Skip to content

Langfelder Magda – Diétás abc lázas betegeknek

Találatok: 1

26

Langfelder Magda

Diétás ABC lázas betegeknek

Lektor:

Dr. Tömörkény Endréné

ISSN 0230—578x

Kiadja a Magyar Vöröskereszt OVB.

Felelős kiadó: Egészségvédelmi és Szociális Osztály Felelős szerkesztő: Kottái Attiláné Műszaki szerkesztő: Böhm Oszkár Készült: 27 000 példányban Terjedelem: 2 A/5 iv

Nyomda: Aranykalász MGTSZ. Mikóháza 86069

AERO CENTER gondozása

Diétás A-B-C lázas betegeknek

A lázas megbetegedés esetén a szervezet kíméletre szorul, az orvos utasítása szerint könnyen emészthető nyersanyagokból folyékony, pépes ételeket, italokat készítsünk, amelyek a megbe­tegedés egyéb diétás követelményeinek is megfelelnek. Adjunk bőven folyadékot, 50- 100%-al többre is szüksége lehet a beteg­nek, mint egészséges állapotában. A beteg közérzetét javíthatjuk frissítő, üdítő hatású gyümölcslevekkel. A lázas beteg rendszerint étvágytalan. Egy-egy alkalommal csak kis mennyiségű ételt-italt tálaljunk, de a tápanyagszükséglet kielégítése érdekében két óránként, vagy legalább napi 5- 6 alkalommal kínáljunk. A fo­lyékony, pépes készítmények fölveszik a tálaló edény formáját, megpillantásuk csak akkor fokozza a beteg étvágyát, ha az edény szép alakú, tiszta, az étel színe szép, élénk, változatos, felülete fényes vagy bársonyos. A beteg étvágyát fölkelthetjük még válto­zatos izü, illatú, zamatú, hőfokú készítményekkel. A folyékony, pépes ételek, italok mellé kínáljunk kekszet, kétszersültet, pirított kenyeret, pirított péksüteményt, mert elrágásuk fokozza a nyál termelődését, kiürülését, ezzel csökkenthetjük a nyál pangását és az ebből adódó fertőzés veszélyét. A következő élelmiszerek­ből sokféle, változatos ételt, italt készíthetünk. A tápanyagtarta­lom tisztított, illetve kicsontozott nyersanyagra vonatkozik.

Az alma

Az alma tápanyagtartalma.

10 dkg tisztított almában 30 kalória (126 kJ), 7 g szénhidrát, 50 mikrogramm B1, 50 mikrogramm B2, 0,5 mg Nikotinsav, 5 mg C vitamin van.

Az almát felhasználás előtt meleg folyó vízzel mossuk meg, mert viaszos héja erősen szennyezett és hideg vízzel öblítsük le. Vékonyan hámozzuk, mert a héj alatti rétegben sok tápanyag ta­lálható. Egyenletesen apró darabokra vágjuk, hogy főzés közben a darabok egyidöben puhuljanak meg. Tisztítás, darabolás közben tartsuk annyi hideg vízben, amennyi ellepi, különben megbámul.

 1. Almaleves

10 dkg apró darabokra vágott, tisztított almát főzzünk meg 2 dl vízben, (ízlés szerint fahéjat és szegfűszeget vagy vaníliát, darabka citromhéjat főzhetünk bele, 2 dkg cukorral felforraljuk. Ha az alma megpuhult, a fűszereket kis kanállal kiemeljük, az almát levével együtt turmixgépben 1 percig forgatjuk, 1 – 2 kávés­kanálnyi mézzel, citromlével ízesítjük, hidegen vagy melegen tálalhatjuk. ízesíthetjük málnaszörppel is. Hasonló leves készül­het körtéből, őszibarackból.

 1. Almapüré leves

összetétele, főzése azonos az almalevesével. A különbség az, hogy a megfőtt almát szitán vagy fözelékdarálón áttörjük, a levével együtt fölforraljuk, az elfőtt levét forralt tejjel kiegészítjük. Készíthetjük körtéből, őszibarackból.

 1. AIma krém leves

összetétele, főzése azonos az almalevesével. A különbség az, hogy a turmixolt vagy áttört almát levével együtt felforraljuk, és tálalás előtt dúsítjuk. A krémlevesek dúsítására felhasználha­tunk egy darab jól kikevert tojássárgáját vagy egy evőkanálnyi tejfölt vagy tojássárgáját és tejfölt. A tejfölt helyettesíthetjük tej­színnel is. A tejszínt fölhasználás előtt tejeslábosban forraljuk föl, és lassan hűtsük le szobahőmérsékletűre, majd hűtőszekrény­ben. Az almakrém levest is ízesíthetjük mézzel, citromlével, eset­leg málnaszörppel. Készíthetjük körtéből, őszibarackból.

 1. Sült alma

A jól megmosott alma csutkáját, magházát kis késsel emeljük ki, tegyük alufólia edénybe vagy alufólia lapra, meleg sütőben süssük meg. A magház helyére tehetünk kockacukrot, lekvárt vagy lekvárral kevert darát diót, hámozott, darált man­dulát. Készíthetjük körtéből is.

 1. Almapüré

10-15 dkg megtisztított, feldarabolt almát annyi vízben főzzünk meg, amennyi ellepi, ízesítsük 2 dkg cukorral, esetleg fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, citromhéjjal. Ha az alma megfőtt, a fűszereket szedjük ki, az almát törjük át szitán, vagy levével együtt turmixoljuk. Hidegen tálaljuk. ízlésesebb, ha jól megmosott, félbevágott narancshéjba vagy grape-fruit héjába töltve tálaljuk. Az almapürét díszíthetjük pirított cukorral: a tányérba tálalt almapürére serpenyőben világos kávé színűre szárazon (víz nélkül) pirított cukrot öntünk. Díszíthetjük nagyon apróra tört színes savanyúcukorkával is. Készíthetjük körtéből is.

 1. Almapüré, nyers

10-15 dkg-os jól megmosott almát kettévágjuk, a vágás­felületet citrommal végigtöröljük, hogy a bámulását meggátoljuk. Az alma héját egy cm szélességben lehámozzuk, a héjas felénél fogva üvegreszelőn vagy műanyagreszelön a belsejét kireszeljük. A megreszelt almához közben néhány csepp citromot keverünk, hogy világos maradjon a színe. Tálalás előtt ízesíthetjük, még cit­romlével, mézzel. Ha befejeztük a reszelést, azonnal tálaljuk.

 1. Almaié

Készítését lásd: almapüré, nyers. A különbség csak az, hogy 15- 20 dkg almát reszelünk meg, a reszelt almát leszűrjük, levét citrommal, mézzel, esetleg cukorral ízesítjük, szükség sze­rint hideg teával hígítjuk.

 1. Almaturmix

10 dkg megmosott, megtisztított, feldarabolt almát 2 dl vízzel vagy hideg teával, 2 dkg cukorral, citromlével turmixgépbe teszünk és egy percig forgatjuk. Víz helyett forralt, lehűtött tejet is használhatunk. Készíthetjük körtéből, őszibarackból is.

A burgonya

A burgonya tápanyagtartalma.

10 dkg burgonyában 92 kalória (385 kJ), 2,5 g fehérje, 20 g szénhidrát, 70 mikrogramm B1 vitamin, 40 mikrogramm B2 vita­min, 1 mg Nikotinsav, 10 mg C vitamin van.

A burgonyát hámozás előtt meleg folyó vízzel alaposan mossuk meg. Vékonyan hámozzuk, őrizzük meg a héj alatt lévő tápanyaggazdag réteget. Ha zöldesen elszínezödött részt találunk gondosan távolítsuk el, mert mérgező anyagot tartalmaz. Tisztítás-darabolás közben tartsuk a burgonyát annyi hideg vízben, amennyi ellepi, nehogy megbámuljon. Egyforma apró darabokra vágjuk, hogy gyorsan és egyenletesen puhuljon meg. A rövidebb főzési idő a C vitamin-tartalom megőrzése miatt hasznos.

