Találatok: 3
6
A meleg szendvics egyszerűsége magában hordozza nagyszerűségét.
Az első meleg szendvics receptje, valahogy így szólt: végy egy szelet kenyeret, kend meg mindkét oldalát vajjal, borítsd be sajtszelettel és serpenyőbe téve fedd le. Takarék láng felett addig melegítsd, amig a kenyér alul kissé megpirul és a sajt megolvad. Serpenyő helyett előmelegített sütő is alkalmas erre az egyszerű műveletre.
Napjaink infra- és kontaktgrill-sütői még jobban megkönnyítik a meleg szendvicsek elkészítését.
A ropogósra pirított kenyér, a megolvadt sajt felvágottakkal, vagdaltakkal, gyümölcsökkel, zöldségekkel társítva a szendvics variációk nagy lehetőségét kínálják. Az egyéni elgondolás megvalósítását a kenyerek, a péksütemények és a különböző sajtfélék egyre szélesedő választéka biztosítja.
A meleg szendvics gyorsan elkészíthető. Egyformán kínálható reggelire, ebédre, vacsorára, vagy napközbeni éhség csillapítására. A váratlanul érkezők megvendégelésénél is segítséget jelent, mivel egy-két napos kenyér, vaj, tojás, sajt, valamilyen zöldségféle minden házban fellelhető. Ennyi már elég, de ha még felvágottak is vannak a jégszekrényben, akkor már percek alatt fejedelmi falatok is készíthetők.
86.1103 Ságvári Nyomda Felelős vezető.
Mogyorósi György igazgató
Hozzávalók:
4 kifli, 2 tojás, 24 dkg trappista sajt, só, 1 kávéskanál köménymag, 4 piros retek, 1 paradicsom.
Elkészítése: A kifliket hosszában kettévágjuk, és kissé megpirítjuk. A tojást felverjük, hozzákeverjük a lereszelt sajtot, megsózzuk és elosztjuk a felvágott kifliken. A tetejét megszórjuk köménymaggal, sütőben átforrósítjuk, és kissé megpirítjuk a tetejét. Retek- és paradicsomszeletekkel díszítjük.
Endpíájartálom: 1550 kJ
Feherjétaralóm: 22 g
Zsírtartalom 19 g
SzénlWpttartalom: 27 g
Hozzávalók:
4 db lenmagos hosszúkás zsemle, 3 dkg vaj,
- kis fej hagyma, 20 dkg gomba, 8 dkg ementáli sajt,
4 evőkanál tejszín, 1 tojássárgája, 1 kis uborka,
1 paradicsom.
Elkészítése: A zsemlék felső ‘/« részét levágjuk, kivájjuk a nagyobbik rész belsejét, kissé megpirítjuk, és megkenjük olvasztott vajjal. A maradék vajban üvegesre fonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk és zsírjára pirítjuk az apróra felszeletelt gombát. Hozzáöntjük a tejszínt, rövid ideig
pároljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a reszelt sajtot és a tojássárgáját.
A gombás tojással megtöltjük a zsemléket, és sütőbe téve átforrósítjuk.
Tálaláskor uborka- és paradicsomszeletekkel díszítjük.
Paprikás-paradicsomos-sajtos szendvics
Hozzávalók:
4 lenmagos kenyérszelet, 2 dkg magyaros vajkrém,
4 szelet Balaton sajt, 1 evőkanál olaj,
- zöldpaprika, 1 közepes fej hagyma, 1 nagy paradicsom, csipet só, 1 ág petrezselyemzöld.
Elkészítése: Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot, megsózzuk, és saját levében puhára pároljuk. Az előzetesen kissé megpirított kenyérszeleteket megkenjük magyaros vajkrémmel. Beborítjuk sajttal, amelynek közepére halmozzuk a ragut, és sütőbe téve a sajtot megolvasztjuk. Tálaláskor petrezselyemlevelekkel díszítjük.
