Skip to content

Langfelder Sándorné – Máj- és epebetegek diétáskönyve (PDF átirat)

Találatok: 45

139

 

LANGFELDER SÁNDORNÉ

MÁJ-

ÉS EPEBETEGEK DIÉTÁSKÖNYVE

Harmadik kiadás

MEDICINA KÖNYVKIADÓ

BUDAPEST, 1982

 

© Langfelder Sándorné, 1982

ISBN 963 241 150 1

MEDICINA

A kiadásért felel: Dr. Arky István Széchenyi Nyomda, Győr 82.1141 Felelős nyomdavezető: Nagy Iván igazgató Felelős szerkesztő: Dr. Bargár Ilona Műszaki vezető: Fraunhoffer Ferenc Műszaki szerkesztő: Nyitrai Pál A fedelet tervezte: Nyitrai Pál Terjedelem: 8,75 (A 5) ív

 

A máj-, epe- és hasnyálmirigy­gyulladás diétája

*

A HEVENY MAJGYULLADAS DIÉTÁJA

A beteg könnyen emészthető ételeket fogyasszon. A be­tegnek hőemelkedése van és a betegséget sokszor gyomor- bélhurut is kíséri, ezeket a tüneteket is figyelembe kell venni az ételek összeválogatásánál. Az első két-három na­pon elegendő, ha teát, citromos teát, citromos mézes teát, gyümölcslevet, mézes gyümölcslevet, gyümölcsszörpöt, lefö­lözött tejet, tejeskávét, tejes teát, aludttejet, joghurtot, ke­firt fogyaszt. Az állapot javulásától kezdve az étrend bő­vül levessel, főzelékpürével, nyers vagy főtt gyümölcspü- rével, puha, érett rostszegény asztali gyümölccsel, sovány sajttal, sovány tehéntúróval. Majd lágy tojás, sovány színhús, sovány hal következhet. A további javulás után pedig köny- nyen emészthető vegyes étrend az átmenet az egészséges ál­lapotban megszokott ételekhez. A beteg étvágya is visszatér, szívesen fogyasztja azokat a tápláló, értékes ételeket, melyek a gyorsabb gyógyulást is elősegítik. Az élelmezés eredmé­nyesebb, ha a beteg egyéni kívánságait figyelembe veszi, mert a jó étvággyal, örömmel fogyasztott ételt a szervezet jobban hasznosítja. Enyhén fűszerezett, kevéssé sózott, fi­noman ízesített ételek illenek az étrendbe. Mindenfajta szeszes ital nagyon ártalmas. Az alkohol máj méreg!

Heveny májgyulladásban szenvedő betegeknek javasolt ételek, italok:

  1.                                                                         REGGELI- ÉS UZSONNAITALOK

Tea, citromos tea, csipkebogyótea, tejes tea, tejeskávé, kakaó.

  1.                                                                               REGGELI- ÉS UZSONNAÉTELEK

Vaj, méz, lekvár, lágy tojás, krémsajt, sajtkrém, túró­krém, sonkakrém. 9

  1.                                                                           LEVESEK

Almaleves, almakrémleves, árpagyöngyleves, árpagyöngy- püré-leves, burgonyaleves, burgonyakrémleves, daraleves, darakrémleves, cseresznyeleves, halleves, húsgombócleves, húskrémleves, kelvirágpüré-leves, kelvirág-krémleves, máj­gombócleves, máj galuskaleves, meggyleves, paradicsomle­ves, parajleves, raguleves, rizsleves, rizskrémleves, szárnyas­raguleves, Üjházy-csirkeleves, zellerleves, zöldborsópüré- ieves, zöldségleves.

  1.                                                                          LEVESBETÉTEK

Cérnametélt, búzadara, rizs, húsgombóc, májgombóc, zsemlegombóc.

  1.                                                                               FŐZELÉKEK

Burgonyafőzelék, majorannás burgonyafőzelék, tejes bur­gonyafőzelék, finomfőzelék, finomfőzelék-püré, parajfőze­lék, salátafőzelék, sárgarépa-főzelék, sárgarépapüré, tökfő­zelék, zöldborsópüré.

  1.                                                                          KÖRETEK

Sós burgonya, vajas burgonya, vajas-petrezselymes bur­gonya, burgonyapüré, burgonyakosár, burgonyafelfújt, francia rakott burgonya, kel virágfelfújt, makarónifelfújt, metéltfelfújt, parajpuding, sárgarépa vajjal, svájci rakott burgonya, vegyes zöldség vajjal, vegyeszöldségfelfújt, zeller vajjal, cukorborsó vajjal.

  1.                                                                        MÁRTÁSOK

Almamártás, besamelmártás, citrommártás, cseresznye­mártás, fehérmártás, gratinmártás, kapormártás, meggy­mártás, paradicsommártás, paraj mártás, petrezselyemmár­tás, sajtmártás, zellermártás, zöldségmártás.

  1.                                                                             TOJÁSÉTELEK

Bevert tojás, bevert tojás gratinírozva, bevert tojás pa­rajjal, lágy tojás, habart tojás, habart tojás sajttal, habart tojás sonkával, habart tojás zöldséggel, tojás csészében, to­jáslepény sütőben sütve (parajjal, májjal, sajttal, sonkával, zöldséggel).

  1.                                                                              HÚSÉTELEK

Borjúbecsinált (zellerrel, petrezselyemmel, zöldséggel, cit­rommal), borjúhúsfelfújt, párolt natúrszelet, borjúrizottó, borjúszelet (citrommal vagy petrezselyemmel, vagy zöldség­gel), marhahúspuding, párolt marha vagdalt, párolt vagdalt bélszín, becsinált sertés (petrezselyemmel vagy citrommal, vagy zellerrel, vagy zöldséggel, vagy spárgafej jel), párolt sertésszelet, sertéssült, hústekercs, töltött sertésszelet, sertés- húsfelfújt, sertésmáj roston, sertésmájrizottó, vagdalt ser­tésszelet, becsinált csirke (zellerrel vagy zöldséggel, vagy petrezselyemmel, vagy citrommal), főtt csirke, sült csirke, párolt csirke, vagdalt csirkemell, petrezselymes rizses csir­ke, pulykasült, vagdalt pulykamell, főtt hal, zöldséges főtt hal, roston sült hal.

  1.                                                                             TÉSZTÁK, ÉDESSÉGEK

Almafelfújt, almahab, almás hideg tejberizs, málnás hi­deg tejberizs, almakrém, almás piskóta, almás rizsfelfújt, citromfelfújt, citromhab, citromkrém, citrompuding, cse­resznyefelfújt, cseresznyés piskóta, darafelfújt, darapuding, diófelfújt, diókrém, diós piskóta, dióspuding, gyümölcske­

 

 

nyér, kakaófelfújt, kakaókrém, kakaópuding, kakaós rizs­felfújt, karamellfelfújt, karamellpuding, keksz, kiflifelfújt, madártej, mandulafelfújt, mandulahab, mandulakrém, man­dulás piskóta, mandulapuding, mogyorófelfújt, mogyoró­krém, mogyorópuding, omlett, mogyorós szelet, omlettszuf­lé, piskóta, piskótafánk, piskótakétszersült, piskótatallér, rizsfelfújt, rizspuding, tejbedara, tejberizs, vaníliafelfújt, va­níliahab, vaníliakrém, vaníliapuding, zsemlefelfújt.

  1.        GYÜMÖLCSÖK, GYÜMÖLCSITALOK

Almakompót, almaié, almaturmix, citromturmix, limoná­dé, cseresznyekompót, cseresznyeturmix, meggykompót, meggyturmix, őszibarackkompót, őszibarackturmix, sült al­ma, sült alma cukorral, sült alma gyümölcsízzel, vegyes­kompot.

AZ IDÜLT MÁJGYULLADÁS DIÉTÁJA

Az idült (krónikus) májgyulladásban szenvedő beteg jól táplálkozzon. Az értékes fehérjék védik a májat és előse­gítik a gyógyulást. Átlag napi 1,5 g fehérjére van testsúly­kilogrammonként szükség. A tej, tejpor, sovány sajt, so­vány tehéntúró, sovány hús, sovány hal értékes fehérjefpr- rások. Az egészséges családtagoknak készített ételek fehér­jetartalmát tálaláskor tejporral vagy sajttal, vagy friss te­héntúróval, vagy tojássárgájával, vagy egész tojással lehet dúsítani a máj beteg részére. Gyakran gyomor- és bélhurut is kíséri a betegséget, ezért fontos, hogy a táplálék köny- nyen emészthető legyen. A fehér búzaliszt, fehér kenyér, péksütemény, búzadara, rizs, árpagyöngy, zsemlemorzsa, burgonya, gyümölcs, cukor, méz, jól felszívódó, könnyen emészthető szénhidrátot tartalmaz. Előnyös a zsírfogyasz­tás mérséklése is, egyrészt, mert az epekiválasztást kevésbé serkenti a zsírszegény étel, másrészt, mert a gyomor és a bél munkáját is csökkenti. A zsírszegénység azt jelenti, hogy egy-egy adag ételt legfeljebb 1/2 dkg — 1 dkg zsírral vagy vajjal vagy olajjal készítsenek el. A sok zsírt igénylő étel­készítő módszerek, mint például a zsírban sütés, olajban sü­tés, tejszínnel sűrítés, tejszínnel töltés — díszítés nem valók ebbe a~ étrendbe. Helyettük a főzés, gőzben főzés, párolás, sütőben sütés, roston sütés, teflon-edényben párolás—sütés, alufóliában sütés előnyös. A nyersanyagok közül sok zsírt tartalmaznak a következők: sertészsír, szalonna, császársza­lonna, baromfizsír, olaj, margarin, vaj, tejszín, zsíros hús, zsíros hal, zsíros hús- és halkonzerv, zsíros felvágott, töpör­tyű, hizlalt szárnyasok mája.

A beteg gyógyulását a jó vitaminellátás elősegíti. A ve­gyes, sokféle nyersanyagot, friss gyümölcsöt, főzeléket, húst, tejet, tojást, tejterméket tartalmazó élelmezés minden szük­séges vitamint és ásványi anyagot biztosít. A főzelék és gyümölcs serkenti a bélműködést, de csak a zsenge, fiatal rostokat tartalmazó példányokat fogyassza a beteg, mert a durva, öreg rostok puffadást okoznak. Az ételek jó ízűek legyenek, de túl erős, csípős fűszert, sok sót ne tartalmaz­zanak. Az alkoholos italok nagyon ártalmasak. Az alkohol máj méreg! Napi 4—5 kisebb étkezés is kíméli a szervezetet.

Krónikus májgyulladásban szenvedő betegeknek javasolt ételek és italok:

  1.                                                                           REGGELI- ÉS UZSONNAITALOK

Tea, citromos tea, csipkebogyótea, hársfatea, kamillatea, svédtea, tejes tea, karamellás tej, tejeskávé, tejeskakaó, tej­porral dúsított tej, túróturmix.