 1. Burgonyaleves zellerrel

10 dkg megtisztított, leöblített, apróra vágott burgonyát 1 darabka zellerlevéllel vagy megtisztított, kis darab zellergumóval, kevés sóval, 2 dl hideg vízben kezdjük el főzni. Ha a burgonya megpuhult, hütsük ki, turmixgépben forgassuk egy percig, forral­juk föl, tálalás előtt tegyünk bele 1 dkg vajat.

 1. Burgonyapüré-leves

Készítése azonos a burgonyaleves zelleres készítésével. A különbség az, hogy a puhára főtt burgonyát szitán vagy főzelék­darálón áttörjük. 1 dkg vajból és 1 dkg lisztből rántást készítünk, 1/2 dl hideg tejjel simára keverjük, az áttört burgonyával és a tevével összekeverjük, takaréklángon 10 percig forraljuk.

 1. Burgonyaleves paradicsommal

Készítését, összetételét lásd: Burgonyapüré leves, különbség az, hogy tálalás előtt 1 evőkanálnyi paradicsomkon- zervet keverünk hozzá és együtt felforrajuk. ízlés szerint kissé meg is cukrozhatjuk.

 1. Burgonyakrém leves

Készítését, összetételét lásd: Burgonyapüré leves. A különbség az, hogy tálalás előtt hozzákeverünk 1 tojássárgáját vagy 1 evőkanálnyi tejfölt és tojássárgáját vagy 1 – 2 evőkanálnyi tejszínt és 1 tojássárgáját. Tálalhatunk hozzá külön kis tányéron reszelt sajtot is.

 1. Burgonyapüré

30 dkg megtisztított, megmosott, apróra vágott burgonyát annyi hideg vízben kezdjük főzni, amennyi ellepi. Megsózzuk. Ha a burgonya megpuhult, leszűrjük, forrón áttörjük, belekeverünk 1-2 dkg vajat, habosra keverjük 1/2 dl forró tejjel. (Ha folyé­konyabb pürét akarunk készíteni, belekeverhetünk 1 dl forró tejet.)

 1. Burgonyapüré tehéntúróval

Burgonyapüré. A különbség hozzákeverünk 5 dkg áttört

Burgonyapüré. A különbség

Készítését, összetételét lásd: az, hogy a habosra vert püréhez tehéntúrót.

 1. Burgonyapüré sajttal

Készítését, összetételét lásd: az, hogy a burgonyapüréhez külön tányéron hozzátálalunk 1-2 evőkanálnyi reszelt sajtot.

 1. Burgonyapüré tojással

Készítését, összetételét lásd: Burgonyapüré. A különbség a2, hogy tálalás előtt megszórjuk 2 darab keményre főtt tojás ösz- szetört sárgájával.

 1. Burgonya puding

20 dkg megtisztított, megmosott, apróra vágott burgonyát kevés sóval hideg vízben kezdjük főzni. Amikor a burgonya meg­puhult, leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverünk 2 dkg vajat, 1 tojássár­gáját, 1 tojásfehérje keményre vert habját. Kis pudingforma alját kivajazzuk, kilisztezzük. A masszát beletöltjük. Nagyobb, félig forró vízzel telt lábasba tesszük a formát, lefedjük, tűzre tesszük, takaréklángon 40 percig főzzük. Vigyázzunk, a fözövíz ne jusson a formába! Az elkészült pudingot körülvágjuk, a formát kis tányér­ral letakarjuk, a pudingot ráfordítjuk. Külön tányéron találhatunk hozzá reszelt sajtot.

 1. Burgonyafelfújt

Készítését, összetételét lásd: Burgonyapuding. A különbség csak az, hogy a kivajazott edénybe tett masszát sütőben meg­sütjük.

 1. Rakott burgonyapüré

Készítését, összetételét lásd: Burgonyapüré. A különbség az, hogy kis, kivajazott tűzálló tálba tesszük a burgonyapüré felét, megtöltjük, letakarjuk a másik felével, tetejére vajdarabkákat, esetleg reszelt sajtot is teszünk, és előmelegített sütőben megfor- rósitjuk. Töltelék I.: 2- 3 evőkanálnyi darált sült vagy főtt húst kanálnyi tejföllel összekeverünk. Töltelék II.: 2-3 evőkanálnyi darált vagy apróra vágott sonkát 1 dkg vajjal összekeverünk. Töltelék III.: 5- 10 dkg áttört tehéntúrót összekeverünk 2 evő­kanálnyi tejföllel, finomra vágott kaporral, kevés sóval.

 1. Sajtos rakott burgonya

20 dkg hajában főzött, megtisztított, megreszelt burgonyát öszszekeverünk 1 dl tejföllel, 1 darab nyers tojással, kevés sóval, 2 evőkanálnyi reszelt sajttal. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, sajt­tal megszórjuk, kanálnyi zsemlemorzsát, kis vajdarabkákat teszünk rá és forró sütőben megsütjük.

Búzadara

10 dkg búzadara tápanyagtartalma a következő: 340 kalória (1423 kJ), 9,4 g fehérje, 73,4 g szénhidrát, 150 mikrogramm B1 vitamin, 90 mikrogramm B2 vitamin, 2 mg Nikotinsav.

Fölhasználás előtt ellenőrizzük a búzadara frissességét: ha összetapadó csomók vannak benne, ne használjuk föl.

 1. Tejbedara

Forraljunk föl 2 1/2 dl tejet, folytonos keverés közben szór­junk bele 2 1/2 dkg (púpozott evőkanálnyi) búzadarát és 1 evő­kanálnyi cukrot. Takaréklángon, folytonosan keverve főzzük 10 percig, míg a daraszemek alaposan megduzzadnak. Tegyünk bele 1 dkg vajat. Tálaljuk ki tányérra, szórjuk meg tetszés szerint fahéjas cukorral, kakaós cukorral, reszelt csokoládéval, apróra tört színes savanyú cukorkával vagy locsoljuk meg málnaszörp­pel, jóízű lekvárral. A tejbedarát cukor helyett sóval is lehet ízesíteni!

 1. Tejbedara hidegen

Készítését, összetételét lásd: Tejbedara. A különbség az, hogy a megfőtt darát kihűtjük, ízesítjük, díszítjük és tálaljuk. íze­síthetjük belekevert tejszínhabbal vagy tojássárgájával. Díszíthetjük-formázhatjuk forró vízbe mártogatott kanállal, így félgömböket vagy kagylóformát kapunk. Tehetünk rá tejszínhab csomókat, leönthetjük pirított cukorral.

 1. Rakott hideg tejbedara

Készítését, összetételét lásd: Tejbedara. A különbség az. hogy a megfőtt darát három részre osztjuk, az egyik részbe tojás­sárgáját és vaníliás cukrot keverünk, a másikba kakaós cukrot, a harmadikat fehéren hagyjuk. Mély üvegtányérkába rétegezzük, a rétegek közé lekvárt vagy málnaszörpöt öntünk.

 1. Darafelfújt

1 1/2 dl tejből, 4 dkg búzadarából, 1 dkg cukorból sűrű tej- bedarát főzünk, kihűtjük, hozzákeverünk 1 dkg vajat, 1 tojássár­gáját, 1 dkg cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, a tojás­fehérje keményre vert habját. Kis lábosba vagy alufóliaforma alját kivajazzuk, a masszát beleöntjük, előmelegített sütőben megsütjük.

 1. Darapuding

Készítését, összetételét lásd: Darafelfújt. A különbség az, hogy a formába töltött masszát nagyobb, forró vízzel félig telt lábosba tesszük, a lábost lefödjük, a pudingot 40 percig gőzöljük, a formát a tányérral együtt megfordítjuk, hogy a puding szépen kicsússzon.

