Skip to content

Dr. Pados Gyula – Koleszterintől az infarktusig

Dr.-Pados-Gyula-Koleszterintol-az-infarktusig

Találatok: 3

45

 

  1. számú melléklet

HossztrrAvü fogyókúra

 

FOGYÓKÚRÁBAN AJÁNLOTT

Húsok és húsfélék

Marha, szárnyas, vad, borjú, bá­rány sovány rész, a húson látható összes- zsír eltávolítása után. So­vány sertéshús, sovány halak (Fo­gas, süllő, harcsa, busa, ponty, tőkehal, lazac, pisztráng),makré­lahal konzerv, gépsonka, baromfi és pulyka felvágott, fehér pecse­nye, lángolt karaj, sonkaszalámi, diétás virsli, párizsi és kenőmá­jas.

Korlátozottan fogyasztható a pá­rizsi, virsli, krinolin, szafaládé és zalahús is.

 

FOGYÓKÚRÁBAN NEM AJÁNLOTT

Zsíros hús, liba, kacsa, kolbász, belsőségek, húskonzerv, szalá­mik, zsíros halak.

 

Tojások

Főtt tojás (lágy vagy kemény), Zsíros tojásrántotta és majonéz, zsírszegényen készített tojásrán­

totta, tükörtojás.

Kivétel a tojássárgája, magas vér­

koleszterin-szint esetén.

Zsírok, olajok

Napraforgóolaj, Ráma margarin. Zsír, szalonna, tepertő, vaj, vaj­krém.

Tej és tejtermékek

1/2 liter tej (1,5% zsírtartalmú), joghurt vagy kefir, sovány és fél zsíros tehéntúró, 20%> zsírtarta­lom alatti sovány sajtok:

Több, mint 1/2 liter tej, tejföl, tejszín, tejszínhab, sűrített tej, valamint a 20% zsírtartalom fe­letti sajtok.

 

FOGYÓKÚRÁBAN AJÁNLOTT

Tenkes, óvári, Köményes, Sziget­közi, Túra, Olimpiádé, Frankfur­ti, Pritaminos, Lestyános, Fok­hagymás sajt. Zsírszegény krém­túrók, nomád, örmény, azték.

 

FOGYÓKÚRÁBAN NEM AJÁNLOTT

Levegőkenyér, barna kenyérből, rozs vagy korpás kenyérből (pl.: Alföldi, v. Bakonyi barna, daba- si rozsos, diétás búzakorpás ke­nyér, korpás buci), szójás ke­nyérből max.: 10 dkg naponta.

Kenyér, tésztafélék, édességek

Fehér kenyér, zsemle, pékáru, ka­lács, liszt, tésztafélék, rizs, cukor, lekvár, méz, glukonon, marcipán, bonbon, csokoládé, kakaó, fagy­lalt, rántással készült leves és mártás.

Az un. diabetikus édességek is ti­losak.

Főzelékek,

Minden fajtája, nyersen vagy főz­ve, párolva, salátának cékla, csi­csóka, fokhagyma, fejes saláta, gomba, karalábé, karfiol, káposz­ta, kelbimbó, padlizsán, paradi­csom, paraj, patiszon, petrezse­lyem, póréhagyma, retek, sárga­répa, sóska, spárga, tök, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika, zukkini, max. 10 dkg burgonya.

zöldségek

Száraz hüvelyesek: borsó, bab, lencse, kukorica, sütőtök.

Gyümölcs

Alma, citrom, egres, eper, görög­dinnye, grapefruit, körte, málna, meggy, narancs, ribizli és az ezek­ből készült, nem cukrozott vagy édesítőszenei készült kompót és lekvár

Ananász, banán, cseresznye, dato­lya, dió, füge, gesztenye, mandu­la, mazsola, naspolya, őszibarack, ringló, sárgadinnye, szárított gyü­mölcsök, szilva, szőlő, sós mogyo­ró.

 

FOGYÓKÚRÁBAN AJÁNLOTT FOGYÓKÚRÁBAN NEM AJÁNLOTT

Mokkakávé, tea, ásványvíz, csap­víz, limonádé, édesítőszerrel ké­szítve, Deit, Arola italok, ener­giamentes Kristálykeserű, Deit- Pepsi, diétás Olympos italok, Apenta.

Italféleségek

Alkoholos italok (bor, sör, pálin­ka), kereskedelemben kapható cukorral édesített üdítő italok (pl. Cola, Tonik) szörpök, gyü­mölcslevek, gyümölcsnektárok.

Fűszerek

Valamennyi fűszer és fűszernö- Vaníliás cukor, kész fűszerkészít- vény, torma, mustár.              mények.

Étkezési búzakorpa: 3 x 1 evőka­

nállal

Búzakorpa tabletta: 3 x 5 db

 

2. számú melléklet

HOSSZÚ TÁVÚ FOGYÓKÚRÁBAN FELHASZNÁLHATÓ ÉTEL ÉS SALÁTA RECEPTEK

Összeállította:

Bereti Marianna

vezető dietetikus

Loós Ágnes, Lutz Sándorné, Sáfrány né Juhász Magdolna, Kallós András közreműködésével.

A következőkben 68 olyan saláta és diétás étel receptjét közöljük, melyek a hosz- zútávú fogyókúrába, mennyiségi korlátozás nélkül, az ajánlott ételek közé beit* leszthetők, általában telített zsírokban, koleszterinben szegények, cukrot nem tartalmaznak, diétás rosttartalmuk pedig magas. A „Zöldségfélékből készülő sa­láták” és a „Szójával és korpával készült ételek” alacsony koleszterin és magas rosttartalmukkal tűnnek ki, a „Tejtermékekből készült zsír, és szénhidrátsze­gény készítmények” és a „Húsos saláták és húsételek” pedig lényegesen kevesebb telített zsírt tartalmaznak a hasonló hagyományos ételekhez képest. A „Haléte- lek”-nek kedvező hatása lehet a vérzsír-szintekre és a véralvadásra.

A receptekben megadott nyersanyag-mennyiségek 4 személyre szólnak.

 

ZÖLDSÉGFÉLÉKBŐL KÉSZÜLT SALÁTÁK

Vöröskáposzta saláta

a Hozzávalók: 50 dkg vöröskáposzta, 2Ö dkg alma, 1 db citrom, 2 kávéskanál olaj, 1 db metélőhagyma, ízlés szerint só.

