Találatok: 2
26
Langfelder Magda
Diétás ABC lázas betegeknek
Lektor:
Dr. Tömörkény Endréné
Kiadja a Magyar Vöröskereszt OVB.
Felelős kiadó: Egészségvédelmi és Szociális Osztály Felelős szerkesztő: Kottái Attiláné Műszaki szerkesztő: Böhm Oszkár Készült: 27 000 példányban Terjedelem: 2 A/5 iv
Nyomda: Aranykalász MGTSZ. Mikóháza 86069
AERO CENTER gondozása
A lázas megbetegedés esetén a szervezet kíméletre szorul, az orvos utasítása szerint könnyen emészthető nyersanyagokból folyékony, pépes ételeket, italokat készítsünk, amelyek a megbetegedés egyéb diétás követelményeinek is megfelelnek. Adjunk bőven folyadékot, 50- 100%-al többre is szüksége lehet a betegnek, mint egészséges állapotában. A beteg közérzetét javíthatjuk frissítő, üdítő hatású gyümölcslevekkel. A lázas beteg rendszerint étvágytalan. Egy-egy alkalommal csak kis mennyiségű ételt-italt tálaljunk, de a tápanyagszükséglet kielégítése érdekében két óránként, vagy legalább napi 5- 6 alkalommal kínáljunk. A folyékony, pépes készítmények fölveszik a tálaló edény formáját, megpillantásuk csak akkor fokozza a beteg étvágyát, ha az edény szép alakú, tiszta, az étel színe szép, élénk, változatos, felülete fényes vagy bársonyos. A beteg étvágyát fölkelthetjük még változatos izü, illatú, zamatú, hőfokú készítményekkel. A folyékony, pépes ételek, italok mellé kínáljunk kekszet, kétszersültet, pirított kenyeret, pirított péksüteményt, mert elrágásuk fokozza a nyál termelődését, kiürülését, ezzel csökkenthetjük a nyál pangását és az ebből adódó fertőzés veszélyét. A következő élelmiszerekből sokféle, változatos ételt, italt készíthetünk. A tápanyagtartalom tisztított, illetve kicsontozott nyersanyagra vonatkozik.
Az alma tápanyagtartalma.
10 dkg tisztított almában 30 kalória (126 kJ), 7 g szénhidrát, 50 mikrogramm B1, 50 mikrogramm B2, 0,5 mg Nikotinsav, 5 mg C vitamin van.
Az almát felhasználás előtt meleg folyó vízzel mossuk meg, mert viaszos héja erősen szennyezett és hideg vízzel öblítsük le. Vékonyan hámozzuk, mert a héj alatti rétegben sok tápanyag található. Egyenletesen apró darabokra vágjuk, hogy főzés közben a darabok egyidöben puhuljanak meg. Tisztítás, darabolás közben tartsuk annyi hideg vízben, amennyi ellepi, különben megbámul.
- Almaleves
10 dkg apró darabokra vágott, tisztított almát főzzünk meg 2 dl vízben, (ízlés szerint fahéjat és szegfűszeget vagy vaníliát, darabka citromhéjat főzhetünk bele, 2 dkg cukorral felforraljuk. Ha az alma megpuhult, a fűszereket kis kanállal kiemeljük, az almát levével együtt turmixgépben 1 percig forgatjuk, 1 – 2 kávéskanálnyi mézzel, citromlével ízesítjük, hidegen vagy melegen tálalhatjuk. ízesíthetjük málnaszörppel is. Hasonló leves készülhet körtéből, őszibarackból.
- Almapüré leves
összetétele, főzése azonos az almalevesével. A különbség az, hogy a megfőtt almát szitán vagy fözelékdarálón áttörjük, a levével együtt fölforraljuk, az elfőtt levét forralt tejjel kiegészítjük. Készíthetjük körtéből, őszibarackból.
- AIma krém leves
összetétele, főzése azonos az almalevesével. A különbség az, hogy a turmixolt vagy áttört almát levével együtt felforraljuk, és tálalás előtt dúsítjuk. A krémlevesek dúsítására felhasználhatunk egy darab jól kikevert tojássárgáját vagy egy evőkanálnyi tejfölt vagy tojássárgáját és tejfölt. A tejfölt helyettesíthetjük tejszínnel is. A tejszínt fölhasználás előtt tejeslábosban forraljuk föl, és lassan hűtsük le szobahőmérsékletűre, majd hűtőszekrényben. Az almakrém levest is ízesíthetjük mézzel, citromlével, esetleg málnaszörppel. Készíthetjük körtéből, őszibarackból.
- Sült alma
A jól megmosott alma csutkáját, magházát kis késsel emeljük ki, tegyük alufólia edénybe vagy alufólia lapra, meleg sütőben süssük meg. A magház helyére tehetünk kockacukrot, lekvárt vagy lekvárral kevert darát diót, hámozott, darált mandulát. Készíthetjük körtéből is.
- Almapüré
10-15 dkg megtisztított, feldarabolt almát annyi vízben főzzünk meg, amennyi ellepi, ízesítsük 2 dkg cukorral, esetleg fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, citromhéjjal. Ha az alma megfőtt, a fűszereket szedjük ki, az almát törjük át szitán, vagy levével együtt turmixoljuk. Hidegen tálaljuk. ízlésesebb, ha jól megmosott, félbevágott narancshéjba vagy grape-fruit héjába töltve tálaljuk. Az almapürét díszíthetjük pirított cukorral: a tányérba tálalt almapürére serpenyőben világos kávé színűre szárazon (víz nélkül) pirított cukrot öntünk. Díszíthetjük nagyon apróra tört színes savanyúcukorkával is. Készíthetjük körtéből is.
- Almapüré, nyers
10-15 dkg-os jól megmosott almát kettévágjuk, a vágásfelületet citrommal végigtöröljük, hogy a bámulását meggátoljuk. Az alma héját egy cm szélességben lehámozzuk, a héjas felénél fogva üvegreszelőn vagy műanyagreszelön a belsejét kireszeljük. A megreszelt almához közben néhány csepp citromot keverünk, hogy világos maradjon a színe. Tálalás előtt ízesíthetjük, még citromlével, mézzel. Ha befejeztük a reszelést, azonnal tálaljuk.
- Almaié
Készítését lásd: almapüré, nyers. A különbség csak az, hogy 15- 20 dkg almát reszelünk meg, a reszelt almát leszűrjük, levét citrommal, mézzel, esetleg cukorral ízesítjük, szükség szerint hideg teával hígítjuk.
- Almaturmix
10 dkg megmosott, megtisztított, feldarabolt almát 2 dl vízzel vagy hideg teával, 2 dkg cukorral, citromlével turmixgépbe teszünk és egy percig forgatjuk. Víz helyett forralt, lehűtött tejet is használhatunk. Készíthetjük körtéből, őszibarackból is.
A burgonya tápanyagtartalma.
10 dkg burgonyában 92 kalória (385 kJ), 2,5 g fehérje, 20 g szénhidrát, 70 mikrogramm B1 vitamin, 40 mikrogramm B2 vitamin, 1 mg Nikotinsav, 10 mg C vitamin van.
A burgonyát hámozás előtt meleg folyó vízzel alaposan mossuk meg. Vékonyan hámozzuk, őrizzük meg a héj alatt lévő tápanyaggazdag réteget. Ha zöldesen elszínezödött részt találunk gondosan távolítsuk el, mert mérgező anyagot tartalmaz. Tisztítás-darabolás közben tartsuk a burgonyát annyi hideg vízben, amennyi ellepi, nehogy megbámuljon. Egyforma apró darabokra vágjuk, hogy gyorsan és egyenletesen puhuljon meg. A rövidebb főzési idő a C vitamin-tartalom megőrzése miatt hasznos.