/

 1. Daragombóc

4 dkg darát teflon edényben zsiradék nélkül zsemlyeszínűre megpirítunk, fölengedjük 1 dl tejjel, sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverünk 1/2 darab nyers tojást, lisztezett deszkára öntjük, kihűtjük. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, forró, sós vízben kifőzzük, kiszedjük, forrón tálaljuk. Tálal­hatjuk kevés tejföllel vagy vajjal, vagy vajjal és cukrozott, darált dióval, vagy vajjal és vaníliás cukorral.

A citrom

10 dkg citrom tápanyagtartalma a következő: 25 kalória (105 kJ), 2,3 g szénhidrát, 60 mikrogramm B1 vitamin, 20 mikro­gramm 82 vitamin, 45 mg C vitamin.

A citromot meleg folyó vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le.

 1. Citrommártás

2 dkg vajat melegítsünk össze 2 dkg liszttel, húzzuk le lángról, keverjünk hozzá 2 dl forró tejet, keverjük simára, tegyük takaréklángra és folytonos keverés közben forraljuk föl. ízesítsük ízlés szerint 1 – 2 dkg cukorral, reszelt citromhéjjal, citromlével.

 1. Citromkrém

1 tojássárgáját kevejünk simára 2 dkg cukorral, 1 kávéska­nálnyi liszttel, 1 dl tejjel. Takaréklángon, folytonos keverés közben főzzük meg sűrűre. Vegyük le a lángról, keverjünk hozzá reszelt citromhéjat, keverjük addig, amíg kihűl, ízesítsük citromlé­vel. Dúsíthatjuk 1 – 2 evőkanálnyi tejszínhabbal is.

 1. Citromsodó

1 tojássárgáját keverjünk össze 2 dkg cukorral, 1 1/2 dl meleg tejjel. Nagyobb lábasban forraljunk vizet, tegyük bele a masszával megtöltött edényt és habverővel addig verjük a vízgőz­ben a sodót, amíg felforr. Vegyük le a tűzről, ízesítsük citromlével, kevés vaníliás cukorral.

 1. Limonádé

1 db citromot vágjunk ketté, levét citromnyomón préseljük ki, keverjük össze ízlés szerint 1-3 dkg porcukorral, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy 2 dl legyen. Szépformájú pohár szélét mártsuk kristálycukorba, a limonádét szűrjük a pohárba. Adha­tunk hozzá szívószálat.

 1. Citromlé csipkebogyó teával Készítését, összetételét lásd: Limonádé. A különbség az, hogy víz helyett csipkebogyó teával hígítjuk.
 2. Citromturmix

1 darab citromot hámozzunk meg, a magokat szedjük ki, tegyük a gyümölcsöt turmixgépbe 2 dkg cukorral, 2 dl hideg vízzel vagy hideg teával, csipkebogyó teával. Forgassuk a turmix­gépben 1 percig.

A csirke

10 dkg sovány csirke tápanyagtartalma a következő: 110 kalória, (460 kJ), 21,5 g fehérje, 2,5 g zsír, 150 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 8 mg Nikotinsav.

A kibontott, megtisztított csirkét meleg vízzel öblítsük le, a bőrt, zsírt szedjük le, a csontokat vegyük ki, öblítsük le ismét.

 1. Csirkeleves, májgaluskával

15 dkg leöblített, megtisztított csirkeaprólékot kezdjünk el főzni 4 dl vízben. Ha felforrt, sózzuk meg, tegyünk bele 2- 3 dkg megtisztított, megmosott sárgarépát, ugyanannyi petrezselyem­gyökeret, 1 darab zellerlevelet, 1 db petrezselyemlevelet, lassan gyöngyözve fözzök puhára. Szürjök le. A leöblített csirkemájat kaparjuk el deszkán pépesre, keverjük össze 1/2 darab tojással, (a hideg vízzel leöblített tojást kis edény fölött felütjük, jól össze­keverjük, elfelezzük) ízesítsük kevés sóval, finomra vágott zöld­petrezselyemmel, sürítjük 1-2 mokkáskanálnyi zsemlemorzsá­val. A leves felét forraljuk föl, kávéskanállal szaggasuk bele a májgaluskát, várjuk meg amíg a galuskák a leves tetejére emel­kednek. Öntsük hozzá a többi levest, tálalás előtt melegítsük össze.

 1. Csirkehús-püré leves

Készítését lásd: Csirkeleves májgaluskával. A különbség az, hogy 1 darab csirkecombot főzzünk meg, ha megpuhult, a húst bőre nélkül daráljuk le, hozzáadhatjuk a főtt zöldséget is, en­gedjük föl a leszűrt levessel, forraljuk föl tálalás előtt.

 1. Csirkekrém leves

Készítését lásd: Csirkeleves májgaluskával. A különbség az, hogy a leszűrt levest tálalás előtt dúsítjuk. Dúsításra fölhasz­nálhatunk 1 db tojássárgáját vagy 1 darab tojássárgáját és 1 evő­kanálnyi tejszínt. A dúsítást óvatosan végezzük, a tojássárgáját vagy a tojássárgájával kevert tejszínt folytonos keverés közben hígítsuk kevés meleg levessel, majd amikor már a tojássárgája átvette a leves hőfokát keverjük hozzá a többi levest is. Ha nem járunk el ilyen óvatosan, a tojássárgája, illetve a tejszín fehérje- tartalma pelyhesen kicsapódhat, nem sűrít és nem étvágyger­jesztő.

 1. Csirkehús-gombóc

Főzzünk meg 1 db csirkecombot kevés sóval, kis darab sár­garépával, kis darab petrezselyemgyökérrel annyi forró vízben, amennyi ellepi. (Forró vízben kezdett főzésnél a hús ízletesebb lesz.) Ha a hús megpuhult húzzuk le a bőrét, csontozzuk ki, darál­juk le, keverjük össze 1/2 darab tojással, kevés sóval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Formáljunk nagydiónyi gombócokat belőle, (ha túl lágy, keverjünk hozzá kevés zsemlemorzsát). A csirke fözővizét forraljuk föl, főzzük ki benne a húsgombócokat. Ha a gombócok megfőttek, szedjük ki a fözöléböl, tartsuk mele­gen, a leszűrt fözöléböl készíthetünk mártást. Mártás I.: a csir- kefözölevét forraljuk föl 1 evőkanálnyi paradicsompürével, ízesít­hetjük kevés cukorral, 1 darab zellerlevéllel. Mártás II.: 1 dkg vajból, 1 dkg lisztből készítsünk világos rántást, színesíthetjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, húzzuk le a tűzről, engedjük föl a csirke fözölevével, forraljuk takaréklángon 10 percig. Mártás III.: 1 dkg vajból, 1 dkg lisztből készítsünk világos rántást, enged­jük föl a csirke fözölevével, keverjük hozzá a csirkével együtt főtt, áttört zöldséget, finomra vágott zöldpetrezselymet, forraljuk együti 10 percig. Tálalás előtt dúsíthatjuk 1-2 kávéskanál tejföllel.

 1. Csirkevagdalt

1/2 darab csirkemell bőrét húzzuk le, szedjük le a húst a csontról. Öblítsük le hideg vízzel, vágjuk össze apróra vagy darál­juk meg. ízesítsük sóval, ízlés szerint finomra vágott zöldpetre­zselyemmel, keverjük össze 1/2 darab tojással, 1/2 darab tejbe áztatott, kicsavart zsemlével. Formáljunk 1-2 gömbölyű vagy hosszúkás pogácsát, szeletet belőle. Kevés olajat forrósítsunk meg, a vagdalt húst mind két oldalán süssük pirosra, vegyük ki a sütöedényböl, a sütöolajat öntsük ki külön edénybe, a húst tegyük vissza, öntsünk rá kevés forró vizet és fedő alatt pároljuk meg.