Elkészítés: A vöröskáposztát vékonyra rhetéljuk és besózva állni hagyjuk. Az olajat felforrósítjuk és a káposztára locsoljuk. Citromlevet öntünk hozzá, majd összeke- verjük az almaszeletekkel és a metélőhagymával.

 

Friss csalamádé

Hozzávalók: 30 dkg fejes káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg csemege uborka Hevével együtt!) só, bors, ecet.

Elkészítés: A káposztát, a sárgarépát, a vöröshagymát vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk és egy félórát állni hagyjuk, majd kinyomködjük belőle a sós lét. Az uborkát karikára vágjuk, a leszűrt tevéhez étolajat, ecetet, borsot adunk. Az égé* szét összekeverjük, 30-40 percre hűtőbe tesszük.

 

Frissítő reteksaláta

Hozzávalók: 4 csomag retek, 3-4 közepes nagyságú sárgarépa, 3 db savanykás alma, fokhagyma, fél citrom, reszelt citromhéj.

Elkészítés: A megmosott retket, almát lereszeljük és jól összekeverjük az apróra vágott fokhagymával és a citromhéjjal. A citromlevet a salátára csöpögtetjük, is* mét jól elkeverjük s egy kicsit megsózzuk, azután tálalhatjuk.

 

Svéd gomba

Hozzávalók: 80 dkg gomba, vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, citromlé, paradicsom­püré, babérlevél, szaharin.

Elkészítés: A vöröshagymát olajon megpároljuk. A babérlevelet, citromlevelet, szaharint hozzáadjuk, megpároljuk benne a gombát, paradicsompürével átforral­juk. Hidegen tálaljuk.

 

Paprikasaláta gombával

Hozzávalók: 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsompaprika, 40 dkg gomba, 1 db zel­ler, snidling, kávéskanál mustár, 1 evőkanál olaj, fél citrom, só, bors.

Elkészítés: A megmosott zöldpaprikát, paradicsompaprikát karikára vágjuk, a gombát felszeleteljük, a meghámozott zellert nyersen lereszeljük és a snidlinget összevágjuk. Jól összekeverjük és leöntjük az olaj, mustár és a citromlé fűszere­zett keverékével.

 

Téli karfiolsaláta

Elkészítés: ^mirelit. karfiolt néhány percig sós vízben főzzük, majd leszűrjük. Összekeverjük a laskára vágott marinált paprikával és tálba tesszük. A borecetet, az olajat és a többi ízesítőt simára keverjük és leöntjük vele a karfiolt. Néhány órá­ig hűtőszekrényben tároljuk.

 

Mediterrán saláta

Hozzávalók: 2 fej saláta, lila újhagyma, 2 erős zöldpaprika, 3 db paradicsom, 2 db paprika, 30 dkg kígyóuborka, 20 dkg sárgarépa, só, petrezselyem, citromlé. Elkészítés: A jól megmosott fejes salátákat ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A hagy­mát vékony karikákra, a megtisztított, megmosott zöldpaprikát, uborkát szintén. Megsózzuk és kb. 20 percig állni hagyjuk. Közben megmossuk az erős paprikát (ereit kivenni!) meg a paradicsomot és vágjuk karikára. A sárgarépát megtisztítjuk, káposzta részé lön lereszeljük. A hagymát, a zöldpaprikát meg az uborkát kinyom­kodjuk, az összes hozzávalókat a salátás tálban citromlével összekeverjük. Petre­zselyemmel megszórjuk és tálaljuk.

 

Nyári saláta

Hozzávalók: 6 db nagy kovászos uborka, 1 kis fej hagyma, 2 db paradicsom, 2 db alma, retek, karalábé, nyers sárgarépa, só, uborkalé.

Elkészítés: A hagymát vékony karikára vágjuk és megsózva tegyük félre. A meg­mosott paradicsomot, retket, a megtisztított sárgarépát karikákra szeleteljük, kis- ujjnyi hasábokra a kovászos uborkát, apró kockákra a meghámozott almát és a ka­ralábét. Keverjük össze az anyagokat, locsoljuk meg a kovászos uborka levével, és lehűtve tálaljuk.

 

Zöldbabsaláta

Hozzávalók: 35 dkg zöldbab, 25 dkg uborka, 10 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, só, bors, ecet, pirospaprika, petrezselyemzöld.

Elkészítés: A zöldbabot 2 cm-es darabokra vágva sós vízben megfőzzük. Az ubor­kát hámozás nélkül felszeleteljük, a paradicsomot, hagymát karikára vágjuk. Össze­keverjük a megfőtt, leszűrt zöldbabbal és ráöntjük az ecetből, olajból készített, sóval, borssal, pirospaprikával ízesített salátalevet.

 

Gyümölcssaláta

Hozzávalók: 50 dkg idénygyümölcs, vagy mélyhűtött.

Elkészítés: Lehetőleg többféle gyümölcsből készüljön. Társíthatók friss gyümöl­csök a tartósítottakkal, hazaiak is az import déligyümölcsökkel, (narancs, grape- fruit, citrom, stb.). Az almát és a körtét meghámozva, hasábokra, vagy karikákra vágva, az őszibarackot meghámozva, kimagozva, a meggyet kimagozva, a naran-
csőt, grapefruitot, citromot meghámozva, keresztben karikákra vágva, a ribizkét, rrélnát szemenként használjuk. Tegyük tálba a gyümölcsöt. Szükség szerint íze­sítünk mesterséges édesítővel, citromlével.

 

Kapros brokkolisaláta

Hozzávalók: 40 dkg friss brokkoli (vagy 1 csomag mirelit), 3 dl joghurt, 2 csokor petrezselyemzöld, kapor, vöröshagyma, kevés citromlé, só.

Elkészítés: Annyi sós vízben, amennyi ellepi, megfőzzük a brokkolit (mirelitnek elég 6-7 perc), majd leszűrve összekeverjük a joghurttal és a finomra vágott zöld­fűszerekkel. Pár csepp citromlével savanyítjuk, és legalább félnapighűtjük.

 

Patisszonsaláta

Hozzávalók: 40 dkg patisszon, kefir, citromlé (vagy ecet), só, vágott petrezselyem, kapor, kakukkfű, rozmaring, törött bors, mustármag, és reszelt szerecsendió.

Elkészítés: A patisszont hosszú laskára vágjuk vagy legyaluljuk. Kevés sóval 1/2 óráig fonnyasztjuk, kefirt, citromlét vagy ecetet keverünk hozzá. ízlés szerint fű­szerezzük.

 

Baranyi uborkasaláta

Hozzávalók: 80 dkg uborka, 10 dkg hagyma, 1 db hegyes zöldpaprika, 2 dl kefir, só, bors, fokhagyma, borecet.

Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, a hagymát megtisztítjuk és a paprikával együtt vékony karikára vágjuk. Megsózzuk, összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk, majd a levét lecsurgatjuk. Borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a kefirt és a borecetet. Tálalásig hideg helyen tartjuk.

 

Bakonyi gombasaláta

Hozzávalók: 50 dkg gomba, piros paprika, paradicsom, zöldpaprika, paradicsom­paprika, 3 dl kefir, só, vöröshagyma, fehér bors.

Elkészítés: Az előmelegített olajban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyaszt- juk, hozzáadjuk a jól megmosott, cikkekre vágott gombát. Sóval, fehérborssal fű­szerezzük. Beletesszük a kimagozott, leforrázott paprikát és a lehúzott héjú, cik­kekre vágott paradicsomot. Lehűtjük és hozzáadjuk a kefirt. Tálaláskor salátalevél­re egyenletesen elosztva adagoljuk, tetejét zöldpaprikával és paradicsommal dí­szítjük.

 

Flamand saláta

Hozzávalók: 50 dkg vöröskáposzta, 20 dkg zeller, 20 dkg alma, 2 db metélőhagy­ma. 1 pohár kefir, 1 db citrom, ízlés szerint ecet, só, bors.

Elkészítés: K vöröskáposztát vékonyra összevágjuk vagy legyaluljuk, sózzuk,majd kb. 2 órát állni hagyjuk. A zellert lereszeljük, a káposztához keverjük és borssal íze­
sítjük. Ecetes vizet forralunk és leöntjük vele az összekevert salátát. Kihűtjük, majd lefedjük és hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Az almát tisztítva vékony szeletekre vágjuk, citromlét csepegtetünk rá és hozzákeverjük a le­hűtött salátához. Tálalás előtt kefirt öntünk rá,és meghintjük metélőhagymával.

 

Kefires vegyes saláta

Hozzávalók: Zöldborsó, sárgarépa, uborka, alma, mustár, kefir.

Elkészítés: Tetszés szerinti zöldborsót, apró kockára vágott sárgarépát, uborkát, al­mát, mustárral ízesített kefirrel összekeverjük. Lehűtve tálaljuk.

 

Cékla saláta

Hozzávalók: 60 dkg főtt, hámozott cékla, 2 dl kefir, 20 dkg hámozott alma, re­szelt torma, só.

Elkészítés: A főtt hámozott céklát és a nyers hámozott almát kockákra vágjuk, a tef irt jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tormát, egy kevés sót és összekeverjük a céklá­val. Jól lehűtjük.

 

Vitamin saláta

Elkészítés: 1 csomag retket, 15 dkg virslit vagy 15 dkg párizsit, 20 dkg almát, 2 db zöldhagymát, 1 fejes salátát, 2 db sárgarépát, snidlinget apróra vágunk. Kefir, só, bors, citromlé keverékkel összevegyítjük, állni hagyjuk.

 

Zöldséges virsli

Hozzávalók: 45 dkg patisszon, 20 dkg gomba, 1 db sárgarépa, 1 csomó újhagyma, 4db zöldpaprika, 3 pár virsli, 1 dl kefir, só, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: k patisszont meghámozzuk, magját kikaparjuk és apró kockákra vág­juk. Az újhagymát karikára vágva az olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd rátesszük a feldarabolt zöldségeket és a gombát. Lefedve saját levében pároljuk. Ha félig megpuhult hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát és a karikázott virslit. Néhány percig tovább pároljuk. Végül belekeverjük a kefirt és az apróra vágott petrezsely­met. Tálaláskor, még forrón,reszelt sajttal megszórjuk.

 

Szárnyas koktél

Hozzávalók: 1 db sült csirke, 20 dkg gomba, 2 db alma, 25 dkg zöldborsó, 2 dl joghurt, mustár, 1 evőkanál olaj, ketchup, só, bors, salátalevél.

Elkészítés: A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük a nyersen vékonyra vágott gombával, kiskockákra vágott almával és az előzőleg megfőzött zöldborsó­val. A joghurtból mustárral, ketchuppal, sóval, borssal ízesített salátalevet készí­tünk. Összekeverjük a csirkével és a salátalevéllel borított tálra halmozzuk.

 

Diétás majonéz (1 adag)

Hozzávalók: 1 db tojásfehérje, 1 dl olaj, ízlés szerint só, citromlé, bors, joghurt. Elkészítés: A tojásfehérjét kevés mustárral, citromlével elkeverjük. Állandó keve­rés közben étolajat csepegtetünk hozzá, majd kevés joghurtot. ízlés szerint fűsze­rezzük.

 

Diétás majonézes vegyes saláta

Hozzávalók: 40 dkg alma, 15 dkg gomba, 25 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyem­gyökér, 10 dkg borsókonzerv, mesterséges édesítőszer, diétás majonéz, sűrített pa­radicsom, citrom, 1 csomó petrezselyemzöld, fehérbors, só.

Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházát eltávolít­juk majd hasábokra vágjuk. A gombát megmossuk, megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és sós vízben pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a petrezselyemgyö­kereket megmossuk, megtisztítjuk, megfőzzük, metéltre vágjuk. Az így előkészí­tett anyagokhoz hozzáadjuk a konzervzöldborsót, és a citromlevet fehérborssal, mesterséges édesítőszerrel, paradicsomsűrítménnyel elkevert diétás majonézt, majd könnyedén összekeverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük. Előhűtött üvegtálra tá­laljuk, finomra vágott petrezselyem zöldjével díszítjük.

 

Diétás majonézes cékla

Hozzávalók: 1 kg cékla, ecetes-sós-szaharinos páclé, diétás majonéz, 2 dl kefir, só, kisfej reszelt vöröshagyma (esetleg alma).

Elkészítés: Sós vízben puhára főzzük a meghámozott céklát, majd leszűrve gyu­faszálnyi darabokra vágjuk. Leöntjük páclével és abban hagyjuk kihűlni, majd le­szűrjük. Beleforgatjuk a kefirrel hígított, reszelt hagymával ízesített diétás majo­nézbe, és tálba öntjük.

 

Almás zellersaláta

Hozzávalók: 40 dkg zeller, só, mesterséges édesítőszer, 1 db citrom, 40 dkg sa- vanykás alma, diétás majonéz, 1 dl kefir.

