Hits: 489
139
LANGFELDER SÁNDORNÉ
Harmadik kiadás
MEDICINA KÖNYVKIADÓ
BUDAPEST, 1982
© Langfelder Sándorné, 1982
ISBN 963 241 150 1
MEDICINA
A kiadásért felel: Dr. Arky István Széchenyi Nyomda, Győr 82.1141 Felelős nyomdavezető: Nagy Iván igazgató Felelős szerkesztő: Dr. Bargár Ilona Műszaki vezető: Fraunhoffer Ferenc Műszaki szerkesztő: Nyitrai Pál A fedelet tervezte: Nyitrai Pál Terjedelem: 8,75 (A 5) ív
A máj-, epe- és hasnyálmirigygyulladás diétája
A HEVENY MAJGYULLADAS DIÉTÁJA
A beteg könnyen emészthető ételeket fogyasszon. A betegnek hőemelkedése van és a betegséget sokszor gyomor- bélhurut is kíséri, ezeket a tüneteket is figyelembe kell venni az ételek összeválogatásánál. Az első két-három napon elegendő, ha teát, citromos teát, citromos mézes teát, gyümölcslevet, mézes gyümölcslevet, gyümölcsszörpöt, lefölözött tejet, tejeskávét, tejes teát, aludttejet, joghurtot, kefirt fogyaszt. Az állapot javulásától kezdve az étrend bővül levessel, főzelékpürével, nyers vagy főtt gyümölcspü- rével, puha, érett rostszegény asztali gyümölccsel, sovány sajttal, sovány tehéntúróval. Majd lágy tojás, sovány színhús, sovány hal következhet. A további javulás után pedig köny- nyen emészthető vegyes étrend az átmenet az egészséges állapotban megszokott ételekhez. A beteg étvágya is visszatér, szívesen fogyasztja azokat a tápláló, értékes ételeket, melyek a gyorsabb gyógyulást is elősegítik. Az élelmezés eredményesebb, ha a beteg egyéni kívánságait figyelembe veszi, mert a jó étvággyal, örömmel fogyasztott ételt a szervezet jobban hasznosítja. Enyhén fűszerezett, kevéssé sózott, finoman ízesített ételek illenek az étrendbe. Mindenfajta szeszes ital nagyon ártalmas. Az alkohol máj méreg!
Heveny májgyulladásban szenvedő betegeknek javasolt ételek, italok:
Tea, citromos tea, csipkebogyótea, tejes tea, tejeskávé, kakaó.
Vaj, méz, lekvár, lágy tojás, krémsajt, sajtkrém, túrókrém, sonkakrém. 9
Almaleves, almakrémleves, árpagyöngyleves, árpagyöngy- püré-leves, burgonyaleves, burgonyakrémleves, daraleves, darakrémleves, cseresznyeleves, halleves, húsgombócleves, húskrémleves, kelvirágpüré-leves, kelvirág-krémleves, májgombócleves, máj galuskaleves, meggyleves, paradicsomleves, parajleves, raguleves, rizsleves, rizskrémleves, szárnyasraguleves, Üjházy-csirkeleves, zellerleves, zöldborsópüré- ieves, zöldségleves.
▼
Cérnametélt, búzadara, rizs, húsgombóc, májgombóc, zsemlegombóc.
Burgonyafőzelék, majorannás burgonyafőzelék, tejes burgonyafőzelék, finomfőzelék, finomfőzelék-püré, parajfőzelék, salátafőzelék, sárgarépa-főzelék, sárgarépapüré, tökfőzelék, zöldborsópüré.
Sós burgonya, vajas burgonya, vajas-petrezselymes burgonya, burgonyapüré, burgonyakosár, burgonyafelfújt, francia rakott burgonya, kel virágfelfújt, makarónifelfújt, metéltfelfújt, parajpuding, sárgarépa vajjal, svájci rakott burgonya, vegyes zöldség vajjal, vegyeszöldségfelfújt, zeller vajjal, cukorborsó vajjal.
Almamártás, besamelmártás, citrommártás, cseresznyemártás, fehérmártás, gratinmártás, kapormártás, meggymártás, paradicsommártás, paraj mártás, petrezselyemmártás, sajtmártás, zellermártás, zöldségmártás.
Bevert tojás, bevert tojás gratinírozva, bevert tojás parajjal, lágy tojás, habart tojás, habart tojás sajttal, habart tojás sonkával, habart tojás zöldséggel, tojás csészében, tojáslepény sütőben sütve (parajjal, májjal, sajttal, sonkával, zöldséggel).
Borjúbecsinált (zellerrel, petrezselyemmel, zöldséggel, citrommal), borjúhúsfelfújt, párolt natúrszelet, borjúrizottó, borjúszelet (citrommal vagy petrezselyemmel, vagy zöldséggel), marhahúspuding, párolt marha vagdalt, párolt vagdalt bélszín, becsinált sertés (petrezselyemmel vagy citrommal, vagy zellerrel, vagy zöldséggel, vagy spárgafej jel), párolt sertésszelet, sertéssült, hústekercs, töltött sertésszelet, sertés- húsfelfújt, sertésmáj roston, sertésmájrizottó, vagdalt sertésszelet, becsinált csirke (zellerrel vagy zöldséggel, vagy petrezselyemmel, vagy citrommal), főtt csirke, sült csirke, párolt csirke, vagdalt csirkemell, petrezselymes rizses csirke, pulykasült, vagdalt pulykamell, főtt hal, zöldséges főtt hal, roston sült hal.
Almafelfújt, almahab, almás hideg tejberizs, málnás hideg tejberizs, almakrém, almás piskóta, almás rizsfelfújt, citromfelfújt, citromhab, citromkrém, citrompuding, cseresznyefelfújt, cseresznyés piskóta, darafelfújt, darapuding, diófelfújt, diókrém, diós piskóta, dióspuding, gyümölcske
nyér, kakaófelfújt, kakaókrém, kakaópuding, kakaós rizsfelfújt, karamellfelfújt, karamellpuding, keksz, kiflifelfújt, madártej, mandulafelfújt, mandulahab, mandulakrém, mandulás piskóta, mandulapuding, mogyorófelfújt, mogyorókrém, mogyorópuding, omlett, mogyorós szelet, omlettszuflé, piskóta, piskótafánk, piskótakétszersült, piskótatallér, rizsfelfújt, rizspuding, tejbedara, tejberizs, vaníliafelfújt, vaníliahab, vaníliakrém, vaníliapuding, zsemlefelfújt.
Almakompót, almaié, almaturmix, citromturmix, limonádé, cseresznyekompót, cseresznyeturmix, meggykompót, meggyturmix, őszibarackkompót, őszibarackturmix, sült alma, sült alma cukorral, sült alma gyümölcsízzel, vegyeskompot.
AZ IDÜLT MÁJGYULLADÁS DIÉTÁJA
Az idült (krónikus) májgyulladásban szenvedő beteg jól táplálkozzon. Az értékes fehérjék védik a májat és elősegítik a gyógyulást. Átlag napi 1,5 g fehérjére van testsúlykilogrammonként szükség. A tej, tejpor, sovány sajt, sovány tehéntúró, sovány hús, sovány hal értékes fehérjefpr- rások. Az egészséges családtagoknak készített ételek fehérjetartalmát tálaláskor tejporral vagy sajttal, vagy friss tehéntúróval, vagy tojássárgájával, vagy egész tojással lehet dúsítani a máj beteg részére. Gyakran gyomor- és bélhurut is kíséri a betegséget, ezért fontos, hogy a táplálék köny- nyen emészthető legyen. A fehér búzaliszt, fehér kenyér, péksütemény, búzadara, rizs, árpagyöngy, zsemlemorzsa, burgonya, gyümölcs, cukor, méz, jól felszívódó, könnyen emészthető szénhidrátot tartalmaz. Előnyös a zsírfogyasztás mérséklése is, egyrészt, mert az epekiválasztást kevésbé serkenti a zsírszegény étel, másrészt, mert a gyomor és a bél munkáját is csökkenti. A zsírszegénység azt jelenti, hogy egy-egy adag ételt legfeljebb 1/2 dkg — 1 dkg zsírral vagy vajjal vagy olajjal készítsenek el. A sok zsírt igénylő ételkészítő módszerek, mint például a zsírban sütés, olajban sütés, tejszínnel sűrítés, tejszínnel töltés — díszítés nem valók ebbe a~ étrendbe. Helyettük a főzés, gőzben főzés, párolás, sütőben sütés, roston sütés, teflon-edényben párolás—sütés, alufóliában sütés előnyös. A nyersanyagok közül sok zsírt tartalmaznak a következők: sertészsír, szalonna, császárszalonna, baromfizsír, olaj, margarin, vaj, tejszín, zsíros hús, zsíros hal, zsíros hús- és halkonzerv, zsíros felvágott, töpörtyű, hizlalt szárnyasok mája.
