ezeket csak ilyen célra használjuk. Ha van választék, igyekezzünk minél puhábbat vásárolni, mert a textil dörzsölése bőrpanaszt okozhat.

         Nagyon gondosan, higiénikusan gyűjtsük a mosásig: a kakit távolítsuk el belőle, és fertőtlenítő mosószert tartalmazó vízben tároljuk, vigyázva, hogy a gyerek ne férjen hozzá, és persze ne legyen kellemetlen szaga.

         Nagyon gondosan mossuk és sokszor öblítsük át! Ez nagyon fontos, mert a textilpelenka okozta problémák jó részének a mosáskor, öblítéskor pelenkában maradó lúgos kémhatású anyagok – maga a vizelet és széklet, és az ugyancsak lúgos kémhatású mosószerek – az okai. Sajnos nem ritka a popsi érzékeny, felázott bőrén létrejött mosó­szer-allergia és az állandóan nedves, lúgos textilpelenka okozta pelenka-dermatitis.

         A pelenka-dermatitis veszélye miatt fontos, hogy viszonylag gyakran cseréljük a pelenkát, ha észleltük, hogy a baba bekakilt, akkor is. A textilpelenka felülete ugyanis nem száraz, mint a jó, egyszer használatos pelenkáké, a baba gyakori pisilése miatt mindig jelenlevő lúgos folyadék

Jzgatja a bőr hámsejtjeit, sőt a vizelet széklettel keveredve még további lúgos kémhatású ammóniát szabadít fel.

Tehát: nagyon gondos fertőtlenítés, mosás, öblítés, és gyakori pelenkacsere!

Ha a fentiek ellenére kisbabánk popsijának bőre piros, gyulladt, felmaródott, feltétlenül mutassuk meg orvosnak, hiszen a sérült hámsejtek kapuk lehetnek a baktériumok által okozott fertő­zésekhez és gombás megbetegedésekhez. Ne higgyük, hogyha a kicsi popsijának bőrével gond van, az orvos a baba gondatlan ápolásával fog kimondatlanul is vádolni minket. A babák nem egyformán érzékenyek, sajnos az ilyen problémák nem ritkák. Valószínűleg a megfelelő terápia mellett egyszer használatos pelenkára való áttérést fog javasolni.

Még a textilpelenkánál maradva, nézzük meg, hogyan tegyük a babára a pelenkát!

Kétféle hajtogatás terjedt el. Az egyik megoldás, hogy a három­szög-alakon belül középre egy többrétegű részt hajtogatunk. Ennek a módját ábrasorunk mutatja.


A másik megoldás, hogy a pelenkát nyolcrét hajtjuk, és így egy téglalapot kapunk. Mindkét megoldásnál a textilpelenkát pelenkavédövel rögzíthetjük a baba csípője fölött kétoldalt, kisebb gyereken esetleg megköthetjük a hasán, majd a babát hasra fordítva a másik két szárát a baba derekán. Ha meg­vagyunk, hajtsuk be, simítsuk el a szélek mentén, végig a derekán és a comboknál.

1

Egyszer használatos pelenkák:

Két típusa van:

  1.   ) Pelenkavédővel használt egyszer használatos pelenka vagy

betétpelenka. Ilyen a “hagyományos” Liberó pelenka Liberó pelenkavédővel.

  1.   ) Nadrágpelenka, mint a Liberó nadrágpelenka.

Melyek az egyszer használatos pelenkák előnyei?

• Sokkal nagyobb a nedvszívóképességük, mint a textil­pelenkáké, különösen így van ez a nadrágpelenkánál. Nem közömbös ez, ha arra gondolunk, hogy a baba ruhája, ágyneműje nem ázik át és nem hűti az átnedvesedett rugdalózó, vagy hálózsák a kicsi derekát pl. az éjszaka hosszú óráin át.

4

         Száraz marad a baba bőre, mert az egyszer használatos pelenkának olyan különleges borítóanyaga van, mely átengedi a nedvességet, de önmaga száraz marad, nem nedvesedik vissza. így a popsi hámsejtjeit nem izgatja, áztatja a lúgos vizelet, a baba bőre szép, egészséges és ellenálló lesz a fertőzésekkel szemben.