Elkészítés: K zellert meghámozzuk, megmossuk és uborkagyalun vékonyra felsze­leteljük, sóval, mesterséges édesítőszerrel ízesítjük. Tálalás előtt az almát meghá­mozzuk, a magházát kiszedjük és vékonyra legyaluljuk és a zellerhez adjuk. Az egészet kefires diétás majonézzel keverjük össze. Szükség szerint sóval, citrom­mal utánaízesítjük. Jól lehűtve tálaljuk.

 

Gombakoktél

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2-3 zsenge sárgarépa, hagyma, 2-3 ecetes uborka, 1 na­rancs, diétás majonéz, 1 dl kefir, só, néhány csepp citromlé.

Elkészítés: A megmosott, megtisztított, vékonyra szeletelt hagymát, sárgarépát, gombát, uborkát összekeverjük a diétás majonézzel. Közé keverjük az apró koc­kára vágott narancsot.és rövid pihentetés után tálaljuk.

 

Diétás majonézei gomba

Hozzávalók: 80 dkg gomba, diétás majonéz, szaharin, citromlé, ecet, só.

Elkészítés: Ecetes sós vízben megfőzzük a kockára vágott gombát és leszűrjük. Diétás majonézzel összekeverjük, szaharinnal, citromlével ízesítjük. Vágott zöld* petrezselymet is szórhatunk rá.

 

Sajtsaláta

Hozzávalók: 30 dkg sovány sajt, 5 db tojásfehérje (főtt állapotban) 40 dkg hámo­zott alma, 2,5 dl diétás majonéz, só, citromlé, szaharin, bors.

Elkészítés: Kockára vágott sajtot, az almát, valamint a főtt tojásfehérjét diétás ma­jonézzel összekeverjük. ízlés szerint ízesítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

 

Vitamin saláta

Hozzávalók: 2 cs. retek, 2 fej saláta, 10 dkg párizsi, 10 dkg sajt, újhagyma, uborka, kefir, diétás majonéz.

Elkészíéts: A retket, salátát, újhagymát, uborkát apróra vágjuk, besózzuk, a pári­zsit, sajtot kockára vágjuk. Diétás majonézt készítünkés összekeverjük a zöldségfé­lékkel, a sajttal és párizsival. Saláta fűszerrel is ízesítjük. Tálalásig hűtőben tárol­juk.

 

Sonkasaláta

Hozzávalók: 30 dkg gépsonka, diétás majonéz, pirosarany, 35 dkg gombakonzerv, 1 csomag petrezselyemzöld, paradicsom, só.

Elkészítés: Sonkát, gombát, paradicsomot egyenletes kockákra vágjuk. Sózzuk, ráöntjük a diétás majonézt, melyhez előzőleg pirosaranyat kevertünk. Az egészet óvatosan összekeverjük, tálalásig hűtőben tartjuk.

 

Téli virsli saláta

Hozzávalók: 30 dkg hordós káposzta, 3 pár virsli, 3 db ecetes uborka, 3 szép nagy alma, 1 szál sárgarépa, diétás majonéz, 2 dl joghurt.

Elkészítés: A kinyomkodott — ha túl savanyú átmosott — káposztát rövidebb szá­lakra vágjuk, összekeverjük a karikára vágott uborkával, a megtisztított, kockára vágott almával, a felszeletelt virslivel és a megtisztítotyeszelt sárgarépával. Leönt­jük a joghurttal hígított diétás majonézzel.

 

Kanadai hússaláta

Hozzávalók: 50 dkg sült szárnyas (vagy sovány sertéssült), 3 nagy alma, 3 ecetes uborka, 1 adag diétás majonéz, 2 dl joghurt, só, kevés ecet, 1 evőkanál olaj.

Elkészítés: A sült húst, a megtisztított almát és az uborkát hosszúkás szeletekre vágjuk, és megöntözzük kevés ecettel, olajjal. Fél óráig állni hagyjuk, majd a levet leöntve róla, összekeverjük a joghurttal hígított diétás majonézzel.

 

Halsaláta

Hozzávalók: 60 dkg főtt tengeri hal, 25 dkg csemege uborka, 25 dkg alma, diétás majonéz, mustár, bors, szaharin, citromlé.

Elkészítés: A halat citromos, sós vízben megfőzzük, leszűrjük s utána metéltre vág­juk. Az uborkát, almát szintén csíkokra vágjuk,és a hal hozzáadásával összekever­jük a diétás majonézzel. Borssal, mustárral, szaharinnal ízesítjük.

 

TEJTERMÉKEKBŐL KÉSZÜLT ZSÍR ÉS SZÉNHIDRÁTSZEGÉNY KÉSZÍTMÉNYEK

 

Fantázia saláta

Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 30 dkg uborka, 1 fej saláta, 3 db alma, re­tek vagy karalábé, 2 dl kefir, só, szaharin, kapor, petrezselyemzöldje.

Elkészítés: Az uborkát és az almát megmossuk, meghámozzuk és almareszelőn le­reszeljük, gyengén megsózzuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, vékony csí­kokra metéljük. Egy tálban a túrót szétmorzsoljuk, megsózzuk. Ha túl savanyú lenne, szaharinnal ízesíthetjük. Hozzáöntjük az almás uborkát és az apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet. Leöntjük a kefirrel és alaposan átforgatjuk.

 

Bolgár saláta

Hozzávalók: 4 db nyers uborka, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 2 db alma, 2 kávéskanál mustár, fél citrom, 1 fej hagyma, 5 dkg félzsíros túró, só, bors.

Elkészítés: A mustárt kikeverjük az olajjal és a citrom levével. Megsózzuk, megbor­sozzuk, hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, majd az egyenlő kockákra vágott zöldségféléket. Reszelt gomolyatúróval hintjük meg.

 

Palermói saláta

Hozzávalók: 4 db fejessaláta, 30 dkg csemegeuborka, 20 dkg eidami sajt, só, mus­tár, paradicsompüré, törött bors, szaharin.

Elkészítés: A megsózott fejessalátát, a csemegeuborkát vékony szeletekre vágjuk, a sajtot megreszeljük (5 dkg-ot visszahagyunk!). A paradicsompürét a reszelt sajt­tal, a mustárral, sóval, borssal elkeverjük. Hozzáadjuk az előkészített fejessalátát és uborkát, lazán összekeverjük. Tálalásig hűtőszekényben tároljuk. Tetejét reszelt sajttal meghintjük.

 

Tormás túró

Hozzávalók: 40 dkg sovány tehén túró, 1 1/2 dl tej, reszelt torma só, szaharin, ré­séit hagyma, 1/2 citrom leve.