- Burgonyaleves zellerrel
10 dkg megtisztított, leöblített, apróra vágott burgonyát 1 darabka zellerlevéllel vagy megtisztított, kis darab zellergumóval, kevés sóval, 2 dl hideg vízben kezdjük el főzni. Ha a burgonya megpuhult, hütsük ki, turmixgépben forgassuk egy percig, forraljuk föl, tálalás előtt tegyünk bele 1 dkg vajat.
- Burgonyapüré-leves
Készítése azonos a burgonyaleves zelleres készítésével. A különbség az, hogy a puhára főtt burgonyát szitán vagy főzelékdarálón áttörjük. 1 dkg vajból és 1 dkg lisztből rántást készítünk, 1/2 dl hideg tejjel simára keverjük, az áttört burgonyával és a tevével összekeverjük, takaréklángon 10 percig forraljuk.
- Burgonyaleves paradicsommal
Készítését, összetételét lásd: Burgonyapüré leves, különbség az, hogy tálalás előtt 1 evőkanálnyi paradicsomkon- zervet keverünk hozzá és együtt felforrajuk. ízlés szerint kissé meg is cukrozhatjuk.
- Burgonyakrém leves
Készítését, összetételét lásd: Burgonyapüré leves. A különbség az, hogy tálalás előtt hozzákeverünk 1 tojássárgáját vagy 1 evőkanálnyi tejfölt és tojássárgáját vagy 1 – 2 evőkanálnyi tejszínt és 1 tojássárgáját. Tálalhatunk hozzá külön kis tányéron reszelt sajtot is.
- Burgonyapüré
30 dkg megtisztított, megmosott, apróra vágott burgonyát annyi hideg vízben kezdjük főzni, amennyi ellepi. Megsózzuk. Ha a burgonya megpuhult, leszűrjük, forrón áttörjük, belekeverünk 1-2 dkg vajat, habosra keverjük 1/2 dl forró tejjel. (Ha folyékonyabb pürét akarunk készíteni, belekeverhetünk 1 dl forró tejet.)
- Burgonyapüré tehéntúróval
Burgonyapüré. A különbség hozzákeverünk 5 dkg áttört
Burgonyapüré. A különbség
Készítését, összetételét lásd: az, hogy a habosra vert püréhez tehéntúrót.
- Burgonyapüré sajttal
Készítését, összetételét lásd: az, hogy a burgonyapüréhez külön tányéron hozzátálalunk 1-2 evőkanálnyi reszelt sajtot.
- Burgonyapüré tojással
Készítését, összetételét lásd: Burgonyapüré. A különbség a2, hogy tálalás előtt megszórjuk 2 darab keményre főtt tojás ösz- szetört sárgájával.
- Burgonya puding
20 dkg megtisztított, megmosott, apróra vágott burgonyát kevés sóval hideg vízben kezdjük főzni. Amikor a burgonya megpuhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverünk 2 dkg vajat, 1 tojássárgáját, 1 tojásfehérje keményre vert habját. Kis pudingforma alját kivajazzuk, kilisztezzük. A masszát beletöltjük. Nagyobb, félig forró vízzel telt lábasba tesszük a formát, lefedjük, tűzre tesszük, takaréklángon 40 percig főzzük. Vigyázzunk, a fözövíz ne jusson a formába! Az elkészült pudingot körülvágjuk, a formát kis tányérral letakarjuk, a pudingot ráfordítjuk. Külön tányéron találhatunk hozzá reszelt sajtot.
- Burgonyafelfújt
Készítését, összetételét lásd: Burgonyapuding. A különbség csak az, hogy a kivajazott edénybe tett masszát sütőben megsütjük.
- Rakott burgonyapüré
Készítését, összetételét lásd: Burgonyapüré. A különbség az, hogy kis, kivajazott tűzálló tálba tesszük a burgonyapüré felét, megtöltjük, letakarjuk a másik felével, tetejére vajdarabkákat, esetleg reszelt sajtot is teszünk, és előmelegített sütőben megfor- rósitjuk. Töltelék I.: 2- 3 evőkanálnyi darált sült vagy főtt húst kanálnyi tejföllel összekeverünk. Töltelék II.: 2-3 evőkanálnyi darált vagy apróra vágott sonkát 1 dkg vajjal összekeverünk. Töltelék III.: 5- 10 dkg áttört tehéntúrót összekeverünk 2 evőkanálnyi tejföllel, finomra vágott kaporral, kevés sóval.
- Sajtos rakott burgonya
20 dkg hajában főzött, megtisztított, megreszelt burgonyát öszszekeverünk 1 dl tejföllel, 1 darab nyers tojással, kevés sóval, 2 evőkanálnyi reszelt sajttal. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, sajttal megszórjuk, kanálnyi zsemlemorzsát, kis vajdarabkákat teszünk rá és forró sütőben megsütjük.
10 dkg búzadara tápanyagtartalma a következő: 340 kalória (1423 kJ), 9,4 g fehérje, 73,4 g szénhidrát, 150 mikrogramm B1 vitamin, 90 mikrogramm B2 vitamin, 2 mg Nikotinsav.
Fölhasználás előtt ellenőrizzük a búzadara frissességét: ha összetapadó csomók vannak benne, ne használjuk föl.
- Tejbedara
Forraljunk föl 2 1/2 dl tejet, folytonos keverés közben szórjunk bele 2 1/2 dkg (púpozott evőkanálnyi) búzadarát és 1 evőkanálnyi cukrot. Takaréklángon, folytonosan keverve főzzük 10 percig, míg a daraszemek alaposan megduzzadnak. Tegyünk bele 1 dkg vajat. Tálaljuk ki tányérra, szórjuk meg tetszés szerint fahéjas cukorral, kakaós cukorral, reszelt csokoládéval, apróra tört színes savanyú cukorkával vagy locsoljuk meg málnaszörppel, jóízű lekvárral. A tejbedarát cukor helyett sóval is lehet ízesíteni!
- Tejbedara hidegen
Készítését, összetételét lásd: Tejbedara. A különbség az, hogy a megfőtt darát kihűtjük, ízesítjük, díszítjük és tálaljuk. ízesíthetjük belekevert tejszínhabbal vagy tojássárgájával. Díszíthetjük-formázhatjuk forró vízbe mártogatott kanállal, így félgömböket vagy kagylóformát kapunk. Tehetünk rá tejszínhab csomókat, leönthetjük pirított cukorral.
- Rakott hideg tejbedara
Készítését, összetételét lásd: Tejbedara. A különbség az. hogy a megfőtt darát három részre osztjuk, az egyik részbe tojássárgáját és vaníliás cukrot keverünk, a másikba kakaós cukrot, a harmadikat fehéren hagyjuk. Mély üvegtányérkába rétegezzük, a rétegek közé lekvárt vagy málnaszörpöt öntünk.
- Darafelfújt
1 1/2 dl tejből, 4 dkg búzadarából, 1 dkg cukorból sűrű tej- bedarát főzünk, kihűtjük, hozzákeverünk 1 dkg vajat, 1 tojássárgáját, 1 dkg cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, a tojásfehérje keményre vert habját. Kis lábosba vagy alufóliaforma alját kivajazzuk, a masszát beleöntjük, előmelegített sütőben megsütjük.
- Darapuding
Készítését, összetételét lásd: Darafelfújt. A különbség az, hogy a formába töltött masszát nagyobb, forró vízzel félig telt lábosba tesszük, a lábost lefödjük, a pudingot 40 percig gőzöljük, a formát a tányérral együtt megfordítjuk, hogy a puding szépen kicsússzon.