A dió

A dió tápanyagtartalma: 10 dkg dióban 654 kalória (2740 kJ), 18,6 g fehérje, 57,0 g zsír, 11,7 g szénhidrát, 400 mikro­gramm B1 vitamin, 100 mikrogramm B2 vitamin, 25 mgC vitamin, van.

 1. Diókrém

Készítését, összetételét lásd: Citromkrém. A különbség az, hogy citromlé helyett 1 dkg darált dióval ízesítjük.

 1. Diósodó

Készítését, összetételét lásd: Citromsodó. A különbség az, hogy citromlé helyett ízlés szerint 1-2 kávéskanálnyi darált dióval ízesítjük, a felforralt sodóhoz hozzákeverhetjük még mele­gen a tojásfehérje keményre vert habját is. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen.

 1. Diós piskóta

A piskóta készítésénél minden tojáshoz 2 dkg lisztet és 2 dkg cukrot használjunk föl. Gyújtsuk be a sütőt, melegítsük 10 percig. Diós piskótához tojásonként 1 kávéskanálnyi darált diót is adunk. A megmosott tojásokat kis edény fölött üssük föl, a to­jásfehérjét és a sárgáját gondosan válasszuk külön. A sütőt gyújt­suk be, a sütöforma alját vékonyan vajazzuk ki. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, verjük hozzá a cukrot, lazán keverjük hozzá a tojássárgákat és a dióval kevert lisztet. Öntsük a formába, a sütését, ha lehet, kezdjük alsó lángon, és fejezzük be felső lángon. 20 perc sütés után szúrjunk bele egy tüt, ellenőriz­zük, hogy a tészta átsült-e. Ha átsült, késsel vágjuk körül az oldalát, fedjük le lapos tányérral vagy deszkával, és borítsuk rá a piskótát. Ha kihűlt fölszeletelhetjük. Készíthetjük 1 darab tojásból is, kis alufólia formában. A diós piskótát tálalhatjuk gyümölcsízzel, citromsodóval, diósodóval vagy egyszerűen por­cukorral, vaníliás cukorral megszórva.

Az egres

Az egres tápanyagtartalma: 10 dkg egresben 38 kalória (159 kJ), 8 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 100 mikro­gramm B2 vitámon, 30 mg C vitamin van.

 1. Egresi eves

Az egresszemek két végéről a szárat csípjük le, folyó langyos vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le. Forraljunk föl 2 1/2- 3 dl vizet 2 dkg cukorral, ha forr, főzzünk meg benne 10 dkg égést. 1 tojássárgáját keverjünk habosra 1 kávéskanál cukorral, folytonos keverés közben lassan öntsük hozzá a levest,

vigyázzunk, ha sok levest öntünk bele gyorsan, a tojássárgája fehérjetartalma pelyhesen kicsapódhat. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen. A cukor mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk.

 1. Egreskrém

Készítését, összetételét lásd: Egresleves. A különbség az, hogy 1 1/2 dl víz elegendő hozzá, a megfőtt, tojássárgájával sűrített egreshez hozzákeverjük a tojásfehérje keményre vert habját, hidegen tálaljuk.

 1. Egresié

Készítését lásd: Citromlé. 10-15 dkg szitán áttört egresből készítjük, vízzel vagy hideg csipkebogyó teával hígítjuk.

 1. Egresturmix

Készítését lásd: Citromturmix. A különbség az, hogy 10-15 dkg megtisztított, megmosott egrest, 2 dkg cukrot, 2 dl hideg vizet vagy hideg teát turmixolunk össze.

Fejes saláta

10 dkg fejes saláta tápanyagtartalma 16 kalória (67 kJ), 60 mikrogramm B1 vitamin, 100 mikrogramm B2 vitamin, 20 mg C vitamin.

A fejes salátát levelekre szedve, folyó hideg vízzel mossuk meg.

 1. Fejessaláta főzelék

Mossunk, tisztítsunk meg 10 dkg burgonyát, vágjuk össze apró darabokra, kezdjük el főzni 2 dl hideg vízben, kevés sóval. Ha a burgonya megpuhult, főzzünk hozzá 1/2 fej, jól megmosott, széles metéltre vágott fejes salátát. (Ha a saláta felforrt a bur­gonyával együtt, akkor már elég puha.) A salátával együtt főzzünk még 1 kávéskanálnyi finomra vágott kaprot és ugyanannyi finom­ra vágott zöldpetrezselymet. Keverjünk habosra 1 tojássárgáját, óvatosan keverjük hozzá a főtt főzeléket, dúsítsuk még 1 evő­kanálnyi tejföllel. ízlés szerint ízesíthetjük cukorral és citromlével is.

A gesztenye

A gesztenye tápanyagtartalma: 10 dkg gesztenyében 167 kalória (700 kJ), 4,8 g fehérje, 1,5 g zsír, 32,6 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 250 mikrogramm B2 vitamin, 30 mg C vitamin van. A gesztenyét meleg folyó vízzel mossuk meg. Hideg vízben tegyük fel főzni, főzzük puhára, szűrjük le. Forrón tisztítsuk meg, hogy a külső kemény héjával együtt a belső barna héjat is eltávolíthassuk.

 1. Gesztenye mártás

Főzzünk és tisztítsunk meg 15 dkg gesztenyét. 1 dkg vajból, 1 dkg lisztből készítsünk fehér rántást (a lisztet csak megmelegít­jük a vajjal). Húzzuk le a tűzről, engedjük föl 1 1/2 dl forró tejjel, keverjük simára, takaréklángon forraljuk föl, tegyük bele a tisztí­tott gesztenyét, ízesítsük csepp sóval, ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral. Forraljuk 10 percig. Tálalás előtt óvatosan keverjünk hozzá 2 evőkanálnyi tejszínt.

 1. 7. Gesztenyekrém

Készítését, összetételét lásd: Citromkrém. A különbség az, hogy citromlé helyett 5- 10 dkg főtt, áttört gesztenyét keverünk hozzá. Reszelt citromhéj helyett vaníliás cukorral ízesítjük.

A mandula

A mandula tápanyagtartalma: 10 dkg mandulában 627 kalória (2630 kJ), 27,6 g fehérje, 52,2 g zsír, 6,8 g szénhidrát, 100 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 6 mg C vitamin van.

A mandula héját először törjök föl, a szemeket szedjük ki, dobjuk kevés forró vízbe, így lehúzhatjuk könnyen a belső barna héját.

48. Mandulakrém

hogy citromlé és reszelt citromhéj helyett 1 evőkanál hámozott, darált mandulát keverünk hozzá.

 1. Mandulásodé

Készítését, összetételét lásd: Citromsodó. A különbség az, hogy citromlé, citromhéj helyett 1-2 kávéskanálnyi hámozott,darált mandulával ízesítjük. A meleg sodóhoz hozzákeverjük a tojásfehérje keményre vert habját is.

 1. Mandulafelfújt

Melegítsünk össze 1 dkg vajat és 1 dkg lisztet. Húzzuk le a tűzről, engedjük föl 1/2 dl forró tejjel, keverjük simára, takarék­lángon, folytonos keverés közben főzzük föl. Húzzuk le a tűzről, keverjük addig, amíg langyos nem lesz. Adjunk hozzá 2 dkg cukrot, 1-2 dkg hámozott, darált mandulát, a tojásfehérje ke­ményre vert habját. Kis lábos vagy hőálló tálka alját kenjük ki vajjal, hintsük ki kekszmorzsával, öntsük bele a masszát és elő­melegített sütőben süssük meg. Hasonló módon készíthetünk darált dióval diófelfújtat, darált mogyoróból mogyorófelfújtat.

 1. Mandulapuding

Készítését, összetételét lásd: Mandulafelfújt. A különbség az, hogy a masszával megtöltött edényt nagyobb lábosba tesszük, annyi forró vizet öntünk rá, hogy a kis edény félig vízben álljon, a nagyobb lábost lefödjük, és a pudingot 40 percig főzzük. Körülvágjuk kis hegyes késsel, tányérral lefödjük, a pudingot ráfordítjuk. Hasonló módon készíthetünk dió-, illetve mogyorópu­dingot, darált dióval vagy darált mogyoróval, mandula helyett.