Energiatartalom: 830 kJ
Fehérjetartalom: 9g
Zsírtartalom. lOg
Szénhidráttartalom: 19 g
vagy meggybefőttet teszünk.
Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk, megkenjük kapros vajkrémmel. Beborítjuk sajtszelettel, és a közepére egy karika, előzetesen jól lecsepegtetett ananászt teszünk. Sütőben átforrósítjuk, s megvárjuk, amíg a sajt kissé megolvad. Tálaláskor az ananász közepére egy szem cseresznye-
Hozzávalók:
4 szelet szendvicskenyér, 2 dkg kapros vajkrém,
4 szelet Pannónia sajt, 4 karika ananász,
4 szem cseresznye- vagy meggybefőtt.
Energiatartalom: 630 kJ
Fehérjetartalom: 8g
Zsírtartalom: 6g
Szénhidráttartalom: 16 g
Hozzávalók:
4 szelet szendvicskenyér, 4 fél körtebefőtt, 4 dkg parmezán jellegű sajt, 2 kis henger alpesi krémsajt,1 tojássárgája, 4 karika ananász, 8 szem meggybefőtt.
téve átforrósftjuk, és kissé megpirítjuk a sajtot a tetején. Ananászcikkekkel és meggybefőttszemekkel díszítjük.
Energiatartalom: Fehérje tartalom: Zsírtartalom: Szénhidráttartalom
–in • …. (M. I BH (1’0 11 W 1 ”Ptt ai r « n y
Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk. Az alpesi krémsajtot a tojássárgájával és a lereszelt parmezán jellegű sajttal elkeverjük. Megkenjük vele a kenyérszeleteket, és azok közepére egy-egy fél, levétől jól lecsurgatott körtebefőttet teszünk, amelyet vastagon bevonunk ízesített sajtkrémmel. Sütőbe
Sajtos hamburger
Hozzávalók:
2 zsemle, 1 kávéskanál mustár, 2 dkg vaj, 4 fagyasztott hamburger, vagy otthon kisütött fasírozott húspogácsa, 4 szelet ementáli sajt, 4 szelet uborka, 1 kis fej lila hagyma, 1 csomó piros retek.
Elkészítése: A zsemlét kettévágjuk, és kissé megpirítjuk. Először vajjal, majd mustárral megkenjük, és rátesszük a külön kisütött hamburgert, vagy otthon készített fasírozott húspogácsát. Ezt letakarjuk a sajtszelettel, és meleg sütőbe téve, a sajtot ráolvasztjuk. Tálaláskor hagymakarikákkal, uborka- és retekszeletekkel díszítjük.
Energiatartalom: Fehérjetartalom: Zsírtartalom:
Szénhidráttá rtaiöm:
Szardíniás-paradicsomos szendvics
Hozzávalók:
4 szelet zsűrkenyér, 1 doboz szardínia,
- evőkanál paradicsompüré, 1 nagy hagyma,
2 evőkanál olaj, 4-5 evőkanál reszelt Pannónia sajt,
1 késhegynyi őrölt bors,
1 karika citrom, 2 ág petrezselyemzöld
Elkészítése: A finomra vágott hagymát kevés olajban megfonnyasztjuk. Bele
tesszük a paradicsompürét, a reszelt sajtot és 2-3 evőkanál vizet. A sajtot
megolvasztjuk, sóval, borssal fűszerezzük és kicsit befőzzük a keveréket.
Az előzetesen kissé megpirított kenyérszeleteket meglocsoljuk a szardínia olajával és bevonjuk a paradicsomos sajttal. Egy-egy. szardíniát fektetünk rá, citromgerezddel és petrezselyemzölddel díszítjük.
Energiatartalom: Fehérjetartalom: Zsírtartalom: Szénhidráttartalom
Hozzávalók:
2 zsemle, 2 dkg vaj, 2 nagy paradicsom,
- karika paranyica sajt, 2 csipet kakukkfű, 1 csipet só, 8 szardellacsík, 2 fürjtojás, 1 késhegynyi Piros Arany.