/
- Daragombóc
4 dkg darát teflon edényben zsiradék nélkül zsemlyeszínűre megpirítunk, fölengedjük 1 dl tejjel, sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverünk 1/2 darab nyers tojást, lisztezett deszkára öntjük, kihűtjük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, forró, sós vízben kifőzzük, kiszedjük, forrón tálaljuk. Tálalhatjuk kevés tejföllel vagy vajjal, vagy vajjal és cukrozott, darált dióval, vagy vajjal és vaníliás cukorral.
10 dkg citrom tápanyagtartalma a következő: 25 kalória (105 kJ), 2,3 g szénhidrát, 60 mikrogramm B1 vitamin, 20 mikrogramm 82 vitamin, 45 mg C vitamin.
A citromot meleg folyó vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le.
- Citrommártás
2 dkg vajat melegítsünk össze 2 dkg liszttel, húzzuk le lángról, keverjünk hozzá 2 dl forró tejet, keverjük simára, tegyük takaréklángra és folytonos keverés közben forraljuk föl. ízesítsük ízlés szerint 1 – 2 dkg cukorral, reszelt citromhéjjal, citromlével.
- Citromkrém
1 tojássárgáját kevejünk simára 2 dkg cukorral, 1 kávéskanálnyi liszttel, 1 dl tejjel. Takaréklángon, folytonos keverés közben főzzük meg sűrűre. Vegyük le a lángról, keverjünk hozzá reszelt citromhéjat, keverjük addig, amíg kihűl, ízesítsük citromlével. Dúsíthatjuk 1 – 2 evőkanálnyi tejszínhabbal is.
- Citromsodó
1 tojássárgáját keverjünk össze 2 dkg cukorral, 1 1/2 dl meleg tejjel. Nagyobb lábasban forraljunk vizet, tegyük bele a masszával megtöltött edényt és habverővel addig verjük a vízgőzben a sodót, amíg felforr. Vegyük le a tűzről, ízesítsük citromlével, kevés vaníliás cukorral.
- Limonádé
1 db citromot vágjunk ketté, levét citromnyomón préseljük ki, keverjük össze ízlés szerint 1-3 dkg porcukorral, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy 2 dl legyen. Szépformájú pohár szélét mártsuk kristálycukorba, a limonádét szűrjük a pohárba. Adhatunk hozzá szívószálat.
- Citromlé csipkebogyó teával Készítését, összetételét lásd: Limonádé. A különbség az, hogy víz helyett csipkebogyó teával hígítjuk.
- Citromturmix
1 darab citromot hámozzunk meg, a magokat szedjük ki, tegyük a gyümölcsöt turmixgépbe 2 dkg cukorral, 2 dl hideg vízzel vagy hideg teával, csipkebogyó teával. Forgassuk a turmixgépben 1 percig.
10 dkg sovány csirke tápanyagtartalma a következő: 110 kalória, (460 kJ), 21,5 g fehérje, 2,5 g zsír, 150 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 8 mg Nikotinsav.
A kibontott, megtisztított csirkét meleg vízzel öblítsük le, a bőrt, zsírt szedjük le, a csontokat vegyük ki, öblítsük le ismét.
- Csirkeleves, májgaluskával
15 dkg leöblített, megtisztított csirkeaprólékot kezdjünk el főzni 4 dl vízben. Ha felforrt, sózzuk meg, tegyünk bele 2- 3 dkg megtisztított, megmosott sárgarépát, ugyanannyi petrezselyemgyökeret, 1 darab zellerlevelet, 1 db petrezselyemlevelet, lassan gyöngyözve fözzök puhára. Szürjök le. A leöblített csirkemájat kaparjuk el deszkán pépesre, keverjük össze 1/2 darab tojással, (a hideg vízzel leöblített tojást kis edény fölött felütjük, jól összekeverjük, elfelezzük) ízesítsük kevés sóval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, sürítjük 1-2 mokkáskanálnyi zsemlemorzsával. A leves felét forraljuk föl, kávéskanállal szaggasuk bele a májgaluskát, várjuk meg amíg a galuskák a leves tetejére emelkednek. Öntsük hozzá a többi levest, tálalás előtt melegítsük össze.
- Csirkehús-püré leves
Készítését lásd: Csirkeleves májgaluskával. A különbség az, hogy 1 darab csirkecombot főzzünk meg, ha megpuhult, a húst bőre nélkül daráljuk le, hozzáadhatjuk a főtt zöldséget is, engedjük föl a leszűrt levessel, forraljuk föl tálalás előtt.
- Csirkekrém leves
Készítését lásd: Csirkeleves májgaluskával. A különbség az, hogy a leszűrt levest tálalás előtt dúsítjuk. Dúsításra fölhasználhatunk 1 db tojássárgáját vagy 1 darab tojássárgáját és 1 evőkanálnyi tejszínt. A dúsítást óvatosan végezzük, a tojássárgáját vagy a tojássárgájával kevert tejszínt folytonos keverés közben hígítsuk kevés meleg levessel, majd amikor már a tojássárgája átvette a leves hőfokát keverjük hozzá a többi levest is. Ha nem járunk el ilyen óvatosan, a tojássárgája, illetve a tejszín fehérje- tartalma pelyhesen kicsapódhat, nem sűrít és nem étvágygerjesztő.
- Csirkehús-gombóc
Főzzünk meg 1 db csirkecombot kevés sóval, kis darab sárgarépával, kis darab petrezselyemgyökérrel annyi forró vízben, amennyi ellepi. (Forró vízben kezdett főzésnél a hús ízletesebb lesz.) Ha a hús megpuhult húzzuk le a bőrét, csontozzuk ki, daráljuk le, keverjük össze 1/2 darab tojással, kevés sóval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Formáljunk nagydiónyi gombócokat belőle, (ha túl lágy, keverjünk hozzá kevés zsemlemorzsát). A csirke fözővizét forraljuk föl, főzzük ki benne a húsgombócokat. Ha a gombócok megfőttek, szedjük ki a fözöléböl, tartsuk melegen, a leszűrt fözöléböl készíthetünk mártást. Mártás I.: a csir- kefözölevét forraljuk föl 1 evőkanálnyi paradicsompürével, ízesíthetjük kevés cukorral, 1 darab zellerlevéllel. Mártás II.: 1 dkg vajból, 1 dkg lisztből készítsünk világos rántást, színesíthetjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, húzzuk le a tűzről, engedjük föl a csirke fözölevével, forraljuk takaréklángon 10 percig. Mártás III.: 1 dkg vajból, 1 dkg lisztből készítsünk világos rántást, engedjük föl a csirke fözölevével, keverjük hozzá a csirkével együtt főtt, áttört zöldséget, finomra vágott zöldpetrezselymet, forraljuk együti 10 percig. Tálalás előtt dúsíthatjuk 1-2 kávéskanál tejföllel.
- Csirkevagdalt
1/2 darab csirkemell bőrét húzzuk le, szedjük le a húst a csontról. Öblítsük le hideg vízzel, vágjuk össze apróra vagy daráljuk meg. ízesítsük sóval, ízlés szerint finomra vágott zöldpetrezselyemmel, keverjük össze 1/2 darab tojással, 1/2 darab tejbe áztatott, kicsavart zsemlével. Formáljunk 1-2 gömbölyű vagy hosszúkás pogácsát, szeletet belőle. Kevés olajat forrósítsunk meg, a vagdalt húst mind két oldalán süssük pirosra, vegyük ki a sütöedényböl, a sütöolajat öntsük ki külön edénybe, a húst tegyük vissza, öntsünk rá kevés forró vizet és fedő alatt pároljuk meg.