A beteg gyógyulását a jó vitaminellátás elősegíti. A vegyes, sokféle nyersanyagot, friss gyümölcsöt, főzeléket, húst, tejet, tojást, tejterméket tartalmazó élelmezés minden szükséges vitamint és ásványi anyagot biztosít. A főzelék és gyümölcs serkenti a bélműködést, de csak a zsenge, fiatal rostokat tartalmazó példányokat fogyassza a beteg, mert a durva, öreg rostok puffadást okoznak. Az ételek jó ízűek legyenek, de túl erős, csípős fűszert, sok sót ne tartalmazzanak. Az alkoholos italok nagyon ártalmasak. Az alkohol máj méreg! Napi 4—5 kisebb étkezés is kíméli a szervezetet.
Krónikus májgyulladásban szenvedő betegeknek javasolt ételek és italok:
Tea, citromos tea, csipkebogyótea, hársfatea, kamillatea, svédtea, tejes tea, karamellás tej, tejeskávé, tejeskakaó, tejporral dúsított tej, túróturmix.
Vaj lekvárral, vaj paradicsompürével, vaj petrezselyemmel, méz vajjal, krémsajt, krémsajt köménymaggal, krémsajt petrezselyemmel, reszelt sajt, sajtkrém I, sajtkrém II, tehéntúró kaporral, tehéntúró kaporral és tejfellel, tehéntúró köménymaggal, tehéntúró petrezselyemmel, tehéntúró tejfellel, tehéntúró vajjal, tehéntúró vajjal-citrommal, tehéntúró vajjal-vaníliával, túrókrém tojással és cukorral, húspástétom I, II, III, májpástétom I, II, III, IV, sonka vajjal, sonka besamellel, sonka vajjal és tojással, tojás vajjal, tojás vajjal és paprikával, tojás vajjal és petrezselyemmel.
Húsleves, húsleves külön tányéron tálalt reszelt sajttal, húsleves tojássárgájával, lezsírozott csontleves, burgonyaleves, burgonyaleves kaporral, burgonyaleves petrezselyemmel, burgonyaleves zellerrel, burgonyaleves zöldséggel, burgonyapüré-leves tejjel és tejporral, burgonyapüré-leves (tejjel, vajjal), burgonyakrémleves, karalábépüré-leves, kara- lábékrém-leves, karottaleves, karottakrémleves, kelvirágle- ves, kelvirágpüré-leves, kelvirágkrémleves, paradicsomleves, paradicsomleves tejföllel, spárgaleves, spárgakrémleves, sütőtök-krémleves, zöldség-bouillon reszelt sajttal, zöldségleves, zöldségkrémleves, zöldségpüréleves, zellerleves, zellerkrémleves, zellerpüréleves, zöldbableves, zöldbabkrémleves, zöldborsóleves, paraj krémleves, rántott leves, rántott leves burgonyával, zöldborsópüré-leves, rántott leves köménymaggal, rántott leves tojással, daraleves, darakrémleves, rizsleves, rizskrémleves, árpagyöngyleves, árpagyöngykrém-leves, gombapüréleves, húsgombócleves, húsos leves, számyasap- rólékleves, húspüréleves, húskrémleves, májgaluskaleves, májgombócleves, májkrémleves, májpüréleves, raguleves, Üjházy-csirkeleves, halleves, almaleves, almapüréleves, almakrémleves, meggyleves, meggykrémleves, meggypürúleves.
Cérnatészta, árpagyöngy, búzadara, rizs, csurgatott tészta, daragaluska, zsemlegombóc, burgonyagombóc, zsemlekocka, húsgombóc, májgaluska, májgombóc, májrizs, reszelt sajt, csurgatott tojás, tojáskocsonya, tojáskocsonya parajjal, tojáskocsonya paradicsommal, tojáskocsonya sajttal.
Burgonyafőzelék, burgonyafőzelék citrommal, burgonyafőzelék majoránnával, burgonyafőzelék paradicsommal, burgonyafőzelék tejjel, burgonyafőzelék tejfellel, burgonyafőzelék zellerrel, tökfőzelék, tökfőzelék ecettel, kaporral, tökfőzelék paradicsommal, tökfőzelék tejföllel, tökfőzelék tojássál, tehéntúróval töltött tök, tök gratinmártással, tök zsemletöltelékkel, sárgarépa-főzelék, sárgarépapüré I, vegyes finomfőzelék, vegyes finomfőzelék-püré, céklafőzelék, paraj- főzelék, kelvirágfőzelék, parajfőzelék burgonyával, sóskafőzelék, sóskafőzelék parajjal, salátafőzelék, zsenge zöldbabfőzelék citrommal, zsenge zöldbabfőzelék ecettel, zsenge zöldbabfőzelék kaporral, zsenge zöldbabfőzelék tejjel, zsenge zöldbabfőzelék tojással, zsenge zöldbabfőzelék paradicsommal, zsenge zöldbabfőzelék tejföllel, zsenge cukorborsó-főzelék.
Sós burgonya, vajas burgonya, petrezselymes burgonya, vajasburgonya tehéntúróval, vajasburgonya kaporral, burgonyapüré, burgonyapüré tejjel, burgonyapüré tojással, burgonyakosár, burgonyapüré hússal, burgonyapüré sonkával, burgonyapüré tojással, sonkás rakott burgonya, francia rakott burgonya, svájci rakott burgonya, makaróni vagy spagetti, makaróni sajttal, tarhonya, zsemlegombóc, párolt rizs, párolt rizs petrezselyemmel, párolt rizs vegyes zöldséggel, párolt rizs zöldborsóval, pirított dara, sárgarépa vajjal, sárgarépa zöldborsóval, sárgarépa zöldborsóval és karalábéval, párolt zöldborsó, párolt karalábé, párolt karalábé sárgarépával, párolt karalábé zöldborsóval, spárgafej vajjal, kelvirág vajjal, kelvirág csőben sütve, kelvirág csőben sütve sonkával, burgonyafelfújt, burgonyafelfújt sajttal, burgonyafelfújt sonkával, kelvirágfelfújt, kelvirágfelfújt sajttal, kelvirágfel- fújt sonkával, sárgarépapuding, spárgapuding, parajpuding.
Besamelmártás, fehérmártás, gratinmártás, sajtmártás, paradicsommártás, sóskamártás, paraj mártás, céklamártás, zöldségmártás, kapormártás, gombapürémártás, petrezselyemmártás, almamártás, almapürémártás, cseresznyemártás, meggymártás, egrespürémártás, ribiszkepürémártás, citrommártás.
Fejessaláta, burgonyasaláta, burgonyasaláta zellerrel, céklasaláta (főtt), céklasaláta (nyers), paradicsomsaláta, sárgarépa-saláta (főtt), vegyeszöldség-saláta (főtt), vegyeszöldség- saláta (nyers), sárgarépa-saláta (nyers), cukorborsó-saláta, kelvirágsaláta, zöldbabsaláta, spárgafejsaláta, hússaláta, halsaláta, paradicsom burgonyasalátával, paradicsom hússalátával, paradicsom halsalátával.
Főtt tojás, buggyantott tojás, buggyantott tojás gratinmár- tással, buggyantott tojás sajtmártással, tojás csészében, tojás csészében hússal, tojás csészében májjal, tojás csészében spárgafejjel, tojás csészében zöldborsóval, tojás csészében zöldséggel, zsemlében sütött tojás, tojáslepény, tojáslepény sajttal, tojáslepény sonkával, tojáslepény parajjal, tojáslepény csirkével, tojáslepény petrezselyemmel, tojáslepény paradicsommal, tojáslepény zöldborsóval, tojáslepény zöldséggel, habart tojás, sajtos habart tojás, sonkás habart tojás, spárgás habart tojás, habart tojás zöldborsóval, zöldséges habart tojás, májas habart tojás, tálon sült tojás, tálon sült tojás sonkával.
