Találatok: 12
7
Az egytálételre napjainkban jobban oda kell figyelni, a háziasszony remekművei lehetnek.
A konyhában, a kamrában, a ház körül található vagy éppen kéznél lévő húsfélét, zöldségféléket, hüvelyeseket, fűszerekkel ízesítve könnyen harmonikus egységgé főzhetjük. Az ilyen, jó ízű, lédús étel egyszerre hús is, köret is, saláta is és sokszor a tésztát is magában foglalja.
Ezek titkát érdemes ellesni és megtanulni. Az egytálétel átmenet a bő lével készült húsétel és a tartalmas leves vagy főzelék között. Készíthető valamilyen sűrítési eljárással vagy anélkül. Sokszor a benne lévő anyagok lisztes állománya vagy a csontos, porcogós húsok enyvtartalma sűríti az ételt. A Receptéka sokszínű ízelítőt kínál az egytálételek szinte végtelen nagy palettájáról.
Hozzávalók: 40 dkg marhalapocka, 1 nagy fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 erőleves kocka, 20 dkg konzerv gombafej, 20 dkg mirelit zöldbab, 20 dkg konzervkukorica, 12 dkg rizs, só, 2 nagy paradicsom, % csomó petrezselyemzöld.
Elkészítése: Az olajban megfuttatjuk az összevágott hagymát. Rátesszük a csíkokra vágott húst és zsírjára pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és kockából készített levesei felöntve fedő alatt pároljuk. Ha a hús majdnem puha, beletesszük a rizst, a mirelit zöldbabot. A kész ételhez hozzákeverjük a konzerv gombafejet, a kukoricát és a meghámozott, magtalanított, kockára vágott paradicsomot.
Energiatartalom: 1700 kJ
Fehérjetartalom: 33 g
Zsírtartalom: 10 g
Szénhidráttartalom: 45 g
Hozzávalók: 40 dkg sertésszűz, 20 dkg füstölt kolbász, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 30 dkg kelkáposzta, só, 8 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej hagyma, 1 késhegynyi őrölt bors.
Elkészítése: Szalonna kiolvasztott zsírjában hirtelen minden oldalán elősütjük a megsózott sertésszüzet. Beletesszük a megtisztított, hosszában félbevágott zöldségeket, a kelkáposztát, és a félbevágott hagymát is. Megsózzuk, megborsozzuk és kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk. Mikor félig megpuhult, beletesszük a kolbászt is. Tálaláskor a ferdén felszeletelt húst, kolbászt és zöldségeket, a kelkáposztát elrendezzük a tálon és paradicsommal, petrezselyemzölddel díszítjük.
Energiatartalom: 2000 kJ
Fehérjetartalom: 33 g
Zsírtartalom: 34 g
Szénhidráttartalom: 9 g
Hozzávalók: 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 1 kávéskanál pirospaprika.
16 dkg tarhonya, só.
Elkészítése: A csíkokra vágott, kiolvasztott húsos szalonnán kissé megpirítjuk az összevágott hagymát. Hintsük meg pirospaprikával és adjuk hozzá a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot. Sózzuk meg, majd 6-8 perc párolás után tegyük bele a
tarhonyát is és fedő alatt pároljuk készre az ételt.
Hozzávalók: 2 kacsa far-hát, 2 kacsaaprólék, 1 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 15 dkg konzerv zöldborsó,
24 dkg rizs, só, 8 dkg reszelt sajt, őrölt bors.
Energiatartalom: 2730 kJ
Fehérjetartalom: 26 g
Zsírtartalom: 36 g
Szénhidráttartalom: 56 g
Elkészítése: Kevés olajban megpirítjuk az összevágott hagymát. Beletesszük a megmosott kacsa far-hátát, nyakat, zúzát, szívet és a kockára vagy karikára vágott vegyes zöldséget. Megsózzuk, megborsozzuk és kevés vizet aláöntve elkezdjük párolni. Amikor a hús félig puha, beletesszük a rizst, valamint hozzáöntünk a rizs tömegének kétszeres mennyiségű vizet. Fedő alatt megpároljuk. A májat külön megsütjük. Tálaláskor konzerv zöldborsót keverünk hozzá.
Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.