Marhahús

A marhahús tápanyagtartalma: 10 dkg sovány marhahúsban 116 kalória (485 kJ), 20,6 g fehérje, 3,5 g zsír, 20 mikrogramm A vitamin, 150 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vita­min, 4,5 mg Nikotinsav, 2 mg C vitamin van.

A marhahús-részek közül hártya, bögye, faggyú, csontnél­küli darabot válasszunk ki. Meleg folyó vízzel mossuk meg.

 1. Marhahús leves

Készítését, összetételét lásd: Csirkeleves. A különbség az, hogy 15 dkg marhahúst, 5 dkg marhacsontot használunk föl hozzá. A leszűrt levesbe befözhetünk 1 dkg levestésztát vagy 1/2- 1 dkg búzadarát.

 1. Marhahús-püré leves

Készítését, összetételét lásd: Csirkehús-püré leves, a különbség az, hogy 10-15 dkg marhahúsból készítjük.

 1. Húskrém leves

Készítését, összetételét lásd: Csirkekrém leves. A különbség az, hogy 10-15 dkg marhahúsból készítjük.

A máj

A máj tápanyagtartalma: 10 dkg marha vagy borjúmájban 126 kalória (527 kJ), 20,9 g fehérje, 3,1 g zsír, 3,6 g szénhidrát, 1000 mikrogramm A vitamin, 250 mikrogramm B1 vitamin, 3000 mikrogramm B2 vitamin, 15 mg Nikotinsav, 30 mg C vitamin.

10 dkg sertésmájban van 136 kalória (569 kJ), 19,5 g fehérje, 5,3 g zsír, 2,5 g szénhidrát, 3000 mikrogramm A vitamin, 300 mikrogramm B1 vitamin, 2000 mikrogramm B2 vitamin, 14 mg Nikotinsav, 25 mg C vitamin.

A májról a hártyákat húzzuk le, esetleg késsel fejtsük le.

 1. Májpüré leves

Készítését, összetételét lásd: Csirkehús-püré leves. A különbség az, hogy 10 dkg sertés, marha vagy borjúmájból készítjük.

 1. Májkrém leves

Készítését, összetételét

lásd: Csirkehús-püré leves. A

különbség az, hogy 10 dkg májból készítjük, és tálalás előtt óvatosan hozzákeverünk a meleg leveshez 1 tojássárgáját.

 1. 7. Máj felfújt

Készítését, összetételét lásd: Mandulafelfújt. A különbség az, hogy ízesítésére sót, finomra vágott zöldpetrezselymet, eset­leg majoránnát használunk, a mandulát 5 dkg főtt, szitán áttört máj helyettesíti.

 1. Májpuding

Készítését, összetételét lásd: Mandulapuding. A különbség az, hogy ízesítésére cukor helyett sót, finomra vágott zöldpetre­zselymet, esetleg majoránnát használunk. A mandulát 5 dkg főtt vagy sült, szitán áttört vagy darált máj helyettesíti.

 1. Májgombóc

Készítését, összetételét lásd: Csirkehús gombóc. A különbség az, hogy 10 dkg marha, borjú vagy sertésmájból, illetve csirkemájból készítjük.

 1. Májvagdalt

Készítését, összetételét lásd: Csirkehús vagdalt. A különbség az, hogy a májvagdaltat előmelegített sütőben, kevés zsírral vagy olajjal megkenve sütjük meg.

 1. Májkrém

Főzzünk meg vízben vagy levesben 5- 10 dkg marha, borjú, sertés vagy csirkemájat. Hütsük ki, törjük át szitán, keverjünk hozzá 1 darab keményre főtt tojássárgáját, 2- 3 dkg vajat, ízlés szerint sót, majoránnát. Hidegen kínáljuk.

Meggy, cseresznye

A meggy tápanyagtartalma: 10 dkg meggy tartalmaz 51 kalóriát (213 kJ), 11 g szénhidrátot, 50 mikrogramm B1 vitamint, 20 mikrogramm B2 vitamint, 10 mg C vitamint. 10 dkg cseresznye tartalmaz 61 kalóriát (255 kJ), 14 g szénhidrátot, 50 mikrogramm B1 vitamint, 20 mikrogramm B2 vitamint, 8 mg C vitamint.

A meggyet és a cseresznyét fölhasználás előtt folyó, meleg vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le. Magozzuk ki, a ki­csurgó levet az ételek, italok készítéséhez használjuk föl. Készít­hetjük befőttből vagy mélyhűtött gyümölcsből is az alábbi készít­ményeket.

 1. Meggy vagy cseresznyeleves

Készítését, összetételét lásd: Almaleves. A különbség az, hogy 10 dkg tisztított, kimagozott gyümölcsből készítjük.

 1. Meggy vagy cseresznyekrém leves

Készítését, összetételét lásd: Almakrém leves. A különbség hogy 10 dkg tisztított, kimagozott meggyből vagy cseresznyéből készítjük.

 1. Meggy vagy cseresznyepüré

Készítését, összetételét lásd: Almapüré. A különbség az, hogy 15 dkg megtisztított, kimagozott meggyből vagy cseresz­nyéből készítjük.

 1. Meggy vagy cseresznyepüré, nyers

15-20 dkg megtisztított, megmosott, kimagozott meggyet vagy cseresznyét szitán vagy fözelékdarálón áttörünk, cukorral vagy mézzel ízesítjük.

 1. Meggy vagy cseresznyelé

Készítését lásd: Meggy vagy cseresznyepüré, nyers. A különbség az, hogy az áttört gyümölcsöt leszűrjük, a levét vízzel vagy hideg teával, hideg csipkebogyó teával hígítjuk, cukorral vagy mézzel ízesítjük.

 1. 7. Meggy vagy cseresznyeturmix

Készítését, összetételét lásd: Almaturmix. A különbség az, hogy 10 dkg megtisztított, kimagozott meggyből vagy cseresz­nyéből készítjük.

A narancs

A narancs tápanyagtartalma: 10 dkg narancsban 40 kalória (167 kJ) 8,5 g szénhidrát, 70 mikrogramm B1 vitamin, 40 mikro­gramm B2 vitamin, 50 mg C vitamin van.

A narancsot fölhasználás előtt meleg folyó vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le. A narancs belső, fehér héja keserű és gyakran okoz székrekedést, ezért gondosan tisztítsuk le.

 1. Narancskrém

Készítését, összetételét lásd: Citromkrém. A különbség az, hogy narancslével, narancshéjjal készítjük.

 1. Narancssodó

Készítését, összetételét lásd: Citromsodó. A különbség hogy narancslével, narancshéjjal készítjük.

az,

az,

 1. Narancslé

Készítését, összetételét lásd: Limonádé. A különbség

hogy narancsléből készítjük. Levét készíthetjük grape-fruitból is.

 1. Narancsturmix

Készítését, összetételét lásd: Citromturmix. A különbség az, hogy narancsból készítjük. Turmixot készíthetünk grape-fruitból is.

 1. Narancsturmix almával

Készítését, összetételét lásd: Citromturmix. A különbség az, hogy 5 dkg megtisztított narancsból és 5 dkg megtisztított, apróra darabolt almából készítjük. Készíthetjük grape-fruitból és almából is.

 1. Narancsturmix banánnal

Készítését, összetételét lásd: Citromturmix. A különbség az, hogy 5 dkg megtisztított narancsból és 5 dkg megtisztított, földa­rabolt banánból készítjük. Készíthetjük grape-fruitból is.

 1. Narancstorta

Készítését, összetételét lásd: Diós piskóta. A különbség az, hogy dió helyett reszelt narancshéjjal ízesítjük, tálalhatjuk narancskrémmel vagy narancssodóval.