Főtt marhahús, bélszínszelet, bélszínszelet roston, párolt felsálszelet, hústekercs zsemlével, hústekercs sonkával, hústekercs zöldséggel, párolt marhasült, párolt marhasült krémmártással, párolt marhasült karottával, párolt marhasült zöldséggel, párolt marhavagdalt, marhavagdalt vajastésztában, borjúbecsinált, borjúbecsinált citrommal, borjúbecsinált petrezselyemmel, borjúbecsinált spárgafejjel, borjúbecsinált zellerrel, borjúbecsinált zöldborsóval, borjúsült borjúnatúr- szelet, borjúrizottó, petrezselymes rizseshús, zöldborsós rizseshús, tejfölös ragu, zöldborsós ragu, zöldséges ragu, bor- jútokány petrezselyemmel, borjútokány zöldborsóval, bor- jútokány zöldséggel, borjúszelet citrommal, borjúszelet cukorborsóval, borjúszelet zöldpetrezselyemmel, borjúszelet zellerrel, borjúszelet zöldséggel, sertéssült, tojással töltött sertéssült, zöldséggel töltött sertéssült, natúr sertésszelet, párolt sertésszelet, párolt sertésszelet citrommal, párolt sertésszelet krémmártással, párolt sertésszelet paradicsommal, párolt sertésszelet petrezselyemmel, sertésszelet spárgafejjel, sertésszelet tejfellel, sertésszelet zöldbabbal, sertésszelet zöldborsóval, sertésszelet zöldséggel, sertésszelet zöldséggel- tejfellel, rostonsült sertésborda, zsemlével töltött sertésszelet, zsemlével és májjal töltött sertésszelet, zöldséggel töltött sertésszelet, vagdalt sertésszelet, vagdalt sertésszelet májjal, becsinált sertéshús, becsinált sertés citrommal, becsinált sertés karalábéval, becsinált sertés kelvirággal, becsinált sertés petrezselyemmel, becsmáit sertés spárgafejjel, becsinált sertés zellerrel, becsinált sertés zöldborsóval, rizses sertéshús, sertéshúsrizottó, töltött burgonya hússal, töltött burgonya sonkával, töltött sült burgonya, töltött paradicsom I.,
- , töltött karalábé, töltött szőlőlevél, töltött karalábélevél, sertésmáj natúr, sertésmáj roston, sertésmáj rizottó, báránycomb, báránygerinc, bárányszelet roston, báránybecsinált, báránybecsinált tárkonnyal, rizses bárányhús, főtt csirke citrommártással, főtt csirkemell gratinmártással, kocsonyázott főtt csirke, sült csirke, sült csirke húsos töltelékkel, sült csirke májas töltelékkel, sült csirke zöldséges töltelékkel, sült csirke zsemletöltelékkel, becsmáit csirke, becsinált csirke kelvirággal, becsinált csirke spárgával, becsinált csirke zellerrel, becsinált csirke zöldborsóval, becsinált csirke zöldséggel rizses csirke zöldpetrezselyemmel, rizses csirke zöldborsóval, rizses csirke zöldséggel, pulykasült, főtt hal vajjal, natúr halszelet, rostonsült hal, hal sütőben sütve, töltött hal, halszelet gratinmártással, halfelfújt.
Tojásos metélt, tojásos metélt sajttal, tojásos metélt sonkával, tiroli kocka, tojásos metélt tejmártással, húsos dere- lye túrógombóc tejfellel; pirított morzsa nélkül, túrómetélt, stíriai metélt, kalács, kifli, almás rétes zsírszegényen, cseresznyés rétes zsírszegényen, diós rétes, mandulás rétes, meggyes rétes zsírszegényen, krémes lepény, citromos palacsinta, ízes palacsinta, diós palacsinta, vaníliakrémes palacsinta, sonkás palacsinta, csúsztatott palacsinta, képviselőfánk, kakaós fánk, kávés fánk, gyümölcsös fánk, piskóta, citromos-diós piskóta, cseresznyés piskóta, gyümölcskenyér, ka- ramellszelet, mogyorós piskóta, diós piskóta, almás piskóta, piskótafánk, piskótatallér, piskótatekercs ízzel, piskótatekercs dióval, piskótatekercs kávékrémmel, piskótatekercs vaníliakrémmel, omlett, omlettszuflé, habszuflé, rizsfelfújt, almásrizsfelfújt, túrófelfújt, citromhab, dióhab, mandulahab, mogyoróhab, vaníliahab, almáslepény, cseresznyéslepény, gyümölcstorta, diós lepény, meggyes lepény, diós linzer, habos linzer, habos-túrós lepény, mogyorós kifli, vaníliás kifli, diós kifli, mandulás csók, lekváros pogácsa, lekváros lepény, mézes szelet, mézes sütemény, mézes pogácsa, túrós pogácsa, sajtos pogácsa, sajtos rúd, túrós-sajtos rúd, gesztenyegombóc, narancsos gesztenye, gesztenyepüré tejszín nélkül, karamellás gesztenye, fügegombóc, gesztenyetekercs, habcsók, almahab, karamellhab, meggyhab, citromkrém, diókrém, gesztenyekrém, karamellkrém, mandulakrém, mogyorókrém, vaniliakrém, madártej, mogyoróscsók.
Grape fruit saláta, narancssaláta, vegyes gyümölcssaláta, sült alma gyümölcsízzel, almaturmix dúsított tejjel, szilvaturmix, ribiszketurmix, őszibarackturmix, meggyturmix, málnát ur- fnix, körteturmix, eperturmix, egresturmix, cseresznyétur- mix, citromos turmix, barackturmix, paradicsomié, sárgarépalé.
A HEVENY ÉS IDÜLT EPEHÓLYAG- GYULLADAS ÉS EPEKÖBETEGSÉG DIÉTÁJA
Heveny epehólyag-gyulladásban szenvedő beteg 1—2 napig koplaljon. A folyadékszükséglet fedezése a legfontosabb. Erre alkalmas a világosra főzött vagy forrázott tea kevés cukorral, citrommal vagy a diétás (szárazon pirított lisztből készített) rántott leves, a nyáklevesek rizsből vagy darából vagy árpakásából. A beteg keveset fogyasszon egyszerre, csak néhány korty teát vagy néhány kanál levest. Amikor a fájdalmai csillapodnak, bővítheti az étrendjét: héjában főzött, hámozott, vagy sós vízben főzött, leszűrt burgonyával, zöld- ség-bouillonnal (-főzettel), zsír nélkül pirított liszttel sűrített zöldségpürélevessel vagy burgonyapüré-levessel, vizes burgonyapürével, burgonyahabbal, sütőben héjában sütött vagy hámozva megsütött burgonyával. Még később sorra jöhet a lezsírozott húspüréleves, főtt húsgombóc, húsfelfújt, húspuding, főtt csirke, főtt sovány hal, főtt borjúhús. Piskóta, habfelfújt, babapiskóta, zsírszegény keksz, almapüré (főtt vagy nyers), őszibarackpüré (főtt vagy nyers), sült alma, cukorral töltött sült alma, gyümölcsízzel töltött sült alma, vizes almaturmix, vizes citromturmix, vizes őszibarackturmix, másnapos vagy pirított fehérkenyér és péksütemény, kétszersült, gyümölcsíz és méz egészíti ki az étrendet.
Epekőroham után legfeljebb teát, citromos teát kap a beteg. A heveny epehólyag-gyulladásban szenvedő betegnek javasolt szigorúan kímélő étrendet addig fogyassza, míg az orvos bővebb élelmezést nem engedélyez. Epekőbetegségben vagy idült epehólyag-gyulladásban szenvedő beteg étrendje zsírszegény és rostszegény. A betegek az egyes nyersanyagokat különbözőképpen viselik el, ezért az egyéni tapasztalatokat célszerű figyelembe venni. Gyakori, kis étkezések a szervezet kíméletét biztosítják. Fűszereket, ízesítő anyagokat kis mennyiségben, mértékletesen fel lehet használni. Hagyma, retek, paprika rendszerint panaszokat okoz. A friss, meleg kenyeret, kelt tésztát, kelvirágot, spárgát, paradicsomot, parajt, mustárt, ánizst, köménymagot, petrezselymet nem minden beteg tűri. A pecsenyezsír, átsütött zsír, zsíros, olajos mártás, tejfeles, tejszínhabos étel és sütemény, bő, forró zsírban sütött étel, zsírban sült tojásétel zsíros hús és zsíros hal, hizlalt szárnyas, zsíros hús- és halkonzerv, éretlen gyümölcs, száraz hüvelyes, káposztafélék, jégbehűtött étel és ital, tömény alkoholos ital, pezsgő minden epebeteg panaszait kiváltja vagy fokozza. A szénsavas italok puffadást okoznak.
Krónikus epehólyag-gyulladásban szenvedőknek javasolt ételek és italok:
Tea, citromos tea, csipkebogyótea, hársfatea, kamillatea, tejes tea és tejeskávé abban az esetben, ha a beteg jól tűri, a hígított tej nem okoz emésztési zavarokat.
Krémsajt, reszelt sajt, tehéntúró kaporral, tehéntúró vajjal, tehéntúró vajjal, citrommal-cukorral, tehéntúró vajjal-vaní- liával, cukorral, húspástétom I., húspástétom II., májpástétom II., sonka besamellel.