  1.                                                                             REGGELI- ÉS UZSONNAÉTELEK

Vaj lekvárral, vaj paradicsompürével, vaj petrezselyemmel, méz vajjal, krémsajt, krémsajt köménymaggal, krémsajt petrezselyemmel, reszelt sajt, sajtkrém I, sajtkrém II, te­héntúró kaporral, tehéntúró kaporral és tejfellel, tehéntúró köménymaggal, tehéntúró petrezselyemmel, tehéntúró tej­fellel, tehéntúró vajjal, tehéntúró vajjal-citrommal, tehén­túró vajjal-vaníliával, túrókrém tojással és cukorral, hús­pástétom I, II, III, májpástétom I, II, III, IV, sonka vajjal, sonka besamellel, sonka vajjal és tojással, tojás vajjal, to­jás vajjal és paprikával, tojás vajjal és petrezselyemmel.

  1.                                                                            LEVESEK

Húsleves, húsleves külön tányéron tálalt reszelt sajttal, húsleves tojássárgájával, lezsírozott csontleves, burgonya­leves, burgonyaleves kaporral, burgonyaleves petrezselyem­mel, burgonyaleves zellerrel, burgonyaleves zöldséggel, bur­gonyapüré-leves tejjel és tejporral, burgonyapüré-leves (tej­jel, vajjal), burgonyakrémleves, karalábépüré-leves, kara- lábékrém-leves, karottaleves, karottakrémleves, kelvirágle- ves, kelvirágpüré-leves, kelvirágkrémleves, paradicsomleves, paradicsomleves tejföllel, spárgaleves, spárgakrémleves, sü­tőtök-krémleves, zöldség-bouillon reszelt sajttal, zöldségle­ves, zöldségkrémleves, zöldségpüréleves, zellerleves, zeller­krémleves, zellerpüréleves, zöldbableves, zöldbabkrémleves, zöldborsóleves, paraj krémleves, rántott leves, rántott leves burgonyával, zöldborsópüré-leves, rántott leves köménymag­gal, rántott leves tojással, daraleves, darakrémleves, rizsle­ves, rizskrémleves, árpagyöngyleves, árpagyöngykrém-leves, gombapüréleves, húsgombócleves, húsos leves, számyasap- rólékleves, húspüréleves, húskrémleves, májgaluskaleves, májgombócleves, májkrémleves, májpüréleves, raguleves, Üjházy-csirkeleves, halleves, almaleves, almapüréleves, al­makrémleves, meggyleves, meggykrémleves, meggypürúleves.

  1.                                                                            LEVESBETÉTEK

Cérnatészta, árpagyöngy, búzadara, rizs, csurgatott tészta, da­ragaluska, zsemlegombóc, burgonyagombóc, zsemlekocka, húsgombóc, májgaluska, májgombóc, májrizs, reszelt sajt, csurgatott tojás, tojáskocsonya, tojáskocsonya parajjal, to­jáskocsonya paradicsommal, tojáskocsonya sajttal.

  1.                                                                           FŐZELÉKEK

Burgonyafőzelék, burgonyafőzelék citrommal, burgonyafő­zelék majoránnával, burgonyafőzelék paradicsommal, bur­gonyafőzelék tejjel, burgonyafőzelék tejfellel, burgonyafő­zelék zellerrel, tökfőzelék, tökfőzelék ecettel, kaporral, tök­főzelék paradicsommal, tökfőzelék tejföllel, tökfőzelék tojás­sál, tehéntúróval töltött tök, tök gratinmártással, tök zsem­letöltelékkel, sárgarépa-főzelék, sárgarépapüré I, vegyes fi­nomfőzelék, vegyes finomfőzelék-püré, céklafőzelék, paraj- főzelék, kelvirágfőzelék, parajfőzelék burgonyával, sóskafő­zelék, sóskafőzelék parajjal, salátafőzelék, zsenge zöldbabfő­zelék citrommal, zsenge zöldbabfőzelék ecettel, zsenge zöld­babfőzelék kaporral, zsenge zöldbabfőzelék tejjel, zsenge zöldbabfőzelék tojással, zsenge zöldbabfőzelék paradicsom­mal, zsenge zöldbabfőzelék tejföllel, zsenge cukorborsó-fő­zelék.

  1.                                                                            KÖRETEK

Sós burgonya, vajas burgonya, petrezselymes burgonya, va­jasburgonya tehéntúróval, vajasburgonya kaporral, burgo­nyapüré, burgonyapüré tejjel, burgonyapüré tojással, bur­gonyakosár, burgonyapüré hússal, burgonyapüré sonkával, burgonyapüré tojással, sonkás rakott burgonya, francia ra­kott burgonya, svájci rakott burgonya, makaróni vagy spa­getti, makaróni sajttal, tarhonya, zsemlegombóc, párolt rizs, párolt rizs petrezselyemmel, párolt rizs vegyes zöldséggel, párolt rizs zöldborsóval, pirított dara, sárgarépa vajjal, sár­garépa zöldborsóval, sárgarépa zöldborsóval és karalábéval, párolt zöldborsó, párolt karalábé, párolt karalábé sárgarépá­val, párolt karalábé zöldborsóval, spárgafej vajjal, kelvirág vajjal, kelvirág csőben sütve, kelvirág csőben sütve sonkával, burgonyafelfújt, burgonyafelfújt sajttal, burgonyafelfújt sonkával, kelvirágfelfújt, kelvirágfelfújt sajttal, kelvirágfel- fújt sonkával, sárgarépapuding, spárgapuding, parajpuding.

  1.                                                                            MÁRTÁSOK

Besamelmártás, fehérmártás, gratinmártás, sajtmártás, pa­radicsommártás, sóskamártás, paraj mártás, céklamártás, zöldségmártás, kapormártás, gombapürémártás, petrezse­lyemmártás, almamártás, almapürémártás, cseresznyemártás, meggymártás, egrespürémártás, ribiszkepürémártás, citrom­mártás.

  1.                                                                             SALÁTÁK

Fejessaláta, burgonyasaláta, burgonyasaláta zellerrel, cékla­saláta (főtt), céklasaláta (nyers), paradicsomsaláta, sárgaré­pa-saláta (főtt), vegyeszöldség-saláta (főtt), vegyeszöldség- saláta (nyers), sárgarépa-saláta (nyers), cukorborsó-saláta, kelvirágsaláta, zöldbabsaláta, spárgafejsaláta, hússaláta, hal­saláta, paradicsom burgonyasalátával, paradicsom hússalátá­val, paradicsom halsalátával.

  1.                                                                            TOJÁSÉTELEK

Főtt tojás, buggyantott tojás, buggyantott tojás gratinmár- tással, buggyantott tojás sajtmártással, tojás csészében, to­jás csészében hússal, tojás csészében májjal, tojás csészé­ben spárgafejjel, tojás csészében zöldborsóval, tojás csészé­ben zöldséggel, zsemlében sütött tojás, tojáslepény, tojás­lepény sajttal, tojáslepény sonkával, tojáslepény parajjal, to­jáslepény csirkével, tojáslepény petrezselyemmel, tojáslepény paradicsommal, tojáslepény zöldborsóval, tojáslepény zöld­séggel, habart tojás, sajtos habart tojás, sonkás habart tojás, spárgás habart tojás, habart tojás zöldborsóval, zöldséges ha­bart tojás, májas habart tojás, tálon sült tojás, tálon sült tojás sonkával.

  1.                                                                            HÚSÉTELEK

Főtt marhahús, bélszínszelet, bélszínszelet roston, párolt fel­sálszelet, hústekercs zsemlével, hústekercs sonkával, húste­kercs zöldséggel, párolt marhasült, párolt marhasült krém­mártással, párolt marhasült karottával, párolt marhasült zöldséggel, párolt marhavagdalt, marhavagdalt vajastésztá­ban, borjúbecsinált, borjúbecsinált citrommal, borjúbecsinált petrezselyemmel, borjúbecsinált spárgafejjel, borjúbecsinált zellerrel, borjúbecsinált zöldborsóval, borjúsült borjúnatúr- szelet, borjúrizottó, petrezselymes rizseshús, zöldborsós ri­zseshús, tejfölös ragu, zöldborsós ragu, zöldséges ragu, bor- jútokány petrezselyemmel, borjútokány zöldborsóval, bor- jútokány zöldséggel, borjúszelet citrommal, borjúszelet cu­korborsóval, borjúszelet zöldpetrezselyemmel, borjúszelet zellerrel, borjúszelet zöldséggel, sertéssült, tojással töltött sertéssült, zöldséggel töltött sertéssült, natúr sertésszelet, pá­rolt sertésszelet, párolt sertésszelet citrommal, párolt ser­tésszelet krémmártással, párolt sertésszelet paradicsommal, párolt sertésszelet petrezselyemmel, sertésszelet spárgafej­jel, sertésszelet tejfellel, sertésszelet zöldbabbal, sertésszelet zöldborsóval, sertésszelet zöldséggel, sertésszelet zöldséggel- tejfellel, rostonsült sertésborda, zsemlével töltött sertésszelet, zsemlével és májjal töltött sertésszelet, zöldséggel töltött ser­tésszelet, vagdalt sertésszelet, vagdalt sertésszelet májjal, be­csinált sertéshús, becsinált sertés citrommal, becsinált ser­tés karalábéval, becsinált sertés kelvirággal, becsinált ser­tés petrezselyemmel, becsmáit sertés spárgafejjel, becsinált sertés zellerrel, becsinált sertés zöldborsóval, rizses sertés­hús, sertéshúsrizottó, töltött burgonya hússal, töltött burgo­nya sonkával, töltött sült burgonya, töltött paradicsom I.,

  1.         , töltött karalábé, töltött szőlőlevél, töltött karalábélevél, sertésmáj natúr, sertésmáj roston, sertésmáj rizottó, bárány­comb, báránygerinc, bárányszelet roston, báránybecsinált, báránybecsinált tárkonnyal, rizses bárányhús, főtt csirke cit­rommártással, főtt csirkemell gratinmártással, kocsonyázott főtt csirke, sült csirke, sült csirke húsos töltelékkel, sült csir­ke májas töltelékkel, sült csirke zöldséges töltelékkel, sült csirke zsemletöltelékkel, becsmáit csirke, becsinált csirke kel­virággal, becsinált csirke spárgával, becsinált csirke zeller­rel, becsinált csirke zöldborsóval, becsinált csirke zöldséggel rizses csirke zöldpetrezselyemmel, rizses csirke zöldborsóval, rizses csirke zöldséggel, pulykasült, főtt hal vajjal, natúr hal­szelet, rostonsült hal, hal sütőben sütve, töltött hal, halszelet gratinmártással, halfelfújt.
  1.                                                                             TÉSZTÁK, ÉDESSÉGEK

