Találatok: 6
9
Receptéka
A találékonyság kimeríthetetlen területe a fagylaltkészítés, a fagylaltkehely összeállítása. Ez ma már nemcsak a cukrászdák kiváltsága, hanem magunk is megpróbálkozhatunk vele.
A poharak, kelyhek, serlegek formája, az ízes fagylaltok, a hazai és külföldi friss gyümölcsök és befőttek, a pörkölt magvak, a szörpök, a mártások, a finom likőrök és különböző apró díszítőanyagok játékra csábítanak. Ki tud belőle díszesebb, ízesebb fagy- laltkelyhet komponálni? Ki tudja szebben gyümölcsökkel megkoronázni a fagylaltokat?
Nálunk a XIX. század közepén jelenik meg a „hideg nyalat” néven. A fagylalt készítése már nem ördöngösség. Akinek mélyhűtő rekeszes hűtőszekrénye van, az megpróbálhatja. Legegyszerűbb porból készíteni a fagylaltot.
Vaníliafagylalt
Hozzávalók: 20 dkg (1 doboz) vanília tejszínes fagylaltpor, 4 dl tej.
Elkészítése: A fagylaltport egy mély tálban a tejjel addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Ezután habszifonba öntjük és patronnal habosítjuk. A könnyű fagylaltmasszát a szifonból alutál- kákba vagy formákba átnyomjuk. Mélyhűtőbe téve megfagyasztjuk. Akinek nincs habszifonja az habverővel is habosíthat. Ekkor a fagylaltmasszát előfagyasztjuk, majd habverővel felverjük és csak ezután tesszük mélyhűtőbe.
A vanília fagylaltporból készíthető még: eper-, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt.
Ilyenkor az alapreceptben megadott mennyiségű habosított vanília fagylaltmasszához – fagyasztás előtt – a megfelelő – az alábbiakban felsorolt mennyiségű valamelyik – ízt adó anyagot:
- 20 dkg pürésített friss epret, vagy
- 20 dkg pürésített friss málnát, vagy
- 20 dkg pürésített friss őszibarackot, vagy
- 20 dkg pürésített konzerv ananászt, vagy
- 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót, vagy
- 10 dkg grillázst keverünk hozzá.
A vaníliához hasonlóan csokoládé- és puncsfagylaltot is készíthetünk porból.
Citromfagylalt-kehely
Hozzávalók: 60 dkg (12 gombóc) vásárolt citromfagylalt, 2 kivi, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab.
Elkészítése: A citromfagylaltot előhűtött kehelybe tesszük. A kivit megmossuk, meghámozzuk, karikára vágjuk. A fagylalttal töltött kehelyben körbe rakjuk. A köztes felületre tejszínhabot teszünk és egy-egy szem ribiszkével díszítjük.
Eperfagylalt-kehely
Hozzávalók: 40 dkg eperfagylalt, 20 dkg csokoládéfagylalt, 16 szem eper, 1 evőkanál szederszörp, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 4 holipni ostya.
Elkészítése: A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott csokoládéfagylaltot előhűtött kehelybe tesszük, tetejére pedig eperfagylaltot. Peremét cukrozott tejszínhabbal díszítjük. Az epret egyenletesen elosztjuk. A fagylaltot lehűtött szederszörppel leöntjük. Holipni ostyával díszítjük.
Vaníliafagylalt-kehely
Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 16 szem eper, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál csokoládé dara, 4 holipni ostya.
Elkészítése: A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott fagylaltot előhűtött kehelybe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Eperszemekkel díszítjük, csokoládé darával megszórjuk. Holipni ostyát szúrunk bele.
Mentafagylalt-kehely
Hozzávalók: 60 dkg (12 gombóc) vásárolt mentafagylalt, 4 kávéskanál vágott, pörkölt mogyoró, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 16 szem málna.
Elkészítése: A fagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal, vágott pörkölt mogyoróval és málnaszemekkel díszítjük.
Energia: 1270 kJ
Fehérje: 1 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 60 g
Vegyesfagylalt-kehely
Hozzávalók: 60 dkg (csokoládé, eper, mogyoró, citrom) fagylalt vegyesen, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál pisztáciareszelék, 4 csokoládé díszítő.
Elkészítése: A különböző ízű fagylaltot az előhűtött kelyhekben egyenletesen elosztjuk, cukrozott tejszínhabbal, egy pár szem ribiszkével, csokoládé figurával díszítjük.