A paradicsom

A paradicsom tartalma: 10 dkg paradicsomban 22 kalória (92 kJ), 4 g szénhidrát, 100 mikrogramm B1 vitamin, 60 mikro­gramm B2 vitamin, 25 mg C vitamin van. 10 dkg paradicsompüré­ben (konzerv) 123 kalória, 22,2 g szénhidrát, 110 mikrogramm B1 vitamin, 60 mikrogramm B2 vitamin, 50 mg C vitamin van.

A paradicsomot meleg folyó vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le. Héját lehúzhatjuk könnyen, ha éles késsel körös-körül megkaparjuk, egy helyen a héjat megbontjuk.

 1. Paradicsomleves

Készítsünk világos rántást, 1/2 kávéskanálnyi zsírból és 1-2 kávéskanálnyi lisztből. Tegyünk bele 1 evőkanál paradi­csompürét, kissé melegítsük össze, húzzuk le a tűzről, folytonos keverés közben engedjük föl 2 1 /2 dl hideg vízzel vagy csontlével,tegyünk bele 1 szál megmosott zellerlevelet és 1 – 2 szál megmo­sott petrezselyemlevelet Sózzuk meg, és folytonos keverés közben főzzük 10 percig takaréklángon. ízesítjük cukorral. Dúsítjuk 1 dkg főtt rizzsel vagy 1 – 2 evőkanálnyi tejföllel.

 1. Paradicsomleves (hideg)

1-2 evőkanálnyi paradicsompürét folytonos keverés közben hígítjuk 1 1/2 dl hideg vízzel, ízesítjük sóval, esetleg cukorral, tálalás előtt keverjünk hozzá 2 evőkanálnyi tejfölt vagy joghurtot. Készíthetjük 20 dkg, szitán áttört friss paradicsomból is.

 1. Paradicsommártás

Készítését, összetételét lásd: Paradicsomleves. A különbség az, hogy 1 1/2 dl vízzel engedjük föl. (Rizs betét nem való bele, rizs körettel tálalhatjuk.)

 1. Paradicsomsaláta

10 dkg friss paradicsom héját lehúzzuk, vékonyra fölszele­teljük, a magokat késsel kiemeljük. Megsózzuk, kevés citromlével meglocsoljuk. Tálalás előtt 1/2 órával letakarva pihentetjük, érleltetjük.

 1. Paradicsomié

Készíthetjük paradicsompüréből: 1 evőkanálnyi paradi­csompürét hígítsuk föl annyi hideg vízzel, hogy 2 dl legyen, kissé sózzuk meg, tálaljuk hidegen. Készíthetjük 20 dkg, szitán áttört, friss, leszűrt paradicsomból, megsózzuk és hideg vízzel tetszés szerint kiegészítjük.

 1. Paradicsomturmix

20 dkg meghámozott, kimagozott paradicsomot kevés sóval, 1 1/2 dl hideg vízzel turmixgépben 1 percig forgatunk.

A paraj

A paraj tápanyagtartalma: 10 dkg parajban 18 kalória (75 kJ) 80 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 40 mg C vitamin van.

A paraj szárát szedjük le, a leveleket gondosan, bő folyó vízzel mossuk tisztára. Ha mélyhűtött parajt használunk, tegyük szitára vagy szűrőkanálra és szobahőmérsékleten hagyjuk fölen­gedni, a kicsurgó levét öntsük ki, mert keserű. A parajban sok az oxálsavtartalom, ami a mésznek a szervezetbe való beépülését gátolja, ezért a parajból készült ételeket lehetőleg tejjel vagy tej­porral készítsük. Az oxszálsavtartalom esetleg okozhat gyomor­panaszokat, Ilyen esetben parajt ne használjunk.

 1. Parajfőzelék

20 dkg megtisztított, megmosott parajt forró sós vízben for­raljuk föl, szűrjük le, törjük át szitán. 2 dkg vajból, 2 dkg lisztből készítsünk világos rántást, húzzuk le a tűzről, engedjük föl 1 dl tejjel, keverjük hozzá a parajpürét és 1 evőkanálnyi tejport. Keverjük simára, tegyük takaréklángra és folytonos keverés közben forraljuk 10 percig. Tálalás előtt még dúsíthatjuk 1 tojás­sárgájával vagy 1 db keményre főtt tojássárgájával. Mélyhűtött parajpüréböl 10 dkg elegendő.

 1. Parajpüré tejszínnel

30 dkg megtisztított, megmosott parajt forraljunk föl forró sós vízben, szűrjük le, törjük át, melegítsük meg 2 dkg vajjal, 1 evőkanálnyi tejporral, 1/2 tejszínnel. (Vigyázzunk, a tejpor könnyen összecsomósodik!)

A ribizke

A ribizke tápanyagtartalma: 10 dkg piros ribizkében 33 kalória (138 kJ), 7 g szénhidrát, 40 mikrogramm B1 vitamin, 30 mikrogramm B2 vitamin, 30 mg C vitamin van. A fekete ribizke kalóriatartalma 47 (197 kJ), 60 mikrogramm B1 vitamin, 10 mik­rogramm B2 vitamin, 150 mg C vitamin található benne.

A ribizkeszemeket a szárukról szedjük le, tegyük szitára vagy szűrőre, folyó langyos vízzel mossuk meg, hideg vízzel öblítsük le.

 1. Ribizkeleves

Készítését, összetételét lásd: Egresleves. A különbség az, hogy 10 dkg tisztított ribizkéből készítjük.

 1. Ribizkekrém

Készítését, összetételét lásd: Egreskrém. A különbség az, hogy 10 dkg tisztított ribizkéböl készítjük.

 1. Ribizkelé

Készítését, összetételét lásd: Egresié. A különbség az, hogy 10-15 dkg szitán áttört ribizkéböl készítjük.

 1. Ribizketurmix

hogy 10 dkg tisztított ribizkéböl készítjük.

A rizs

A rizs tápanyagtartalma: 10 dkg rizsben 345 kalória (1443 kJ), 8 g fehérje, 77,5 g szénhidrát, 90 mg B1 vitamin, 60 mg B2 vitamin van.

A rizst felhasználás előtt gondosan válogassuk ki, sok idegen anyag, szemét lehet benne. Szitán vagy szűrőkanálon folyó hideg vízzel gyorsan mossuk meg, különben a rizsszemek sok vizet vesznek föl és főzés közben eláznak.

8 7. Rizsleves

Készítését, összetételét lásd: Csirkeleves. A különbség az, hogy a leszűrt levesben megfőzünk 2 dkg rizst.

 1. Rizskrém leves

Készítését, összetételét lásd: Csirkeleves. A különbség az, hogy a leszűrt levesben megfőzünk 2 dkg rizst, tálalás előtt óvato­san hozzákeverünk 1 tojássárgáját vagy 2 evőkanál tejszínnel kevert tojássárgáját.

 1. Párolt rizs

Melegítsünk meg 1 dkg zsírt, keverjünk hozzá 6 dkg rizst, melegítsük össze, ízesítsük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, engedjük föl 1-2 deci forró vízzel, takarjuk le fedővel és takaréklángon vagy sütőben pároljuk meg. Kb. 15- 20 perc alatt megpuhul.

 1. Párolt rizs sonkával

Készítését, összetételét lásd: párolt rizs. A különbség az, hogy a megpuhult rizshez villával hozzákeverünk 2— 3 dkg apróra vágott vagy darált sonkát.

 1. Párolt rizs sajttal

Készítését, összetételét lásd: Párolt rizs. A különbség az, hogy víz helyett forró zöldséglevet vagy húslevest használunk, tálalás előtt forró vízbe mártott kanállal félgömböket vagy kagylót formálunk belőle és reszelt sajttal bőven meghintjük.