Tojásos metélt, tojásos metélt sajttal, tojásos metélt son­kával, tiroli kocka, tojásos metélt tejmártással, húsos dere- lye túrógombóc tejfellel; pirított morzsa nélkül, túrómetélt, stíriai metélt, kalács, kifli, almás rétes zsírszegényen, cse­resznyés rétes zsírszegényen, diós rétes, mandulás rétes, meggyes rétes zsírszegényen, krémes lepény, citromos pala­csinta, ízes palacsinta, diós palacsinta, vaníliakrémes pala­csinta, sonkás palacsinta, csúsztatott palacsinta, képviselő­fánk, kakaós fánk, kávés fánk, gyümölcsös fánk, piskóta, cit­romos-diós piskóta, cseresznyés piskóta, gyümölcskenyér, ka- ramellszelet, mogyorós piskóta, diós piskóta, almás piskó­ta, piskótafánk, piskótatallér, piskótatekercs ízzel, piskóta­tekercs dióval, piskótatekercs kávékrémmel, piskótatekercs vaníliakrémmel, omlett, omlettszuflé, habszuflé, rizsfelfújt, almásrizsfelfújt, túrófelfújt, citromhab, dióhab, mandula­hab, mogyoróhab, vaníliahab, almáslepény, cseresznyésle­pény, gyümölcstorta, diós lepény, meggyes lepény, diós lin­zer, habos linzer, habos-túrós lepény, mogyorós kifli, vaní­liás kifli, diós kifli, mandulás csók, lekváros pogácsa, lek­város lepény, mézes szelet, mézes sütemény, mézes pogá­csa, túrós pogácsa, sajtos pogácsa, sajtos rúd, túrós-sajtos rúd, gesztenyegombóc, narancsos gesztenye, gesztenyepüré tejszín nélkül, karamellás gesztenye, fügegombóc, gesztenye­tekercs, habcsók, almahab, karamellhab, meggyhab, citrom­krém, diókrém, gesztenyekrém, karamellkrém, mandulakrém, mogyorókrém, vaniliakrém, madártej, mogyoróscsók.

  1.       GYÜMÖLCSÖK, GYÜMÖLCSITALOK

Grape fruit saláta, narancssaláta, vegyes gyümölcssaláta, sült alma gyümölcsízzel, almaturmix dúsított tejjel, szilvaturmix, ribiszketurmix, őszibarackturmix, meggyturmix, málnát ur- fnix, körteturmix, eperturmix, egresturmix, cseresznyétur- mix, citromos turmix, barackturmix, paradicsomié, sárgaré­palé.

A HEVENY ÉS IDÜLT EPEHÓLYAG- GYULLADAS ÉS EPEKÖBETEGSÉG DIÉTÁJA

Heveny epehólyag-gyulladásban szenvedő beteg 1—2 napig koplaljon. A folyadékszükséglet fedezése a legfontosabb. Er­re alkalmas a világosra főzött vagy forrázott tea kevés cu­korral, citrommal vagy a diétás (szárazon pirított lisztből ké­szített) rántott leves, a nyáklevesek rizsből vagy darából vagy árpakásából. A beteg keveset fogyasszon egyszerre, csak néhány korty teát vagy néhány kanál levest. Amikor a fáj­dalmai csillapodnak, bővítheti az étrendjét: héjában főzött, hámozott, vagy sós vízben főzött, leszűrt burgonyával, zöld- ség-bouillonnal (-főzettel), zsír nélkül pirított liszttel sűrí­tett zöldségpürélevessel vagy burgonyapüré-levessel, vizes burgonyapürével, burgonyahabbal, sütőben héjában sütött vagy hámozva megsütött burgonyával. Még később sorra jö­het a lezsírozott húspüréleves, főtt húsgombóc, húsfelfújt, húspuding, főtt csirke, főtt sovány hal, főtt borjúhús. Pis­kóta, habfelfújt, babapiskóta, zsírszegény keksz, almapüré (főtt vagy nyers), őszibarackpüré (főtt vagy nyers), sült al­ma, cukorral töltött sült alma, gyümölcsízzel töltött sült al­ma, vizes almaturmix, vizes citromturmix, vizes őszibarack­turmix, másnapos vagy pirított fehérkenyér és péksütemény, kétszersült, gyümölcsíz és méz egészíti ki az étrendet.

Epekőroham után legfeljebb teát, citromos teát kap a beteg. A heveny epehólyag-gyulladásban szenvedő betegnek java­solt szigorúan kímélő étrendet addig fogyassza, míg az or­vos bővebb élelmezést nem engedélyez. Epekőbetegségben vagy idült epehólyag-gyulladásban szenvedő beteg étrendje zsírszegény és rostszegény. A betegek az egyes nyersanyago­kat különbözőképpen viselik el, ezért az egyéni tapasztalato­kat célszerű figyelembe venni. Gyakori, kis étkezések a szer­vezet kíméletét biztosítják. Fűszereket, ízesítő anyagokat kis mennyiségben, mértékletesen fel lehet használni. Hagyma, retek, paprika rendszerint panaszokat okoz. A friss, meleg kenyeret, kelt tésztát, kelvirágot, spárgát, paradicsomot, pa­rajt, mustárt, ánizst, köménymagot, petrezselymet nem min­den beteg tűri. A pecsenyezsír, átsütött zsír, zsíros, olajos mártás, tejfeles, tejszínhabos étel és sütemény, bő, forró zsír­ban sütött étel, zsírban sült tojásétel zsíros hús és zsíros hal, hizlalt szárnyas, zsíros hús- és halkonzerv, éretlen gyümölcs, száraz hüvelyes, káposztafélék, jégbehűtött étel és ital, tö­mény alkoholos ital, pezsgő minden epebeteg panaszait ki­váltja vagy fokozza. A szénsavas italok puffadást okoznak.

Krónikus epehólyag-gyulladásban szenvedőknek javasolt ételek és italok:

  1.                                                                               REGGELI- ÉS UZSONNAITALOK

Tea, citromos tea, csipkebogyótea, hársfatea, kamillatea, te­jes tea és tejeskávé abban az esetben, ha a beteg jól tűri, a hígított tej nem okoz emésztési zavarokat.

  1.                                                                          REGGELI- ÉS UZSONNAÉTELEK

Krémsajt, reszelt sajt, tehéntúró kaporral, tehéntúró vajjal, tehéntúró vajjal, citrommal-cukorral, tehéntúró vajjal-vaní- liával, cukorral, húspástétom I., húspástétom II., májpásté­tom II., sonka besamellel.

  1.                                                                            LEVESEK

Lezsírozott húsleves, burgonyaleves, burgonyaleves kapor­ral, burgonyaleves zöldséggel, karalábépüré-leves, karottale- ves, kelvirágpüré-leves, zöldség-bouillon, zöldségleves, zöld- ségpüréleves, zöldbabpüréleves, zöldborsópüré-leves, rántott leves, rántott leves burgonyával, daraleves, rizsleves, árpa- gyöngyleves, árpagyöngypüré-leves, húsgombócleves, húsos leves, számyasaprólék-leves, húspüréleves, máj galuskaleves, májgombócleves, raguleves, Üjházy-csirkeleves, halleves, al­maleves, meggyleves.

  1.                                                                           LEVESBETÉTEK

Cématészta, arpagyöngy, búzadara, rizs, csurgatott tészta, daragaluska, zsemlegombóc, burgonyagombóc, zsemlekocka, húsgombóc, májgaluska, májgombóc, májrizs.

  1.                                                                               FŐZELÉKEK

Burgonyafőzelék babérlevéllel, burgonyafőzelék citrommal, burgonyafőzelék majoránnával, tökfőzelék, tökfőzelék ecet­tel-kaporral, sárgarépa-főzelék, vegyes finomfőzelék, kelvi- rágpüré burgonyával, salátafőzelék, zöldbabfőzelék-püré, zöldbabfőzelék-püré burgonyával, zöldborsófőzelék-püré.

  1.                                                                              KÖRETEK

Sós burgonya, vajas burgonya, burgonyahab, burgonyapüré, burgonyakosár sonkával, burgonyapüré hússal, burgonya­püré sonkával, francia rakott burgonya, svájci rakott bur­gonya, párolt rizs, párolt rizs vegyes zöldséggel, pirított da­ra, gőzben főtt sárgarépa, sárgarépa vajjal, főtt karalábé, párolt karalábé, burgonyafelfújt, burgonyafelfújt sajttal, burgonyafelfújt sonkával, sárgarépapuding.

  1.                                                                          MÁRTÁSOK

Besamelmártás, fehérmártás, gratinmártás, sajtmártás, zöld­ségmártás, kapormártás, almamártás, cseresznyemártás, meggymártás, citrommártás.

  1.                                                                            SALÁTÁK

Fejessaláta, burgonyasaláta, céklasaláta (főtt), céklasaláta (nyers), sárgarépa-főzelék (főtt), sárgarépa-saláta (nyers), ve- gy eszöl dség-saláta (főtt), vegyeszöldség-saláta (nyers), hús­saláta, halsaláta.

  1.                                                                                     TOJÁSÉTELEK

Legfeljebb lágy tojás, tojás csészében, sütőben sütött tojás­lepény, ha a beteg, egyéni tapasztalata szerint, panasz nél­kül fogyaszthatja.

  1.                                                                           HÚSÉTELEK

Főtt marhahús, bélszínszelet alufóliában, bélszínszelet ros­ton, húsfelfújt, húspuding, párolt felsálszelet, hústekercs zsemlével, hústekercs sonkával, hústekercs zöldséggel, pá­rolt marhasült, párolt marhasült karottával, párolt marha­sült zöldséggel, párolt marhavagdalt, marhavagdalt alufóliá­ban, marhavagdalt zöldséggel, marhamájfelfújt, marhamáj besamellel, marhamájpuding, főtt marhamájgombóc, borjú- becsinált, borjúbecsinált citrommal, borjúhúsfelfújt, borjú­húsgombóc, borjúsült, borjúhúspuding, bor júna túrszelet, borjúrizottó, petrezselymes rizseshús, zöldséges ragu, borjú- tokány zöldséggel, borjúszelet citrommal, borjúszelet zöld­séggel, párolt vagdalt szelet, vagdalt szelet, sertéssült alu­fóliában, zöldséggel töltött sertéssült, párolt sertésszelet, pá­rolt sertésszelet citrommal, sertésszelet zöldséggel, roston­sült sertésszelet, zsemlével töltött sertésszelet, zsemlével és májjal töltött sertésszelet, zöldséggel töltött sertésszelet, vagdalt sertésszelet, vagdalt sertésszelet májjal, sertéshús gombóc, sertéshúsfelfújt, sertéshúspuding, becsinált sertés­hús, becsinált sertés citrommal, rizses sertéshús, sertéshús- rizottó, töltött burgonya hússal, töltött burgonya sonkával, töltött sült burgonya, töltött szőlőlevél, töltött karalábéle­vél, sertésmáj roston, sertésmáj rizottó, sertésmájgombóc, sertésmáj felfújt, sertésmáj puding, bárány comb vagy gerinc, bárányszelet roston, báránybecsinált, báránybecsinált tár­konnyal, rizses bárányhús, főtt csirke, főtt csirke citrom­mártással, főtt csirkemell gratinmártással, kocsonyázott főtt csirke, kocsonyázott darált főtt csirke, sült csirke, sült csir­ke húsos töltelékkel, sült csirke májas töltelékkel, sült csir­ke zöldséges töltelékkel, sült csirke zsemletöltelékkel, becsi­nált csirke, becsinált csirke zöldséggel, rizses csirke zöld­séggel, vagdalt csirkemell, főtt csirke húsgombóc, csirkefel­fújt, csirkepuding, pulykasült, vagdalt pulykamell, főtt hal, főtt hal zöldséggel, natúr halszelet, roston sült hal, töltött hal, halfelfújt.