Elkészítés: A tormát a sóval, szaharinnal, citromléval marinírozzuk. A túrót áttör­jük és fűszerezzük. Amikor jól összedolgoztuk, metélő hagymát rakunk bele.

 

Fogyókúrás laktató

Hozzávalók: 1/2 kg sovány tehéntúró, újhagyma, 1 fej saláta, 1 csokor hónapos retek, mustár, 2 dl joghurt.

Elkészítés: A túrót villával összetörjük, az újhagymát, a salátát, retket vékonyra vágva 1 evőkanál mustárral, 1 pohár joghurttal összedolgozzuk. ízlés szerint sóz­zuk.

 

Almatúró

Hozzávalók: 20 dkg alma, 30 dkg sovány tehéntúró, 1/2 dl tej, szaharin, vaníliarúd fahéj, reszelt citrom.

Elkészítés: A megmosott és kimagozott almát lereszeljük a túrót a tejben áztatott szaharinnal simára keverjük, majd a reszelt almát hozzáadjuk és poharakba öntjük. Hűtött állapotban fogyasztjuk.

 

Epres túrókrém

Hozzávalók: 20 dkg mirelit eper vagy más gyümölcs, 25 dkg sovány tehéntúró, 1 dl tej, 1/2 citrom.

Elkészítés: k citromhéjat lereszeljük,és levével együtt a többi anyaggal turmixgé­pen habosra keverjük. Pohárban tálaljuk, néhány szem eperrel díszítve. Az anyago­kat előre jól hűtsük ki.

Túrós rakott alma

Hozzávalók: 50 dkg alma, 50 dkg sovány tehéntúró, 2 tojásfehérje, 2 dl joghurt, búzakorpa, apróra vágott petrezselyem, snidling, kapor, 1/2 citrom leve, só, szaha­rin.

Elkészítés: Az almát hámozás után megreszeljük^citromlével meglocsoljuk. Egy ki­vajazott tűzálló tál aljára egy réteg túrót, erre egy sor almát terítünk, meghintjük búzakorpával, majd újból túró, alma és búzakorpa kerül egymásra. Forró sütő­ben először alsó lángon sütjük. A sütőből kivéve megöntözzük a maradék joghurt­tal. Ügy szeleteljük, akár a tortát. Kiadós, könnyű fogás.

Túró sárgarépával

Hozzávalók: 1/2 kg sovány tehéntúró, 20 dkg sárgarépa, 1/2 citrom leve, só, szaha­rin.

Elkészítés: A sárgarépát lereszeljük, összekeverjük szaharinnal és citrommal, hoz­záadjuk az áttört túrót.

Túróval töltött gomba

Hozzávalók: 30 dkg gomba, 25 dkg juhtúró,! dl tej, 1 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, petrezselyem, kefir, só.

Elkészítés: A megtisztított közepes nagyságú gombák szárát letörjük, apróra vag­daljuk és az aprított hagymával olajon megpároljuk, hozzákeverjük a kevés tejjel
fellazított túrót, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel. A gombafejeket (belse­jét!) kissé megsózzuk, beletöltjük a túrót és a töltelékkel felfelé, kikent tűzálló tálba rakjuk. Kefirrel leöntjük és meleg sütőben átsütjük, míg felül pirulni kezd.

Sajt tekercs

Hozzávalók:30 dkgeidami sajt, 25 dkg sovány tehéntúró, 10 dkg sonka, só, kefir, petrezselyem.

Elkészítés: Az eídami sajtot forró vízben megolvasztjuk (akkor jó ha villával át­szúrva a közepe is puha.) Alufóliára tesszük,és nyújtófával vékonyra kinyújtjuk. A túrót kefirrel, apróra vágott petrezselyemzölddel simára keverjük, ízesítjük. Rákenjük a kinyújtott sajtra. A vékony sonka szeletekkel a túrókrémet beborít­juk és szorosan feltekerjük, mint a piskótatekercset. Hűtőben kifagyasztjuk. Me­leg pengéjű késsel szeletekre szeljük. A tekercs tölthető gyümölcsös krémmel vagy sonkás krémmel is.

Gyümölcsös sajttekercs

Hozzávalók: A fenti recept szerint elkészített sajt alapra a következő krémet ken­jük:

A túrót, kefirt, sót, tört szaharint keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk az átszűrt citromlevet, a kockára vágott gyümölcsöt,és jól elkeverjük. Ezután egyenletesen szétosztva rákenjük a kinyújtott sajt-alapra. Összetekerjük,és hűtőben kifagyaszt­juk, utána szeletelhető.

Sonkás sajttekercs

Hozzávalók: A fenti recept szerint elkészített sajtalapra a következő krémet ké­szítjük:

20 dkg darált sonkát,vagy párizsit kis sóval, kefirrel, margarinnal, metélőhagymá- \al jól kikeverjük,és a kinyújtott sajtra kenjük, összetekerjük,és kifagyasztás után szeleteljük.

Sajttorta

Hozzávalók: 40 dkg eidami sajt, 10 dkg sovány tehéntúró, 1 dl kefir, pirospaprika, köménymag, hagyma 10 dkg Hóvirág sajt.

Elkészítés: A túróból, kefirből, pirospaprikából körözöttet készítünk. Vékonyra szeletelt eidami sajtot rétegezőnk úgy, hogy az első szeletet megkenjük körözöttel, rátesszük a sajtszeletet, rákenjük a Hóvirág sajtot, majd ismét eidami sajt, körözött. Hóvirág sajt következzen. A sajttortát körözöttel bevonjuk,és 2 cm vastag csíkokra vágva tálaljuk. A tálat díszíthetjük vékony karikára vágott retekkel.

HÚSOS SALÁTÁK ÉS HÚSÉTELEK

Párizsi saláta

Hozzávalók: 2 fej saláta, 2 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 1 db karalábé, 1 ubor­ka, 40 dkg párizsi, 1 evőkanál olaj, mustár, só, bors.

Elkészítés: A zöldséget csíkokra vágjuk, a salátát metéltre, az uborkát kockákra, a párizsit csíkokra. Az olajat kikeverjük a mustárral, fűszerezzük, és összevegyítjük a salátával.

Alma-virslisaláta

Hozzávalók: 4 db alma, 4 pár virsli, 1 fej lilahagyma vagy 1 csomó újhagyma, 2 db nagy ecetes uborka, ecet, só, bors, szaharin.