Hozzávalók: 1 kg ponty, 8 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1-2 zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika.
40 dkg tisztított burgonya, só.
Elkészítése: A kockára vágott kiolvasztott szalonnán aranysárgára megpirítjuk az összevágott hagymát. Megszórjuk paprikával és azonnal beletesszük a cikkekre vágott burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot. Átkeverjük és annyi vízzel felöntjük, hogy az ellepje. Megsózzuk és elkezdjük főzni. Mikor a burgonya majdnem puha, beletesszük a megtisztított, feldarabolt és előzetesen besózott halat. Kb 10 perces forrás után tálaljuk.
Hozzávalók: 1,5 kg sertéscsülök, 3 evőkanál olaj,
1 nagy fej hagyma, 1 evőkanál rózsapaprika, 1 zöldpaprika,
1 paradicsom, 1 evőkanál Piros Arany paprikapüré,
1 mokkáskanál köménymag, 1 gerezd fokhagyma, só,
Elkészítése: Olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát. Megpaprikázzuk és beletesszük az összevágott csülköt. Zsírjára pirítjuk. Apróra vágott fokhagymával, köménymaggal, paprikapürével, zöldpaprika és paradicsomszeletekkel fűszerezzük. Megsózzuk és kevés vizel, fedő alatt pároljuk. Ha a hús már félig puha, beletesszük a cikkekre vágott burgonyát. Megsózzuk és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Energiatartalom: 3930 kJ
Fehérjetartalom: 36 g
Zsírtartalom: 66 g
Szénhidráttartalom: 33 g
Hozzávalók: 1 kg savanyúkáposzta, 1 füstölt sertéscsülök,
1 nagy fej vöröshagyma, 1 késhegynyi pirospaprika, 2 evőkanál olaj, só, 3-4 evőkanál tejföl, % csomó petrezselyemzöld.
Elkészítése: Az előző nap beáztatott füstölt csülköt legalább egy óra hosszat előfőzzük. A finomra vágott hagymát olajban megfuttatjuk, megpaprikázzuk és kevés csülökfőzőlével felöntjük. Beletesszük a káposztát, a félig főtt csülköt és annyi főzőlével, hogy az a káposztát félig ellepje, felöntjük. Lefedve, rövid zsíros lére pároljuk. Tálaláskor a csülköt a csontról lefejtjük és a bőrös húst felszeleteljük. Tejföllel meglocsoljuk és petrezselyemzölddel díszítjük.
Energiatartalom: 2110 kJ
Fehérjetartalom: g
Zsírtartalom: 42 g
Szénhidráttartalom: 11 g
Hozzávalók: 40 dkg iirülapocka, 1 nagy sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér, 30 dkg kelkáposzta, 1 fej hagyma, 6—8 szemes bors, 1 ág zellerzöld, 20 dkg tisztított kifli- vagy apró burgonya, só.
Elkészítése: A kockára vágott ürühúst felöntjük vízzel, felfőzzük és lehabozzuk. Ekkor beletesszük a hasábokra vágott vegyes zöldséget, kelkáposztát, egy fej hagymát, a borsszemeket, megsózzuk és elkezdjük főzni. Mikor a hús félig puha, beletesszük a kis burgonyákat is. Tálaláskor a hagymát és borsszemeket eltávolítjuk.
Energiatartalom: 1650 kJ
Fehérjetartalom: 21 g
Zsírtartalom: 27 g
Szénhidráttartalom: 18 g
Elkészítése: A vékony csíkokra vágott szalonnát félig kiolvasztjuk és megfuttatjuk benne az összevágott hagymát és a fokhagymát. Ekkor beletesszük a csíkokra vágott húst. Zsírjára lepirítjuk. Sóval, kakukkfűvel, borssal és paradicsompürével fűszerezzük. Kevés bort aláöntve a fedő alatt pároljuk. Mikor a hús már majdnem puha, beletesszük a mirelit kelbimbót, a maradék bort hozzáöntjük és készre pároljuk.
Energiatartalom: 1460 kJ
Fehérjetartalom: 30 g
Zsírtartalom: 19 g
Szénhidráttartalom: 8 q
Kelbimbós erdélyi tokány
Hozzávalók: 40 dkg marhalapocka, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt kakukkfű és bors, só, 1 evőkanál fűszeres paradicsompüré, 1,5 dl fehérbor, 30 dkg mirelit kelbimbó.