  1.                                                                            TÉSZTÁK, ÉDESSÉGEK

Sajtos metélt, metélt felfújt, metélt felfújt sajttal, metélt felfújt sonkával, töltött metélt, vaníliás kocka, sonkás me­télt, makaróni sütőben sütve, sonkás kocka, makaróni fel­fújt, makaróni sütőben sütve, tojással, tiroli kocka, túró­gombóc, túrómetélt, kalács, kétszersült, kifli, almásrétes zsírszegényen, cseresznyés rétes zsírszegényen, diós rétes, mandulás rétes, meggyes rétes zsírszegényen, túrós rétes zsírszegényen, ízes palacsinta, citromos palacsinta, csúszta­tott palacsinta, képviselőfánk, kávés fánk, gyümölcsös fánk, piskóta, citromos diós piskóta, cseresznyés piskóta, gyü­mölcskenyér, karamellszelet, vizes piskóta, mogyorós pis­kóta, diós piskóta, almás piskóta, mandulás kétszersült, piskótafánk, piskótakétszersült, piskótatekercs, piskótate­kercs ízzel, piskótatekercs dióval, piskótatekercs kávékrém­mel, piskótatekercs vaníliakrémmel, omlettszuflé, habszuflé, almafelfújt, citromfelfújt, citrompuding, cseresznyefelfújt, darafelfújt, darapuding, diófelfújt, diópuding, habpuding, karamellfelfújt, karamellpuding, mandulafelfújt, mandu­lapuding, mogyorófelfújt, mogyorópuding, rizsfelfújt, al- másrizsfelfújt, rizsespuding, túrófelfújt, vaníliafelfújt, vaní­liapuding, kiflifelfújt, zsemlefelfújt, túrós zsemlefelfújt, cit­romhab, dióhab, mandulahab, mogyoróhab, vaníliahab, al­más lepény, cseresznyés lepény, meggyes lepény, diós lin­zer, túrós linzer, habos linzer, habos túrós lepény, keksz I., keksz II., mogyorós kifli, vaníliás kifli, diós kifli, man­dulás csók, lekváros pogácsa, lekváros lepény, mézes sze­let, mézes sütemény, mézes pogácsa, mézeskalács, túrós po­gácsa, sajtos pogácsa, túrós-sajtos pogácsa, gesztenyegom­bóc, narancsos gesztenye, gesztenyepüré tejszínhab nélkül, karamelles gesztenye, gesztenyetekercs, habcsók, mogyorós csók, tejbedara, tejberizs, habos dara, daragombóc, hideg darapuding, almahab, almakrém, cseresznyehab, meggyhab, őszibarackhab, citromkrém, diókrém, gesztenyekrém, kara- mellkrém, mandulakrém, mogyorókrém, vaníliakrém, ma­dártej.

  1.                                                                            GYÜMÖLCSÖK, GYÜMÖLCSITALOK

Almakompót, cseresznyekompót, meggykompót, barack­kompot, őszibarackkompót, szilvakompót, vegyes gyümölcs­kompot, sült alma, sült alma cukorral, sült alma gyümölcs­ízzel, almaturmix, szilvaturmix, ribiszketurmix, őszibarack­turmix, meggyturmix, málnaturmix, körteturmix, epertur­mix, egresturmix, cseresznyeturmix, citromturmix, barack­turmix.

AZ IDÜLT HASNYALMIRIGY-GYULLADAS DIÉTÁJA

A diéta zsírszegény és rostszegény legyen. Az első hetek zsírmentes, szénhidrátgazdag étrendje után legfeljebb napi 1 dkg étolajat használhatnak fel ételkészítéshez, és ezt a mennyiséget csak lassan lehet napi 2—4 dkg-ra emelni. Ke­vés és puha rostú nyersanyagokból készüljenek az ételek. Kevés fűszer, kevés és enyhe hatású ízesítő anyag segítségé­vel is lehet jóízű ételeket készíteni. A betegek hajlamosak lesoványodásra. A kalóriaszükséglet fedezésére elsősorban szénhidrátgazdag anyagok alkalmasak. Ilyenek például: fe­hér liszt, fehér kenyér és péksütemény, búzadara, rizs, szá­raz tészta, burgonya, cukor, méz. Vitaminhiány is könnyen előfordulhat, ezért a friss gyümölcsprésnedveknek, friss gyümölcspürének nagy szerepe van a beteg ellátásában. A bőséges étkezés, jégbehütött étel és ital fogyasztása, min­denfajta alkoholos ital fogyasztása nagyon káros. Gyakori, kis étkezések megkönnyítik a szervezet munkáját.

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás diétájához javasolt ételek:

  1.                                                                          REGGELI- ÉS UZSONNAITALOK

Tea, citromos tea, csipkebogyótea, hársfatea, kamillatea, te­jes tea, tejeskávé.

  1.                                                                              REGGELI- ÉS UZSONNAÉTELEK

A receptúrában szem szerepel, mert külön elkészítést nem igényel a méz, a lekvár, a sovány sonka, a sovány darált sonka, a reszelt sovány sajt, a sovány tehéntúró, a lágy to­jás.

  1.                                                                         LEVESEK

Burgonyaleves, burgonyaleves kaporral (vaj nélkül), burgo­nyaleves petrezselyemmel, burgonyaleves zellerrel, burgo­nyaleves zöldséggel, burgonyapüré-leves vízzel, burgonya­püré-leves tejjel, karalábépüré-leves száraz rántással, ka- rottaleves, karottapüré-leves, kelvirágpüré-leves, sütőtök- krém-leves vaj nélkül, zellerpüréleves, zöldség-bouillon, zöldségpüréleves, rántott leves burgonyával, zöldségpüréle- ves, rántott leves köménymaggal, rántott leves száraz rán­tással, rizsnyákleves, rizsnyákleves zöldséggel, árpagyöngy- leves, árpagyöngypüré-leves, árpanyákleves, szárnyasapró- lék-leves, raguleves (vaj nélkül) száraz rántással, Üjházy- csirkeleves, almaleves, almapüréleves, meggypüréleves.

  1.                                                                            LEVESBETÉTEK

Gyúrt tészta, árpagyöngy, búzadara, rizs, burgonyagombóc, zsemlekocka.

  1.                                                                              FŐZELÉKEK

Burgonyafőzelék babérlevéllel, burgonyafőzelék citrommal, burgonyafőzelék majoránnával, burgonyafőzelék zellerrel, tökfőzelék, tökfőzelék ecettel, kaporral, tehéntúróval töltött tök, sárgarépapüré, vegyes finomfőzelék-püré burgonyával, céklafőzelék-püré burgonyával, kelvirágpüré burgonyával, céklafőzelék-püré burgonyával, parajfőzelék burgonyával, salátafőzelék, zöldbabfőzelék-püré burgonyával.

  1.                                                                            KÖRETEK

Sós burgonya, burgonyahab, burgonyapüré tejjel, burgo­nyakosár sonkával vagy tojással, burgonyapüré vízzel, bur­gonyapüré hússal, burgonyapüré sonkával, makaróni vagy spagetti, makaróni sajttal, párolt rizs, párolt rizs petrezse­lyemmel, párolt rizs vegyes zöldséggel, pirított dara, gőz­ben főtt sárgarépa, főtt spárgafej, zöldségfelfújt, burgonya­felfújt, burgonyafelfújt sajttal, burgonyafelfújt sonkával, sárgarépapuding, parajpuding, spárgapuding.

  1.                                                                         MÁRTÁSOK

Paraj mártás, céklamártás, almamártás, almapürémártás, cseresznyemártás, cseresznyepüré-mártás, meggymártás, meggypürémártás, egrespürémártás, ribiszkepüré-mártás, citrommártás.

  1.                                                                            SALÁTÁK

Fejes saláta, burgonyasaláta, burgonyasaláta zellerrel, cék­lasaláta (főtt), céklasaláta (nyers), paradicsomsaláta hámo­zott, kimagozott paradicsomból, sárgarépa-saláta (főtt), sárgarépa-saláta (nyers), vegyeszöldség-saláta (főtt), vegyes- zöldség-saláta (nyers) olaj nélkül, spárgafejsaláta.

  1.                                                                              TOJÁSÉTELEK

Lágy tojás, félkemény tojás, buggyantott tojás, tojás csé­szében.

  1.                                                                           HÚSÉTELEK

Főtt marhahús, bélszínszelet alufóliában, bélszínszelet ros­ton, húsfelfújt, húspuding, párolt felsálszelet, párolt mar­hasült, párolt marhasült karottával, párolt marhasült zöld­séggel, párolt marhavagdalt, marhavagdalt alufóliában, marha vagdalt zöldséggel, marhamáj felfújt, marha máj pu­ding, főtt marhamájgombóc, borjúbecsinált, borjúbecsinált citrommal, borjúbecsinált petrezselyemmel, borjúbecsinált spárgafejjel, borjúbecsinált zellerrel, borjúhúsfelfújt, bor­júhúsgombóc, borjúsült, borjúhúspuding, borjúrizottó, pet­rezselymes rizseshús, zöldséges ragu, borjútokány petre­zselyemmel, borjútokány zöldséggel, borjúszelet citrommal, borjúszelet zöldpetrezselyemmel, borjúszelet zellerrel, bor- júszelet zöldséggel, párolt vagdalt szelet, vagdalt szelet, ser­téssült alufóliában, zöldséggel, töltött sertéssült, párolt ser­tésszelet, párolt sertéssszelet citrommal, sertésszelet spárga­fejjel, sertésszelet zöldséggel, rostonsült sertésszelet, zsemlé­vel töltött sertésszelet, zsemlével és májjal töltött sertés­szelet, zöldséggel töltött sertésszelet, vagdalt sertésszelet, rostsütőn vagy alufóliában sütve, sertéshúsgombóc, sertés­húsfelfújt, sertéshúspuding, becsinált sertéshús, becsinált sertés citrommal, becsinált sertés petrezselyemmel, becsinált sertés spárgafejjel, becsinált sertés zellerrel, rizses sertés­hús, sertéshúsrizottó, töltött burgonya hússal, töltött bur­gonya sonkával, töltött sült burgonya, sertésmáj roston, sertésmáj rizottó, sertésmájgombóc, sertésmáj felfújt, sertés­májpuding, báránycomb, bárányszelet roston, báránybecsi- nált, báránybecsinált tárkonnyal, rizses bárányhús, főtt csirke, kocsonyázott főtt csirke, kocsonyázott darált főtt csirke, sült csirke, sült csirke zsemletöltelékkel, becsinált csirke, becsinált csirke zellerrel, becsinált csirke zöldséggel, rizses csirke zöldpetrezselyemmel, rizses csirke zöldséggel, vagdalt csirkemell, főtt csirkehúsgombóc, csirkefelfújt, csirkepuding, pulykasült, vagdalt pulykamell, főtt hal, főtt hal zöldséggel, roston sült hal, halfelfújt.