Lezsírozott húsleves, burgonyaleves, burgonyaleves kaporral, burgonyaleves zöldséggel, karalábépüré-leves, karottale- ves, kelvirágpüré-leves, zöldség-bouillon, zöldségleves, zöld- ségpüréleves, zöldbabpüréleves, zöldborsópüré-leves, rántott leves, rántott leves burgonyával, daraleves, rizsleves, árpa- gyöngyleves, árpagyöngypüré-leves, húsgombócleves, húsos leves, számyasaprólék-leves, húspüréleves, máj galuskaleves, májgombócleves, raguleves, Üjházy-csirkeleves, halleves, almaleves, meggyleves.
Cématészta, arpagyöngy, búzadara, rizs, csurgatott tészta, daragaluska, zsemlegombóc, burgonyagombóc, zsemlekocka, húsgombóc, májgaluska, májgombóc, májrizs.
Burgonyafőzelék babérlevéllel, burgonyafőzelék citrommal, burgonyafőzelék majoránnával, tökfőzelék, tökfőzelék ecettel-kaporral, sárgarépa-főzelék, vegyes finomfőzelék, kelvi- rágpüré burgonyával, salátafőzelék, zöldbabfőzelék-püré, zöldbabfőzelék-püré burgonyával, zöldborsófőzelék-püré.
Sós burgonya, vajas burgonya, burgonyahab, burgonyapüré, burgonyakosár sonkával, burgonyapüré hússal, burgonyapüré sonkával, francia rakott burgonya, svájci rakott burgonya, párolt rizs, párolt rizs vegyes zöldséggel, pirított dara, gőzben főtt sárgarépa, sárgarépa vajjal, főtt karalábé, párolt karalábé, burgonyafelfújt, burgonyafelfújt sajttal, burgonyafelfújt sonkával, sárgarépapuding.
Besamelmártás, fehérmártás, gratinmártás, sajtmártás, zöldségmártás, kapormártás, almamártás, cseresznyemártás, meggymártás, citrommártás.
Fejessaláta, burgonyasaláta, céklasaláta (főtt), céklasaláta (nyers), sárgarépa-főzelék (főtt), sárgarépa-saláta (nyers), ve- gy eszöl dség-saláta (főtt), vegyeszöldség-saláta (nyers), hússaláta, halsaláta.
Legfeljebb lágy tojás, tojás csészében, sütőben sütött tojáslepény, ha a beteg, egyéni tapasztalata szerint, panasz nélkül fogyaszthatja.
Főtt marhahús, bélszínszelet alufóliában, bélszínszelet roston, húsfelfújt, húspuding, párolt felsálszelet, hústekercs zsemlével, hústekercs sonkával, hústekercs zöldséggel, párolt marhasült, párolt marhasült karottával, párolt marhasült zöldséggel, párolt marhavagdalt, marhavagdalt alufóliában, marhavagdalt zöldséggel, marhamájfelfújt, marhamáj besamellel, marhamájpuding, főtt marhamájgombóc, borjú- becsinált, borjúbecsinált citrommal, borjúhúsfelfújt, borjúhúsgombóc, borjúsült, borjúhúspuding, bor júna túrszelet, borjúrizottó, petrezselymes rizseshús, zöldséges ragu, borjú- tokány zöldséggel, borjúszelet citrommal, borjúszelet zöldséggel, párolt vagdalt szelet, vagdalt szelet, sertéssült alufóliában, zöldséggel töltött sertéssült, párolt sertésszelet, párolt sertésszelet citrommal, sertésszelet zöldséggel, rostonsült sertésszelet, zsemlével töltött sertésszelet, zsemlével és májjal töltött sertésszelet, zöldséggel töltött sertésszelet, vagdalt sertésszelet, vagdalt sertésszelet májjal, sertéshús gombóc, sertéshúsfelfújt, sertéshúspuding, becsinált sertéshús, becsinált sertés citrommal, rizses sertéshús, sertéshús- rizottó, töltött burgonya hússal, töltött burgonya sonkával, töltött sült burgonya, töltött szőlőlevél, töltött karalábélevél, sertésmáj roston, sertésmáj rizottó, sertésmájgombóc, sertésmáj felfújt, sertésmáj puding, bárány comb vagy gerinc, bárányszelet roston, báránybecsinált, báránybecsinált tárkonnyal, rizses bárányhús, főtt csirke, főtt csirke citrommártással, főtt csirkemell gratinmártással, kocsonyázott főtt csirke, kocsonyázott darált főtt csirke, sült csirke, sült csirke húsos töltelékkel, sült csirke májas töltelékkel, sült csirke zöldséges töltelékkel, sült csirke zsemletöltelékkel, becsinált csirke, becsinált csirke zöldséggel, rizses csirke zöldséggel, vagdalt csirkemell, főtt csirke húsgombóc, csirkefelfújt, csirkepuding, pulykasült, vagdalt pulykamell, főtt hal, főtt hal zöldséggel, natúr halszelet, roston sült hal, töltött hal, halfelfújt.
Sajtos metélt, metélt felfújt, metélt felfújt sajttal, metélt felfújt sonkával, töltött metélt, vaníliás kocka, sonkás metélt, makaróni sütőben sütve, sonkás kocka, makaróni felfújt, makaróni sütőben sütve, tojással, tiroli kocka, túrógombóc, túrómetélt, kalács, kétszersült, kifli, almásrétes zsírszegényen, cseresznyés rétes zsírszegényen, diós rétes, mandulás rétes, meggyes rétes zsírszegényen, túrós rétes zsírszegényen, ízes palacsinta, citromos palacsinta, csúsztatott palacsinta, képviselőfánk, kávés fánk, gyümölcsös fánk, piskóta, citromos diós piskóta, cseresznyés piskóta, gyümölcskenyér, karamellszelet, vizes piskóta, mogyorós piskóta, diós piskóta, almás piskóta, mandulás kétszersült, piskótafánk, piskótakétszersült, piskótatekercs, piskótatekercs ízzel, piskótatekercs dióval, piskótatekercs kávékrémmel, piskótatekercs vaníliakrémmel, omlettszuflé, habszuflé, almafelfújt, citromfelfújt, citrompuding, cseresznyefelfújt, darafelfújt, darapuding, diófelfújt, diópuding, habpuding, karamellfelfújt, karamellpuding, mandulafelfújt, mandulapuding, mogyorófelfújt, mogyorópuding, rizsfelfújt, al- másrizsfelfújt, rizsespuding, túrófelfújt, vaníliafelfújt, vaníliapuding, kiflifelfújt, zsemlefelfújt, túrós zsemlefelfújt, citromhab, dióhab, mandulahab, mogyoróhab, vaníliahab, almás lepény, cseresznyés lepény, meggyes lepény, diós linzer, túrós linzer, habos linzer, habos túrós lepény, keksz I., keksz II., mogyorós kifli, vaníliás kifli, diós kifli, mandulás csók, lekváros pogácsa, lekváros lepény, mézes szelet, mézes sütemény, mézes pogácsa, mézeskalács, túrós pogácsa, sajtos pogácsa, túrós-sajtos pogácsa, gesztenyegombóc, narancsos gesztenye, gesztenyepüré tejszínhab nélkül, karamelles gesztenye, gesztenyetekercs, habcsók, mogyorós csók, tejbedara, tejberizs, habos dara, daragombóc, hideg darapuding, almahab, almakrém, cseresznyehab, meggyhab, őszibarackhab, citromkrém, diókrém, gesztenyekrém, kara- mellkrém, mandulakrém, mogyorókrém, vaníliakrém, madártej.
Almakompót, cseresznyekompót, meggykompót, barackkompot, őszibarackkompót, szilvakompót, vegyes gyümölcskompot, sült alma, sült alma cukorral, sült alma gyümölcsízzel, almaturmix, szilvaturmix, ribiszketurmix, őszibarackturmix, meggyturmix, málnaturmix, körteturmix, eperturmix, egresturmix, cseresznyeturmix, citromturmix, barackturmix.
AZ IDÜLT HASNYALMIRIGY-GYULLADAS DIÉTÁJA
A diéta zsírszegény és rostszegény legyen. Az első hetek zsírmentes, szénhidrátgazdag étrendje után legfeljebb napi 1 dkg étolajat használhatnak fel ételkészítéshez, és ezt a mennyiséget csak lassan lehet napi 2—4 dkg-ra emelni. Kevés és puha rostú nyersanyagokból készüljenek az ételek. Kevés fűszer, kevés és enyhe hatású ízesítő anyag segítségével is lehet jóízű ételeket készíteni. A betegek hajlamosak lesoványodásra. A kalóriaszükséglet fedezésére elsősorban szénhidrátgazdag anyagok alkalmasak. Ilyenek például: fehér liszt, fehér kenyér és péksütemény, búzadara, rizs, száraz tészta, burgonya, cukor, méz. Vitaminhiány is könnyen előfordulhat, ezért a friss gyümölcsprésnedveknek, friss gyümölcspürének nagy szerepe van a beteg ellátásában. A bőséges étkezés, jégbehütött étel és ital fogyasztása, mindenfajta alkoholos ital fogyasztása nagyon káros. Gyakori, kis étkezések megkönnyítik a szervezet munkáját.
Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás diétájához javasolt ételek:
Tea, citromos tea, csipkebogyótea, hársfatea, kamillatea, tejes tea, tejeskávé.
A receptúrában szem szerepel, mert külön elkészítést nem igényel a méz, a lekvár, a sovány sonka, a sovány darált sonka, a reszelt sovány sajt, a sovány tehéntúró, a lágy tojás.
Burgonyaleves, burgonyaleves kaporral (vaj nélkül), burgonyaleves petrezselyemmel, burgonyaleves zellerrel, burgonyaleves zöldséggel, burgonyapüré-leves vízzel, burgonyapüré-leves tejjel, karalábépüré-leves száraz rántással, ka- rottaleves, karottapüré-leves, kelvirágpüré-leves, sütőtök- krém-leves vaj nélkül, zellerpüréleves, zöldség-bouillon, zöldségpüréleves, rántott leves burgonyával, zöldségpüréle- ves, rántott leves köménymaggal, rántott leves száraz rántással, rizsnyákleves, rizsnyákleves zöldséggel, árpagyöngy- leves, árpagyöngypüré-leves, árpanyákleves, szárnyasapró- lék-leves, raguleves (vaj nélkül) száraz rántással, Üjházy- csirkeleves, almaleves, almapüréleves, meggypüréleves.
Gyúrt tészta, árpagyöngy, búzadara, rizs, burgonyagombóc, zsemlekocka.
Burgonyafőzelék babérlevéllel, burgonyafőzelék citrommal, burgonyafőzelék majoránnával, burgonyafőzelék zellerrel, tökfőzelék, tökfőzelék ecettel, kaporral, tehéntúróval töltött tök, sárgarépapüré, vegyes finomfőzelék-püré burgonyával, céklafőzelék-püré burgonyával, kelvirágpüré burgonyával, céklafőzelék-püré burgonyával, parajfőzelék burgonyával, salátafőzelék, zöldbabfőzelék-püré burgonyával.
Sós burgonya, burgonyahab, burgonyapüré tejjel, burgonyakosár sonkával vagy tojással, burgonyapüré vízzel, burgonyapüré hússal, burgonyapüré sonkával, makaróni vagy spagetti, makaróni sajttal, párolt rizs, párolt rizs petrezselyemmel, párolt rizs vegyes zöldséggel, pirított dara, gőzben főtt sárgarépa, főtt spárgafej, zöldségfelfújt, burgonyafelfújt, burgonyafelfújt sajttal, burgonyafelfújt sonkával, sárgarépapuding, parajpuding, spárgapuding.
Paraj mártás, céklamártás, almamártás, almapürémártás, cseresznyemártás, cseresznyepüré-mártás, meggymártás, meggypürémártás, egrespürémártás, ribiszkepüré-mártás, citrommártás.
Fejes saláta, burgonyasaláta, burgonyasaláta zellerrel, céklasaláta (főtt), céklasaláta (nyers), paradicsomsaláta hámozott, kimagozott paradicsomból, sárgarépa-saláta (főtt), sárgarépa-saláta (nyers), vegyeszöldség-saláta (főtt), vegyes- zöldség-saláta (nyers) olaj nélkül, spárgafejsaláta.
Lágy tojás, félkemény tojás, buggyantott tojás, tojás csészében.
Főtt marhahús, bélszínszelet alufóliában, bélszínszelet roston, húsfelfújt, húspuding, párolt felsálszelet, párolt marhasült, párolt marhasült karottával, párolt marhasült zöldséggel, párolt marhavagdalt, marhavagdalt alufóliában, marha vagdalt zöldséggel, marhamáj felfújt, marha máj puding, főtt marhamájgombóc, borjúbecsinált, borjúbecsinált citrommal, borjúbecsinált petrezselyemmel, borjúbecsinált spárgafejjel, borjúbecsinált zellerrel, borjúhúsfelfújt, borjúhúsgombóc, borjúsült, borjúhúspuding, borjúrizottó, petrezselymes rizseshús, zöldséges ragu, borjútokány petrezselyemmel, borjútokány zöldséggel, borjúszelet citrommal, borjúszelet zöldpetrezselyemmel, borjúszelet zellerrel, bor- júszelet zöldséggel, párolt vagdalt szelet, vagdalt szelet, sertéssült alufóliában, zöldséggel, töltött sertéssült, párolt sertésszelet, párolt sertéssszelet citrommal, sertésszelet spárgafejjel, sertésszelet zöldséggel, rostonsült sertésszelet, zsemlével töltött sertésszelet, zsemlével és májjal töltött sertésszelet, zöldséggel töltött sertésszelet, vagdalt sertésszelet, rostsütőn vagy alufóliában sütve, sertéshúsgombóc, sertéshúsfelfújt, sertéshúspuding, becsinált sertéshús, becsinált sertés citrommal, becsinált sertés petrezselyemmel, becsinált sertés spárgafejjel, becsinált sertés zellerrel, rizses sertéshús, sertéshúsrizottó, töltött burgonya hússal, töltött burgonya sonkával, töltött sült burgonya, sertésmáj roston, sertésmáj rizottó, sertésmájgombóc, sertésmáj felfújt, sertésmájpuding, báránycomb, bárányszelet roston, báránybecsi- nált, báránybecsinált tárkonnyal, rizses bárányhús, főtt csirke, kocsonyázott főtt csirke, kocsonyázott darált főtt csirke, sült csirke, sült csirke zsemletöltelékkel, becsinált csirke, becsinált csirke zellerrel, becsinált csirke zöldséggel, rizses csirke zöldpetrezselyemmel, rizses csirke zöldséggel, vagdalt csirkemell, főtt csirkehúsgombóc, csirkefelfújt, csirkepuding, pulykasült, vagdalt pulykamell, főtt hal, főtt hal zöldséggel, roston sült hal, halfelfújt.
Sajtos metélt, sonkás metélt, makarónifelfújt, tojásos metélt, tojásos metélt sajttal, tojásos metélt sonkával, túrógombóc, túrómetélt, kétszersült, kifli, ízes palacsinta teflon-serpenyőben sütve, citromos palacsinta teflon-serpenyőben sütve, piskóta, gyümölcskenyér, karamellszelet, vizespiskóta, mandulás kétszersült, piskótafánk gyümölcsízzel, piskótakétszersült, piskótatallér, piskótatekercs ízzel, kakaós piskótatekercs ízzel, omlettszuflé, kakaószuflé, habszuflé, almafelfújt, citromfelfújt, citrompuding, cseresznyefelfújt, darafelfújt, darapuding, habpuding, karamell-fel- fújt, karamellpuding, mandulafelfújt, mandulapuding, mogyorófelfújt, mogyorópuding, rizsfelfújt, almás rizsfelfújt, rizspuding, vaníliafelfújt, vaníliapuding, kiflifelfújt, citromhab, keksz I., keksz II., mézes szelet, mézes sütemény, mézes pogácsa, mézeskalács, gesztenyegombóc, narancsos gesztenye, gesztenyepüré tejszín nélkül, karamelles gesztenye, habcsók, tejbedara, tejberizs, habosdara, almahab, almakrém, barackhab, cseresznyehab, meggyhab, őszibarackhab, citromkrém, gesztenyekrém, karamellkrém, vaníliakrém, madár tej.
Almakompót, cseresznyekompót, körtekompót, őszibarackkompot, almapüré (főtt), almapüré (nyers), cseresznyepüré (főtt), cseresznyepüré (nyers), meggypüré (főtt), meggypüré (nyers), őszibarackpüré (főtt), őszibarackpüré (nyers), sült alma, sült alma cukorral, sült alma gyümölcsízzel, almaié, citromlé, meggylé, málnaié, limonádé, szőlőlé, paradicsomié, sárgarépalé, ribiszkelé, őszibaracklé, körteié, eperlé, egresié, almaturmix, ribiszketurmix, őszibarackturmix, meggyturmix, málnaturmix, körteturmix, eperturmix, egresturmix, cseresznyeturmix, citromturmix.
Kávéskanálnyi teát tesznek a csészére helyezett teaszűrőre, és tiszta forró vízzel leforrázzák.
