Skip to content

Dr. Kulin György – A kis csillagász távcsöve 1961 (PDF könyv)

Találatok: 0

1

A ​rakétakísérletek eredményei és az űrhajózás megvalósulásának közelsége egyre fokozzák az érdeklődést a csillagászat iránt. A hazánkban már jelentős múltra visszatekintő amatőrcsillagászat napjainkban rohamos fejlődésnek indult. Megnövekedett az igény a csillagászati távcsövek iránt. A felmerült szükséglet kielégítésére létesült a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat kebelében az Uránia Ismeretterjesztő Intézet, amely erejéhez mérten igyekszik feladatát betölteni. Segítségére siettet a mozgalomnak a Magyar Optikai Művek vezetősége többszáz fajta optikai elemmel, amelyekből e könyv útmutatása alapján házilag készíthetők távcsövek.
Építhetünk olyan egyszerű távcsöveket, amilyennel Galilei 350 évvel ezelőtt korszakalkotó felfedezését tette. De megmutatjuk a módját, hogyan készíthetünk ennél tökéletesebb távcsöveket is.
A csillagászat gyors fejlődését a nagyobb teljesítőképességű távcsövek segítették. Elmondjuk ebben a kis könyvben azt is, miként készíthet az amatőr a bolygók megfigyelésére is alkalmas eszközt. Olyan részletességgel ismertetjük a távcsőtükör készítésének eljárását, hogy annak alapján 20-25 cm átmérőjű távcső birtokába is juthatunk.
Mondanivalónk gerincét a távcső alkotja, de alkalmat találunk arra is, hogy a kezdő amatőrök számára csillagászati alapismereteket közöljünk.
A könyv útmutatása alapján már az általános iskolás is elindulhat az amatőrcsillagászat útján, mert a legegyszerűbb megoldásokkal kezdjük a távcsőépítést. De szól ez a könyv azokhoz a felnőttekhez is, akik számára gyermekkoruk óta megvalósíthatatlan vágy maradt, hogy szórakozásképpen közelebbről megismerkedhessenek a csillagos égbolt szépségeivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!