  1.                                                                             TÉSZTÁK, ÉDESSÉGEK

Sajtos metélt, sonkás metélt, makarónifelfújt, tojásos me­télt, tojásos metélt sajttal, tojásos metélt sonkával, túró­gombóc, túrómetélt, kétszersült, kifli, ízes palacsinta tef­lon-serpenyőben sütve, citromos palacsinta teflon-serpenyő­ben sütve, piskóta, gyümölcskenyér, karamellszelet, vizes­piskóta, mandulás kétszersült, piskótafánk gyümölcsízzel, piskótakétszersült, piskótatallér, piskótatekercs ízzel, ka­kaós piskótatekercs ízzel, omlettszuflé, kakaószuflé, hab­szuflé, almafelfújt, citromfelfújt, citrompuding, cseresznye­felfújt, darafelfújt, darapuding, habpuding, karamell-fel- fújt, karamellpuding, mandulafelfújt, mandulapuding, mo­gyorófelfújt, mogyorópuding, rizsfelfújt, almás rizsfelfújt, rizspuding, vaníliafelfújt, vaníliapuding, kiflifelfújt, citrom­hab, keksz I., keksz II., mézes szelet, mézes sütemény, mézes pogácsa, mézeskalács, gesztenyegombóc, narancsos geszte­nye, gesztenyepüré tejszín nélkül, karamelles gesztenye, habcsók, tejbedara, tejberizs, habosdara, almahab, alma­krém, barackhab, cseresznyehab, meggyhab, őszibarackhab, citromkrém, gesztenyekrém, karamellkrém, vaníliakrém, madár tej.

 

 

  1.                                                                           GYÜMÖLCSÖK, GYÜMÖLCSITALOK

Almakompót, cseresznyekompót, körtekompót, őszibarack­kompot, almapüré (főtt), almapüré (nyers), cseresznyepüré (főtt), cseresznyepüré (nyers), meggypüré (főtt), meggypüré (nyers), őszibarackpüré (főtt), őszibarackpüré (nyers), sült alma, sült alma cukorral, sült alma gyümölcsízzel, almaié, citromlé, meggylé, málnaié, limonádé, szőlőlé, paradicsomié, sárgarépalé, ribiszkelé, őszibaracklé, körteié, eperlé, egresié, almaturmix, ribiszketurmix, őszibarackturmix, meggytur­mix, málnaturmix, körteturmix, eperturmix, egresturmix, cseresznyeturmix, citromturmix.

 

 

Receptek

  1.                                                                           REGGELI- ÉS UZSONNAITALOK
  1.                                                                         Tea (tealevélből) (1 adag)

Kávéskanálnyi teát tesznek a csészére helyezett teaszű­rőre, és tiszta forró vízzel leforrázzák.

  1.                                                                         Citromos tea (1 adag)

Készítését és kiszabást lásd: tea. A különbség az, hogy frissen kipréselt citromlével ízesítik vagy a csészébe egy vékony karika citromot tesznek.

  1.                                                                         Csipkebogyótea (1 adag)

Személyenként 1 dkg szárított csipkebogyót folyó vízben, szűrőkanálban megmosnak, 1—2 óráig 2 dl vízben (1 csé­sze) lefedve áztatják, gyöngyözésig hevítik, letakarva 5 percig állni hagyják, leszűrik. Citromlével is jól ízesíthető.

  1.                                                                         Hársfatea (1 adag)

1 kávéskanál szárított, leöblített hársfavirágot 2 dl vízben gyöngyözésig hevítenek, letakarva 5 percig állni hagyják, leszűrik, mézzel ízesítve tálalják.

  1.                                                                         Kamillatea mézzel (1 adag)

1 púpozott kávéskanál leöblített kamillát 2 dl vízben gyöngyözésig hevítenek, leszűrik, mézzel ízesítve tálalják.

  1.                                                                           Svédtea (1 adag)
  1.        kávéskanál tealevelet teáscsészére helyezett teaszűrőbe tesznek, 2 dl forró tejjel leforrázzák. ízlés szerint cukorral ízesítik.
  1.                                                                           Tejes tea (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: tea. Citrom helyett szűrt te­jet adnak hozzá. ízlés szerint cukorral ízesítik.

  1.                                                                           Karamelles tej (1 adag)
  1.        dl tejet felforralnak. 2 dkg cukrot lábasban folytonos keverés közben világos sárgára pirítanak, 1 evőkanál víz­zel felforralják, a felforralt tejhez keverik.
  1.                                                                           Tejeskávé (1 adag)

2 dl tejhez hozzáöntenek tetszés szerint egy szimpla vagy dupla feketekávét, vagy 1 dl pótkávét. Fehérjetartalma na­gyobb, ha a tejhez 1—2 evőkanál tejport kevernek. 1 dkg tejpor fehérjetartalma 3 g. Pótkávékat különböző ösz- szetételben készít az élelmiszeripar. Sokan szeretik a pör­költ, darált árpából főzött malátakávét. 1/2 liter kávéhoz 5 dkg pótkávét főznek meg, lassan gyöngyözve forralják, míg a habja elforr, letakarva ülepítik, leszűrik. Egy csésze tejeskávéhoz 1 dl kávéfőzet, 1—P/2—2 dl tej szüksé­ges.

  1.                                                                           Tejes kakaó (1 adag)

2—3 dl tejet felforralnak, 1 jó púpozott kávéskanálnyi szép sötét kakaót összekevernek 1 evőkanál tejjel, beleöntik a forró tejbe 2—3 kávéskanál cukorral együtt és felforral­ják. Melegen és hidegen vagy jégbe hűtve fogyasztható. Zarnata még jobban érvényesül, ha a kakaóport és cukrot kevés tejjel összekeverik a csészében és hozzáöntik a forró tejet. Ha 1—2 evőkanál tejport simára kevernek 1 evőka­nál tejjel és a kakaóhoz keverik, jelentősen nagyobb lesz a fehérjetartalma. 1 dkg tejpor fehérjetartalma 3 g.

  1.                                                                          Tejporral dúsított tej (1 adag)

1—2 evőkanál tejport simára kevernek 1/2 dl hideg tej­jel, 2 dl forrásban levő tejhez keverik.

  1.                                                                          Túróturmix (1 adag)

10 dkg tehéntúrót 2 dkg cukorral, 2 dl tejjel, vaníliás cu­korral, reszelt citromhéjjal turmixgépben 1 percig forga­tunk.

  1.                                                                              REGGELI- ÉS UZSONNAÉTELEK
  1.                                                                          Vaj lekvárral (1 adag)

Epebetegeknek 1/2 dkg, májbetegeknek 1 dkg habosra ke­vert vajat 3 dkg lekvárral kevernek össze. Különösen jó ízű­ek az eper-, málna- vagy szamócalekvár, meggy- és kajsziba­racklekvár vajjal keverve. Az apró magokat is tartalmazó dzsemek epebeteg étrendjébe nem valók.

  1.                                                                          Vaj kaporral (1 adag)

1 dkg habosra kevert vajhoz cseppnyi sót és késhegynyi finomra vágott kaprot kevernek.

  1.                                                                          Vaj petrezselyemmel (1 adag)

1 dkg habosra kevert vajat cseppnyi sóval és késhegynyi finomra vágott zöldpetrezselyemmel habosra kevernek.

  1.                                                                          Vaj paradicsompürével (1 adag)

1 dkg habosra kevert vajhoz 2 dkg paradicsomkonzervet kevernek, ízlés szerint esetleg kissé megsózzák.

  1.                                                                           Méz vajjal (1 adag)

1/2—1 dkg habosra kevert vajat 2 dkg mézzel kevernek\ össze.

  1.                                                                           Krémsajt (3 adag)

2 dl tejfelt összekevernek kevés sóval, esetleg kevés édes­nemes paprikával. Géz- vagy vászonzacskóba teszik, felfüg­gesztve tartják, míg a savós része el csöpög.

«»

  1.                                                                           Krémsajt köménymaggal (3 adag)

Készítést és kiszabást lásd: krémsajt. A különbség az, hogy a tejfölbe lecsöpögtetés előtt törött szitált köményma­got kevernek.

  1.                                                                           Krémsajt petrezselyemmel (3 adag)

Készítést és kiszabást lásd: krémsajt. A különbség az, hogy a krémsajthoz tálalás előtt finomra vágott zöldpetre­zselymet kevernek.

  1.                                                                           Reszelt sajt (1 adag)

Félkemény vagy kemény sajtot megreszelnek. 1 adag= 5 dkg. Édesnemes paprikával vagy finomra vágott petre­zselyemmel tálalják.

  1.                                                                           Sajtkrém I. (1 adag)

Habosra kevernek 1 dkg vajat, hozzákevernek 5 dkg reszelt sajtot. Ízesítik ízlés és a beteg állapota szerint só­val, esetleg édes-nemes paprikával.

  1.                                                                           Sajtkrém II. (4 adag)

1 db keményre főtt tojás sárgáját összekevernek 2 evőka­nál tejföllel, 5 dkg habosra kevert vajjal, 5 dkg reszelt sajt­tal.

  1.                                                                           Körözött tehéntúró (1 adag)

10 dkg szitán áttört tehéntúrót kevés édes-nemes papri­kával, sóval, törött, szitált köménymaggal, 2 dkg vajjal ha­bosra kevernek.

  1.                                                                           Tehéntúró köménymaggal (1 adag)

10 dkg friss, szitán áttört tehéntúróhoz sót és törött kö­ménymagot kevernek.

  1.                                                                           Tehéntúró kaporral (1 adag)

10 dkg friss, szitán áttört tehéntúrót sóval, finomra vá­gott kaporral ízesítenek.

  1.                                                                           Tehéntúró kaporral és tejfellel (1 adag)

10 dkg friss tehéntúrót 1 evőkanál tejföllel, cseppnyi só­val, finomra vágott kaporral turmixgépben 1 percig forgat­ják.

  1.                                                                           Tehéntúró petrezselyemmel (1 adag)

10 dkg friss, szitán áttört tehéntúrót sóval, kevés édes­nemes paprikával és finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítenek.