Készítését és kiszabást lásd: tea. A különbség az, hogy frissen kipréselt citromlével ízesítik vagy a csészébe egy vékony karika citromot tesznek.
Személyenként 1 dkg szárított csipkebogyót folyó vízben, szűrőkanálban megmosnak, 1—2 óráig 2 dl vízben (1 csésze) lefedve áztatják, gyöngyözésig hevítik, letakarva 5 percig állni hagyják, leszűrik. Citromlével is jól ízesíthető.
1 kávéskanál szárított, leöblített hársfavirágot 2 dl vízben gyöngyözésig hevítenek, letakarva 5 percig állni hagyják, leszűrik, mézzel ízesítve tálalják.
1 púpozott kávéskanál leöblített kamillát 2 dl vízben gyöngyözésig hevítenek, leszűrik, mézzel ízesítve tálalják.
- kávéskanál tealevelet teáscsészére helyezett teaszűrőbe tesznek, 2 dl forró tejjel leforrázzák. ízlés szerint cukorral ízesítik.
Készítést és kiszabást lásd: tea. Citrom helyett szűrt tejet adnak hozzá. ízlés szerint cukorral ízesítik.
- dl tejet felforralnak. 2 dkg cukrot lábasban folytonos keverés közben világos sárgára pirítanak, 1 evőkanál vízzel felforralják, a felforralt tejhez keverik.
2 dl tejhez hozzáöntenek tetszés szerint egy szimpla vagy dupla feketekávét, vagy 1 dl pótkávét. Fehérjetartalma nagyobb, ha a tejhez 1—2 evőkanál tejport kevernek. 1 dkg tejpor fehérjetartalma 3 g. Pótkávékat különböző ösz- szetételben készít az élelmiszeripar. Sokan szeretik a pörkölt, darált árpából főzött malátakávét. 1/2 liter kávéhoz 5 dkg pótkávét főznek meg, lassan gyöngyözve forralják, míg a habja elforr, letakarva ülepítik, leszűrik. Egy csésze tejeskávéhoz 1 dl kávéfőzet, 1—P/2—2 dl tej szükséges.
2—3 dl tejet felforralnak, 1 jó púpozott kávéskanálnyi szép sötét kakaót összekevernek 1 evőkanál tejjel, beleöntik a forró tejbe 2—3 kávéskanál cukorral együtt és felforralják. Melegen és hidegen vagy jégbe hűtve fogyasztható. Zarnata még jobban érvényesül, ha a kakaóport és cukrot kevés tejjel összekeverik a csészében és hozzáöntik a forró tejet. Ha 1—2 evőkanál tejport simára kevernek 1 evőkanál tejjel és a kakaóhoz keverik, jelentősen nagyobb lesz a fehérjetartalma. 1 dkg tejpor fehérjetartalma 3 g.
1—2 evőkanál tejport simára kevernek 1/2 dl hideg tejjel, 2 dl forrásban levő tejhez keverik.
10 dkg tehéntúrót 2 dkg cukorral, 2 dl tejjel, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal turmixgépben 1 percig forgatunk.
Epebetegeknek 1/2 dkg, májbetegeknek 1 dkg habosra kevert vajat 3 dkg lekvárral kevernek össze. Különösen jó ízűek az eper-, málna- vagy szamócalekvár, meggy- és kajszibaracklekvár vajjal keverve. Az apró magokat is tartalmazó dzsemek epebeteg étrendjébe nem valók.
1 dkg habosra kevert vajhoz cseppnyi sót és késhegynyi finomra vágott kaprot kevernek.
1 dkg habosra kevert vajat cseppnyi sóval és késhegynyi finomra vágott zöldpetrezselyemmel habosra kevernek.
1 dkg habosra kevert vajhoz 2 dkg paradicsomkonzervet kevernek, ízlés szerint esetleg kissé megsózzák.
1/2—1 dkg habosra kevert vajat 2 dkg mézzel kevernek\ össze.
2 dl tejfelt összekevernek kevés sóval, esetleg kevés édesnemes paprikával. Géz- vagy vászonzacskóba teszik, felfüggesztve tartják, míg a savós része el csöpög.
«»
Készítést és kiszabást lásd: krémsajt. A különbség az, hogy a tejfölbe lecsöpögtetés előtt törött szitált köménymagot kevernek.
Készítést és kiszabást lásd: krémsajt. A különbség az, hogy a krémsajthoz tálalás előtt finomra vágott zöldpetrezselymet kevernek.
Félkemény vagy kemény sajtot megreszelnek. 1 adag= 5 dkg. Édesnemes paprikával vagy finomra vágott petrezselyemmel tálalják.
Habosra kevernek 1 dkg vajat, hozzákevernek 5 dkg reszelt sajtot. Ízesítik ízlés és a beteg állapota szerint sóval, esetleg édes-nemes paprikával.
1 db keményre főtt tojás sárgáját összekevernek 2 evőkanál tejföllel, 5 dkg habosra kevert vajjal, 5 dkg reszelt sajttal.
10 dkg szitán áttört tehéntúrót kevés édes-nemes paprikával, sóval, törött, szitált köménymaggal, 2 dkg vajjal habosra kevernek.
10 dkg friss, szitán áttört tehéntúróhoz sót és törött köménymagot kevernek.
10 dkg friss, szitán áttört tehéntúrót sóval, finomra vágott kaporral ízesítenek.
10 dkg friss tehéntúrót 1 evőkanál tejföllel, cseppnyi sóval, finomra vágott kaporral turmixgépben 1 percig forgatják.
10 dkg friss, szitán áttört tehéntúrót sóval, kevés édesnemes paprikával és finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítenek.
10 dkg friss tehéntúrót 1 evőkanál tejföllel meglocsolva tálalnak. Ízesíteni lehet sóval, édes-nemes paprikával vagy porcukorral.
10 dkg szitán áttört tehéntúrót 2 dkg habosra kevert vajjal, csipetnyi sóval kevernek össze.
Készítést és kiszabást lásd: tehéntúró vajjal. A különbség az, hogy só helyett 2 dkg porcukrot és reszelt citromhéjat kevernek hozzá.
Készítést és kiszabást lásd: tehéntúró vajjal. A különbség az, hogy só helyett 2 dkg porcukrot és vaníliás cukrot kevernek hozzá.
10 dkg szitán áttört vagy turmixolt tehéntúrót 1 tojás- > sárgájával 2 dkg cukorral, reszelt citromhéjjal habosra kevernek.
Sült vagy főtt húst megdarálnak egyszer vagy kétszer, a beteg állapotától függően. 10 dkg darált húshoz hozzákevernek 2 dkg habosra kevert vajat, ízlés szerint sót és finomra vágott zöldpetrezselymet.
20 dkg sült vagy főtt húst megdarálnak, összekeverik 1 egész tojással, 1 dkg lisztből, 2 dkg vajból fehér, nem pirított rántást készítenek, lehúzzák a tűzről, 1 dl tejjel simává keverik, sűrűre főzik, összekeverik a tojásos hússal, kivajazott edényben, sütőben 15 percig sütik, hidegen fogyasztják. Frissen, melegen vacsoraételnek is alkalmas.
Sült vagy főtt húst megdarálnak, 20 dkg húshoz hozzákevernek 1 db, szitán áttört, keményre főtt tojást, 4 dkg habosra kevert vajat. Ízesítik sóval, finomra vágott petrezselyemmel, esetleg kevés mustárral.
10 dkg főtt vagy sült májat megdarálnak, 2 dkg habosra kevert vajat, sót, kevés majoránnát kevernek hozzá.
1 dkg lisztből 1 dkg vajból fehér rántást készítenek, 1 dl tejjel simára keverik, takaréklángon folytonos keverés közben felforralják, lehúzzák a tűzről, belekevernek 1 egész tojást, 20 dkg főtt vagy sült darált májat, sót, kevés majoránnát és kivajazott tűzálló tálban meleg sütőben megsütik, melegen vagy hidegen fogyasztják.
20 dkg főtt vagy sült májat megdarálnak 2 darab kemény tojással, habosra keverik 4 dkg vajjal, sóval majoránnával, kevés petrezselyemmel.
20 dkg főtt vagy sült májat szitán áttörnek. 1 db lereszelt héjú, tejbe áztatott, kifacsart zsemlével együtt, 5 dkg habosra kevert vajat, ízlés szerint ízesítő anyagokat adnak hozzá, így például sót, majoránnát esetleg, mustárt.
10 dkg sovány darált sonkát összekevernek 2 dkg habosra kevert vajjal.
Készítést és kiszabást lásd: májpástétom II. A különbség csak az, hogy 15 dkg sovány darált sonkát kevernek a besamelbe.