Elkészítés: A hagymát az uborkát karikára vágjuk, a meghámozott almát kockára, s ugyancsak karikára a virslit. Ecettel, olajjal, egy csipet sóval, borssal és egy-két szem szaharinnal készített salátalével öntjük le.

Rakott broccoli

Hozzávalók: 1 kg broccoli, 40 dkg darált sertéshús, petrezselyemzöld, kapor, ka­kukkfű, borsikafű, 1 pohár joghurt, só, vöröshagyma.

Elkészítés: k broccolit megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük majd leszűrjük. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Ízesítjük, só- val, borssal, pirospaprikával. Margarinnal kikent tepsibe egy sor broccolit, majd egy sor húst és még egy sor broccolit teszünk. Tetejét joghurttal leöntjük és meg­sütjük.

Csirkecomb kertészné módra

Hozzávalók: 6-8 csirkecomb, agy kis olaj, leveskocka, 4 kis karalábé, 2 db sárga­répa, 1/2 kg zöldborsó, 1 kis karfiol, só, bors, paprika, petrezselyemzöld.

Elkészítés: K csirkecombokat sóval, borssal, pirospaprikával meghintjük, és egy ke­vés olajban mindkét oldalukat átsütjük. Ha átsült, 1 db leveskockából készült 3 dl lével felöntjük, hozzáadjuk a megtisztított zöldséget, a karalábét vékony csíkokra, a sárgarépát karikára vágva, a karfiolt rózsáira vontva, és végül a zöldborsót. Együtt pároljuk, míg meg nem puhul és a leve el nem fő. Tálaláskor hintsünk rá finomra vágott petrezselyemzöldjét.

Bújtatott virsli

Hozzávalók: 4 db 10 dkg-os sertéscomb szelet, 4 db virsli, só, bors, olaj, 1 evőka­nál mustár, ketchup.

Elkészítés: A húst vékonyra verjük, mustárral megkenjük, sóval, borssal ízesít­jük és minden szeletbe csomagolunk egy-egy virslit. Fogpiszkálóval összetűzzük, forró olajban hirtelen kisütjük.

Zsebes hús

Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 5 dkg gomba, 6 dkg sonka, 5 dkg reszelt sovány sait, oetrezselyemzöld, só, bors.

Elkészítés: A húst ne verjük ki, hanem vágjunk „zsebet” rajta. A gombát, sonkát vágjuk össze, és keverjük össze a petrezselyemzölddel, reszelt sajttal, sóval, bors­sal. Tömjük meg a töltelékkel a „zsebeket *, és fogpiszkálóval fűzzük össze. Alu­fóliába csomagolva süssük meg.

Sertéskaraj olasz módon

Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 4 vékony szelet sajt, 2 paradicsom, só, pirospap­rika, petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés: A megsózott, megborsozott hússzeleteket egy kevés olajban kisütjük, tűzálló tálba helyezzük, a húsok tetejére 1-1 szelet paradicsomot és sajtot teszünk, meghintjük petrezselyemzöldjével, megsózzuk, rászórunk egy kevés pirospaprikát, és előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Gombáshús sütőben sütve

Hozzávalók: 1/2 kg főtt marhahús (sovány), 1 fej hagyma, 30 dkg gomba, csontié, petrezselyemzöld, só, bors, 3 evőkanál olaj.

Elkészítés: Az összevágott hagymát és gombát egy kis olajon megpároljuk és az ap­róra vágott petrezselyemzöldet hozzáadjuk. Csíkokra vágjuk a főtt húst, tűzálló tálba tesszük s váltakozva rakjuk le a gombával. Sózzuk, borsozzuk meg. Csontlé­vel leöntjük, a tetejét megszórjuk gombával,és előmelegített sütőben sütjük

Marhahús imbisz

Hozzávalók: 1 csirkemell, 1/2 kg sovány marhahús, 1 fej hagyma, vegyeszöldség, alma, citromlé, saláta, 1 pohár joghurt, só, bors, babérlevél.

Elkészítés: A marhahúst annyi vízben,amennyi ellepi, sóval, egész borssal, babérle- téllel ízesítve 70 percig főzzük. Közben a zöldségét megtisztítjuk, s az egészben hagyott hagymával és a csirkemellel a húshoz adjuk,é$ további 40 percig főzzük. Ha puha, a marhahúst, a csirke mellét és a zöldséget kockára vágjuk, keverjünk hozzá egy hámozott — citromlével meglocsolt — kockára vágott almát és egy po­hár joqhurtot. Talpas poharakban salátával, jól lehűtve tálaljuk.

Strassbourgi saláta

Hozzávalók: 4 pár virsli, 20 dkg eidami sajt, 2 kis fej hagyma, 2 ecetes uborka, 1/2 citrom leve, mustár, pár csepp olaj, só, bors.

Elkészítés: k mustárt elkeverjük az olajjal, a citrom levével, megsózzuk, megbor­sozzuk, és beletesszük a karikára vágott virslit, hagymát, valamint a kockára vá­gott uborkát és sajtot, utána lehűtjük.

Töltött cékla

Hozzávalók: 8 db kisebb cékla, 25 dkg sült hús, 1 db alma, 2 ecetes uborka, 1 dl kefir, mustár, só, szaharin, citromlé, ecet.

Elkészítés: A céklát héjában megfőzzük, majd meghámozva, közepét kiskanállal kivájva sós-ecetes-szaharinos páclében 1 napig érleljük. Másnap lecsurgatjuk és a kivájt céklát üvegtálra egymás mellö helyezzük. A cékla belsejét is kiszedjük a pác­léből, apróra vagdaljuk és elkeverjük a darált sült hússal, az összevagdalt uborká­val, a kiskockára vágott almával és citrommal, mustárral, sóval, ízesített kefirrel. Ezt a tölteléket a céklák üregébe púpozzuk és tálalás előtt jégben hűtjük.

SZÓJÁVAL ÉS KORPÁVAL KÉSZÜLT ÉTELEK

Sfcójás linzer karika

Hozzávalók: 15 dkg szójaliszt, 14 dkg rétesliszt, 12 dkg margarin, 1 db tojás fehér­je, 2 dl mini diabetikus gyümölcsíz, só, sütőpor, reszelt alma.

Elkészítés: A liszteket és a sütőport elmorzsoljuk a margarinnal, csipet sóval, majd összegyúrjuk a tojásfehérjével és annyi reszelt almával, hogy nyújtható legyen. Vékonyra nyújtjuk, kerek lapokat szúrunk ki belőle, a lapok felének a közepét egy kisebb kiszúróval kivágjuk, így karikákat kapunk. Margarinnal gyengén meg­kent sütőlapon sárgára sütjük. A lapokat megkenjük diabetikus gyümölcsízzel, rá­teszünk egy egy karikát és kissé rányomjuk. Lehetőleg fogyasztás előtti napon ké­szítsük el.

