Hits: 2
1

Rendszertani besorolás: bodza (Sambucus) nemzetség
Előfordulás: erdőkben, erdőszéleken, árokpartokon, útszéleken, parlagokon
Közönséges gyomfa
Gyakran ültetik is.
Virágzás: május-július
Jellemzés:
Megjelenése: 3-10 méter magas terebélyes bokor vagy fa
Gyökér: főgyökérzet
Szár: fás, belül üreges, a bél fehér színű, lágy, vesszői ívesen lehajlóak
Levél: páratlanul szárnyalt, általában 5 levélkéjú, sötétzöldek, az ágakon egymással szemben helyezkednek el, a levélkék alakja tojásdad-hosszúkás vagy széles-tojásdad
Virág: bogernyővirágzat, 5-6 ágú, sárgásfehér, illatos, a portok sárga
Termés: fekete-ibolyaszínű, vérvörös nedvű, húsos bogyó
Virága, termése illóolajat, csersavat, gyantát, nyálkát tartalmaz
Levele, kérge glikozidot tartalmaz
Felhasználás:
Kéreg: a belőle készült főzet ízületi panaszokra jó Levél: főzete reumás bántalmakra, lázcsillapításra használható
Virág: a belőle készült tea megfázáskor jó izzasztó-, köptetőszer, lázcsillapító, köhögéscsillapító, torokfertőtlenítő, nyugtató hatású, vérnyomáscsökkentő, szíverősítő, vesetisztító
Termése: vitamin, ásványi anyag tartalma magas, gyümölcslé, gyümölcsvelő készíthető belőle, megfázás ellen, reumás, és idegfájdalmak ellen, nyersen, lekvárként hashajtószer.
A néphit szerint, ha a bodza akkor, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, még mindig virágzik, hosszú télre van kilátás.