A dió tápanyagtartalma: 10 dkg dióban 654 kalória (2740 kJ), 18,6 g fehérje, 57,0 g zsír, 11,7 g szénhidrát, 400 mikrogramm B1 vitamin, 100 mikrogramm B2 vitamin, 25 mgC vitamin, van.
- Diókrém
Készítését, összetételét lásd: Citromkrém. A különbség az, hogy citromlé helyett 1 dkg darált dióval ízesítjük.
- Diósodó
Készítését, összetételét lásd: Citromsodó. A különbség az, hogy citromlé helyett ízlés szerint 1-2 kávéskanálnyi darált dióval ízesítjük, a felforralt sodóhoz hozzákeverhetjük még melegen a tojásfehérje keményre vert habját is. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen.
- Diós piskóta
A piskóta készítésénél minden tojáshoz 2 dkg lisztet és 2 dkg cukrot használjunk föl. Gyújtsuk be a sütőt, melegítsük 10 percig. Diós piskótához tojásonként 1 kávéskanálnyi darált diót is adunk. A megmosott tojásokat kis edény fölött üssük föl, a tojásfehérjét és a sárgáját gondosan válasszuk külön. A sütőt gyújtsuk be, a sütöforma alját vékonyan vajazzuk ki. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, verjük hozzá a cukrot, lazán keverjük hozzá a tojássárgákat és a dióval kevert lisztet. Öntsük a formába, a sütését, ha lehet, kezdjük alsó lángon, és fejezzük be felső lángon. 20 perc sütés után szúrjunk bele egy tüt, ellenőrizzük, hogy a tészta átsült-e. Ha átsült, késsel vágjuk körül az oldalát, fedjük le lapos tányérral vagy deszkával, és borítsuk rá a piskótát. Ha kihűlt fölszeletelhetjük. Készíthetjük 1 darab tojásból is, kis alufólia formában. A diós piskótát tálalhatjuk gyümölcsízzel, citromsodóval, diósodóval vagy egyszerűen porcukorral, vaníliás cukorral megszórva.
Az egres tápanyagtartalma: 10 dkg egresben 38 kalória (159 kJ), 8 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 100 mikrogramm B2 vitámon, 30 mg C vitamin van.
- Egresi eves
Az egresszemek két végéről a szárat csípjük le, folyó langyos vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le. Forraljunk föl 2 1/2- 3 dl vizet 2 dkg cukorral, ha forr, főzzünk meg benne 10 dkg égést. 1 tojássárgáját keverjünk habosra 1 kávéskanál cukorral, folytonos keverés közben lassan öntsük hozzá a levest,
vigyázzunk, ha sok levest öntünk bele gyorsan, a tojássárgája fehérjetartalma pelyhesen kicsapódhat. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen. A cukor mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk.
- Egreskrém
Készítését, összetételét lásd: Egresleves. A különbség az, hogy 1 1/2 dl víz elegendő hozzá, a megfőtt, tojássárgájával sűrített egreshez hozzákeverjük a tojásfehérje keményre vert habját, hidegen tálaljuk.
- Egresié
Készítését lásd: Citromlé. 10-15 dkg szitán áttört egresből készítjük, vízzel vagy hideg csipkebogyó teával hígítjuk.
- Egresturmix
Készítését lásd: Citromturmix. A különbség az, hogy 10-15 dkg megtisztított, megmosott egrest, 2 dkg cukrot, 2 dl hideg vizet vagy hideg teát turmixolunk össze.
10 dkg fejes saláta tápanyagtartalma 16 kalória (67 kJ), 60 mikrogramm B1 vitamin, 100 mikrogramm B2 vitamin, 20 mg C vitamin.
A fejes salátát levelekre szedve, folyó hideg vízzel mossuk meg.
- Fejessaláta főzelék
Mossunk, tisztítsunk meg 10 dkg burgonyát, vágjuk össze apró darabokra, kezdjük el főzni 2 dl hideg vízben, kevés sóval. Ha a burgonya megpuhult, főzzünk hozzá 1/2 fej, jól megmosott, széles metéltre vágott fejes salátát. (Ha a saláta felforrt a burgonyával együtt, akkor már elég puha.) A salátával együtt főzzünk még 1 kávéskanálnyi finomra vágott kaprot és ugyanannyi finomra vágott zöldpetrezselymet. Keverjünk habosra 1 tojássárgáját, óvatosan keverjük hozzá a főtt főzeléket, dúsítsuk még 1 evőkanálnyi tejföllel. ízlés szerint ízesíthetjük cukorral és citromlével is.
A gesztenye tápanyagtartalma: 10 dkg gesztenyében 167 kalória (700 kJ), 4,8 g fehérje, 1,5 g zsír, 32,6 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 250 mikrogramm B2 vitamin, 30 mg C vitamin van. A gesztenyét meleg folyó vízzel mossuk meg. Hideg vízben tegyük fel főzni, főzzük puhára, szűrjük le. Forrón tisztítsuk meg, hogy a külső kemény héjával együtt a belső barna héjat is eltávolíthassuk.
- Gesztenye mártás
Főzzünk és tisztítsunk meg 15 dkg gesztenyét. 1 dkg vajból, 1 dkg lisztből készítsünk fehér rántást (a lisztet csak megmelegítjük a vajjal). Húzzuk le a tűzről, engedjük föl 1 1/2 dl forró tejjel, keverjük simára, takaréklángon forraljuk föl, tegyük bele a tisztított gesztenyét, ízesítsük csepp sóval, ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral. Forraljuk 10 percig. Tálalás előtt óvatosan keverjünk hozzá 2 evőkanálnyi tejszínt.
- 7. Gesztenyekrém
Készítését, összetételét lásd: Citromkrém. A különbség az, hogy citromlé helyett 5- 10 dkg főtt, áttört gesztenyét keverünk hozzá. Reszelt citromhéj helyett vaníliás cukorral ízesítjük.
A mandula tápanyagtartalma: 10 dkg mandulában 627 kalória (2630 kJ), 27,6 g fehérje, 52,2 g zsír, 6,8 g szénhidrát, 100 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 6 mg C vitamin van.
A mandula héját először törjök föl, a szemeket szedjük ki, dobjuk kevés forró vízbe, így lehúzhatjuk könnyen a belső barna héját.
48. Mandulakrém
hogy citromlé és reszelt citromhéj helyett 1 evőkanál hámozott, darált mandulát keverünk hozzá.
- Mandulásodé
Készítését, összetételét lásd: Citromsodó. A különbség az, hogy citromlé, citromhéj helyett 1-2 kávéskanálnyi hámozott,darált mandulával ízesítjük. A meleg sodóhoz hozzákeverjük a tojásfehérje keményre vert habját is.
- Mandulafelfújt
Melegítsünk össze 1 dkg vajat és 1 dkg lisztet. Húzzuk le a tűzről, engedjük föl 1/2 dl forró tejjel, keverjük simára, takaréklángon, folytonos keverés közben főzzük föl. Húzzuk le a tűzről, keverjük addig, amíg langyos nem lesz. Adjunk hozzá 2 dkg cukrot, 1-2 dkg hámozott, darált mandulát, a tojásfehérje keményre vert habját. Kis lábos vagy hőálló tálka alját kenjük ki vajjal, hintsük ki kekszmorzsával, öntsük bele a masszát és előmelegített sütőben süssük meg. Hasonló módon készíthetünk darált dióval diófelfújtat, darált mogyoróból mogyorófelfújtat.
