Fekete bodza (Sambucus nigra)

« Back to Glossary Index

Hits: 2

1

Rendszertani besorolás: bodza (Sambucus) nemzetség

Előfordulás: erdőkben, erdőszéleken, árokpartokon, útszéleken, parlagokon

Közönséges gyomfa

Gyakran ültetik is.

Virágzás: május-július

Jellemzés:

Megjelenése: 3-10 méter magas terebélyes bokor vagy fa

Gyökér: főgyökérzet

Szár: fás, belül üreges, a bél fehér színű, lágy, vesszői ívesen lehajlóak

Levél: páratlanul szárnyalt, általában 5 levélkéjú, sötétzöldek, az ágakon egymással szemben helyezkednek el, a levélkék alakja tojásdad-hosszúkás vagy széles-tojásdad

Virág: bogernyővirágzat, 5-6 ágú, sárgásfehér, illatos, a portok sárga

Termés: fekete-ibolyaszínű, vérvörös nedvű, húsos bogyó

Virága, termése illóolajat, csersavat, gyantát, nyálkát tartalmaz

Levele, kérge glikozidot tartalmaz

Felhasználás:

Kéreg: a belőle készült főzet ízületi panaszokra jó Levél: főzete reumás bántalmakra, lázcsillapításra használható

Virág: a belőle készült tea megfázáskor jó izzasztó-, köptetőszer, lázcsillapító, köhögéscsillapító, torokfertőtlenítő, nyugtató hatású, vérnyomáscsökkentő, szíverősítő, vesetisztító

Termése: vitamin, ásványi anyag tartalma magas, gyümölcslé, gyümölcsvelő készíthető belőle, megfázás ellen, reumás, és idegfájdalmak ellen, nyersen, lekvárként hashajtószer.

A néphit szerint, ha a bodza akkor, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, még mindig virágzik, hosszú télre van kilátás.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
« Back to Glossary Index
Lap tetejére!