Elkészítése: A félbevágott zsemléket kissé megpirítjuk és vajjal megkenjük. Mindegyikre két karika paradicsomot helyezünk és meghintjük sóval, kakukkfűvel. Egy karika paranyica sajttal beborítjuk, majd meleg grillsütőbe téve, átforrósítjuk és megolvasztjuk a sajtot. Tálaláskor szardellacsíkokkal, keményre főtt fürjtojáskarikákkal és Piros Arannyal díszítjük.
Energiatartalom: 890 kJ
Fehérjetartalom: 1Óg
Zsírtartalom: 12 g
Szénhidráttartalom: 17 g
Hozzávalók:
4 sajtos zsúrkenyérszelet, 4 evőkanál almaié,
4 szelet Pannónia sajt, 1 piros starking-, vagy jonatánalma, Ví paradicsompaprika.
Elkészítése: Á kenyérszeleteket kissé megpirítjuk és meglocsoljuk almalével. Ráfektetjük a sajtot. A megmosott almát kettévágjuk, magházát kivájjuk és felszeleteljük. A sajtra két fél karika almát fektetünk. Meleg sütőbe tesszük, s megvárjuk, amíg a sajt megolvad és az almaszeletek is kissé megsülnek. Tálaláskor egy-egy paradicsompaprika-szelettel díszítjük.
Energiatartalom: 810 kJ
Fehérjetartalom: 10 g
Zsírtartalom: 5g
Szénhidráttartalom: 26 g
Hagymás-sajtos szendvics
Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk, megkenjük vajkrémmel. Egy szelet felvágottat fektetünk rá, majd sajtszelettel beborítjuk. Sütőbe téve átforrósítjuk és megolvasztjuk a sajtot. Tálaláskor ropogósra sült hagymakarikákat halmozunk a sajt tetejére.
Hozzávalók:
4 szelet köménymagos kenyér, 2 dkg vajkrém, 4 szelet vadász felvágott, 4 szelet trappista sajt, 1 nagy fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 csipet só.
Energia tartalom: Fehérjetartalom: Zsírtartalom: Széhhidráttartaíom:
1090 kJ
119
16g
18 g
Energiatartalom: Fehérje tatalom: Zsírtartalom Szénhidráttartalom
Hozzávalók:
4 szelet sajtos zsúrkenyér, 2 pár virsli,
2 dkg vajkrém, 1 kávéskanál mustár, 8 dkg trappista sajt,
1 piros és 1 zöldpaprika, 1 kis uborka.
Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk és megkenjük először vajkrémmel, majd mustárral. Mindegyik kenyérszeletre két félbevágott, a tetején sakktáblaszerűen bevágott virslit fektetünk. Meghintjük reszelt sajttal, a virslik közötti hézagba is juttatva belőle. A kenyérszeletek szélére egy-egy piros- és zöldpaprikaszeletet teszünk. Sütőbe téve, ráolvasztjuk a sajtot és kissé megpirítjuk a tetejét. Uborkaszeletekkel díszítve tálaljuk.
Hozzávalók:
4 db hosszúkás zsemle, 1 tojás, 16 dkg trappista sajt, J4 csomó petrezselyemzöld, % csomó metélőhagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, só, % paradicsompaprika.
Elkészítése: A zsemlék felső részét levágjuk és kivájjuk a nagyobbik rész belsejét. A felvert tojáshoz hozzákeverjük a reszelt sajtot, a finomra összevá
5
I
|
gott zöld fűszernövényeket. A keveréket megsózzuk, borsozzuk és megtöltjük vele a zsemléket. Sütőbe téve átforrósítjuk és kissé megpirítjuk a tetejét. Paradicsompaprikával díszítjük.