- Mandulapuding
Készítését, összetételét lásd: Mandulafelfújt. A különbség az, hogy a masszával megtöltött edényt nagyobb lábosba tesszük, annyi forró vizet öntünk rá, hogy a kis edény félig vízben álljon, a nagyobb lábost lefödjük, és a pudingot 40 percig főzzük. Körülvágjuk kis hegyes késsel, tányérral lefödjük, a pudingot ráfordítjuk. Hasonló módon készíthetünk dió-, illetve mogyorópudingot, darált dióval vagy darált mogyoróval, mandula helyett.
A marhahús tápanyagtartalma: 10 dkg sovány marhahúsban 116 kalória (485 kJ), 20,6 g fehérje, 3,5 g zsír, 20 mikrogramm A vitamin, 150 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 4,5 mg Nikotinsav, 2 mg C vitamin van.
A marhahús-részek közül hártya, bögye, faggyú, csontnélküli darabot válasszunk ki. Meleg folyó vízzel mossuk meg.
- Marhahús leves
Készítését, összetételét lásd: Csirkeleves. A különbség az, hogy 15 dkg marhahúst, 5 dkg marhacsontot használunk föl hozzá. A leszűrt levesbe befözhetünk 1 dkg levestésztát vagy 1/2- 1 dkg búzadarát.
- Marhahús-püré leves
Készítését, összetételét lásd: Csirkehús-püré leves, a különbség az, hogy 10-15 dkg marhahúsból készítjük.
- Húskrém leves
Készítését, összetételét lásd: Csirkekrém leves. A különbség az, hogy 10-15 dkg marhahúsból készítjük.
A máj tápanyagtartalma: 10 dkg marha vagy borjúmájban 126 kalória (527 kJ), 20,9 g fehérje, 3,1 g zsír, 3,6 g szénhidrát, 1000 mikrogramm A vitamin, 250 mikrogramm B1 vitamin, 3000 mikrogramm B2 vitamin, 15 mg Nikotinsav, 30 mg C vitamin.
10 dkg sertésmájban van 136 kalória (569 kJ), 19,5 g fehérje, 5,3 g zsír, 2,5 g szénhidrát, 3000 mikrogramm A vitamin, 300 mikrogramm B1 vitamin, 2000 mikrogramm B2 vitamin, 14 mg Nikotinsav, 25 mg C vitamin.
A májról a hártyákat húzzuk le, esetleg késsel fejtsük le.
- Májpüré leves
Készítését, összetételét lásd: Csirkehús-püré leves. A különbség az, hogy 10 dkg sertés, marha vagy borjúmájból készítjük.
- Májkrém leves
Készítését, összetételét
lásd: Csirkehús-püré leves. A
különbség az, hogy 10 dkg májból készítjük, és tálalás előtt óvatosan hozzákeverünk a meleg leveshez 1 tojássárgáját.
- 7. Máj felfújt
Készítését, összetételét lásd: Mandulafelfújt. A különbség az, hogy ízesítésére sót, finomra vágott zöldpetrezselymet, esetleg majoránnát használunk, a mandulát 5 dkg főtt, szitán áttört máj helyettesíti.
- Májpuding
Készítését, összetételét lásd: Mandulapuding. A különbség az, hogy ízesítésére cukor helyett sót, finomra vágott zöldpetrezselymet, esetleg majoránnát használunk. A mandulát 5 dkg főtt vagy sült, szitán áttört vagy darált máj helyettesíti.
- Májgombóc
Készítését, összetételét lásd: Csirkehús gombóc. A különbség az, hogy 10 dkg marha, borjú vagy sertésmájból, illetve csirkemájból készítjük.
- Májvagdalt
Készítését, összetételét lásd: Csirkehús vagdalt. A különbség az, hogy a májvagdaltat előmelegített sütőben, kevés zsírral vagy olajjal megkenve sütjük meg.
- Májkrém
Főzzünk meg vízben vagy levesben 5- 10 dkg marha, borjú, sertés vagy csirkemájat. Hütsük ki, törjük át szitán, keverjünk hozzá 1 darab keményre főtt tojássárgáját, 2- 3 dkg vajat, ízlés szerint sót, majoránnát. Hidegen kínáljuk.
A meggy tápanyagtartalma: 10 dkg meggy tartalmaz 51 kalóriát (213 kJ), 11 g szénhidrátot, 50 mikrogramm B1 vitamint, 20 mikrogramm B2 vitamint, 10 mg C vitamint. 10 dkg cseresznye tartalmaz 61 kalóriát (255 kJ), 14 g szénhidrátot, 50 mikrogramm B1 vitamint, 20 mikrogramm B2 vitamint, 8 mg C vitamint.
A meggyet és a cseresznyét fölhasználás előtt folyó, meleg vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le. Magozzuk ki, a kicsurgó levet az ételek, italok készítéséhez használjuk föl. Készíthetjük befőttből vagy mélyhűtött gyümölcsből is az alábbi készítményeket.
- Meggy vagy cseresznyeleves
Készítését, összetételét lásd: Almaleves. A különbség az, hogy 10 dkg tisztított, kimagozott gyümölcsből készítjük.
- Meggy vagy cseresznyekrém leves
Készítését, összetételét lásd: Almakrém leves. A különbség hogy 10 dkg tisztított, kimagozott meggyből vagy cseresznyéből készítjük.
- Meggy vagy cseresznyepüré
Készítését, összetételét lásd: Almapüré. A különbség az, hogy 15 dkg megtisztított, kimagozott meggyből vagy cseresznyéből készítjük.
- Meggy vagy cseresznyepüré, nyers
15-20 dkg megtisztított, megmosott, kimagozott meggyet vagy cseresznyét szitán vagy fözelékdarálón áttörünk, cukorral vagy mézzel ízesítjük.
- Meggy vagy cseresznyelé
Készítését lásd: Meggy vagy cseresznyepüré, nyers. A különbség az, hogy az áttört gyümölcsöt leszűrjük, a levét vízzel vagy hideg teával, hideg csipkebogyó teával hígítjuk, cukorral vagy mézzel ízesítjük.
- 7. Meggy vagy cseresznyeturmix
Készítését, összetételét lásd: Almaturmix. A különbség az, hogy 10 dkg megtisztított, kimagozott meggyből vagy cseresznyéből készítjük.
A narancs tápanyagtartalma: 10 dkg narancsban 40 kalória (167 kJ) 8,5 g szénhidrát, 70 mikrogramm B1 vitamin, 40 mikrogramm B2 vitamin, 50 mg C vitamin van.
A narancsot fölhasználás előtt meleg folyó vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le. A narancs belső, fehér héja keserű és gyakran okoz székrekedést, ezért gondosan tisztítsuk le.
- Narancskrém
Készítését, összetételét lásd: Citromkrém. A különbség az, hogy narancslével, narancshéjjal készítjük.
- Narancssodó
Készítését, összetételét lásd: Citromsodó. A különbség hogy narancslével, narancshéjjal készítjük.
az,
az,
- Narancslé
Készítését, összetételét lásd: Limonádé. A különbség
hogy narancsléből készítjük. Levét készíthetjük grape-fruitból is.
- Narancsturmix
Készítését, összetételét lásd: Citromturmix. A különbség az, hogy narancsból készítjük. Turmixot készíthetünk grape-fruitból is.
- Narancsturmix almával
Készítését, összetételét lásd: Citromturmix. A különbség az, hogy 5 dkg megtisztított narancsból és 5 dkg megtisztított, apróra darabolt almából készítjük. Készíthetjük grape-fruitból és almából is.
- Narancsturmix banánnal
Készítését, összetételét lásd: Citromturmix. A különbség az, hogy 5 dkg megtisztított narancsból és 5 dkg megtisztított, földarabolt banánból készítjük. Készíthetjük grape-fruitból is.