Gríllázsfagylalt-kehely
Hozzávalók: 60 dkg grillázsfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 evőkanál vágott, vegyes cukrozott gyümölcs, 1 fürt ribiszke.
Elkészítése: A grillázsfagylaltot előhűtött kelyhekbe helyezzük. Cukrozott tejszínhabbal, vágott cukrozott gyümölccsel és ribiszkeszemekkel díszítjük.
Zöldalma-fagylaltkehely
Hozzávalók: 60 dkg vásárolt zöldalma-fagylalt, 16 szem datolya, 12 dió, 6 dkg cukrozott narancshéj, 1 evőkanál pörkölt mogyoró, 8 csokoládés ostya.
Elkészítése: Az előhűtött kelyhekbe helyezett fagylaltot datolyával, diógerezddel, cukrozott narancshéjjal díszítjük. Frissen pörkölt, őrölt mogyoróval megszórjuk. Csokoládés ostyát adunk hozzá.
Péche-Melba
Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 2 nyers — vagy 4 felezett őszibarack befőtt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 cl vanílialikör 4 kávéskanál finomra vágott pörkölt mandula.
Elkészítése: A vaníliafagylaltot az előhűtött kehelybe tesszük, ráhelyezzük a félbevágott őszibarackot, vanílialikörrel meglocsoljuk, cukrozott tejszínhabbal és vágott pörkölt mandulával díszítjük.
Vegyesgyümölcs-fagylaltkehely
Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 20 dkg vegyes kerti gyümölcs (alma, őszibarack, cseresznye, meggy, ribiszke, málna), 8 szem dió.
Elkészítése: A vaníliafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük, köréje cukrozott tejszínhabot spriccelünk. A megmosott és kockára vágott, illetve szemes gyümölccsel, diógerezdekkel díszítjük.
Energia: 1720 kJ
Fehérje: 9 g
Zsír: 14 g
Szénhidrát: 60 g
Ananászfagylalt-kehely
Hozzávalók: 60 dkg ananászfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 24 szem málna, 24 szem licsibefőtt, 4 kávéskanál gyöngycukor.
Elkészítése: Az előhűtött kelyhekbe tett ananászfagylalt köré cukrozott tejszínhabot teszünk. A licsibefőttbe helyezett málnaszemekkel díszítjük. Gyöngycukorral megszórjuk.
Őszibarack-fagylaltkehely
Hozzávalók: 60 dkg őszibarack-fagylalt, 20 dkg cukrozott gyümölcs (zölddió, cseresznye, licsi), 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 2 kávéskanál csokoládédara.
Elkészítése: Az őszibarack-fagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körítjük, cukrozott, vegyes gyümölcsökkel díszítjük. Végül csokoládédarával megszórjuk.
Energia: 1740 kJ Fehérje: 2 g Zsír: 4 g Szénhidrát: 93 g
Mákfagylalt-kehely
Hozzávalók: 60 dkg vásárolt mákfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kisebb sárgadinnye, babapiskóta.
Elkészítése: A mákfagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Karalábévályóval a sárgadinnyéből kis gömböket formázunk és azzal, valamint csokoládéba mártott babapiskótákkal díszítjük.
Energia: 2290 kJ
Fehérje: 14 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 75 g
Pisztáciafagylalt-kehely
Hozzávalók: 60 dkg vásárolt pisztáciafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 8 cukrozott zölddió, 8 szem málna, 8 pörkölt mandula, 4 holipni ostya.
Elkészítése: A pisztáciafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal a kelyhet körbe spricceljük. Félbevágott cukrozott zölddióval, pörkölt mandulával, valamint a málnaszemekkel és egy holipni ostyával díszítjük.
Dinnyefagylalt-kehely
Hozzávalók: 30 dkg csokoládéfagylalt, 30 dkg vaníliafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kicsi sárgadinnye, 4 szem cseresznye, 2 kávéskanál darált, pörkölt mogyoró.
Elkészítése: Először a vanília-, majd a csokoládéfagylaltot tesszük az előhűtött kelyhekbe. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Sárga- dinnyeszeletkékkel díszítjük. Darált, pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül a csokoládéfagylalt közepébe egy szem kimagozott cseresznyét teszünk.
Energia: 2240 kJ
Fehérje: 9 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 78 g
Különleges fagylaltkehely
Hozzávalók: 20 dkg csokoládé-, 20 dkg vanília-, 20 dkg citromfagylalt, 2 mandarin, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 4-4 csokoládépasztilla, 4 mokkáskanál darált, pörkölt mogyoró.