  1.                                                                           Tehéntúró tejföllel (1 adag)

10 dkg friss tehéntúrót 1 evőkanál tejföllel meglocsolva tálalnak. Ízesíteni lehet sóval, édes-nemes paprikával vagy porcukorral.

  1.                                                                           Tehéntúró vajjal (1 adag)

10 dkg szitán áttört tehéntúrót 2 dkg habosra kevert vaj­jal, csipetnyi sóval kevernek össze.

  1.                                                                           Tehéntúró vajjal, citrommal, cukorral (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: tehéntúró vajjal. A különb­ség az, hogy só helyett 2 dkg porcukrot és reszelt citrom­héjat kevernek hozzá.

  1.                                                                           Tehéntúró vajjal, vaníliával, citrommal

(1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: tehéntúró vajjal. A különb­ség az, hogy só helyett 2 dkg porcukrot és vaníliás cukrot kevernek hozzá.

  1.                                                                           Túrókrém tojással és cukorral (1 adag)

10 dkg szitán áttört vagy turmixolt tehéntúrót 1 tojás- > sárgájával 2 dkg cukorral, reszelt citromhéjjal habosra ke­vernek.

  1.                                                                           Húspástétom I. (2 adag)

Sült vagy főtt húst megdarálnak egyszer vagy kétszer, a beteg állapotától függően. 10 dkg darált húshoz hozzákever­nek 2 dkg habosra kevert vajat, ízlés szerint sót és finomra vágott zöldpetrezselymet.

  1.                                                                           Húspástétom H. (4 adag)

20 dkg sült vagy főtt húst megdarálnak, összekeverik 1 egész tojással, 1 dkg lisztből, 2 dkg vajból fehér, nem pirí­tott rántást készítenek, lehúzzák a tűzről, 1 dl tejjel simá­vá keverik, sűrűre főzik, összekeverik a tojásos hússal, ki­vajazott edényben, sütőben 15 percig sütik, hidegen fo­gyasztják. Frissen, melegen vacsoraételnek is alkalmas.

  1.                                                                           Húspástétom III. (4 adag)

Sült vagy főtt húst megdarálnak, 20 dkg húshoz hozzáke­vernek 1 db, szitán áttört, keményre főtt tojást, 4 dkg ha­bosra kevert vajat. Ízesítik sóval, finomra vágott petre­zselyemmel, esetleg kevés mustárral.

  1.                                                                          Májpástétom I. (2 adag)

10 dkg főtt vagy sült májat megdarálnak, 2 dkg habosra kevert vajat, sót, kevés majoránnát kevernek hozzá.

  1.                                                                          Májpástétom II. (4 adag)

1 dkg lisztből 1 dkg vajból fehér rántást készítenek, 1 dl tejjel simára keverik, takaréklángon folytonos keverés köz­ben felforralják, lehúzzák a tűzről, belekevernek 1 egész tojást, 20 dkg főtt vagy sült darált májat, sót, kevés majo­ránnát és kivajazott tűzálló tálban meleg sütőben megsü­tik, melegen vagy hidegen fogyasztják.

  1.                                                                          Májpástétom III. (4 adag)

20 dkg főtt vagy sült májat megdarálnak 2 darab ke­mény tojással, habosra keverik 4 dkg vajjal, sóval majo­ránnával, kevés petrezselyemmel.

  1.                                                                          Májpástétom IV. (4 adag)

20 dkg főtt vagy sült májat szitán áttörnek. 1 db lere­szelt héjú, tejbe áztatott, kifacsart zsemlével együtt, 5 dkg habosra kevert vajat, ízlés szerint ízesítő anyagokat adnak hozzá, így például sót, majoránnát esetleg, mustárt.

  1.                                                                          Sonka vajjal (3 adag)

10 dkg sovány darált sonkát összekevernek 2 dkg habos­ra kevert vajjal.

  1.                                                                          Sonka besamellel (4 adag)

Készítést és kiszabást lásd: májpástétom II. A különbség csak az, hogy 15 dkg sovány darált sonkát kevernek a besamelbe.

  1.                                                                                         Sonka vajjal és tojással (4 adag)

10 dkg sovány sonkát megdarálnak 1 darab kemény to­jással és összekeverik 3 dkg vajjal.

  1.                                                                                         Tojás vajjal (2 adag)

2 darab kemény tojást szitán áttörnek, összekeverik 3 dkg vajjal, 1 kávéskanál tejföllel és sóval.

  1.                                                                                         Tojás vajjal és paprikával (2 adag)

2 darab kemény tojás sárgáját 3 dkg vajjal és kevés édes-nemes paprikával, sóval habosra kevernek. Hozzáke­verik az apróra vágott tojásfehérjét.

  1.                                                                                         Paradicsom tojással töltve (2 adag)

Készítést és kiszabást lásd: tojás vajjal. A különbség csak az, hogy finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítik, meg­mosott paradicsom üregébe töltve tálalják.

  1.                                                                                         LEVESEK
  1.                                                                                         Húsleves (1 adag)

Személyenként 10 dkg marhacsontot megmosnak, 4 dl hi­deg vízben elkezdik főzni, 1 órás lassú főzés után 3 dkg gyökeret, 3 dkg répát, 3 dkg zellert megtisztítanak, meg­mosnak, 10 dkg sovány marhahússal, a csontlében megfőzik, sózzák, lassan forralják még 2 óráig. Tálalás előtt 5—10 percig ülepítik. A leves színét tiszta, többször váltott papír­szalvétával zsírtalanítják. A forró csontlében kezdett hús­főzésnek az az előnye, hogy a hús izgató anyagai kisebb mértékben oldódnak ki a levesben. Máj beteg levesében 1 da­rab friss tojássárgáját keverjenek el vagy tálalás előtt, vagy az asztalnál, fehérjetartalma több mint 2 g. Reszelt sajtot ízlése szerint keverjen hozzá a beteg, fogyasztás előtt.

  1.                                                                            Csontleves (1 adag)

Személyenként 20 dkg csontot megmosnak, hideg vízben elkezdik főzni, 1 órai lassú, gyöngyöző főzés után megsóz­zák, beletesznek 3 dkg, tisztított, mosott répát, 5 dkg tisz­tított, mosott gyökeret, 5 dkg tisztított, mosott zellert, 1 szem tisztított mosott gombát, a zöldséget puhára főzik, a levest tálalás előtt 5 percig hagyják ülepedni. Többször vál­tott tiszta papírszalvétával a leves színét zsírtalanítják. Cér­nametélt, aprókocka, eperlevél betét illik hozzá. Májbeteg az asztalnál, közvetlen fogyasztás előtt még egy jó evőkanál reszelt sajtot is tegyen bele, így a levese jelentős mennyi­ségű fehérjét tartalmaz. 1 dkg sajt fehérjetartalma 2 g.

  1.                                                                            Burgonyaleves (1 adag)

Egy személyre 15 dkg burgonyát megtisztítanak, meg­mosnak, egyforma apró kockára vágják, 1 db zellerlevéllel együtt 3 1/2 dl hideg vízben elkezdik főzni, kis szelet (nem csípős!) zöldpaprikát, paradicsomot is főzhetnek bele. Ha a burgonya megpuhult, a zellerlevelet, paprikát, paradicso­mot kidobják, zsemleszínű petrezselymes rántást készíte­nek, kevés hideg vízzel simára keverik, a levest berántják, 10 percig takaréklángon forralják. Epebetegek és hasnyál­mirigy-gyulladásban szenvedők részére készíthető száraz rántással is, akkor 1—2 szál petrezselyemlevelet főznek meg benne, amit tálalás előtt kidobnak. Víz helyett lezsí­rozott csontlével is készül, a kihűtött csontié felületéről a zsírt felhasználás előtt gondosan lekanalazzák, vagy tiszta, többször váltott papírszalvétával a zsírt leszedik.

  1.                                                                            Burgonyaleves kaporral (1 adag)

Egy személyre 15 dkg burgonyát megmosnak, egyforma apró kockára vágnak, leöblített 1—2 szál finomra vágott kaporral 3 1/2 dl hideg vízben vagy hideg lezsírozott csont-

lében megfőzik 2 dkg szárazon zsemleszínűre pirított, 1 evőkanál hideg vízzel simára kevert liszttel együtt. Tálalás előtt V2—1 dkg hideg, friss vajat tesznek bele.

  1.                                                                           Burgonyaleves petrezselyemmel (1 adag)

Készítést, kiszabást lásd: burgonyaleves kaporral. A kü­lönbség az, hogy kapor helyett 1—2 szál zöldpetrezselymet főznek meg benne.

  1.                                                                           Burgonyaleves zellerrel (1 adag)

Egy személyre 12 dkg burgonyát és 3 dkg zellergumót megtisztítanak, megmosnak, egyforma apró kockára vágják, leöblítik, 3 1/2 dl hideg vízben vagy lezsírozott csontlében megfőzik. Ha felforrt megsózzák. Ha a burgonya és a zel­ler megpuhult, 1 dkg lisztből, 1/2 dkg vajból zsemleszínű rántást készítenek, 1—2 evőkanál hideg vízzel simára ke­verik, a levest berántják, 10 percig takaréklángon forralják tálalás előtt.

  1.                                                                           Burgonyaleves zöldséggel (1 adag)

10 dkg csontot, 3 dkg tisztított, hasábokra vágott vegyes zöldséget leöblítenek, 3 1/2 dl hideg vízben addig főzik, míg a zöldség majdnem megpuhul. Akkor sózzák meg, amikor a víz felforr. Kihűtik, felszínéről tiszta, többször váltott pa­pírszalvétával a zsírt leszedik. 15 dkg tisztított, kockára vágott, leöblített burgonyát a leszűrt zöldséges csontlében puhára főznek, ízlés szerint utána sózzák. 1/2 dkg zsírból, 1 dkg lisztből készült petrezselymes rántást 2 evőkanál hi­deg vízzel simára keverik. A levest berántják, beleteszik a vékony metéltre vágott zöldséget és 10 percig forralják.

  1.                                                                           Burgonyapüré-leves (vízzel) (1 adag)

Egy személyre 15 dkg burgonyát megtisztítanak, megmos­nak, egyforma darabokra felvágják, leöblítik, 3 1/2 dl hi­deg vízben 1 levél petrezselyemmel, 1 levél zellerrel fel­teszik főzni. Ha felforrt megsózzák, ha a burgonya puha a leveleket kidobják, a levest leszűrik, a főzővizét letakarva félreteszik, a forró burgonyát szitán áttörik, a levéve! együtt felforralják. Heveny epehólyag-gyulladás esetére vagy epekőroham utáni első-második napra javasolt.

  1.                                                                           Burgonyapüré-leves (tejjel) (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: burgonyapüré-leves vízzel. A különbség az, hogy 2 1/2 dl hideg vízben kezdik főzni és tálalás előtt 1 dl tejjel felforralják az áttört levest. 2 evő­kanál tejport is lehet hozzákeverni.

