Skip to content

Az oldalról…

Találatok: 207

2

A oldal ötlete már igen régi 1990-es években született meg, akkor még csak álom volt.

Jómagam a Szegeden lévő Bagolyvárium atikvárium gyakori látogatója és vásárolja voltam gyerekként, fiatal felnőttként.

A mára bezárt antikvárium

Ezt irták a helyről anno:

Történet: Az antikváriumot a tulajdonos 15 éve alapította, és azóta is családi vállalkozásként üzemel Szeged szívében, a kiskörúton. Bár a városban mostanában sorra zárnak be a kisebb könyvesboltok, a Körút Antikvárium tartja magát, hála a visszatérő vendégeknek és a régi könyv töretlen népszerűségének. Foglalkoznak hagyatékfelvásárlással és régiségek árusításával is a bolt egy távoli szegletében. Ráadásul az üzletben banánosláda-felvásárlás zajlik, darabjáért 50 Ft-ot kaphat az ember. Én főleg azért járok ide, hogy ötleteket merítsek a régi könyvek tipográfiájából.

Elrendezés: Két egymásba nyíló teremből és számos raktárhelyiségből áll. Pincehelyiség, annak minden bájával és bajával. A félhomály kellemes, viszont érezhetően dől a falakból a nedvesség, ami nem túl könyvbarát.

Kiszolgálás: Jó tudni, hogy Szegeden itt vehetők át az antikvarium.hu-ról rendelt könyvek már az értesítés másnapján. A boltvezető jellegzetes hangú, régi vágású úriember nyilvánvaló könyv- és bagolyrajongással. Ő és a két alkalmazott készségesen segítenek a keresésben, sőt az antikvarium.hu böngészésében és a megrendelésben is a kevésbé hozzáértőknek.

Programok: A könyvhét alatt ők is akcióznak, másról nem tudok.

Ami tetszett: A hangulat. A pince, a régi könyvek illata. A zegek és a zugok. Hogy olcsó erotikus füzetektől kezdve latin nyelvű orvosi enciklopédiáig mindenféle van itt. Újabban régi bőr könyvtartók is. És persze a bagolygyűjtemény: a falakon, a polcok tetején végestelen- végig, kicsi, nagy, kövér, sovány, egész jó és borzasztó giccses.

Amin változtatnék: A modernizálás megölné a hely szellemét, de egy olvasósarok igazán jó lenne.

Mivel szegeden nőttem fel és pénzem nem sok volt , igy folyamatosan jártam az atikváriumban és láttam, hogy az ott dolgozó fiatalok számitógépen egy szkenner segitségével töltik fel egy weboldalra a könyvek cimét és a leirásokat, boritóképket hozzá, és nagyon érdekelt, főleg az a része, hogy egy jó könyvet megőrizni és adott esetben könnyebben lehessen, terjeszetni és persze keresni benne.

Aztán telt múlt az idő és végül úgy döntöttem, hogy a magam tudásával (amennyi van) megalkotom ezt az oldalt. Természetsen nagyon sok könyvekkel foglakozó oldalt lehet találni Scripd, Docplayer stb…, de itt én inkább a régi vagy régebbi könyvek kerülnek a kedves olvasó elé.

Az oldal két név alatt elérhető:

Bagolyvarium.hu

itext.hu

Az oldalon ingyen lehet olvasni a tartalmat.

Az oldal a szórakozást és a olvasás szeretét szeretné szolgálni.

Három formátumot lehet olvasni:

OCR PDF , PDF, OCR PDF árirat

OCR PDF – ebben az esetben, a könyvben lehetőség van keresni, itt jó a pdf minősége, tehát a beszkennelt pdf.

PDF – itt nem lehetséges a keresés a dokumentumban, csak olvasni vagyis megtekinteni.

OCR PDF árirat – ha ezt a cimkét látod a felsoroásban, ez azt jelenti, hogy a dokumentum az oldal adatbázisában digitalizálva, azaz szövegfelimerő programot használtunk hozzá. (pontossága:70-95%) Lehetnek benne hibák.

Érdemes tudni!

Az oldal nem gyűjti a látogatói adatokat és nem is tárolja, és nincs regisztráció.

Minden kedves látogatónknak kellemes időtöltést kívánunk!

Lap tetejére!