- Narancstorta
Készítését, összetételét lásd: Diós piskóta. A különbség az, hogy dió helyett reszelt narancshéjjal ízesítjük, tálalhatjuk narancskrémmel vagy narancssodóval.
A paradicsom tartalma: 10 dkg paradicsomban 22 kalória (92 kJ), 4 g szénhidrát, 100 mikrogramm B1 vitamin, 60 mikrogramm B2 vitamin, 25 mg C vitamin van. 10 dkg paradicsompürében (konzerv) 123 kalória, 22,2 g szénhidrát, 110 mikrogramm B1 vitamin, 60 mikrogramm B2 vitamin, 50 mg C vitamin van.
A paradicsomot meleg folyó vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le. Héját lehúzhatjuk könnyen, ha éles késsel körös-körül megkaparjuk, egy helyen a héjat megbontjuk.
- Paradicsomleves
Készítsünk világos rántást, 1/2 kávéskanálnyi zsírból és 1-2 kávéskanálnyi lisztből. Tegyünk bele 1 evőkanál paradicsompürét, kissé melegítsük össze, húzzuk le a tűzről, folytonos keverés közben engedjük föl 2 1 /2 dl hideg vízzel vagy csontlével,tegyünk bele 1 szál megmosott zellerlevelet és 1 – 2 szál megmosott petrezselyemlevelet Sózzuk meg, és folytonos keverés közben főzzük 10 percig takaréklángon. ízesítjük cukorral. Dúsítjuk 1 dkg főtt rizzsel vagy 1 – 2 evőkanálnyi tejföllel.
- Paradicsomleves (hideg)
1-2 evőkanálnyi paradicsompürét folytonos keverés közben hígítjuk 1 1/2 dl hideg vízzel, ízesítjük sóval, esetleg cukorral, tálalás előtt keverjünk hozzá 2 evőkanálnyi tejfölt vagy joghurtot. Készíthetjük 20 dkg, szitán áttört friss paradicsomból is.
- Paradicsommártás
Készítését, összetételét lásd: Paradicsomleves. A különbség az, hogy 1 1/2 dl vízzel engedjük föl. (Rizs betét nem való bele, rizs körettel tálalhatjuk.)
- Paradicsomsaláta
10 dkg friss paradicsom héját lehúzzuk, vékonyra fölszeleteljük, a magokat késsel kiemeljük. Megsózzuk, kevés citromlével meglocsoljuk. Tálalás előtt 1/2 órával letakarva pihentetjük, érleltetjük.
- Paradicsomié
Készíthetjük paradicsompüréből: 1 evőkanálnyi paradicsompürét hígítsuk föl annyi hideg vízzel, hogy 2 dl legyen, kissé sózzuk meg, tálaljuk hidegen. Készíthetjük 20 dkg, szitán áttört, friss, leszűrt paradicsomból, megsózzuk és hideg vízzel tetszés szerint kiegészítjük.
- Paradicsomturmix
20 dkg meghámozott, kimagozott paradicsomot kevés sóval, 1 1/2 dl hideg vízzel turmixgépben 1 percig forgatunk.
A paraj tápanyagtartalma: 10 dkg parajban 18 kalória (75 kJ) 80 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 40 mg C vitamin van.
A paraj szárát szedjük le, a leveleket gondosan, bő folyó vízzel mossuk tisztára. Ha mélyhűtött parajt használunk, tegyük szitára vagy szűrőkanálra és szobahőmérsékleten hagyjuk fölengedni, a kicsurgó levét öntsük ki, mert keserű. A parajban sok az oxálsavtartalom, ami a mésznek a szervezetbe való beépülését gátolja, ezért a parajból készült ételeket lehetőleg tejjel vagy tejporral készítsük. Az oxszálsavtartalom esetleg okozhat gyomorpanaszokat, Ilyen esetben parajt ne használjunk.
- Parajfőzelék
20 dkg megtisztított, megmosott parajt forró sós vízben forraljuk föl, szűrjük le, törjük át szitán. 2 dkg vajból, 2 dkg lisztből készítsünk világos rántást, húzzuk le a tűzről, engedjük föl 1 dl tejjel, keverjük hozzá a parajpürét és 1 evőkanálnyi tejport. Keverjük simára, tegyük takaréklángra és folytonos keverés közben forraljuk 10 percig. Tálalás előtt még dúsíthatjuk 1 tojássárgájával vagy 1 db keményre főtt tojássárgájával. Mélyhűtött parajpüréböl 10 dkg elegendő.
- Parajpüré tejszínnel
30 dkg megtisztított, megmosott parajt forraljunk föl forró sós vízben, szűrjük le, törjük át, melegítsük meg 2 dkg vajjal, 1 evőkanálnyi tejporral, 1/2 tejszínnel. (Vigyázzunk, a tejpor könnyen összecsomósodik!)
A ribizke tápanyagtartalma: 10 dkg piros ribizkében 33 kalória (138 kJ), 7 g szénhidrát, 40 mikrogramm B1 vitamin, 30 mikrogramm B2 vitamin, 30 mg C vitamin van. A fekete ribizke kalóriatartalma 47 (197 kJ), 60 mikrogramm B1 vitamin, 10 mikrogramm B2 vitamin, 150 mg C vitamin található benne.
A ribizkeszemeket a szárukról szedjük le, tegyük szitára vagy szűrőre, folyó langyos vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le.
- Ribizkeleves
Készítését, összetételét lásd: Egresleves. A különbség az, hogy 10 dkg tisztított ribizkéből készítjük.
- Ribizkekrém
Készítését, összetételét lásd: Egreskrém. A különbség az, hogy 10 dkg tisztított ribizkéböl készítjük.
- Ribizkelé
Készítését, összetételét lásd: Egresié. A különbség az, hogy 10-15 dkg szitán áttört ribizkéböl készítjük.
- Ribizketurmix
hogy 10 dkg tisztított ribizkéböl készítjük.
A rizs tápanyagtartalma: 10 dkg rizsben 345 kalória (1443 kJ), 8 g fehérje, 77,5 g szénhidrát, 90 mg B1 vitamin, 60 mg B2 vitamin van.
A rizst felhasználás előtt gondosan válogassuk ki, sok idegen anyag, szemét lehet benne. Szitán vagy szűrőkanálon folyó hideg vízzel gyorsan mossuk meg, különben a rizsszemek sok vizet vesznek föl és főzés közben eláznak.
8 7. Rizsleves
Készítését, összetételét lásd: Csirkeleves. A különbség az, hogy a leszűrt levesben megfőzünk 2 dkg rizst.
- Rizskrém leves
Készítését, összetételét lásd: Csirkeleves. A különbség az, hogy a leszűrt levesben megfőzünk 2 dkg rizst, tálalás előtt óvatosan hozzákeverünk 1 tojássárgáját vagy 2 evőkanál tejszínnel kevert tojássárgáját.
- Párolt rizs
Melegítsünk meg 1 dkg zsírt, keverjünk hozzá 6 dkg rizst, melegítsük össze, ízesítsük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, engedjük föl 1-2 deci forró vízzel, takarjuk le fedővel és takaréklángon vagy sütőben pároljuk meg. Kb. 15- 20 perc alatt megpuhul.
- Párolt rizs sonkával
Készítését, összetételét lásd: párolt rizs. A különbség az, hogy a megpuhult rizshez villával hozzákeverünk 2— 3 dkg apróra vágott vagy darált sonkát.
- Párolt rizs sajttal
Készítését, összetételét lásd: Párolt rizs. A különbség az, hogy víz helyett forró zöldséglevet vagy húslevest használunk, tálalás előtt forró vízbe mártott kanállal félgömböket vagy kagylót formálunk belőle és reszelt sajttal bőven meghintjük.
