Skip to content

Takáts Sándor – Bajvívó ​magyarok (PDF könyv)

Találatok: 4

1

A ​harmincas években elhunyt neves magyar kutató és történetíró sok kötetnyi színes, eleven korrajzából válogattunk az ifjúság számára egy könyvre valót.
A gazdag ismeretanyaggal és lelkes hazafisággal megírt tanulmányok a XVI. és XVII. századot, tehát Magyarország török korát mutatják be, a végek életét, a harcokat s a hétköznapokat egyaránt.
Nem egy fejezet foglalkozik a végbeli vitézek életével, kapitányaikkal: Thúry Györggyel, Huszár Péterrel, de betekinthetünk e kor emberének életébe fegyvernyugvás idején is. A hadiszokások: lesvetés, száguldás, vásárütés mellett megismerkedünk a régi diákélettel, a lakodalmi szokásokkal és sok más egyébbel is.
A kötet megragadóan ábrázolja „a magyar ember sorsát” ezekben a századokban, s e forrongó idők változatosságát, amikor a nép „két pogánnyal” harcol egyszerre, és mindennapi munkája közben sem teszi le oldaláról a kardot.
Az olvasó – akár fiatal, akár felnőtt – nem tudja kivonni magát a roppant érdekes, hiteles történelmi anyag s Takáts Sándor ízes stílusának hatása alól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!