  1.                                                                           Burgonyapüré-leves tejjel, vajjal (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: burgonyapüré-leves vízzel. A. különbség az, hogy tálalás előtt 1/2—1 dkg vajat tesznek bele.

  1.                                                                           Burgonyakrémleves (1 adag)

15 dkg tisztított, egyforma apró kockára vágott burgo­nyát puhára főznek kevés sóval 3 1/2 dl vízben vagy le­szűrt, lezsírozott zöldséges csontlében. 1 tojássárgáját óva­tosan elkevernek 1—2 evőkanál levessel (nehogy a tojás­sárgája fehérjetartalma kicsapódjon), a leveshez öntik és takaréklángon, folytonos keverés közben felforralják.

  1.                                                                           Karalábéleves (1 adag)

Megtisztított, megmosott 15 dkg zsenge karalábét szép vé­kony metéltre vagy apró kockára vágnak, tavasszal a le­velét is felvágják finom vékony metéltre, apróra vágott petrezselyemzöldjével kevés zsíron átpirítják, felengedik 3 1/2 dl lezsírozott zöldséges csontlével vagy vízzel, meg­sózzák és puhára főzik. Betétnek apró galuska való bele. Koranyáron, míg a rostozata puha, áttörés nélkül is fo­gyasztható.

  1.                                                                            Karalábépüré-leves (1 adag)

Készítést, kiszabást lásd: karalábéleves. A különbség csak az, hogy tálalás előtt főzelékei-álón áttörik vagy tur­mixgépben 1 percig forgatják.

  1.                                                                            Karalábékrém-leves (1 adag)

Készítést, kiszabást lásd: karatabéleves. Tálalás előtt át­törhetik főzelékdarálón vagy 1 percig forgathatják turmix­gépben, majd felforralják és 1 evőkanál tejföllel kevert to­jássárgájával dúsítják.

  1.                                                                            Karottaleves (1 adag)

15 dkg megtisztított, metéltre vágott, megmosott karottát 3 1/2 dl forró sós vízben vagy lezsírozott csontlében puhára főznek. 1 dkg lisztből 1/2 dkg zsírból petrezselymes rán­tást készítenek, 1—2 evőkanál hideg vízzel simára keverik, a levest berántják, tálalás előtt még 10 percig forralják.

  1.                                                                            Karottapüré-leves (1 adag)

Megtisztított, megmosott 10 dkg karottát vagy karotta- répát megreszelnek, 3 1/2 dl sót vízben megfőzik, esetleg 1—2 szál petrezselyemmel együtt, szántán áttörik vagy tur­mixgépen 1 percig forgatják. ízlés szerint még tálalás előtt megsózzák. Heveny epehólyag-gyulladás esetére, epekőro­ham’után első-második napon javasolt. Sűríteni lehet 1 dkg szárazon zsemleszínűre pirított liszttel.

  1.                                                                            Karottakrémleves (1 adag)

2 dl lezsírozott csontlében megfőznek 10 dkg tisztított, megmosott finom metéltre vágott karottarépát vagy sárga­répát. 1 dkg lisztből, 1/2 dkg vajból világos, petrezselymes rántást készítenek, lehúzzák a tűzről, 1 dl tejjel simára ke­verik, a megfőtt répalevessel összeforralják, tálalás előtt tojássárgájával dúsítják. 2 evőkanál sovány tejport 1—2 evőkanál levessel csomómentesen elkeverve adhatnak még a levesbe, így fehérjetartalma nagyobb lesz.

  1.                                                                           Kelvirágleves (karfiol) (1 adag)

Rózsáira szedett, fiatal, friss, megmosott kelvirágot 3 dl leszűrt, zöldséges, forró, sós, lezsírozott csontlében vagy forró sós vízben megfőznek. 1/2 dkg vajból, 1 dkg lisztből finomra vágott petrezselyemmel világos rántást készítenek, 1 dl tejjel simára keverik, a levest berántják. Tej nélkül is készíthető.

  1.                                                                           Kelvirágpüré-leves (1 adag)

Készítést, kiszabást lásd: kelvirágleves. A különbség az, hogy tálalás előtt szitán áttörik vagy 1 percig turmixolják.

  1.                                                                           Kelvirágkrém-leves (1 adag)

Készítést, kiszabást lásd: kelvirágleves. Tálalás előtt 1 tojássárgáját és 1—2 kávéskanálnyi, levessel simára kevert, tejport adnak hozzá.

  1.                                                                           Paradicsomleves (1 adag)

1/2 dkg zsíron megpirítanak 1 jó evőkanálnyi paradicsom­pürét. Hozzápirítanak 1 dkg lisztet, simára keverik 3 dl vízzel vagy leszűrt, zöldséges, lezsírozott csontlével, 1 levél zellerrel, 1 szál perezselyemmel, 10—15 percig forralják, sóval, ízlés szerint esetleg cukorral ízesítik. Tálalás előtt a zellert, petrezselymet kidobják. Hidegen vagy melegen fo­gyasztható.

  1.                                                                           Paradicsomleves tejföllel (1 adag)

20 dkg friss, megmosott paradicsomot szitán áttörner vagy 5 dkg paradicsompürét 2 dl vízzel felhígítanak. Hoz­zákevernek 1 evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzák, szoba­hőmérsékleten tálalják.

  1.                                                                           Spárgaleves (1 adag)

Megmosott, lekapart spárgából 10 dkg-ot egyforma, 2 cm hosszú darabokra vágnak, 1 kis szál tisztított, mosott pet­rezselyemgyökérrel együtt 2 dl vízben vagy csontlében megfőznek. Ha felforrt akkor sózzák meg, ízlés szerint ke­vés cukrot is tehetnek bele. A spárgafejeket külön, kevés sós vízben megfőzik. Ha megpuhult a spárga és a gyökér a levest leszűrik, 1 dkg lisztből, 1/2 dkg zsírból fehér petre­zselymes rántást készítenek, 1 dl tejjel simára keverik, a levessel együtt felforralják. A főtt spárgafejekkel és apró galuskabetéttel együtt tálalják.

  1.                                                                           Spárgakrémleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: spárgaleves. A különbség az, hogy tálalás előtt 1 tojássárgáját adnak hozzá. Levesbetét nélkül tálalják. Készíthető áttöréssel is, olyankor a spárga­fej darabokat fehér fonallal összekötve főzik a levesben, ha puha, kiemelik, a spárgaszárat, a petrezselyemgyökeret át­törik és a spárgafejeket tálalás előtt teszik vissza a levesbe.

  1.                                                                           Sütőtökkrémleves (1 adag)

10 dkg megtisztított, megmosott sütőtököt apró darabok­ra vágnak, 3 dl vízben megfőzik, ha felforrt megsózzák, mikor megpuhult áttörik, 1 dkg vajból, 1 dkg lisztből pet­rezselymes rántást készítenek, 1/2 dl tejjel felengedik, a le­vessel összeforralják, tálalás előtt ízlés szerint 1—2 evőka­nál tejet adhatnak még hozzá.

  1.                                                                           Parajkrémleves (1 adag)

Megtisztított, megmosott 10 dkg parajt 1 dl forró vízben megfőznek, áttörik szitán vagy főzelékdarálón (mirelit pa­rajt nem kell áttörni). 1/2 dkg vajból, 1 dkg lisztből fehér rántást készítenek, simára keverik 2 dl hideg tejjel, a pa­rajjal együtt 10 percig forralják, ízesítik sóval, kevés re­szelt szerecsendióval. Tálalás előtt tojássárgáját is lehet hozzáadni és 1 evőkanál reszelt sajtot.

  1.                                                                           Zellerleves (1 adag)

5 dkg megtisztított, megmosott, finom metéltre vágott zellert kevés petrezselymes zsíron kissé megpirítanak, 5 dkg megtisztított petrezselyemgyökérrel együtt, rápirítanak 1 dkg lisztet, megsózzák, 2 1/2 dl csontlében vagy vízben pu­hára főzik, tálalás előtt 1 dl tejjel felforralják. Pirított zsemlekocka betét illik hozzá.

  1.                                                                           Zellerkrémleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: zellerleves. A különbség az, hogy tálalás előtt egy tojássárgáját adnak hozzá.

  1.                                                                           Zellerpüréleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: zellerleves. A különbség az, hogy tálalás előtt áttörik. Készíthető tej nélkül is, vízből vagy lezsírozott csontléből vagy lezsírozott húsléből.

  1.                                                                           Zöldbableves (1 adag)

10 dkg szárától, szálkájától megtisztított, megmosott fia­tal, puha rostú zöldbabot 1/2 cm nagyságú darabokra vág­nak, 3 1/2 dl vízben vagy lezsírozott csontlében vagy zöld­séges csontlében megfőznek (ha felforrt, megsózzák), zöld­petrezselymes zsemleszínű rántást készítenek 1 dkg liszt­ből, 1/2 dkg zsírból, a levest berántják, 10 percig összefor­ralják. Apró galuskabetét illik hozzá. Áttöréssel zöldbab- püré-leves készíthető belőle.

  1.                                                                           Zöldbabkrémleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: zöldbableves. A különbség az, hogy tálalás előtt 1 tojássárgájával dúsítják.

  1.                                                                            Zöldborsóleves (1 adag)

10 dkg kifejtett, megmosott fiatal cukorborsót 1/2 dkg zöldpetrezselymes zsíron átfuttatnak, megpirítanak rajta 1 dkg lisztet, 3 1/2 dl vízben vagy lezsírozott csontlében vagy lezsírozott húslében puhára főzik, apró vajas galuskabetét­tel tálalják.

  1.                                                                            Zöldborsópüré-leves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: zöldborsóleves. A különbség az, hogy tálalás előtt áttörik és galuskabetétet nem tesz­nek bele.

  1.                                                                            Zöldségleves (1 adag)

Apró kockára vágnak 2—2 dkg tisztított, mosott petre­zselyemgyökeret, sárgarépát, karalábét és zellert. Petre­zselymes zsíron megpirítják, megpirítanak rajta 1 dkg lisz­tet, felengedik 3 V2 dl vízzel vagy lezsírozott csontlével, vagy lezsírozott húslevessel, ha felforrt megsózzák, puhára főzik. Idényben zöldpaprikát, paradicsomot is tehetnek bele.

  1.                                                                            Zöldségkrémleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: zöldségleves. A különbség az, hogy tálalás előtt 1 tojássárgáját és egy evőkanál reszelt sajtot adnak hozzá.

  1.                                                                            Zöldségpüréleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: zöldségleves. A különbség az, hogy tálalás előtt áttörik.

  1.                                                                            Zöldség-bouillon (zöldségfőzet) (1 adag)

1—1 szál tisztított, mosott sárgarépát, petrezselyemgyö­keret, darabka karalábét, kis zellert, 1 szál petrezselyem­zöldet 4 dl hideg vízben lassan felforralnak, megsózzák, gyöngyözve fö ;k, míg a zöldség megpuhul. Leszűrve tálal­ják. Lehet betétet is főzni bele: 1 dkg búzadarát vagy 1 dkg cérnatésztát vagy 1 dkg rizst. 1 evőkanál reszelt sajt a leves fehérjetartalmát növeli, ízét javítja. A zöldségfőzet heveny epehólyag-gyulladás esetén vagy epekőroham után első-második napra javasolt.

