Találatok: 1
7
A Receptéka ezen újabb kis füzete a változatos, jó ízeket kedvelők, az életkorukhoz és mozgásukhoz mérten főtt tésztát szívesen fogyasztók pártjára állt. Színesen és étvágykeltőén bizonyítja, hogy a készen vásárolható többtojásos, különböző formájú száraz tésztákkal gyorsan sokféle ízes ételt lehet készíteni.
A vásárolható tésztákat ma már dúsítják, ízesítik parajjal, paradicsommal, tejfehérjével és szójával. Különböző hús-, felvágott-, zöldség-, tejtermékfélék egész sora csak arra vár, hogy a leleményes ember bátran keverje vele főtt tésztáit. A száraztésztákból készíthető ételeit a Receptéka még frissen gyúrt tésztából készülő étel-kínálattal is bővítette.
Remélem, aki kipróbálja és megkóstolja a főtt tészták ezen változatos sorát, az egyet fog érteni azzal a törekvéssel, hogy „megőrizve, kibővítve, tovább fejlesztve” állítsuk vissza a sós főtt tészták régi becsületét.
>
Májjal töltött húsos táska ketchuppal
Hozzávalók: Elkészítése: A tésztát vékonyan kinyújtjuk és egy pogácsaszaggató- 60—65 dkg val vagy speciális formázóval tésztakarikákra felvágjuk. A karikák gyúrt tészta, 20 dkg májas széleit megkenjük tojással és az egyik felére dió nagyságú májas hurka, 4 evőkanál ketchup, hurka tölteléket teszünk, majd ráhajtjuk a másik felét és a széleit jól 4 dkg reszelt sajt, ’A tojás, összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöb- 2 evőkanál olaj lítjük és forró ólaiban átforaatiuk. Reszelt saittal és ketchuDDal
Hozzávalók: Elkészítése: A finomra vágott hagymát olajban megfuttatjuk. A 60—65 dkg húskockákat beletéve zsírjára pirítjuk. Megsózzuk, megpaprikázzuk gyúrt tészta, 40 dkg és beletesszük a kockára vágott gombát. Kevés vizet aláöntve fedő sovány sertéshús, 1 kis fej alatt megpároljuk. A húst kiszedve, ledaráljuk- és dió nagyságú hagyma, 2 evőkanál olaj, halmokat rakunk belőle a vékonyra kinyújtott, kivágott tésztakarikák 7 púpozott evőkanál egyik felére. A karikák szélét tojással megkenjük, áthajtjuk a töltelé- paprika, 30 dkg gomba, ken és összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, liszttel 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, elkevert tejföllel sűrített gombamártással leöntve tálaljuk.
Hozzávalók: Elkészítése: A tésztát vékonyan kinyújtjuk és a felére, 4 cm távol- 60—65 dkg Ságra, dió nagyságú halmokat rakunk áttört, főtt burgonya és juhtúró gyúrt tészta, 25 dkg keverékből, amit borssal fűszereztünk. A töltelékek közti részt meg- juhtúró, 40 dkg burgonya, kenjük tojással, a tészta másik oldalát ráhajtjuk, jól összenyomkod- 7 késhegynyi őrölt bors, juk, hogy összeragadjon, és derelyevágóval rombusz alakúra vágjuk.
7 dl tejföl, 8 dkg húsos Sós vízben kifőzzük, leszűrjük és kiolvasztmt c^ainnnatnrk-át 7«írián szalonna, 1A tojás, só átforgatva, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Hozzávalók: Elkészítése: A főtt sonkát ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel és 32 dkg száraz borssal fűszerezzük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblít- kockatészta, 20 dkg főtt, jük és összekeverjük sonkás tejföllel. A tésztakeveréket kivajazott füstölt sonka, 3 dl tejföl, tűzálló edénybe öntjük, elsimítjuk és gazdagon megszórjuk reszelt 8 dkg reszelt sajt, 2 dkg sajttal, sütőben szép pirosra sütjük a tetejét.
Hozzávalók: Elkészítése: Az olajban a cukrot karamellizáljuk, majd beletesszük a 32 dkg száraz finomra lereszelt káposztát. Zsírjára pirítjuk, megsózzuk és kevés kockatészta, 80dkg fejes vizet aláöntve megpároljuk. Mikor puha, ismét zsírjára pirítjuk. káposzta, 3 evőkanál olaj, A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és a káposztával 7 evőkanál cukor, összekeverjük. Megborsozzuk és jól átpirítva tálaljuk.
Tojásos metélt paprikás mártással
Hozzávalók: Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel 30 dkg száraz leöblítjük és forró olajban átforgatjuk. Ráöntjük a tejföllel elhabart keskeny metélt, 6 tojás, 8 tojást és addig keverjük, amíg a tojás összeáll. Forrón tálaljuk. evőkanál paprikás mártás. Paprikás mártással meglocsoljuk és apróra vágott metélőhagymával 1 dl tejföl, meghintjük a tetejét.