 1. Párolt rizs májjal

Készítését, összetételét lásd: Párolt rizs. A különbség az, hogy a puhára párolt rizshez villával hozzákeverünk 5 dkg, szitán áttört főtt vagy sült májat. Tálalhatjuk reszelt sajttal is.

 1. Tejberizs

Forraljunk föl 3 dl tejet, főzzünk meg benne puhára 5 dkg rizst, amikor a rizs félig puha, tegyünk bele csep sót, 1- 2 dkg cukrot. Tálalhatjuk fahéjas cukorral, kakaós cukorral, reszelt cso­koládéval, vagy málnaszörppel, kompóttal, gyümölcsízzel, ízlés szerint.

 1. Tejberizs, hidegen Készítését, összetételét lásd: Tejberizs. A különbség az, hogy hidegen tálaljuk, ízlés szerint tejszínhabbal is dúsíthatjuk.
 2. Rizsfelfújt

2 dl forró tejben kezdjünk el főzni 6 dkg rizst. Amikor a rizs félig megpuhult, csöpp sóval, 1 dkg cukorral ízesítjük, puhára főzzük. Összekeverünk 1 tojássárgáját 2 dkg cukorral, vaníliás cukorral, csepp reszelt citromhéjjal, hozzákeverjük a rizst, 1 dkg vajat, a tojásfehérje keményre vert habját. Kis lábas vagy fólia forma alját kivajazzuk, kekszmorzsával megszórjuk, beleöntjük a masszát, előmelegített sütőben megsütjük. ízesíthetjük 1-2 kávéskanálnyi megtisztított, megmosott mazsolával, esetleg 1 – 2 kávéskanálnyi barackízzel is a masszát.

 1. Rizspuding

Készítését, összetételét lásd: Riszfelfújt. A különbség az,hogy a masszával telt edényt nagyobb lábosba tesszük, annyi forró vizet öntünk a nagyobb lábosba, hogy a kisebb félig vízben álljon, fedővel lefödjük éa takaréklángon 40 percig főzzük. Kis késsel körülvágjuk, tányérral beborítjuk, a pudingot ráfordítjuk.

A sajt

A sajt tápanyagtartalma: 10 dkg félkemény, zsíros sajt (Bala­ton, Trappista, Eidami) kalóriaértéke 343 (1433 kJ), fehérjetartal­ma 25,2 g, zsírtartalma 26,1 g, ezenfelül 120 mikrogramm A vita­min, 50 mikrogramm B1 vitamin, 300 mikrogramm B2 vitamin található benne.

 1. Sajtmártás

Melegítsünk össze 1 dkg vajat, 1 dkg liszttel. Húzzuk le a tűzről, keverjünk hozzá 1 1/2 dl forró tejet, keverjük simára, sózzuk meg, takaréklángon, folytonos keverés közben forraljuk föl, főzzük 5 percig. Vegyük le a tűzről, keverjünk hozzá 1 evő­kanálnyi reszelt sajtot. Dúsíthatjuk 1 tojássárgájával is.

 1. Sajt krém

Keverjünk habosra 2 dkg vajat, keverjünk hozzá 1 evőkanál­nyi reszelt sajtot.

A tej

A tej tápanyagtartalma: 10 dkg tejben 58 kalória (242 kJ), 3,5 g fehérje, 2,8 g zsír, 4,6 g szénhidrát, 15 mikrogramm A vita­min, 35 mikrogramm B1 vitamin, 150 mikrogramm B2 vitamin van.

A tejet fölhasználás, tálalás előtt forraljuk föl. A friss tej édeskés ízű. Idegen ízű, illatú tejet ne használjunk föl. A tejet saját tasakjában vagy tejesedényben hűtőszekrényben tároljuk. (Tárolás előtt a tasakot folyó vízzel öblítsük le.)

 1. Karamellás tej

2 dkg cukrot folytonos keverés közben serpenyőben pirít­sunk meg világos sárgára. Öntsünk hozzá 2 dl forralt tejet. Forral­juk föl együtt, tálalás előtt szűrjük le. A pirított cukrot lehet kevéske vízzel is felforralni. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, díszíthetjük tejszínhabbal.

 1. Tejes kakaó vagy csokoládé

Keverjünk össze 1 – 2 kávéskanálnyi kakaót 2 dkg cukorral. Keverjük simára 1 – 2 evőkanálnyi forralt tejjel. Forraljunk föl 2 dl tejet, öntsük bele a tejjel kevert kakaót, forraljuk össze. Tálalhat­juk melegen vagy hidegen, esetleg tejszínhabbal. Kakaó helyett használhatunk csokoládét, ehhez cukor nem szükséges.

 1. Tej teával

Forraljunk föl 1 dl tejet, ízesítsük 2 dkg cukorral és 1 dl teafözettel, forrázattal. (Teaszüröre tegyünk mokkáskanálnyi teát, forrázzuk le 1 dl vízzel vagy 1 dl forró vízbe dobjunk csipetnyi tealevelet.) Készíthetjük úgy is, hogy a teaszüröre tett tealevelet leforrázzuk 2 dl tejjel, 2 dkg cukorral tálaljuk.

 1. Tejleves

Forraljunk föl 2 dl tejet, ízesítsük csepp sóval, tálaljuk külön forró sós vízben kifőzött, leszűrt cérnametélttel. 1 dkg tészta ele­gendő. Készíthetjük úgy is, hogy a forró tejbe befőzünk 1 dkg darát.

 1. Tejmártás

Készítését, összetételét lásd: Sajtmártás. A különbség az, hogy reszelt sajt nélkül tálaljuk. Készíthetünk belőle petrezse­lyem vagy kapormártást úgy, hogy a mártást összeforraljuk 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyemmel vagy kaporral. A kapormártást tálalhatjuk 1 evőkanálnyi tejföllel is.

 1. Tejsodó

Készítését, összetételét lásd: Citromsodó. A különbség az, hogy citromlevet, reszelt citromhéjat nem használunk hozzá, csak cukrot. A tejsodóból készíthetünk 1 kávéskanálnyi belefő­zött kakaóval kakaósodót, reszelt csokoládéval csokoládésodót, 1 – 2 evőkanálnyi kávéfőzettel kávésodót.

A tojás

A tojás tápanyagtartamla: 1 db tojásban van 66 kalória (276 kJ), 5,4 g fehérje, 4,8 g zsír, 107 mikrogramm A vitamin, 60 mikro­gramm B1 vitamin, 150 mikrogramm B2 vitamin, 1,6 mikrogramm C vitamin.

A tojást fölhasználás előtt folyó langyos vízzel mossuk meg. Külön edény fölött üssük fel, nehogy az ételbe vagy a többi, már előkészített élelmiszerhez romlott tojás cseppenjen. Csak friss tojást használjunk föl.

 1. Főtt tojás

A megmosott tojást tegyük annyi vízbe, amennyi ellepi, for­raljuk föl, lágy tojás lesz belőle. Tálalhatjuk tojástartóban, héjában, a héj felső szeletét késsel vágjuk le. Tálalhatjuk forró vízzel kiöblített csészében vagy puhárban a héjból kiürítve. Ha tojást a forrástól számított 5 percig főzzük, félkemény tojást, ha 10 percig főzzük, kemény tojást kapunk. A kemény tojást azonnal hütsük le bőséges hideg vízzel, mert csak így lehet szépen meg­tisztítani. A főtt tojások közül a legnehezebben emészthető a keményre főtt tojás.

 1. Habart tojás

Törjünk fel 2 darab megmosott tojást, csepp sóval, 2 evő­kanálnyi tejjel vagy tejszínnel verjük föl habosra. Serpenyőben melegítsünk meg 1/2 dkg vajat, öntsük hozzá a tojást, addig melegítjük folytonos keverés közben, amíg kissé megszilárdul. A habart tojást tálalhatjuk 1 evőkanálnyi reszelt sajttal vagy darált sonkával vagy darált, sült, illetve főtt májjal, hússal.