  1.                                                                            Rántott leves (1 adag)

1 dkg zsíron szép barnára megpirítanak 2 dkg lisztet. Lehúzzák a tűzről, 1—2 evőkanál hideg vízzel simára keve­rik, felengedik 3 dl hideg vízzel, megsózzák, 10 percig fő­zik takaréklángon, leszűrve tálalják. Sütőben vagy serpe­nyőben szárazon pirított apró zsemlyekocka vagy fehérke­nyérkocka betét illik hozzá.

n 85. Rántott leves burgonyával (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: rántott leves. A különbség az, hogy 5 dkg megtisztított, megmosott apró kockára vágott burgonyát megfőznek a levesben. Tálalás előtt ízlés szerint leszűrhetik, de burgonyával együtt is fogyasztható.

  1.                                                                            Rántott leves köménymaggal (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: rántott leves. A különbség az hogy a rántásban késhegynyi törött, szitált köménymagot pirítanak meg.

  1.                                                                            Rántott leves száraz rántással (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: rántott leves. A különbség az, hogy a lisztet zsír nélkül, folytonos keverés közben sötét zsemleszínűre pirítják.

  1.                                                                            Rántott leves tojással (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: rántott leves. A különbség az, hogy a leszűrt levest visszateszik a tűzre, forralják, szűrőkanálon át beleengednek 1 db elkevert tojást.

  1.                                                                            Daraleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: csontleves. 3 dl leszűrt, lezsí­rozott levesbe folytonos keverés közben belefőznek 2 dkg búzadarát és addig főzik, amíg a daraszemek háromszoro­sukra duzzadnak meg.

  1.                                                                            Darakrémleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: daraleves. Tálalás előtt 1 tojás­sárgáját kevernek hozzá.

  1.                                                                            Rizsleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: csontleves. A különbség az, hogy 3 dl lezsírozott csontlevesben 2 dkg tisztított, mosott rizst puhára főznek.

  1.                                                                            Rizskrémleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: rizsleves, tálalás előtt tojás­sárgájával dúsítják, beleszórnak egy késhegynyi finomra vágott kaprot vagy zöldpetrezselymet és 1 evőkanál reszelt sajtot.

  1.                                                                            Rizspiiréleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: rizsleves. A különbség az, hogy tálalás előtt szitán áttörik vagy turmixolják.

  1.                                                                            Arpagyöngyleves

Megtisztítanak, megmosnak, hosszában kettévágnak 1 kis szál sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kis darab zellert. 3—4 dl hideg vízben elkezdik főzni, csirkelábat, aprólékot is lehet beletenni. Ha felforrt megsózzák, belefőznek 2 dkg megválogatott, leöblített árpagyöngyöt és lassan, gyöngyöz­ve főzik míg megpuhul. A zöldséget kiszedik belőle, árpa­gyönggyel együtt tálalják.

  1.                                                                           Arpagyöngy-krémleves

Készítést, kiszabást, lásd: árpagyöngyleves. A leszűrt leves­ből a főtt zöldséget, csontot kiszedik, 1 tojássárgájához foly­tonos keverés közben hozzáadják a meleg levest árpa­gyönggyel együtt, takaréklángon lassan összeforralják.

  1.                                                                           Arpagyöngy-piiréleves

Készítést, kiszabást lásd: árpagyöngyleves. A leszűrt le­vesből kiszedik a főtt zöldséget, csontot. A főtt árpagyön­gyöt szitán áttörik, a levessel együtt felforralják.

  1.                                                                           Arpanyákleves

1 liter leves készítéséhez megválogatnak, leöblítenek 10 dkg árpagyöngyöt vagy árpakását, 1 liter hideg vízben el­kezdik főzni, megsózzák, 2 V2 — 3 órai lassú főzés után elnyákosodik, akkor szitán áttörik, 1 literre vízzel kiegészí­tik, felforralják.

  1.                                                                           Rizsnyákleves

1 liter nyákleves készítéséhez 10 dkg megtisztított, meg­mosott rizst és 1 liter vizet feltesznek főzni, ha felforrt megsózzák, takaréklángon 3 óra hosszáig főzik, szitán át­törik, forralt vízzel 1 literre kiegészítik. Készíthető szárí­tott rizsnyákból (Orizából) is.

  1.                                                                           Rizsnyákleves zöldséggel (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: rizsnyákleves. A különbség az, hogy 20 dkg tisztított, mosott, hasábokra vágott zöld­séget puhára főznek kevés sóval körülbelül 1 liter vízben, ha puha, leszűrik és a zöldséges lében főzik meg a rizst.

  1.                                                                            Gombapiiréleves (1 adag)

5 dkg megtisztított, megmosott csiperkegombát apróra vágott petrezselyemmel V2 dkg zsíron megpirítanak, meg­szórják 1 dkg liszttel. A lisztet szép zsemleszínűre pirít­ják, folytonos keverés közben. Felengedik 3 dl lezsírozott csontlével vagy lezsírozott húslével vagy vízzel, megsózzák, 15—20 percig takaréklángon forralják. Turmixgépben for­gatják 1 percig tálalás előtt.

  1.                                                                            Húsgombócleves (1 adag)

3 dl zöldséges csontlevet készítenek 10 dkg csontból, 10 dkg tisztított, hasábokra vágott vegyes zöldségből. Ha a zöldség puha, lehűtik, a levest lezsírozzák. 5 dkg sovány darált sertéshúst jól összekevernek V/, darab, vízbe áztatott, kifacsart zsemlével és 1 tojás fehérjével. Kevés, finomra vá­gott zöldpetrezselyemmel ízesítik, megsózzák. Vizes kézzel apró gombócokat formálnak belőle, szükség esetén, ha túl lágy, kevés zsemlemorzsával sűrítik. Takaréklángon, lassan gyöngyözve fővő levesbe befőzik.

  1.                                                                            Húsos leves (1 adag)

Apró kockára vágnak 5 dk;; tisztított, mosott vegyes zöld­séget (sárgarépát és gyökeret), kevés forró zsíron gyorsan megpirítják, hozzápirítanak 5 dkg apró kockára vágott húst. Finomra vágott petrezselyemmel és tárkonnyal meg­szórják, sózzák 3 V2 dl vízben vagy lezsírozott csontlében megfőzik, ha majdnem puha, belefőznek egy kis szem meg­tisztított, mosott, apró kockára vágott burgonyát. ízesíteni lehet még citromlével vagy ecettel. Tálalás előtt hozzáke­vert tojássárgája fokozza a fehérjetartalmát és jól ízesíti.

  1.                                                                            Szárnyasaprólék-leves (1 adag)

Csirke-, kacsa- vagy libaaprólékból — szárny, láb, nyak, zúza — 10 dkg-ot 2 cm nagyságúra vágnak, 5 dkg mosott, tisztított leveszöldséget apró, egyforma kockára vágnak, kevés petrezselymes zsíron megpirítják az aprólékot és a zöldséget, 1 dkg liszttel meghintik, megpirítják, 3 1/2 dl vízben puhára főzik. Szárazon pirított liszttel, zsír nélkül is készíthető hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg ré­szére: akkor nem párolják, hanem vízben főzik.

  1.                                                                            Húspüréleves (1 adag)

Megtisztított, megmosott 5 dkg vegyes zöldséget hasábok­ra vágnak és 5 dkg sertéshússal, 5—10 dkg csonttal együtt 3 V2 hideg vízben elkezdenek főzni. Ha felforrt, meg­sózzák, puhára főzik. ízlés szerint darabka megmosott, nem csípős zöldpaprikát vagy kis szelet hagymát, érzékenyebb betegnek csak 1 szál zöldpetrezselymet és 1 zellerlevelet tesznek bele. Leszűrik a zöldséget és a húst ledarálják, visszateszik a húslébe vagy levéve! együtt turmixgépben 1 percig forgatják. Felforralják.

  1.                                                                            Húskrémleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: húspüréleves. Tálalás előtt 1 tojássárgáját adnak hozzá.

  1.                                                                            Májgaluskaleves (1 dkg)

3 dl zöldséges csontlevet készítenek 10 dkg csontból, 10 dkg tisztított, hasábokra vágott, megmosott vegyes zöld­ségből. Kihűtik, lezsírozzák, 5 dkg marha- vagy sertésmájat vagy 1—2 darab csirkemájat deszkán finom-pépesre meg­vágnak. Hozzákevernek 1/2 tojást, csipetnyi sót és ma­joránnát és 1—2 kávéskanálnyi zsemlemorzsát. Jó puha, ka­nállal szaggatható massza legyen. A levest lassan, gyön­gyözve takaréklángon főzik, és kávéskanállal beleszaggatják a galuskát.

  1.                                                                            Májgombócleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: májgaluskaleves. A különb­ség csak az, hogy a gombóc masszájába vízbe vagy tejbe áztatott zsemlét, esetleg több zsemlemorzsát kevernek, hogy vizes kézzel formázható legyen.

  1.                                                                           Májkrémleves (1 adag)

5 dkg májat vagy 2 csirkemájat húsvágó deszkán pépesre elkaparnak, 1/2 dkg zsíron kissé megpirítják, 3 dl leszűrt, zöldséges csontlével vagy húslevessel, vagy vízzel felenge­dik, majoránnával, sóval ízesítik, megfőzik, szitán áttörik vagy turmixolják, 1 tojássárgájával dúsítva tálalják.

  1.                                                                           Májpüréleves (1 adag)

Készítést és kiszabást lásd: májkrémleves. A különbség csak az, hogy 1/2 dkg zsírból és 1 dkg lisztből készített, zsemleszínű rántással sűrítik tojássárgája helyett.

  1.                                                                           Raguleves (1 adag)

1 személyre 5 dkg borjú- vagy sertéshúst 1,5 cm nagy­ságú kockára vágnak, 5 dkg megtisztított, megmosott, apró kockára vágott sárgarépával és petrezselyemgyökérrel és zellerrel együtt 3 és 1/2 dl hideg vízben elkezdik főzni. Ha felforrt, megsózzák, ha megpuhult, világos, petrezselymes rántást készítenek 1 dkg lisztből, 1/2 dkg vajból vagy zsír­ból, kevés hideg vízzel simára keverik, a levest berántják, 10 percig forralják, zsemlegombócot főznek bele betétnek (lásd levesbetétek). Tálalás előtt késhegynyi finomra vágott friss petrezselymet adnak még hozzá. Ha a beteg állapota nem engedi, hogy darabos húst, zöldséget fogyasszon, ak­kor gombócot nem főznek bele és a levest turmixgépben 1 percig forgatják vagy főzelékdarálón áthajtják.

  1.                                                                           Újházy-csirkeleves (1 adag)