         Már maga, egyszer használatos mivoltuk is nagy adomány, hiszen nem kell a szennyes pelenkát áztatni, mosni, teregetni. Kevés akkora lakás van, ahol a gyakori pelenka­mosás, -szárítás megoldható lenne úgy, hogy az a család számára ne legyen terhes. Másrészt – és talán ez még fontosabb szempont – rengeteg időt takarítunk meg, amit a babára, a családra vagy uram bocsá’ magunkra is fordítha­tunk, hogy egy kicsit feltöltődjünk. A kicsivel töltött örömteli, de nagyon fárasztó, sok türelmet és fegyelmet is kívánó napok során okosan kell gazdálkodnunk az energiánkkal és időnkkel. Ebben sokat segítenek az egyszer használatos pelenkák.

A két típus közül a nadrágpelenkának még van néhány további előnye is:

         Testre szabott a formája többé-kevésbé minden nadrág­pelenkának, de különösen áll ez a Liberó nadrágpelenkára, melynek dereka, combja, minden része úgy idomul a baba testéhez, hogy a kicsinek a maximális kényelmet, mozgás­szabadságot és biztonságot nyújtja. Egy ilyen nadrág­pelenkát kézbe véve tényleg úgy érzi az ember, hogy szinte belekívánkozik egy kisbabapopsi.

         A nadrágpelenkák szerkezetükben alkalmazkodnak a baba neméhez, hiszen másutt van különleges nedvszívó réteg a fiú és másutt a lány nadrágpelenkákban. A világ néhány nadrágpelenkája, mint a Liberó nadrágpelenka, alkalmazko­dik még a baba fejlődési fázisaihoz is: attól függően, hogy mit eszik a baba, tud-e már ülni, mászni vagy tipegni, a baba korának sajátos igényeihez idomul.

Persze sokan azt gondolják, hogy igen-igen, de hol engedhe-tem én ezt meg magamnak. Ezzel kapcsolatban két fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet:

Az egyik, hogy textillel pelenkázni csak 10-15 százalékkal olcsóbb mint Liberó betétpelenkával “liberózni”. A textilpelenka ára, a vízdíj, az elektromos áram és a mosópor költsége ennyire közel hozta egymáshoz a két megoldás költségeit. 10-15 százalék költségkülönbség talán ennyi előny esetén nem is sok! A csak nadrágpelenkával való pelenkázás és a textilpelenka- használat költségei közötti különbség jelentősebb. Ez az oka annak, hogy nagyon sokan használják mindkét egyszer haszná­latos típust igényeiknek és anyagi lehetőségeiknek megfelelő arányban. Erre számtalan egyéni megoldás van, például, hogy nappal “hagyományos” Liberót visel a baba, míg éjszaka Liberó nadrágpelenkát. Majd meglátod, Nektek hogy felel meg leg­jobban.

Még néhány gyakorlati tanács:

Egyes méretek között átfedések vannak, sokszor két méret súlyhatára is megfelelne a mi babánknak. Ilyenkor érdemes a kisebbet használni nappal – ebből több van egy tasakban -, a nagyobbat, amelyiknek nagyobb a nedvszívó képessége, éjsza­ka.

Ha előre vásárolunk egyszer használatos pelenkát, gondosan olvassuk el, mi van a csomagok tasakjára írva! A legkisebb méretből ne vegyünk túl sokat, mert csak 5 vagy 6 kg-ig jók, a baba gyorsan eléri ezt a súlyt.

Ha úgy tervezed, hogy textilpelenkát fogsz használni, akkor is fontold meg, hogy az első hetekben, a gyermekágy alatt, tejelválasztásod érdekében, egyszer használatos pelenkát hasz­nálj. Még ha segít is valaki, annak épp elég a főzés és a háztar­tás egyéb teendői, Neked meg pihenned kell és a kicsivel törőd­ni. Ha a szoptatás biztonsággal megy már, szépen kialakult a napi ritmus és erődet is visszanyerted, akkor is ráérsz a döntés­re, hogy később hogyan pelenkázz. Ebben az első néhány hétben, ha lehet, ne terheld magad a pelenkamosással!