Hozzávalók: 40 dkg bélszín vég- vagy fehérpecsenye, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál rózsapaprika, 1 késhegynyi köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 ág zellerzöld, 1 paradicsom, 40 dkg tisztított burgonya, 10 dkg savanyúkáposzta, 4 dkg tarhonya vagy rizs.
Elkészítése: A húscsíkokat paprikás-hagymás olajon, kevés köménymaggal, összezúzott fokhagymával zsírjára pirítjuk. Felengedjük vízzel, megsózzuk, beletesszük a csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, zellert, a káposztát és elkezdjük főzni. Mikor a hús félig puha, beletesszük a kockára vágott burgonyát és a tarhonyát vagy a rizst is. Tálaláskor paprika és paradicsomszeletekkel díszítjük.
Energiatartalom: 1450 kJ
Fehérjetartalom: g
Zsírtartalom: 13 g
Szénhidráttartalom: 31 g
Hozzávalók: 40 dkg báránylapocka, 40 dkg konzerv zöldbab, 1 zöldpaprika, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt bors, só, % csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl.
Elkészítése: A közepes kockára vágott bárányhúst, finomra vágott hagymával, fokhagymával, olajban zsírjára pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk. Mikor a hús félig puha, csíkokra vágott zöldpaprikát teszünk bele, majd végül hozzákeverjük a konzerv zöldbabot is. Tálaláskor kevés tejföllel meglocsoljuk és meghintjük a tetejét petrezselyemzölddel.
Hozzávalók: 1 pecsenye liba melle és combjai, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zöldborsó, 12 dkg árpagyöngy, 2 evőkanál olaj, 1 fej hagyma.
só, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál paradicsompüré és zellerzöld.
Elkészítése: A besózott kacsadarabokat befokhagymázzuk és kissé elősütjük. A kiolvadt zsírjában megfuttatjuk a finomra vágott hagymát. Beletesszük az összevágott zöldséget, az árpagyöngyöt, megszórjuk paprikával, borssal, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, a paradicsompürét az elősütött libadarabokhoz. Felöntjük kb. 6-7 dl forró vízzel és lefedve, sütőben készre pároljuk. Tálalás előtt zöldborsót is keverünk hozzá. Zellerzölddel díszítjük.
Energiatartalom: 3430 kJ
Fehérjetartalom: 32 g
Zsírtartalom: 62 g
Szénhidráttartalom: 35 g
% húsleves kocka.
Elkészítése: Az olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt gombát, valamint a feldarabolt nyulat. Zsírjára pirítjuk, majd húslevest aláöntve, megsózzuk, megborsozzuk és fedő alatt puhár pároljuk. Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Energiatartalom: 1630 kJ
Fehérjetartalom: 37 g
Zsírtartalom: g
Szénhidráttartalom: 19 g
Sárgarépás-kukoricás házinyúl ragu
Hozzávalók: 1 fiatal házinyúl (1,2 kg), 20 dkg sárgarépa, 20 dkg gomba, 20 dkg konzerv csemegekukorica, Vi csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi póréhagymás só, 1 késhegynyi őrölt bors, só, 1Á hiíalovae
Hozzávalók: 60 dkg fejtett bab, 1 sárgarépa, 1 ág zellerzöld, 1 babérlevél, 1 késhegynyi pirospaprika, 1-2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej hagyma, só, 2-3 evőkanál tejföl, 2 pár virsli.
Elkészítése: A fejtett babot, kockára vágott sárgarépával, zellerzölddel, babérlevéllel együtt vízzel felöntve elkezdjük főzni. Megsózzuk. Olajjal, finomra vágott hagymával pirospaprikával zsemleszínű rántást készítünk és azzal besűrítjük a megfőtt babot. A virslik két oldalát sakktábla szerűen bevagdossuk és kevés olajon sütjük. Tejföllel meglocsolva negyedbe vágott virslirózsákkal tálaljuk.