Juhtúrós korpapogácsa

Hozzávalók: 8 dkg korpa, 8 dkg szójaliszt, 8 dkg búzaliszt, 8 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, sütőpor, só, bors, tojásfehérje, élesztő, reszelt sajt.

Elkészítés: Élesztőből langyos tejjel kovászt készítünk. Mikor megkelt hozzá ad­juk a korpát, a szója lisztet, búzalisztet, margarint, szétmorzsoljuk a juhtúrót, sü­tőport, borsot, sót, tojásfehérjét. Jól összedolgozzuk, esetleg langyos tejjel hígít­juk a masszát. Egy órán át pihentetjük. Kinyújtjuk, három részre hajtjuk és ki­szaggatjuk. A pogácsák tetejét langyos tejjel lekenjük,és sovány reszelt sajtot szó­runk rá. Előmelegített forró sütőben megsütjük.

Korpás palacsinta

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 5 dkg búzakorpa, 1/2 I tej vagy szódavíz, só, 3 db tojás­fehérje.

Elkészítés: k lisztből, búzakorpából és tojásfehérjével palacsintatésztát készítünk. Teflon edényben kisütjük.

Töltelék: 30 dkg sovány tehéntúró, szaharin, 3 tojásfehérje, reszelt citromhéj, 1 v. 1,5 dkg búzakorpa. A túrót habosra verjük, hozzáadjuk a búzakorpát és lazít­juk a keményhabbá vert tojásfehérjével. A palacsintát tölthetjük almás vagy ká­posztás töltelékkel is.

Korpás almás linzer

Hozzávalók: 12 dkg finom liszt, 3 dkg búzakorpa, 8 dkg margarin, szaharin, 1 db tojásfehérje, 2 dl kefir, 1/4 sütőpor, 1/4 reszelt citrom héja.

Töltelékhez: 25 dkg tisztított alma, szaharin. 2 dkg búzakorpa, fahéj.

Elkészítés: A tésztához felsorolt anyagokból omlóstésztát készítünk. A búzakor- pét a liszttel együtt használjuk fel. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felével kibélelünk egy kisméretű tepsit, és középhőmérsékleten félig megsütjük. Ezt kö­vetően egyenletesen megszórjuk a búzakorpával kevert szaharinnal és fahéjjal ízesített reszelt almával, majd betakarjuk a maradék tésztával. Tojásfehérjével megkenjük, majd villával hosszában, keresztben egész gyengén megrácsozzuk a tésztát és 20-25 percig sütjük.

Korpás körözött paprikába töltve

Hozzávalók: 25 dkg sovány tehéntúró, 1 dkg vöröshagyma, fűszerpaprika, 5 dkg búzakorpa, köménymag, só, 2 dl kefir, 6 db zöldpaprika.

Elkészítés: A túrót jól összedolgozzuk a kefirrel, a reszelt vöröshagymával, fű­szerpaprikával, sóval és köménymaggal. Belekeverjük az 5 dkg búzakorpát és rövid időre hűtőszekrénybe tesszük. Paprikába töltve tálaljuk.

HALÉTELEK

Gombás makréla halsaláta

Hozzávalók: 2 doboz paradicsomos ízesítésű makréla konzerv, 30 dkg gomba, vö­röshagyma, citromlé, babérlevél*, mesterséges édesítőszer, só, fehérbors.

Elkészítés: A vöröshagymát olajon megpároljuk. A babérlevelet, citromlevet mesterséges édesítőszert hozzáadjuk, fehérborssal fűszerezzük, megpároljuk ben­ne a gombát. Majd amikor kihűlt, összekeverjük a makréla konzervvel. Tálalás előtt hűtőben érni hagyjuk.

Lecsós makrélasaláta

Hozzávalók: 2 doboz paradicsomos ízesítésű makréla konzerv, zöldpaprika, para­dicsompaprika, vöröshagyma, só, kefir.

Elkészítés: Az előmelegített olajban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyaszt- juk. Beletesszük a kimagozott, leforrázott paprikát. Sóval ízesítjük, lehűtjük és hozzáadjuk a kefirt és a makréla konzervet.

Sonkáshal

Hozzávalók: 80 dkg hal, 10 dkg gépsonka, mustár, só, paprika, ételízesítő.

Elkészítés: A halat megtisztítjuk, jól megmossuk. A hátát hosszában felvágjuk úgy, hogy a hasánál egy darabban maradjon. Gerincét a bordaszakálakkal együtt eltávolítjuk. Ezután a halat besózzuk, belsejét megkenjük mustárral, beszórjuk pi­rospaprikával, és a sonkaszeleteket beletéve összefogjuk. 1-2 helyen hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük. Tűzálló tálba tesszük. Az ételízesítőt 2 dl vízben felfor­raljuk,és a halra öntjük. Az edényt alufóliával jól lezárjuk,ésa halat előmelegített sütőben 25-30 percig pároljuk. Salátával tálaljuk.

Halfilé almával

Hozzávalók: 50 dkg tonhal, olaj, 1/2 kg alma, hagyma, csontié, citrom, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítés: Egy tűzálló tálat kenjünk ki olajjal, s felváltva rakjuk le a hámozott, vé­konyra vágott almaszeleteket és a karikára vágott hagymát. Sózzuk meg, öntsünk hozzá egy kis csontlevet#és pároljuk a sütőben kb. 15 percig. Közben vágjuk csí­kokra a halat, tegyük az alma és a hagyma tetejére, locsoljuk meg citromlével, sóz­zuk, borsozzuk meg és pároljuk a sütőben további 20-25 percig.

Halszeletek fóliában sütve

Hozzávalók: 70 dkg halszelet, só, bors, fokhagyma, 50 dkg zöldborsó, 2 dkg mar­garin.

Elkészítés: A halszeleteket 1 cm távolságra bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk, reszelt fokhagymás vízzel bedörzsöljük. 1/2 kg zöldborsót margarinozott alufóliába ra­kunk, majd a tetejére helyezzük a halszeleteket. Jól becsomagoljuk, hogy a leve ne follyon ki, sütőben 10-15 percig sütjük.

Zöldséges hal

Hozzávalók: 60 dkg tonhal, 60 dkg vegyeszöldség, 1 db citrom.