Elkészítése: A fagylaltokat vegyesen előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük. Mandaringerezdekkel, csokoládépasztillával és -figurával díszítjük. Pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül az esernyőt a közepébe szúrjuk.
Málnafagylalt-kehely
Hozzávalók: 60 dkg málnafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 16 szem málna, 2 kávéskanál gyöngycukor, 8 babapiskóta.
Elkészítése: A málnafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. A cukrozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük és málnaszemekkel díszítjük. Gyöngycukorral megszórjuk. Babapiskótát adunk mellé.
Energia: 1500 kJ
Fehérje: 2 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: g
Az otthoni fagylalt előállításának másik egyszerű módszere a habtejszínből készített változat.
Vaníliafagylalt készítéséből indulunk ki.
Hozzávalók: 5 dl habtejszín (2,5 pohár), 5 evőkanál porcukor, 1/2 rúd vanília
Elkészítése: A tejszínt a porcukorral, a vaníliával folytonos keverés mellett felfőzzük. A tűzről levéve, tovább keverve, hagyjuk kihűlni, majd pár órára a hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve kemény habot verünk belőle, majd mélyhűtőben alutálká- ban vagy formában kifagyasztjuk.
Ugyanígy habtejszínből készíthető még: csokoládé-, eper-, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt is.
Ilyenkor a vanília nélkül előkészített, kemény habbá felvert cukrozott tejszínhabhoz, az alábbiakban ismertetett mennyiségű, különböző ízesítő agyagokat keverjük hozzá:
- 2 púpozott evőkanál kakaóport, vagy
- 20 dkg pürésített friss epret, vagy
- 20 dkg pürésített friss málnát, vagy
- 20 dkg pürésített friss őszibarackot, vagy
- 20 dkg pürésített konzerv ananászt, vagy
- 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót, vagy
- 10 dkg grillázst.
Ezután formába téve, mélyhűtőben kifagyasztjuk.
A recepteket és a fotókat összeállította: N. László Lajos Szerkesztette és tervezte: Jordán Krisztina Kiadja a Vianco Stúdió Felelős kiadó: Bujtár József igazgató 87.0580 Ságvári Nyomda Felelős vezető: Mogyorósi György igazgató
A találékonyság kimeríthetetlen területe a fagylaltkészítés, a fagylaltkehely összeállítása. Ez ma már nemcsak a cukrászdák kiváltsága, hanem magunk is megpróbálkozhatunk vele.
A poharak, kelyhek, serlegek formája, az ízes fagylaltok, a hazai és külföldi friss gyümölcsök és befőttek, a pörkölt magvak, a szörpök, a mártások, a finom likőrök és különböző apró díszítőanyagok játékra csábítanak. Ki tud belőle díszesebb, ízesebb fagy- laltkelyhet komponálni? Ki tudja szebben gyümölcsökkel megkoronázni a fagylaltokat?
Nálunk a XIX. század közepén jelenik meg a „hideg nyalat” néven. A fagylalt készítése már nem ördöngösség. Akinek mélyhűtő rekeszes hűtőszekrénye van, az megpróbálhatja. Legegyszerűbb porból készíteni a fagylaltot.
Vaníliafagylalt
Hozzávalók: 20 dkg (1 doboz) vanília tejszínes fagylaltpor, 4 dl tej.
Elkészítése: A fagylaltport egy mély tálban a tejjel addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Ezután habszifonba öntjük és patronnal habosítjuk. A könnyű fagylaltmasszát a szifonból alutál- kákba vagy formákba átnyomjuk. Mélyhűtőbe téve megfagyasztjuk. Akinek nincs habszifonja az habverővel is habosíthat. Ekkor a fagylaltmasszát előfagyasztjuk, majd habverővel felverjük és csak ezután tesszük mélyhűtőbe.
A vanília fagylaltporból készíthető még: eper-, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt.
Ilyenkor az alapreceptben megadott mennyiségű habosított vanília fagylaltmasszához – fagyasztás előtt – a megfelelő – az alábbiakban felsorolt mennyiségű valamelyik – ízt adó anyagot:
- 20 dkg pürésített friss epret, vagy
- 20 dkg pürésített friss málnát, vagy
- 20 dkg pürésített friss őszibarackot, vagy
- 20 dkg pürésített konzerv ananászt, vagy
- 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót, vagy
- 10 dkg grillázst keverünk hozzá.