Energiatartalom: 2360 kJ
Fehérjetartalom: 32 g
Zsírtartalom: 22 g
Szénhidráttartalom: 61 g
Lencse sült szalonnával és hagymával
Hozzávalók: 20 dkg füstölt tarja, 40 dkg lencse, 1 babérlevél,
1 citromkarika, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál pirospaprika,
1 evőkanál liszt, 1 késhegynyi fokhagymapüré, 1 kávéskanál mustár,
1 csipet cukor, 1 evőkanál ecet, só, 2 nagy fej hagyma,
Elkészítése: Az előző nap beáztatott lencsét és füstölt tarját hideg vízzel elkezdjük főzni. Babérlevelet, citromkarikát, sót teszünk bele. A megfőtt lencsét olajból, fokhagymapüréből, lisztből és paprikából készített rózsaszínű rántással besűrítjük. Kevés mustárral, cukorral és ecettel ízesítjük. Tálaláskor külön ropogósra sütött hagymakarikákkal és szalonnaszeletekkel tálaljuk.
Energiatartalom: 3480 kJ
Fehérjetartalom: 43 g
Zsírtartalom: 48 g
Szénhidráttartalom: 58 g
Hozzávalók: 40 dkg bárány- vagy iirühús, 1 kis fej hagyma, 40 dkg tisztított burgonya, 20 dkg mirelit zöldbab, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, 1 evőkanál rózsapaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi köménymag, 1 babérlevél, 1 dl tejföl, só.
Elkészítése: Olajban megfon nyasztjuk a finomra vágott hagymát, meghintjük paprikával, rátesszük a csíkokra vágott húst. Megsózzuk és zsírjára pirítjuk. Felengedjük vízzel. Babérlevelet, finomra vágott fokhagymát, köménymagot teszünk bele. Mikor a hús félig megfőtt, beletesszük a kockára vágott burgonyát. A főzés utolsó 8-10 percében beletesszük a mirelit zöldbabot is, és tejfölös habarással kissé besűrítjük.
Energiatartalom: 1740 kJ
Fehérjetartalom: 25 g
Zsírtartalom: g
Szénhidráttartalom: 29 g
A BORÍTÓN LEVŐ ÉTELEK RECEPTJEI
Hozzávalók: % tyúk, 50 dkg marhahús, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 10 dkg zellergumó, 10 dkg karalábé, 1 fej hagyma, 1 darabka gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 20 dkg kelvirág, 1 gerezd kelkáposzta, 8-10 szemes bors, só, % csomó
petrezselyemzöld, 1 tojás, 4 dkg vaj, 10 dkg búzadara, só.
Elkészítése: A tyúkot, a húst hideg vízbe téve felforraljuk, lehabozzuk. Ekkor beletesszük a megtisztított zöldségeket, a hagymát, fokhagymát, gyömbért, szemes borsot, paradicsomot és a sót. Lassú gyöngyöző forralással szép, tiszta, átlátszó levest főzünk. A tojásból, vajból, búzadarából kevés sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel, külön daragaluskákat főzünk. Tálaláskor a felszeletelt húst, feldarabolt tyúkot a zöldségekkel együtt, daragaluskával, forró levessel tálaljuk.
Kapros káposzta sertésoldalassal
Hozzávalók: 1 kg fejes káposzta, 40 dkg sertésoldalas, 1 kávéskanál köménymag, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 csomó kapor, 1 csipet őrölt bors, só.
Elkészítése: A széles csíkokra vágott káposztát az oldalassal együtt sós vízben megfőzzük. Kevés olajjal, liszttel, finomra vágott fokhagymával világos barna rántást készítünk. Ezzel kissé besűrítjük a káposztát. Végezetül finomra vágott kaprot és tejfölt is teszünk bele. Tálaláskor kaporággal, pirospaprika csíkkal díszítjük. A megfőtt oldalast pedig kétujjnyi szélesen felszeleteljük.
A receptek és a fotókat összeállította: SMIDHOFFER GERTRUD A sorozatot szerkesztette és tervezte: NAGY KATALIN Kiadja: a Vianco Stúdió.
Felelős kiadó: Bujtár József igazgató
© Vianco Stúdió 87.1025 Ságvári Nyomda
Felelős vezető: Mogyorósi György igazgató