10 dkg sovány sonkát megdarálnak 1 darab kemény tojással és összekeverik 3 dkg vajjal.
2 darab kemény tojást szitán áttörnek, összekeverik 3 dkg vajjal, 1 kávéskanál tejföllel és sóval.
2 darab kemény tojás sárgáját 3 dkg vajjal és kevés édes-nemes paprikával, sóval habosra kevernek. Hozzákeverik az apróra vágott tojásfehérjét.
Készítést és kiszabást lásd: tojás vajjal. A különbség csak az, hogy finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítik, megmosott paradicsom üregébe töltve tálalják.
Személyenként 10 dkg marhacsontot megmosnak, 4 dl hideg vízben elkezdik főzni, 1 órás lassú főzés után 3 dkg gyökeret, 3 dkg répát, 3 dkg zellert megtisztítanak, megmosnak, 10 dkg sovány marhahússal, a csontlében megfőzik, sózzák, lassan forralják még 2 óráig. Tálalás előtt 5—10 percig ülepítik. A leves színét tiszta, többször váltott papírszalvétával zsírtalanítják. A forró csontlében kezdett húsfőzésnek az az előnye, hogy a hús izgató anyagai kisebb mértékben oldódnak ki a levesben. Máj beteg levesében 1 darab friss tojássárgáját keverjenek el vagy tálalás előtt, vagy az asztalnál, fehérjetartalma több mint 2 g. Reszelt sajtot ízlése szerint keverjen hozzá a beteg, fogyasztás előtt.
Személyenként 20 dkg csontot megmosnak, hideg vízben elkezdik főzni, 1 órai lassú, gyöngyöző főzés után megsózzák, beletesznek 3 dkg, tisztított, mosott répát, 5 dkg tisztított, mosott gyökeret, 5 dkg tisztított, mosott zellert, 1 szem tisztított mosott gombát, a zöldséget puhára főzik, a levest tálalás előtt 5 percig hagyják ülepedni. Többször váltott tiszta papírszalvétával a leves színét zsírtalanítják. Cérnametélt, aprókocka, eperlevél betét illik hozzá. Májbeteg az asztalnál, közvetlen fogyasztás előtt még egy jó evőkanál reszelt sajtot is tegyen bele, így a levese jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz. 1 dkg sajt fehérjetartalma 2 g.
Egy személyre 15 dkg burgonyát megtisztítanak, megmosnak, egyforma apró kockára vágják, 1 db zellerlevéllel együtt 3 1/2 dl hideg vízben elkezdik főzni, kis szelet (nem csípős!) zöldpaprikát, paradicsomot is főzhetnek bele. Ha a burgonya megpuhult, a zellerlevelet, paprikát, paradicsomot kidobják, zsemleszínű petrezselymes rántást készítenek, kevés hideg vízzel simára keverik, a levest berántják, 10 percig takaréklángon forralják. Epebetegek és hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők részére készíthető száraz rántással is, akkor 1—2 szál petrezselyemlevelet főznek meg benne, amit tálalás előtt kidobnak. Víz helyett lezsírozott csontlével is készül, a kihűtött csontié felületéről a zsírt felhasználás előtt gondosan lekanalazzák, vagy tiszta, többször váltott papírszalvétával a zsírt leszedik.
Egy személyre 15 dkg burgonyát megmosnak, egyforma apró kockára vágnak, leöblített 1—2 szál finomra vágott kaporral 3 1/2 dl hideg vízben vagy hideg lezsírozott csont-
lében megfőzik 2 dkg szárazon zsemleszínűre pirított, 1 evőkanál hideg vízzel simára kevert liszttel együtt. Tálalás előtt V2—1 dkg hideg, friss vajat tesznek bele.
Készítést, kiszabást lásd: burgonyaleves kaporral. A különbség az, hogy kapor helyett 1—2 szál zöldpetrezselymet főznek meg benne.
Egy személyre 12 dkg burgonyát és 3 dkg zellergumót megtisztítanak, megmosnak, egyforma apró kockára vágják, leöblítik, 3 1/2 dl hideg vízben vagy lezsírozott csontlében megfőzik. Ha felforrt megsózzák. Ha a burgonya és a zeller megpuhult, 1 dkg lisztből, 1/2 dkg vajból zsemleszínű rántást készítenek, 1—2 evőkanál hideg vízzel simára keverik, a levest berántják, 10 percig takaréklángon forralják tálalás előtt.
10 dkg csontot, 3 dkg tisztított, hasábokra vágott vegyes zöldséget leöblítenek, 3 1/2 dl hideg vízben addig főzik, míg a zöldség majdnem megpuhul. Akkor sózzák meg, amikor a víz felforr. Kihűtik, felszínéről tiszta, többször váltott papírszalvétával a zsírt leszedik. 15 dkg tisztított, kockára vágott, leöblített burgonyát a leszűrt zöldséges csontlében puhára főznek, ízlés szerint utána sózzák. 1/2 dkg zsírból, 1 dkg lisztből készült petrezselymes rántást 2 evőkanál hideg vízzel simára keverik. A levest berántják, beleteszik a vékony metéltre vágott zöldséget és 10 percig forralják.
Egy személyre 15 dkg burgonyát megtisztítanak, megmosnak, egyforma darabokra felvágják, leöblítik, 3 1/2 dl hideg vízben 1 levél petrezselyemmel, 1 levél zellerrel felteszik főzni. Ha felforrt megsózzák, ha a burgonya puha a leveleket kidobják, a levest leszűrik, a főzővizét letakarva félreteszik, a forró burgonyát szitán áttörik, a levéve! együtt felforralják. Heveny epehólyag-gyulladás esetére vagy epekőroham utáni első-második napra javasolt.
Készítést és kiszabást lásd: burgonyapüré-leves vízzel. A különbség az, hogy 2 1/2 dl hideg vízben kezdik főzni és tálalás előtt 1 dl tejjel felforralják az áttört levest. 2 evőkanál tejport is lehet hozzákeverni.
Készítést és kiszabást lásd: burgonyapüré-leves vízzel. A. különbség az, hogy tálalás előtt 1/2—1 dkg vajat tesznek bele.
15 dkg tisztított, egyforma apró kockára vágott burgonyát puhára főznek kevés sóval 3 1/2 dl vízben vagy leszűrt, lezsírozott zöldséges csontlében. 1 tojássárgáját óvatosan elkevernek 1—2 evőkanál levessel (nehogy a tojássárgája fehérjetartalma kicsapódjon), a leveshez öntik és takaréklángon, folytonos keverés közben felforralják.
Megtisztított, megmosott 15 dkg zsenge karalábét szép vékony metéltre vagy apró kockára vágnak, tavasszal a levelét is felvágják finom vékony metéltre, apróra vágott petrezselyemzöldjével kevés zsíron átpirítják, felengedik 3 1/2 dl lezsírozott zöldséges csontlével vagy vízzel, megsózzák és puhára főzik. Betétnek apró galuska való bele. Koranyáron, míg a rostozata puha, áttörés nélkül is fogyasztható.
Készítést, kiszabást lásd: karalábéleves. A különbség csak az, hogy tálalás előtt főzelékei-álón áttörik vagy turmixgépben 1 percig forgatják.
Készítést, kiszabást lásd: karatabéleves. Tálalás előtt áttörhetik főzelékdarálón vagy 1 percig forgathatják turmixgépben, majd felforralják és 1 evőkanál tejföllel kevert tojássárgájával dúsítják.
15 dkg megtisztított, metéltre vágott, megmosott karottát 3 1/2 dl forró sós vízben vagy lezsírozott csontlében puhára főznek. 1 dkg lisztből 1/2 dkg zsírból petrezselymes rántást készítenek, 1—2 evőkanál hideg vízzel simára keverik, a levest berántják, tálalás előtt még 10 percig forralják.
Megtisztított, megmosott 10 dkg karottát vagy karotta- répát megreszelnek, 3 1/2 dl sót vízben megfőzik, esetleg 1—2 szál petrezselyemmel együtt, szántán áttörik vagy turmixgépen 1 percig forgatják. ízlés szerint még tálalás előtt megsózzák. Heveny epehólyag-gyulladás esetére, epekőroham’után első-második napon javasolt. Sűríteni lehet 1 dkg szárazon zsemleszínűre pirított liszttel.
2 dl lezsírozott csontlében megfőznek 10 dkg tisztított, megmosott finom metéltre vágott karottarépát vagy sárgarépát. 1 dkg lisztből, 1/2 dkg vajból világos, petrezselymes rántást készítenek, lehúzzák a tűzről, 1 dl tejjel simára keverik, a megfőtt répalevessel összeforralják, tálalás előtt tojássárgájával dúsítják. 2 evőkanál sovány tejport 1—2 evőkanál levessel csomómentesen elkeverve adhatnak még a levesbe, így fehérjetartalma nagyobb lesz.
