Hits: 1
1
Népies nevei: fehér libatalp, lágyparéj, libaparéj, lisztes laboda
Rendszertani besorolás: disznóparéjfélék (Amarant-haceae) családja
Jellemzői:
Gyökér: főgyökérzet
Magas termetű, elágazó szárú
Levelei ék alakúak, vállból lándzsásak, a levelek széle egyenlőtlenül fogas, majdnem ép, a levél fonáka erősen lisztes
Virágzata piramis alakú, gomolyos füzér
Egyéves gyomnövény
Virágzás júniustól, virágpora allergén
Felhasználása:
A magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt fontos „vadon termő zöldségnövénynek” számít. Saláta, leves és ivóié készítésére egyaránt felhasználható.
A libaparéjt kissé hosszabb ideig kell főzni, viszont elmaradhat az előzetes leforrázás. íze is a spenóthoz hasonlít.
Aki az erősebb ízeket kedveli, annak javasoljuk a mezei sóskával, a kerek repkénnyel való keverését. Magja is felhasználható. A terméses ágakat a kezünkkel végighúzva egyszerűen egy zacskóba vagy edénybe szórjuk a magvakat, levegős helyen szárítjuk, majd gondosan kiszitáljuk.
A magvakat megőrölve a pohánkalisztre emlékeztető anyagot kapunk, amelyet ahhoz hasonlóan készítünk el.