 1. Tojáskrém

A megmosott tojást keményre főzzük, lásd: A főtt tojást, meg­tisztítjuk, szitán áttörjük vagy nagyon finomra megvágjuk, tojá­sonként hozzákeverünk 2 dkg vajat, esetleg 1 evőkanálnyi tejfölt, ízlés szerint sót. ízesíthetjük tetszés szerint finomra vágott zöld­petrezselyemmel, paradicsompürével, Piros arannyal, csepp mustárral, darált sonkával, reszelt sajttal.

Tehéntúró

A tehéntúró tápanyagtartalma: 10 dkg tehéntúróban (zsíros) 197 kalória (823 kJ), 17, 9 g fehérje, 12,4 g zsír, 3,5 g szénhidrát, 60 mikrogramm A vitamin, 20 mikrogramm B1 vitamin, 100 mikro­gramm B2 vitamin, 1,5 mikrogramm D vitamin. A félszíros tehéntúró tápanyagtartalma: 113 kalória (472 kJ), 16 g fehérje, 3,7 g zsír, 3,7 g szénhidrát, 20 mg A vitamin, 25 mg B1, 120 mg B2 vitamin.

A friss tehéntúró íze, illata savanykás, felszíne nedves. Száraz, morzsolódó, idegen ízű, illatú túrót ne használjunk föl.

 1. Túró krém

Szitán törjünk át 5 dkg tehéntúrót, keverjük össze 1 dkg vajjal, 1 evőkanálnyi tejföllel. Ízesíthetjük sóval vagy cukorral. A sós túrókrémet tovább ízesíthetjük kaporral, zöldpetrezselyem­mel, édesnemes paprikával, törött köménymaggal. A cukrozott túrókrémhez vaníliás cukor, mazsola, tojássárgája, tejszínhab, re­szelt citromhéj, nyers almapüré, banánpüré, cseresznye, meggy vagy őszibarack befőtt illik.

A vaj

A vaj tápanyagtartalma: 10 dkg vajban 724 kalória (3026) kJ), 80 g zsír, 0,5 mg Karotin, 700 mikrogramm A vitamin, 3 mikro­gramm B1 vitamin, 15 mikrogramm B2 vitamin, 15 mikrogramm D vitamin van.

A friss vaj színe sárgásfehér, illata kellemes. Sárga színű, csípős illatú ízű vajat ne használjunk föl. Hűtőszekrényben tároljuk.

 1. ízesített vaj

Keverjünk habosra 2- 3 dkg vajat. ízesíthetjük 1- 2 kávés­kanálnyi mézzel vagy gyümölcsízzel. Keverhetünk hozzá csepp sót, finomra vágott zöldpetrezselymet vagy kaprot, kávéskanálnyi paradicsompürét, kávéskanálnyi Piros aranyat, 1-2 dkg darált sonkát, 1-2 kanálnyi reszelt sajtot, 1-2 dkg főtt vagy sült apróra vágott májat, illetve húst.

Vegyes zöldség

A vegyes zöldségben sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller van. 10 dkg sárgarépában van 35 kalória (146 kJ), 8 g szénhidrát, 7 mikrogramm Karotin, 50 mikrogramm B1 vitamin, 50 mikrogramm B2 vitamin, 1,5 mg Nikotinsav, 2 mg C vitamin. 10 dkg petrezselyemgyökérben van 29 kalória, (121 kJ), 5,9 g szénhidrát, 50 mikrogramm B1 vitamin, 60 mikrogram B2 vitamin. 10 dkg karalábéban van 38 kalória (159 kJ), 6,9 g szén­hidrát, 50 mikrogramm B1 viramin, 50 mikrogramm B2 vitamin, 140 mg C vitamin. 10 dkg zellerben van 29 kalória (121 kJ), 5 g szénhidrát, 50 mikrogramm B1 vitamin, 90 mikrogramm B2 vita­min, 8 mg C vitamin.

A zöldségféléket megtisztítás előtt folyó meleg vízzel mossuk tisztára. A héjat kaparással tisztítsuk le ‘minnél vékonyabban, mert a tápanyaggazdag réteg a héj alatt van. Tisz­títás után öblítsük le és felhasználásig tartsuk hideg vízben.

 1. Zöldségpüré leves

8-10 dkg megtisztított, apró kockára vágott zöldséget pirít­sunk meg 1 dkg zsíron vagy olajon. Szórjuk meg finomra vágott zöldpetrezselyemmel, engedjük föl 3 dl vízzel vagy lezsírozott csontlével. Főzzük meg a zöldséget kevés sóval ízesítve, puhára. Szitán vagy főzelékdarálón törjük át. Készíthetjük úgy is, hogy 5 dkg burgonyát is belefözünk. A zöldségleves készítéséhez fölhasználhatunk vegyes zöldséget vagy csak karalábét, csak zellert, esetleg burgonyát és zellert, kelvirágot, burgonyát.

 1. Zöldségkrémleves

Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy tálalás előtt 1 tojássárgájával, tojássárgájával és tejföllel, tojássárgájával és tejszínnel dúsítjuk. Ugyanúgy ké­szíthetjük vegyes zöldségből, karalábéból, kelvirágból, zellerből.

 1. Vegyes zöldségpüré

Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy 20- 30 dkg tisztított nyersanyagból és 5 dkg burgonyából főzzük. Készíthetjük vegyes zöldségből, sárgarépá­ból, zellerből, kelvirágból. Tálalás előtt dúsíthatjuk ízlés szerinttojássárgájával, 1-2 evöknálnyi tejszínnel, 1-2 dkg vajjal, 1 evőkanálnyi tejporral, 5 dks összetört tehéntúróval, 1-2 evő­kanálnyi reszelt sajttal. Áttörés helyett turmixolhatjuk is.

Zabpehely

A zabpehely tápanyagtartalma: 10 dkg zabpehelyben van 376 kalória (1573 kJ), 14,4 g fehérje, 6,8 g zsír, 6,4 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 100 mikrogramm B2 vitamin.

A zabpehelyben értékes vastartalom is van.

 1. Zabkása

Forrázzunk le 5- 6 evőkanálnyi zabpelyhet 2 dl tejjel. Ízesít­hetjük 1 – 2 kávéskanálnyi cukorral, mézzel, megmosott, megtisz­tított mazsolával, 5- 10 dkg nyers, reszelt almával.

Zöldbab

A zöldbab tápanyagtartalma: 10 dkg zöldbabban van 40 kalória (167 kJ), 6,8 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 20 mg C vitamin.

 1. Zöldbabpüré leves

Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy 10 dkg megtisztított, megmosott, apróra vágott zöldbabból készítjük.

 1. Zöldbab krémleves

Készítését, összetételét lásd: Zöldség krémleves. A különbség az, hogy 10 dkg megtisztított, megmosott zöldbabból készítjük.

 1. Zöldbabpüré

Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré. A különbség az, hogy 20- 25 dkg megtisztított, megmosott zöldbabból és 5 dkg burgonyából készítjük. ízesíthetjük sóval, citromlével, kevés cukorral, tejföllel, finomra vágott kaporral, ízlés szerint. Áttörés helyett turmixolhatjuk.

Zöldborsó

A zöldborsó tápanyagtartalma: 10 dkg zöldborsóban van 88 kalória (368 kJ), 7 g fehérje, 14 g szénhidrát, 200 mikrogramm B1 vitamin, 200 mikrogramm B2 vitamin, 20 mg C vitamin.

 1. Zöldborsópüré leves

Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy 10 dkg kifejtett, megmosott zöldborsóból készítjük. Áttörés helyett turmixolhatjuk. Tálalás előtt dúsíthatjuk 1 tojássárgájával.

 1. Zöldborsópüré

Készítését, összetételét lásd: Zöldségpüré leves. A különbség az, hogy 20- 25 dkg kifejtett, leöblített zöldborsóból készítjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!