A baba fürdetése

A legtöbb kisbaba nagyon szeret fürödni. Amikor a picik odaadóan átengedik magukat a magzati korból már ismerős simogató elemnek, és amikor a kicsik először véletlenül, majd tudatosan a vízre pacskolva vagy rugdalózva, sikongva élvezik a fröcskölésüket, az valóban, gyereknek, szülőnek a nap egyik fénypontjává emeli a fürdetést.

De azért előfordulhat, hogy a mi gyerekünknek lesz olyan korszaka, amikor “nem hozza a papírformát” és átmenetileg utál fürödni, és abban se nagyon bízzunk, hogy az első fürdetéskor nem fog sírni a baba, esetleg az egész idő alatt. Lehet, bár elég meleg van, ruhátlanul kicsit szokatlanul hűsnek találja a hőmérsékletet, lehet, hogy egy picit tényleg bizonytalanul érzi magát a kezetekben a “premieren”, de a legvalószínűbb, hogy azt gondolja, minek ez a sok fölösleges időhúzás, adjatok inkább már enni. Azért Ti csak szépen, nyugodtan, határozott mozdulatokkal csináljátok a dolgotokat.

Azt írtam, hogy Ti, feltételezve, hogy kezdetben együtt fürdetitek a babát. Ha a férjed végzi ezt az apák számára olyan kedves feladatot, a világért se csússzon ki a szádon semmilyen felesle­gesen aggodalmaskodó megjegyzés, inkább erősítsétek egy­más önbizalmát!

Higgyetek nekem: látatlanban állítom, ennyi féltő gyöngédség mellett nem eshet annak a babának semmi baja! Ne aggódjatok, és ne figyeljetek külön-külön kínosan minden egyes ujjatokra, hogy úgy tartjátok-e, ahogy “elő van írva”. Hallgassatok inkább a józan eszetekre! Mi is kell a babának? Hogy ne fázzon a leve­gőn, ne legyen túl hideg vagy túl meleg a víz, hogy stabilan fogjátok, támasztva közben a kis fejét, amit nem tud még egyedül megtartani, hogy ne szerezzen rossz tapasztalatot, mert megcsúszott, vagy szappan ment a szemébe. Ez nem olyan nehéz, ugye?

Nézzük akkor kicsit részletesebben, mire is kell odafigyelnünk:

         Mikor fürösszünk? Naponta egyszer, valamelyik étkezés előtt, amikor a családi napirendnek leginkább megfelel.

         A szoba hőmérséklete legyen a szokásos 21-22 °C-nál két-három fokkal melegebb, tehát 24-25 °C. A víz hőmér­séklete legyen kb. 36 0 C-os, amit vízhőmérővel vagy a könyököddel tudsz ellenőrizni.

              Mindent készíts elő, mielőtt elkezded vetkőztetni a kicsit!

         A hajlatokat – a nyak redőit, a hónaljat, a combhajlatot – olajos vattával fürdés előtt tisztítsd meg. Erre kb. féléves korig szükség van. Szintén olajos vattával töröljük meg a fülkagylót, és a fül mögötti részt. A fül járatába nem szabad nyúlni. A fülzsír védi a fület, ami megszáradt és fölösleges, az pedig kijön magától!

Az orrban beszáradt váladék viszont zavarhatja a légzés­ben a babát, aki eleinte nem is tudja, hogy ha be van dugul­va az orra, a száján át kell levegőt vennie. Kipödört olajos vattával vagy megfelelően kicsi olajos fültisztító pálcikával először fellazítjuk, majd kiszedjük a váladékot. Vigyázzunk, ne sértsük fel az orr hámrétegét, várjuk meg, míg könnyen kijön a váladék. A baba még így is utálni fogja ezt a műveletet, de hát mit tehetünk?

4

         Mit tegyünk az újszülött – általában – koszmós kis fejével? Olajos vattával finoman dörzsölgetve töröljük le fürdés előtt. Mindennap mossuk meg babasamponnal, ami nem csípi a szemét, és nem szárítja a bőrét. Kefélgessük meg fürdés után és akár naponta többször is a hajas vagy csak pihés buksiját.