- Párolt rizs májjal
Készítését, összetételét lásd: Párolt rizs. A különbség az, hogy a puhára párolt rizshez villával hozzákeverünk 5 dkg, szitán áttört főtt vagy sült májat. Tálalhatjuk reszelt sajttal is.
- Tejberizs
Forraljunk föl 3 dl tejet, főzzünk meg benne puhára 5 dkg rizst, amikor a rizs félig puha, tegyünk bele csep sót, 1- 2 dkg cukrot. Tálalhatjuk fahéjas cukorral, kakaós cukorral, reszelt csokoládéval, vagy málnaszörppel, kompóttal, gyümölcsízzel, ízlés szerint.
- Tejberizs, hidegen Készítését, összetételét lásd: Tejberizs. A különbség az, hogy hidegen tálaljuk, ízlés szerint tejszínhabbal is dúsíthatjuk.
- Rizsfelfújt
2 dl forró tejben kezdjünk el főzni 6 dkg rizst. Amikor a rizs félig megpuhult, csöpp sóval, 1 dkg cukorral ízesítjük, puhára főzzük. Összekeverünk 1 tojássárgáját 2 dkg cukorral, vaníliás cukorral, csepp reszelt citromhéjjal, hozzákeverjük a rizst, 1 dkg vajat, a tojásfehérje keményre vert habját. Kis lábas vagy fólia forma alját kivajazzuk, kekszmorzsával megszórjuk, beleöntjük a masszát, előmelegített sütőben megsütjük. ízesíthetjük 1-2 kávéskanálnyi megtisztított, megmosott mazsolával, esetleg 1 – 2 kávéskanálnyi barackízzel is a masszát.
- Rizspuding
Készítését, összetételét lásd: Riszfelfújt. A különbség az,hogy a masszával telt edényt nagyobb lábosba tesszük, annyi forró vizet öntünk a nagyobb lábosba, hogy a kisebb félig vízben álljon, fedővel lefödjük éa takaréklángon 40 percig főzzük. Kis késsel körülvágjuk, tányérral beborítjuk, a pudingot ráfordítjuk.
A sajt tápanyagtartalma: 10 dkg félkemény, zsíros sajt (Balaton, Trappista, Eidami) kalóriaértéke 343 (1433 kJ), fehérjetartalma 25,2 g, zsírtartalma 26,1 g, ezenfelül 120 mikrogramm A vitamin, 50 mikrogramm B1 vitamin, 300 mikrogramm B2 vitamin található benne.
- Sajtmártás
Melegítsünk össze 1 dkg vajat, 1 dkg liszttel. Húzzuk le a tűzről, keverjünk hozzá 1 1/2 dl forró tejet, keverjük simára, sózzuk meg, takaréklángon, folytonos keverés közben forraljuk föl, főzzük 5 percig. Vegyük le a tűzről, keverjünk hozzá 1 evőkanálnyi reszelt sajtot. Dúsíthatjuk 1 tojássárgájával is.
- Sajt krém
Keverjünk habosra 2 dkg vajat, keverjünk hozzá 1 evőkanálnyi reszelt sajtot.
A tej tápanyagtartalma: 10 dkg tejben 58 kalória (242 kJ), 3,5 g fehérje, 2,8 g zsír, 4,6 g szénhidrát, 15 mikrogramm A vitamin, 35 mikrogramm B1 vitamin, 150 mikrogramm B2 vitamin van.
A tejet fölhasználás, tálalás előtt forraljuk föl. A friss tej édeskés ízű. Idegen ízű, illatú tejet ne használjunk föl. A tejet saját tasakjában vagy tejesedényben hűtőszekrényben tároljuk. (Tárolás előtt a tasakot folyó vízzel öblítsük le.)
- Karamellás tej
2 dkg cukrot folytonos keverés közben serpenyőben pirítsunk meg világos sárgára. Öntsünk hozzá 2 dl forralt tejet. Forraljuk föl együtt, tálalás előtt szűrjük le. A pirított cukrot lehet kevéske vízzel is felforralni. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, díszíthetjük tejszínhabbal.
- Tejes kakaó vagy csokoládé
Keverjünk össze 1 – 2 kávéskanálnyi kakaót 2 dkg cukorral. Keverjük simára 1 – 2 evőkanálnyi forralt tejjel. Forraljunk föl 2 dl tejet, öntsük bele a tejjel kevert kakaót, forraljuk össze. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, esetleg tejszínhabbal. Kakaó helyett használhatunk csokoládét, ehhez cukor nem szükséges.
- Tej teával
Forraljunk föl 1 dl tejet, ízesítsük 2 dkg cukorral és 1 dl teafözettel, forrázattal. (Teaszüröre tegyünk mokkáskanálnyi teát, forrázzuk le 1 dl vízzel vagy 1 dl forró vízbe dobjunk csipetnyi tealevelet.) Készíthetjük úgy is, hogy a teaszüröre tett tealevelet leforrázzuk 2 dl tejjel, 2 dkg cukorral tálaljuk.
- Tejleves
Forraljunk föl 2 dl tejet, ízesítsük csepp sóval, tálaljuk külön forró sós vízben kifőzött, leszűrt cérnametélttel. 1 dkg tészta elegendő. Készíthetjük úgy is, hogy a forró tejbe befőzünk 1 dkg darát.
- Tejmártás
Készítését, összetételét lásd: Sajtmártás. A különbség az, hogy reszelt sajt nélkül tálaljuk. Készíthetünk belőle petrezselyem vagy kapormártást úgy, hogy a mártást összeforraljuk 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyemmel vagy kaporral. A kapormártást tálalhatjuk 1 evőkanálnyi tejföllel is.
- Tejsodó
Készítését, összetételét lásd: Citromsodó. A különbség az, hogy citromlevet, reszelt citromhéjat nem használunk hozzá, csak cukrot. A tejsodóból készíthetünk 1 kávéskanálnyi belefőzött kakaóval kakaósodót, reszelt csokoládéval csokoládésodót, 1 – 2 evőkanálnyi kávéfőzettel kávésodót.
A tojás tápanyagtartamla: 1 db tojásban van 66 kalória (276 kJ), 5,4 g fehérje, 4,8 g zsír, 107 mikrogramm A vitamin, 60 mikrogramm B1 vitamin, 150 mikrogramm B2 vitamin, 1,6 mikrogramm C vitamin.
A tojást fölhasználás előtt folyó langyos vízzel mossuk meg. Külön edény fölött üssük fel, nehogy az ételbe vagy a többi, már előkészített élelmiszerhez romlott tojás cseppenjen. Csak friss tojást használjunk föl.
- Főtt tojás
A megmosott tojást tegyük annyi vízbe, amennyi ellepi, forraljuk föl, lágy tojás lesz belőle. Tálalhatjuk tojástartóban, héjában, a héj felső szeletét késsel vágjuk le. Tálalhatjuk forró vízzel kiöblített csészében vagy puhárban a héjból kiürítve. Ha tojást a forrástól számított 5 percig főzzük, félkemény tojást, ha 10 percig főzzük, kemény tojást kapunk. A kemény tojást azonnal hütsük le bőséges hideg vízzel, mert csak így lehet szépen megtisztítani. A főtt tojások közül a legnehezebben emészthető a keményre főtt tojás.
- Habart tojás
Törjünk fel 2 darab megmosott tojást, csepp sóval, 2 evőkanálnyi tejjel vagy tejszínnel verjük föl habosra. Serpenyőben melegítsünk meg 1/2 dkg vajat, öntsük hozzá a tojást, addig melegítjük folytonos keverés közben, amíg kissé megszilárdul. A habart tojást tálalhatjuk 1 evőkanálnyi reszelt sajttal vagy darált sonkával vagy darált, sült, illetve főtt májjal, hússal.