Rózsáira szedett, fiatal, friss, megmosott kelvirágot 3 dl leszűrt, zöldséges, forró, sós, lezsírozott csontlében vagy forró sós vízben megfőznek. 1/2 dkg vajból, 1 dkg lisztből finomra vágott petrezselyemmel világos rántást készítenek, 1 dl tejjel simára keverik, a levest berántják. Tej nélkül is készíthető.
Készítést, kiszabást lásd: kelvirágleves. A különbség az, hogy tálalás előtt szitán áttörik vagy 1 percig turmixolják.
Készítést, kiszabást lásd: kelvirágleves. Tálalás előtt 1 tojássárgáját és 1—2 kávéskanálnyi, levessel simára kevert, tejport adnak hozzá.
1/2 dkg zsíron megpirítanak 1 jó evőkanálnyi paradicsompürét. Hozzápirítanak 1 dkg lisztet, simára keverik 3 dl vízzel vagy leszűrt, zöldséges, lezsírozott csontlével, 1 levél zellerrel, 1 szál perezselyemmel, 10—15 percig forralják, sóval, ízlés szerint esetleg cukorral ízesítik. Tálalás előtt a zellert, petrezselymet kidobják. Hidegen vagy melegen fogyasztható.
20 dkg friss, megmosott paradicsomot szitán áttörner vagy 5 dkg paradicsompürét 2 dl vízzel felhígítanak. Hozzákevernek 1 evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzák, szobahőmérsékleten tálalják.
Megmosott, lekapart spárgából 10 dkg-ot egyforma, 2 cm hosszú darabokra vágnak, 1 kis szál tisztított, mosott petrezselyemgyökérrel együtt 2 dl vízben vagy csontlében megfőznek. Ha felforrt akkor sózzák meg, ízlés szerint kevés cukrot is tehetnek bele. A spárgafejeket külön, kevés sós vízben megfőzik. Ha megpuhult a spárga és a gyökér a levest leszűrik, 1 dkg lisztből, 1/2 dkg zsírból fehér petrezselymes rántást készítenek, 1 dl tejjel simára keverik, a levessel együtt felforralják. A főtt spárgafejekkel és apró galuskabetéttel együtt tálalják.
Készítést és kiszabást lásd: spárgaleves. A különbség az, hogy tálalás előtt 1 tojássárgáját adnak hozzá. Levesbetét nélkül tálalják. Készíthető áttöréssel is, olyankor a spárgafej darabokat fehér fonallal összekötve főzik a levesben, ha puha, kiemelik, a spárgaszárat, a petrezselyemgyökeret áttörik és a spárgafejeket tálalás előtt teszik vissza a levesbe.
10 dkg megtisztított, megmosott sütőtököt apró darabokra vágnak, 3 dl vízben megfőzik, ha felforrt megsózzák, mikor megpuhult áttörik, 1 dkg vajból, 1 dkg lisztből petrezselymes rántást készítenek, 1/2 dl tejjel felengedik, a levessel összeforralják, tálalás előtt ízlés szerint 1—2 evőkanál tejet adhatnak még hozzá.
Megtisztított, megmosott 10 dkg parajt 1 dl forró vízben megfőznek, áttörik szitán vagy főzelékdarálón (mirelit parajt nem kell áttörni). 1/2 dkg vajból, 1 dkg lisztből fehér rántást készítenek, simára keverik 2 dl hideg tejjel, a parajjal együtt 10 percig forralják, ízesítik sóval, kevés reszelt szerecsendióval. Tálalás előtt tojássárgáját is lehet hozzáadni és 1 evőkanál reszelt sajtot.
5 dkg megtisztított, megmosott, finom metéltre vágott zellert kevés petrezselymes zsíron kissé megpirítanak, 5 dkg megtisztított petrezselyemgyökérrel együtt, rápirítanak 1 dkg lisztet, megsózzák, 2 1/2 dl csontlében vagy vízben puhára főzik, tálalás előtt 1 dl tejjel felforralják. Pirított zsemlekocka betét illik hozzá.
Készítést és kiszabást lásd: zellerleves. A különbség az, hogy tálalás előtt egy tojássárgáját adnak hozzá.
Készítést és kiszabást lásd: zellerleves. A különbség az, hogy tálalás előtt áttörik. Készíthető tej nélkül is, vízből vagy lezsírozott csontléből vagy lezsírozott húsléből.
10 dkg szárától, szálkájától megtisztított, megmosott fiatal, puha rostú zöldbabot 1/2 cm nagyságú darabokra vágnak, 3 1/2 dl vízben vagy lezsírozott csontlében vagy zöldséges csontlében megfőznek (ha felforrt, megsózzák), zöldpetrezselymes zsemleszínű rántást készítenek 1 dkg lisztből, 1/2 dkg zsírból, a levest berántják, 10 percig összeforralják. Apró galuskabetét illik hozzá. Áttöréssel zöldbab- püré-leves készíthető belőle.
Készítést és kiszabást lásd: zöldbableves. A különbség az, hogy tálalás előtt 1 tojássárgájával dúsítják.
10 dkg kifejtett, megmosott fiatal cukorborsót 1/2 dkg zöldpetrezselymes zsíron átfuttatnak, megpirítanak rajta 1 dkg lisztet, 3 1/2 dl vízben vagy lezsírozott csontlében vagy lezsírozott húslében puhára főzik, apró vajas galuskabetéttel tálalják.
Készítést és kiszabást lásd: zöldborsóleves. A különbség az, hogy tálalás előtt áttörik és galuskabetétet nem tesznek bele.
Apró kockára vágnak 2—2 dkg tisztított, mosott petrezselyemgyökeret, sárgarépát, karalábét és zellert. Petrezselymes zsíron megpirítják, megpirítanak rajta 1 dkg lisztet, felengedik 3 V2 dl vízzel vagy lezsírozott csontlével, vagy lezsírozott húslevessel, ha felforrt megsózzák, puhára főzik. Idényben zöldpaprikát, paradicsomot is tehetnek bele.
Készítést és kiszabást lásd: zöldségleves. A különbség az, hogy tálalás előtt 1 tojássárgáját és egy evőkanál reszelt sajtot adnak hozzá.
Készítést és kiszabást lásd: zöldségleves. A különbség az, hogy tálalás előtt áttörik.
1—1 szál tisztított, mosott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, darabka karalábét, kis zellert, 1 szál petrezselyemzöldet 4 dl hideg vízben lassan felforralnak, megsózzák, gyöngyözve fö ;k, míg a zöldség megpuhul. Leszűrve tálalják. Lehet betétet is főzni bele: 1 dkg búzadarát vagy 1 dkg cérnatésztát vagy 1 dkg rizst. 1 evőkanál reszelt sajt a leves fehérjetartalmát növeli, ízét javítja. A zöldségfőzet heveny epehólyag-gyulladás esetén vagy epekőroham után első-második napra javasolt.
1 dkg zsíron szép barnára megpirítanak 2 dkg lisztet. Lehúzzák a tűzről, 1—2 evőkanál hideg vízzel simára keverik, felengedik 3 dl hideg vízzel, megsózzák, 10 percig főzik takaréklángon, leszűrve tálalják. Sütőben vagy serpenyőben szárazon pirított apró zsemlyekocka vagy fehérkenyérkocka betét illik hozzá.
n 85. Rántott leves burgonyával (1 adag)
Készítést és kiszabást lásd: rántott leves. A különbség az, hogy 5 dkg megtisztított, megmosott apró kockára vágott burgonyát megfőznek a levesben. Tálalás előtt ízlés szerint leszűrhetik, de burgonyával együtt is fogyasztható.
Készítést és kiszabást lásd: rántott leves. A különbség az hogy a rántásban késhegynyi törött, szitált köménymagot pirítanak meg.
Készítést és kiszabást lásd: rántott leves. A különbség az, hogy a lisztet zsír nélkül, folytonos keverés közben sötét zsemleszínűre pirítják.
Készítést és kiszabást lásd: rántott leves. A különbség az, hogy a leszűrt levest visszateszik a tűzre, forralják, szűrőkanálon át beleengednek 1 db elkevert tojást.
Készítést és kiszabást lásd: csontleves. 3 dl leszűrt, lezsírozott levesbe folytonos keverés közben belefőznek 2 dkg búzadarát és addig főzik, amíg a daraszemek háromszorosukra duzzadnak meg.
Készítést és kiszabást lásd: daraleves. Tálalás előtt 1 tojássárgáját kevernek hozzá.
- &