A vaníliához hasonlóan csokoládé- és puncsfagylaltot is készíthetünk porból.
Hozzávalók: 60 dkg (12 gombóc) vásárolt citromfagylalt, 2 kivi, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab.
Elkészítése: A citromfagylaltot előhűtött kehelybe tesszük. A kivit megmossuk, meghámozzuk, karikára vágjuk. A fagylalttal töltött kehelyben körbe rakjuk. A köztes felületre tejszínhabot teszünk és egy-egy szem ribiszkével díszítjük.
Hozzávalók: 40 dkg eperfagylalt, 20 dkg csokoládéfagylalt, 16 szem eper, 1 evőkanál szederszörp, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 4 holipni ostya.
Elkészítése: A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott csokoládéfagylaltot előhűtött kehelybe tesszük, tetejére pedig eperfagylaltot. Peremét cukrozott tejszínhabbal díszítjük. Az epret egyenletesen elosztjuk. A fagylaltot lehűtött szederszörppel leöntjük. Holipni ostyával díszítjük.
Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 16 szem eper, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál csokoládé dara, 4 holipni ostya.
Elkészítése: A vízbe mártott tejmerő kanállal formázott fagylaltot előhűtött kehelybe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Eperszemekkel díszítjük, csokoládé darával megszórjuk. Holipni ostyát szúrunk bele.
Hozzávalók: 60 dkg (12 gombóc) vásárolt mentafagylalt, 4 kávéskanál vágott, pörkölt mogyoró, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 16 szem málna.
Elkészítése: A fagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal, vágott pörkölt mogyoróval és málnaszemekkel díszítjük.
Energia: 1270 kJ
Fehérje: 1 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 60 g
Hozzávalók: 60 dkg (csokoládé, eper, mogyoró, citrom) fagylalt vegyesen, 1 fürt ribiszke, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kávéskanál pisztáciareszelék, 4 csokoládé díszítő.
Elkészítése: A különböző ízű fagylaltot az előhűtött kelyhekben egyenletesen elosztjuk, cukrozott tejszínhabbal, egy pár szem ribiszkével, csokoládé figurával díszítjük.
Hozzávalók: 60 dkg grillázsfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 evőkanál vágott, vegyes cukrozott gyümölcs, 1 fürt ribiszke.
Elkészítése: A grillázsfagylaltot előhűtött kelyhekbe helyezzük. Cukrozott tejszínhabbal, vágott cukrozott gyümölccsel és ribiszkeszemekkel díszítjük.
Hozzávalók: 60 dkg vásárolt zöldalma-fagylalt, 16 szem datolya, 12 dió, 6 dkg cukrozott narancshéj, 1 evőkanál pörkölt mogyoró, 8 csokoládés ostya.
Elkészítése: Az előhűtött kelyhekbe helyezett fagylaltot datolyával, diógerezddel, cukrozott narancshéjjal díszítjük. Frissen pörkölt, őrölt mogyoróval megszórjuk. Csokoládés ostyát adunk hozzá.
Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 2 nyers — vagy 4 felezett őszibarack befőtt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 3 cl vanílialikör 4 kávéskanál finomra vágott pörkölt mandula.
Elkészítése: A vaníliafagylaltot az előhűtött kehelybe tesszük, ráhelyezzük a félbevágott őszibarackot, vanílialikörrel meglocsoljuk, cukrozott tejszínhabbal és vágott pörkölt mandulával díszítjük.
Hozzávalók: 60 dkg vaníliafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 20 dkg vegyes kerti gyümölcs (alma, őszibarack, cseresznye, meggy, ribiszke, málna), 8 szem dió.
Elkészítése: A vaníliafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük, köréje cukrozott tejszínhabot spriccelünk. A megmosott és kockára vágott, illetve szemes gyümölccsel, diógerezdekkel díszítjük.
Energia: 1720 kJ
Fehérje: 9 g
Zsír: 14 g
Szénhidrát: 60 g
Hozzávalók: 60 dkg ananászfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 24 szem málna, 24 szem licsibefőtt, 4 kávéskanál gyöngycukor.
Elkészítése: Az előhűtött kelyhekbe tett ananászfagylalt köré cukrozott tejszínhabot teszünk. A licsibefőttbe helyezett málnaszemekkel díszítjük. Gyöngycukorral megszórjuk.
Hozzávalók: 60 dkg őszibarack-fagylalt, 20 dkg cukrozott gyümölcs (zölddió, cseresznye, licsi), 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 2 kávéskanál csokoládédara.