Hozzávalók: Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel 32 dkg száraz leöblítjük és kiolvasztott füstölt szalonna zsírján átforgatjuk. Ráöntjük csuszatészta, 20 dkg a tejföllel, finomra vágott kaporral ízesített juhtúrókeveréket. Még juhtúró, 10 dkg füstölt egyszer átpirítjuk és szalonnatepertővel megszórva tálaljuk.
Hozzávalók: Elkészítése: A zöld metéltet sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük 32 dkg zöld és kevés forró olajon átforgatjuk. A darált húst olajban zsírjára metélt, 30 dkg darált pirítjuk, paprikával, borssal, hagymasóval fűszerezzük. Még egy sertéshús, 3-4 evőkanál rövid ideig fedő alatt, egy kevés vizet öntve hozzá, pároljuk, majd olaj, 1 evőkanál paprika, ismét zsírjára pirítjuk és összekeverjük a tésztával. Tálaláskor sajtot 1 késhegynyi őrölt bors, szórunk a tetejére.
8 dkg reszelt sajt,
2 késhegynyi vöröshagymasó, só
Zöld metélt magyarosan
Hozzávalók: Elkészítése: A vajban lepirítjuk a metéltre vágott gombát, majd 32 dkg makaróni, beletesszük a sonkát, a cukrot, a hagymasót, a borsot, a ketchupöt 6 dkg vaj, 10 dkg gomba, és összeforraljuk. A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg 15 dkg sonka, 4-5 evőkanál vízzel leöblítjük és a raguval összekeverjük. Átforrósítva tálaljuk és ketchup, 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.
sajt, 1 késhegynyi őrölt bors, 3 csipet cukor, 1 késhegynyi hagymasó, só
Trikolór spagetti zöldséges tyúkraguval
Hozzávalók: Elkészítése: A ledarált tyúkhúst finomra vágott hagymával, kis koc- 32 dkg trikolór spagetti, kára vágott sárgarépával, petrezselyemmel olajban kissé lepirítjuk. 40 dkg tyúkmell, 10 dkg Megsózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntve alá, lefedve megpároljuk. sárgarépa, 5 dkg gyökér, A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés forró 1 kis fej hagyma, 1 késhegynyi olajban átforgatjuk. Tálaláskor ráhalmozzuk a ragut és gazdagon őrölt bors, 2-3 evőkanál meghintjük sajttal a tetejét.
Cakkos kockatészta paprikás csirkeraguval
Hozzávalók: Elkészítése: A kicsontozott, kockára vágott csirkemellet kevés olaj- 32 dkg száraz cakkos bán áthevítjük. Hagymasóval, paprikával megszórjuk, kevés vizet kockatészta, 40 dkg aláöntve, fedő alatt megpároljuk és végezetül lisztes tejföllel besűrít- csirkemell, 3 evőkanál olaj, jük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés forró 1 evőkanál paprika, olajban átforgatjuk. Tálaláskor leöntjük a csirke raguval. Tejföllel meg- 1 evőkanál liszt, locsoljuk és apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.
Paradicsomos metélt tejszínes gombamártással
Hozzávalók: 32 dkg Elkészítése: A fele vajban lepirítjuk a kockára vágott gombát. Poré- paradicsomos metélt, hagymasóval, borssal fűszerezzük. Kevés vizet aláöntve puhára 6 dkg vaj, 20 dkg gomba, pároljuk. Liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük. A tésztát sós vízben J4 csomó petrezselyemzöld, kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és forró vajban átkeverjük. Tálaláskor 7 késhegynyi őrölt bors, gombamártással leöntjük, megszórjuk reszelt sajttal és finomra 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, vágott petrezselyemzölddel.
8 dkg reszelt füstölt sajt, só
Juhtúrós-paradicsomos rakott csusza
Hozzávalók: Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és vajjal kikent
32 dkg száraz csusza- jénaiba lesorozzuk. Soronként megszórjuk darált füstölt tarjával, tészta, 30 dkg főtt kevés reszelt sajttal, majoránnával, bazsalikommal és meglocsoljuk füstölt tarja, 1 evőkanál paradicsompürével-juhtúróval elkevert tejföllel. Végezetül vastagon bazsalikom, majoránna, megszórjuk sajttal és sütőben átforrósítjuk, kissé megpirítjuk a te- őrölt bors, 15 dkg juhtúró, t^iét
Hozzávalók: 32 dkg száraz hosszú metélt, 30 dkg darált sertéshús, hagyma, ’A csomó petrezselyemzöld, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, só
Elkészítése: Finomra vágott, hagymás olajban a darált húst zsírjára pirítjuk kevés vizet aláöntve, fedő alatt megpároljuk. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Beletesszük a kiskockára vágott zöldpaprikát és magtalanított paradicsomot. Még egyszer átpirítjuk. A sós vízben kifőzött, leszűrt tésztát összekeverjük a raguval. Tálaláskor tetejét meglocsoljuk tejföllel.