         Az előkészületek után jön a fürdés. Eleinte kevés, csak 5-10 cm mély vízben fürdessünk! Ne tartsa senki szentség­törésnek amit mondok, de elég egy héten csak két- szer-háromszor babaszappant, vagy babafürdetőt használ­ni. Ne szárítsuk feleslegesen a baba bőrét! A baba megiz­zadhatott napközben, – pl. amikor szopott -, tisztaságához, frissességéhez szükséges a napi fürdés, de azért egy újszülött vagy csecsemő nem szutykos, akit csak nagy csutakolás árán tudunk megszabadítani a kosztól. Elegen­dő a naponkénti tiszta vízben való fürdetés a heti 2-3 szappanos (vagy babafürdetős) fürdetési napok között. (Csak megnyugatásul: számos európai, illetve észak­amerikai országban nem szokás naponta fürdetni a babákat.).

Ha gondolod vagy szükségét látod, készíts kamillás fürdő­vizet, a kamilla nyugtatja a baba bőrét.

A fürdetésnek legkézenfekvőbb módja, hogy a bal kezeddel fogod a baba tőled távolabbi, tehát bal hónalját, így a kis feje és válla az alkarodon nyugszik. A jobb kezeddel szépen végigmosdatod, a fejénél kezdve. Közben vigyázz, hogy amíg a köldök teljesen be nem gyógyult, a hasa száraz sziget maradjon. Majd két kézzel megfordítod a babát, most is a bal alkarodra fekteted, csak most hason, megint fogva a túlsó hónalját és támasztva az állát. A hátát, popsiját is megmosod, és már kész is vagy! Amíg a köldökére vigyázni kell, vagy ne fordítsd hasra, vagy csak egész kis víz legyen, és abba ne érjen bele a köldök körüli rész.

         Ki a vízből, és jöhet a szárazra törlés! Erre jó nedvszívó és nem túl vastag törülközőt használjunk, hogy “beférjünk” vele a csöppnyi bőrredőkbe, hajlatokba. Jó például a textilpelenkák anyagából készült fürdőlepedő. Fontos, hogy jó szárazra töröljük a kicsit, különösen, ahol összefekszik a kis testén a bőr. A még gyógyuló köldököt szárítgassuk meg, ha mégis vizes lett, majd mossuk le alkoholos steril vattával, illetve természetesen, ha a kórházban másként rendelkeztek, tegyünk aszerint.

                   Mi legyen a hintőporokkal, testápolókkal, krémekkel?

Azt tartom: olyan csodálatosan finom, selymes, a maga nemében tökéletes egy baba bőre, hogy akkor teszünk helyesen, ha minél kevesebbtől fosztjuk meg különböző szárító kozmetikumokkal – szappanokkal, fürdetőkkel -, hogy aztán minél kevesebbet kelljen viszzatáplálni szintén kozmetikumokkal. Ezekben lehetnek olyan testidegen anyagok, amik ellen “fellázadhat” egy érzékeny bőr. Ha a baba bőrét nem szárítjuk ki, nincs szüksége testápolóra, valószínűleg még hintőporra sem! Ha úgy gondolod, hogy hintőporozol, vigyázz, hogy a kezedre szórd, és úgy simítsd a hintőporos kezeddel végig a hajlatokat, redőket, hogy a baba szemébe, szájába, orrába, kislány szeméremnyílásá­ba ne kerülhessen púder!

Figyelem: a hintőpor és a krémek egy helyen vagy egymás

közelében nem férnek meg egymással, mert a hintőpor összecsomósodik és kidörzsöli a baba bőrét! A baba popsiját, ha textilpelenkával pelenkázol, kend be popsikenőccsel. Ha egyszer használatos pelenkát hasz­nálsz, elég akkor, ha úgy látod, hogy éppen szükség van rá.

• Az öltöztetésnél ha hűvös van, érdemes felül valamit ráadni, amíg alul még “szöszmötölünk”. Ha megvagyunk az öltöztetéssel, és a hajkefével megigazítottuk a haját, kész is vagyunk!

A fürdetés persze csak kezdetben zajlik így, később kinövi a baba a kiskádat. A biztosan ülő kisbabát fürdethetjük már nagykádban is, ez hamarosan óriási élvezetet fog okozni <