Elkészítése: Az őszibarack-fagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körítjük, cukrozott, vegyes gyümölcsökkel díszítjük. Végül csokoládédarával megszórjuk.
Energia: 1740 kJ Fehérje: 2 g Zsír: 4 g Szénhidrát: 93 g
Hozzávalók: 60 dkg vásárolt mákfagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kisebb sárgadinnye, babapiskóta.
Elkészítése: A mákfagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Karalábévályóval a sárgadinnyéből kis gömböket formázunk és azzal, valamint csokoládéba mártott babapiskótákkal díszítjük.
Energia: 2290 kJ
Fehérje: 14 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 75 g
Hozzávalók: 60 dkg vásárolt pisztáciafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 8 cukrozott zölddió, 8 szem málna, 8 pörkölt mandula, 4 holipni ostya.
Elkészítése: A pisztáciafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal a kelyhet körbe spricceljük. Félbevágott cukrozott zölddióval, pörkölt mandulával, valamint a málnaszemekkel és egy holipni ostyával díszítjük.
Hozzávalók: 30 dkg csokoládéfagylalt, 30 dkg vaníliafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 1 kicsi sárgadinnye, 4 szem cseresznye, 2 kávéskanál darált, pörkölt mogyoró.
Elkészítése: Először a vanília-, majd a csokoládéfagylaltot tesszük az előhűtött kelyhekbe. Cukrozott tejszínhabbal körbe spricceljük. Sárga- dinnyeszeletkékkel díszítjük. Darált, pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül a csokoládéfagylalt közepébe egy szem kimagozott cseresznyét teszünk.
Energia: 2240 kJ
Fehérje: 9 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 78 g
Hozzávalók: 20 dkg csokoládé-, 20 dkg vanília-, 20 dkg citromfagylalt, 2 mandarin, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 4-4 csokoládépasztilla, 4 mokkáskanál darált, pörkölt mogyoró.
Elkészítése: A fagylaltokat vegyesen előhűtött kelyhekbe tesszük. Cukrozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük. Mandaringerezdekkel, csokoládépasztillával és -figurával díszítjük. Pörkölt mogyoróval megszórjuk. Végül az esernyőt a közepébe szúrjuk.
Hozzávalók: 60 dkg málnafagylalt, 4 evőkanál cukrozott tejszínhab, 16 szem málna, 2 kávéskanál gyöngycukor, 8 babapiskóta.
Elkészítése: A málnafagylaltot előhűtött kelyhekbe tesszük. A cukrozott tejszínhabbal az üreges felületeket kitöltjük és málnaszemekkel díszítjük. Gyöngycukorral megszórjuk. Babapiskótát adunk mellé.
Energia: 1500 kJ
Fehérje: 2 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: g
Az otthoni fagylalt előállításának másik egyszerű módszere a habtejszínből készített változat.
Vaníliafagylalt készítéséből indulunk ki.
Hozzávalók: 5 dl habtejszín (2,5 pohár), 5 evőkanál porcukor, 1/2 rúd vanília
Elkészítése: A tejszínt a porcukorral, a vaníliával folytonos keverés mellett felfőzzük. A tűzről levéve, tovább keverve, hagyjuk kihűlni, majd pár órára a hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve kemény habot verünk belőle, majd mélyhűtőben alutálká- ban vagy formában kifagyasztjuk.
Ugyanígy habtejszínből készíthető még: csokoládé-, eper-, málna-, őszibarack-, ananász-, mogyoró- és grillázsfagylalt is.
Ilyenkor a vanília nélkül előkészített, kemény habbá felvert cukrozott tejszínhabhoz, az alábbiakban ismertetett mennyiségű, különböző ízesítő agyagokat keverjük hozzá:
- 2 púpozott evőkanál kakaóport, vagy
- 20 dkg pürésített friss epret, vagy
- 20 dkg pürésített friss málnát, vagy
- 20 dkg pürésített friss őszibarackot, vagy
- 20 dkg pürésített konzerv ananászt, vagy
- 10 dkg frissen pörkölt darált mogyorót, vagy
- 10 dkg grillázst.
Ezután formába téve, mélyhűtőben kifagyasztjuk.
A recepteket és a fotókat összeállította: N. László Lajos Szerkesztette és tervezte: Jordán Krisztina Kiadja a Vianco Stúdió Felelős kiadó: Bujtár József igazgató 87.0580 Ságvári Nyomda Felelős vezető: Mogyorósi György igazgató