Energiatartalom: 1260 kJ
Fehérjetaralom: 17 g
Zsírtartalom: 12 g
Szénhidráttartalom: 32 g
Hozzávalók:
4 szelet sajtos szendvicskenyér, 2 dkg vaj,
4 szelet sertésnyelv-sajt, 4 szelet óvári sajt,
4 fürjtojás, 1 zöldpaprika, 1 kis uborka.
Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk, vajjal vékonyan megkenjük. Ráfektetünk egy szelet sertésnyelv-sajtot, majd ezt beborítjuk óvári sajtszelettel. Sütőbe téve, a sajtot megolvasztjuk és kissé megpirítjuk. Tálaláskor a tetejére teszünk egy külön megsütött fürj tükörtojást és zöldpaprikával, uborkával díszítjük.
Energiatartalom: 860 kJ
Fehérjetartalom: 12 g
Zsírtartalom: 11 g
Szénhidráttartalom: 12 g
Hozzávalók:
8 szelet sajtos szendvicskenyér, 2 dkg vaj,
4 szelet prágai sonka, 8 vékony szelet füstölt sajt,
1 paradicsom vagy zöldpaprika.
Elkészítése: A kenyérszeleteket vékonyan megvajazzuk. Négy kenyérre először sajt-, majd sonka-, és ismét sajtszeletet fektetünk. Kenyérszelettel beborítjuk. Jól előmelegített kontakt grillsütőben mindkét oldalát ropogósra megpirítjuk. Paradicsom- vagy zöldpaprikaszeletekkel díszítjük.
Energiatartalom: 1490 kJ
Fehérjetaralom: 18g
Zsírtartalom: 16 g
Szénhidráttartalom: 35 g
’e? ‘ -u i ■■ i M t !• étit Hl’ H:iV:–r I tw r Iw v|a ív %-h?’y
k j® VgWfVgro. .sft vl3r I Hfe-11 cüf ‘Jfcl 1 t íWíIHtIx* r i ‘ aaaV jF IpT T*t BVbSskKs
Hozzávalók:
4 lenmagos kenyérszelet, 2 dkg vaj, 12 dkg ementáli,
4 evőkanál sör, 1 kávéskanál mustár,
1 késhegynyi őrölt bors, 12 dkg angolszalonna,
1 kisebb póréhagyma, 1 paradicsom.
Elkészítése: A kenyérszeleteket kissé megpirítjuk és megkenjük vékonyan vajjal. A reszelt sajtot teflonserpenyőben a sörben felolvasztjuk, borssal, mustárral ízesítjük és elosztjuk a kenyérszeleteken. A tetejére ropogósra sütött húsos szalonnaszeleteket teszünk. Póréhagymával és paradicsomge- rezdekkel díszítve, azonnal tálaljuk.
Sajtos tojással töltött zsemle
Hozzávalók:
4 zsemle, 2 tojás, 4 púpozott evőkanál reszelt Zala sajt,
1 teáskanál ketchup, 1 teáskanál mustár,
2 evőkanál tejszín, 1 dkg vaj,
1 késhegynyi pirospaprika,
4 ágacska petrezselyemzöld, 1 csipet só.
Elkészítése: A zsemlék felső egyötödét, mint egy kalapot, levágjuk és a puha belsejét kivájjuk. Megtöltjük tojással, mustárral, ketchuppal, tejszínnel elkevert sajtos masszával. Forró sütőbe téve, kb. 10 perc alatt átsütjük. A zsemlekalapokat is tegyük be a sütőbe. Tálaláskor kevés pirospaprikával hintsük meg a töltött zsemléket és fedjük be az előzetesen megvajazott kalapokkal. Petrezselyemágacskával díszítjük.
Energiatartalom: 1120 kJ
Fehérjetarálom: 12 g
Zsírtartalom: 10 g
Széhhidráttartalom: 32 g
A recepteket és a fotókat összeállította:
Dr. Párkányi Lászlóné
A sorozatot szerkesztette és tervezte: Nagy Katalin Kiadja: a VIANCÓ STÚDIÓ Felelős kiadó: Bujtár József igazgató © Viancó Stúdió 1987.