Energiatartalom: 2630 kJ Fehérjetartalom: 25 g
Zsírtartalom: 30 g
Szénhidráttartalom: 64 g
Juhsajtos parajjal töltött tésztatekercs
Hozzávalók: 60-65 dkg gyúrt Elkészítése: A friss tésztát vékonyra kinyújtjuk és 6 X 8 cm nagy- tészta, 1 zacskó mirelit paraj ságú téglalapokra felvágjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg (500 g), 20 dkg juhsajt, vízzel leöblítjük és száraz konyharuhán kiterítjük.
1 késhegynyi őrölt bors és A tésztalapokat megkenjük reszelt juhsajttal összekevert, fűszerek- reszelt szerecsendió, 2 csipet kel ízesített, felfőzött parajkrémmel, majd feltekerjük. A tekercseket
fokhagymasó, 1 késhegynyi kivajazott tűzálló tálba sorbarakjuk, bevonjuk tejföllel, meghintjük
vöröshagymasó, 1 pohár tejföl, reszelt sajttal és sütőben pirosra sütjük.
6 dkg füstölt sajt, 2 dkg vaj, só
Energiatartalom: 3480 kJ Fehérjetartalom: 39 g
Zsírtartalom: 41 g
Szénhidráttartalom: 77 g
Hozzávalók: 32 dkg spagetti, 2 dkg vaj, 5 dkg füstölt szalonna, 30 dkg marhacomb, 8 dkg vöröshagyma, 3 dkg sárgarépa, 3 dkg zellergumó, 2 evőkanál paradicsompüré,
1 gerezd fokhagyma, 1,2 dl barnamártás, ‘/t babérlevél, 2 csipet őrölt kakukkfű, petrezselyemzöld, 1 csipet őrölt rozmaring, 6 dl vörösbor, 10 dkg reszelt sajt Elkészítése: A kissé kiolvasztott szalonnakockákkal, az apróra összevágott marhahúst, a kiskockára vágott sárgarépát, zellert, a finomra vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát lepirítjuk. Paradicsompürével, babérlevéllel, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük. Kevés vörösbort és barnamártást hozzáöntve lefedve rövid lére pároljuk. A kifőtt spagettit leszűrjük, leöblítjük és forró vajban átforgatjuk. A ráhalmozott raguval reszelt sajttal tálaljuk.
A BORÍTÓN LÉVŐ TÉSZTÁK RECEPTJEI:
Orsótészta pirított kolbászhússal
Hozzávalók: 32 dkg orsótészta, 20 dkg gyulai kolbász, 2 zöldpaprika, 8 dkg reszelt sajt, 2-3 evőkanál olaj, só
Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és kevés forró olajban átforgatjuk. A ledarált kolbászt, kockára vágott zöldpaprikával kissé átpirítjuk és a forró tészta tetejére halmozzuk, amit tálaláskor gazdagon meghintünk reszelt sajttal.
Fodros metélt rózsahegyi raguval
Hozzávalók: 25 dkg fodros száraz tészta, 2-3 evőkanál olaj, 16 dkg főtt, füstölt tarja, 6 dkg póréhagyma, 2 paradicsom, 1 paradicsompaprika, 1 dl tejföl, 6 dkg reszelt sajt, 2 dkg vaj, só
Elkészítése: A kockára összevágott póréhagymát, paradicsompaprikát, paradicsomot és főtt, füstölt tarját kevés olajon átpirítjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés, forró vajban átforgatjuk. Tálaláskor ráhalmozzuk a ragut, meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal.
Hozzávalók: (kb. 60—65 dkg tésztához), 40 dkg liszt, 3 tojás, 2 evőkanál olaj, só
Elkészítése: A lisztből, tojásból, olajból, kevés vízzel, sóval tésztát gyúrunk. Cipó alakúra formázzuk és kb. 15 percet pihentetjük, majd vékonyan kinyújtjuk és a szükséges formára felvágjuk vagy kiszúrók- kal kivágjuk, s a továbbiakban az egyes tésztaétel elkészítési előírásait követve simán vagy megtöltve kifőzzük.
A recepteket és fotókat összeállította: Smidhoffer Gertrud A sorozatot szerkesztette és tervezte: Nagy Katalin Kiadja: a VIANCÓ STÚDIÓ Felelős kiadó: Bujtár József igazgató © Viancó Stúdió 1987 87.0169 Ságvári Nyomda Felelős vezető: Mogyorósi György igazgató
■■Hl