- Tojáskrém
A megmosott tojást keményre főzzük, lásd: A főtt tojást, megtisztítjuk, szitán áttörjük vagy nagyon finomra megvágjuk, tojásonként hozzákeverünk 2 dkg vajat, esetleg 1 evőkanálnyi tejfölt, ízlés szerint sót. ízesíthetjük tetszés szerint finomra vágott zöldpetrezselyemmel, paradicsompürével, Piros arannyal, csepp mustárral, darált sonkával, reszelt sajttal.
A tehéntúró tápanyagtartalma: 10 dkg tehéntúróban (zsíros) 197 kalória (823 kJ), 17, 9 g fehérje, 12,4 g zsír, 3,5 g szénhidrát, 60 mikrogramm A vitamin, 20 mikrogramm B1 vitamin, 100 mikrogramm B2 vitamin, 1,5 mikrogramm D vitamin. A félszíros tehéntúró tápanyagtartalma: 113 kalória (472 kJ), 16 g fehérje, 3,7 g zsír, 3,7 g szénhidrát, 20 mg A vitamin, 25 mg B1, 120 mg B2 vitamin.
A friss tehéntúró íze, illata savanykás, felszíne nedves. Száraz, morzsolódó, idegen ízű, illatú túrót ne használjunk föl.
- Túró krém
Szitán törjünk át 5 dkg tehéntúrót, keverjük össze 1 dkg vajjal, 1 evőkanálnyi tejföllel. Ízesíthetjük sóval vagy cukorral. A sós túrókrémet tovább ízesíthetjük kaporral, zöldpetrezselyemmel, édesnemes paprikával, törött köménymaggal. A cukrozott túrókrémhez vaníliás cukor, mazsola, tojássárgája, tejszínhab, reszelt citromhéj, nyers almapüré, banánpüré, cseresznye, meggy vagy őszibarack befőtt illik.
A vaj tápanyagtartalma: 10 dkg vajban 724 kalória (3026) kJ), 80 g zsír, 0,5 mg Karotin, 700 mikrogramm A vitamin, 3 mikrogramm B1 vitamin, 15 mikrogramm B2 vitamin, 15 mikrogramm D vitamin van.
A friss vaj színe sárgásfehér, illata kellemes. Sárga színű, csípős illatú ízű vajat ne használjunk föl. Hűtőszekrényben tároljuk.
- ízesített vaj
Keverjünk habosra 2- 3 dkg vajat. ízesíthetjük 1- 2 kávéskanálnyi mézzel vagy gyümölcsízzel. Keverhetünk hozzá csepp sót, finomra vágott zöldpetrezselymet vagy kaprot, kávéskanálnyi paradicsompürét, kávéskanálnyi Piros aranyat, 1-2 dkg darált sonkát, 1-2 kanálnyi reszelt sajtot, 1-2 dkg főtt vagy sült apróra vágott májat, illetve húst.
A vegyes zöldségben sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller van. 10 dkg sárgarépában van 35 kalória (146 kJ), 8 g szénhidrát, 7 mikrogramm Karotin, 50 mikrogramm B1 vitamin, 50 mikrogramm B2 vitamin, 1,5 mg Nikotinsav, 2 mg C vitamin. 10 dkg petrezselyemgyökérben van 29 kalória, (121 kJ), 5,9 g szénhidrát, 50 mikrogramm B1 vitamin, 60 mikrogram B2 vitamin. 10 dkg karalábéban van 38 kalória (159 kJ), 6,9 g szénhidrát, 50 mikrogramm B1 viramin, 50 mikrogramm B2 vitamin, 140 mg C vitamin. 10 dkg zellerben van 29 kalória (121 kJ), 5 g szénhidrát, 50 mikrogramm B1 vitamin, 90 mikrogramm B2 vitamin, 8 mg C vitamin.
A zöldségféléket megtisztítás előtt folyó meleg vízzel mossuk tisztára. A héjat kaparással tisztítsuk le ‘minnél vékonyabban, mert a tápanyaggazdag réteg a héj alatt van. Tisztítás után öblítsük le és felhasználásig tartsuk hideg vízben.
- Zöldségpüré leves
8-10 dkg megtisztított, apró kockára vágott zöldséget pirítsunk meg 1 dkg zsíron vagy olajon. Szórjuk meg finomra vágott zöldpetrezselyemmel, engedjük föl 3 dl vízzel vagy lezsírozott csontlével. Főzzük meg a zöldséget kevés sóval ízesítve, puhára. Szitán vagy főzelékdarálón törjük át. Készíthetjük úgy is, hogy 5 dkg burgonyát is belefözünk. A zöldségleves készítéséhez fölhasználhatunk vegyes zöldséget vagy csak karalábét, csak zellert, esetleg burgonyát és zellert, kelvirágot, burgonyát.
- Zöldségkrémleves
Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy tálalás előtt 1 tojássárgájával, tojássárgájával és tejföllel, tojássárgájával és tejszínnel dúsítjuk. Ugyanúgy készíthetjük vegyes zöldségből, karalábéból, kelvirágból, zellerből.
- Vegyes zöldségpüré
Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy 20- 30 dkg tisztított nyersanyagból és 5 dkg burgonyából főzzük. Készíthetjük vegyes zöldségből, sárgarépából, zellerből, kelvirágból. Tálalás előtt dúsíthatjuk ízlés szerinttojássárgájával, 1-2 evöknálnyi tejszínnel, 1-2 dkg vajjal, 1 evőkanálnyi tejporral, 5 dks összetört tehéntúróval, 1-2 evőkanálnyi reszelt sajttal. Áttörés helyett turmixolhatjuk is.
A zabpehely tápanyagtartalma: 10 dkg zabpehelyben van 376 kalória (1573 kJ), 14,4 g fehérje, 6,8 g zsír, 6,4 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 100 mikrogramm B2 vitamin.
A zabpehelyben értékes vastartalom is van.
- Zabkása
Forrázzunk le 5- 6 evőkanálnyi zabpelyhet 2 dl tejjel. Ízesíthetjük 1 – 2 kávéskanálnyi cukorral, mézzel, megmosott, megtisztított mazsolával, 5- 10 dkg nyers, reszelt almával.
A zöldbab tápanyagtartalma: 10 dkg zöldbabban van 40 kalória (167 kJ), 6,8 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 20 mg C vitamin.
- Zöldbabpüré leves
Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy 10 dkg megtisztított, megmosott, apróra vágott zöldbabból készítjük.
- Zöldbab krémleves
Készítését, összetételét lásd: Zöldség krémleves. A különbség az, hogy 10 dkg megtisztított, megmosott zöldbabból készítjük.
- Zöldbabpüré
Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré. A különbség az, hogy 20- 25 dkg megtisztított, megmosott zöldbabból és 5 dkg burgonyából készítjük. ízesíthetjük sóval, citromlével, kevés cukorral, tejföllel, finomra vágott kaporral, ízlés szerint. Áttörés helyett turmixolhatjuk.
A zöldborsó tápanyagtartalma: 10 dkg zöldborsóban van 88 kalória (368 kJ), 7 g fehérje, 14 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 20 mg C vitamin.
- Zöldborsópüré leves
Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy 10 dkg kifejtett, megmosott zöldborsóból készítjük. Áttörés helyett turmixolhatjuk. Tálalás előtt dúsíthatjuk 1 tojássárgájával.
- Zöldborsópüré
Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy 20- 25 dkg kifejtett, leöblített zöldborsóból készítjük.