Skip to content

Szilárd Leó – A delfinek hangja (PDF könyv)

Találatok: 0

1

A ​magyar származású amerikai fizikus-biológus 1961-ben, angol nyelven megjelent népszerű politikai szatírája magyar nyelven mindmáig nem látott napvilágot.

Szilárd Leó (1898-1964) tudományos munkássága közismert: ő fogalmazta meg a nukleáris láncreakció elvét, részt vett az első atomreaktor megtervezésében, és fontos szerepet játszott az atombomba létrehozásában.
1939-ben Einstein, Szilárd Leó, Teller Ede és Wigner Jenő kezdeményezésére hívta fel Roosvelt elnök figyelmét az atomkutatás fontosságára. Ennek hatására indult meg később a Manhattan-terv, amelynek célja az amerikai atombomba előállítása volt.
A háborút követően Szilárd elsősorban biofizikai ill. molekuláris biológiai kutatással foglalkozott.
Emellett azonban politikusi és szépírói tevékenysége is figyelemreméltó. A hidegháború idején számos nemzetközi konferencián aktívan síkraszállt a nukleáris fegyverkezési verseny megfékezéséért és szorgalmazta a tudósoknak a leszerelés érdekben folytatott együttműködését.
Élénk szelleme a politikai szatíra műveléséig is elvezette. Legismertebb írása, A delfinek hangja a hidegháborús korszaknak a science-fiction műfajba ágyazott, szatirikus ábrázolása.
A magyar kiadáshoz dr. Rónaky József, fizikus, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója írt ajánlást.

„A könyv nem a delfinek intelligenciájáról szól, hanem az emberi műveletlenségről”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!