Fehér libatop (Chenopodium album)

« Back to Glossary Index

Hits: 1

1

Népies nevei: fehér libatalp, lágyparéj, libaparéj, lisztes laboda

Rendszertani besorolás: disznóparéjfélék (Amarant-haceae) családja

Jellemzői:

Gyökér: főgyökérzet

Magas termetű, elágazó szárú

Levelei ék alakúak, vállból lándzsásak, a levelek széle egyenlőtlenül fogas, majdnem ép, a levél fonáka erősen lisztes

Virágzata piramis alakú, gomolyos füzér

Egyéves gyomnövény

Virágzás júniustól, virágpora allergén

Felhasználása:

A magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt fontos „vadon termő zöldségnövénynek” számít. Saláta, leves és ivóié készítésére egyaránt felhasználható.

A libaparéjt kissé hosszabb ideig kell főzni, viszont elmaradhat az előzetes leforrázás. íze is a spenóthoz hasonlít.

Aki az erősebb ízeket kedveli, annak javasoljuk a mezei sóskával, a kerek repkénnyel való keverését. Magja is felhasználható. A terméses ágakat a kezünkkel végighúzva egyszerűen egy zacskóba vagy edénybe szórjuk a magvakat, levegős helyen szárítjuk, majd gondosan kiszitáljuk.

A magvakat megőrölve a pohánkalisztre emlékeztető anyagot kapunk, amelyet ahhoz hasonlóan készítünk el.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
« Back to Glossary Index
Lap tetejére!