Elkészítés: A tisztított és szeletelt zöldséget gyengén sózott vízbervfélpuhára főz­zük, beletesszük a halat, a citromszeleteket;és még kb. 15 percig főzzük. A halat szűrőkanálra tesszük, lecsepegtetjük*és zöldséggel körítve tálaljuk.

3. számú melléklet

100 ÉLELMIANYAG KOLESZTERINTARTALMA

Megnevezés

Koleszterin mg/100g

Megnevezés Koleszterin mg/100g

Alma

0

Karfiol

0

Birka

65-70

Káposzta

0

Borjúhús (sovány)

70-90

Kenyérfélék

0

Borjúnyelv

75-140

Kenhető sajt zsirt.20-60%

20-105

Borjúszív

180

Kenőmájas

224

Burgonya

0

Körte

0

Búzakorpa

0

Krémsajt

85

Cámember 30%

45

Kukorica-olaj

0

Camember 40%

75

Lép

500

Ctószárhús

140

Liba

75

Cékla

0

Libamájkrém

290

Cseresznye

0

Libazsír

75

Qicsóka

0

Mackósajt

100

CSirke bőr nélkül

75-90

Majonéz 80%

142

Csontvelő

240

Makréla

22-80

Csu ka

30-70

Mák

0

Dió

0

Margarin

0

Disznósajt

132

Marhacomb

70-100

Disznózsír

85-100

Marhahús, sovány

65-125

Egres

0

Marhamáj

320-420

Bnentali sajt

135

Marhanyelv

100-140

Eper

0

Meggy

0

Fagylalt

60

Mogyoró

0

Fejessaláta

0

Nyári Szalonna

114

Fokhagyma

0

Napraforgóolaj

0

Főzőkolbász

100

Nyúl

80-100

Füstölt szalonna

105

Olivaolaj

0

Gyulai kolbász

171

Padlizsán

0

Heck tengeri hal

70

Paprika

0

Hering

38-64

Paradicsom

0

Hóvirág sajt

99

Paraj

0

író

4

Patisszon

0

Jbghurt, kefir

10

Párizsi

75

Kacsa

75

Pisztráng

55-70

Kakaó

10

Ponty

70-75

Karalábé

0

Repceolaj

0

 

Retek

0

1 tojás

280

Ribizke

0

Tojássárgája

1200-1600

Rizs

0

Tojásos tészta

110

Sajtok zsírt. 20% alatt

7-33

Tök

0

Sárgarépa

0

T úró,sovány

5

Sertésagyvelö

2500-3150

Túró-10%

7

Sertéshús-sovány

70-150

Túró-20%

15-25

Sertéshús-zsíros

70-350

Túró-40%

35-40

Sertésnyélv

150

Trappista sajt

107

Sonka

70-100

Uborka

0

Szardínia

70

üdítők

0

Tehéntej 3,2%

13

Vagdalthús-konzerv

105

Tehéntej 2,5%

10

Vaj

230-280

Tejföl

40

Vér

190

Tejszín10%

35

Virsli

100

Tejszín30%

75-110

Velő

3000

Tepertő

155

Zöldbab

0

Tojás telj.

450-500

 

 

Összeállította Dr. Pados Gyula

Megnevezés

Koleszterin mg/100g

Megnevezés

Koleszterin mg/100 g

Bíró Gy., Llnder K.: Tápanyagtáblázat (1988)

Haller ás mts.l: Llpldstoffwechselstórungen (1985)

Schllarf és mts. l: Ernahrung bei Fettstoffwechselstörungen (1976) Irsigler K.: Gefahr – Übergewicht (1973)

Schulz és Ratzmann: Adipositas (1985)

könyvekben lévő táblázatok alapján

LEGFONTOSABB ÉLELMISZEREINK ENERGIATARTALMA (IRODALMI ADATOK ALAPJÁN) (100 g)

Energia

Energia

Élelmiszer

kcal

(kJ)

Élelmiszer

kcal

(kJ)

Gabonafélék, lisztes áruk

 

 

Paraj

18

76

Bakonyi barna kenyér

190

800

Retek

15

65

Búzacsíra

320

1340

Sárgaborsó

330

1380

Búzakorpa

260

1090

Ságragépa

35

145

Búzaliszt

350

1470

Sóska

25

105

Büfékenyér

260

1090

Spárga

15

65

Dabasi rozsos kenyér

190

800

Sütőtök

75

315

Fehér kenyér

260

1090

Szárazbab

320

1340

Félbarna kenyér

260

1090

Tök

30

125

Graham kenyér

260

1090

Uborka

10

45

Fonott kalács

280

1175

Vöröshagyma

40

170

Kétszersült

390

1640

Zeller

30

125

Qacottes 1 db

30

130

Zöldbab

40

170

Búzakorpás kenyér

200

840

Zöldborsó

90

380

Lenmagos kenyér

250

1060

Zöldpaprika

20

85

Vajas pogácsa

 

 

 

 

 

1 db 47 gramm

200

840

Gyümölcsök

 

 

Réteslap 1 db

170

715

Alma

30

125

Rizs

350

1470

Banán

105

440

Rozskenyér

260

1090

Citrom

25

105

Sajtos kenyér

245

1020

Cseresznye

60

250

Száraztészta 4 tojással

380

1595

Eper

35

145

Zsemle 1 db 54 gramm

150

630

Görögdinnye

35

145

Zsemlemorzsa

340

1430

Grapefruit

35

145

 

 

 

Körte

50

210

Főzelékek, zöldségek

 

 

Meggy

50

210

Burgonya

85

355

Narancs

40

170

Cékla

30

125

Őszibarack

40

170

Fehérrépa

30

125

Ribizke

35

145

Fejes saláta

15

65

Sárgabarack

45

190

Gomba

40

170

Sárgadinnye

55

230

Karalábé

40

170

Szilva

55

230

Karfiol

30

125

Szilva (aszalt)

270

1135

Káposzta, fejes

30

125

Szőlő

75

315

Kelkáposzta

35

145

Dió

650

2730

Kukorica

135

45

Földimogyoró

210

2560

Paradicsom

20 85

Mandula

630

2645

 

*

Energia

Energia

Élelmiszer

kcal (kJ)

Élelmiszer

kcal

(kJ)

G yümölcskészí tmények

 

 

Tejtermékek

 

 

Befőttek (alma, körte, meggy,

 

1,5% zsírtartalmú tej

45

190

őszibarack, szilva)

80

335

Féltartós, tartós tej

60

250

Ctsemek (málna, meggy, őszibarack.

Tejföl

210

880

sárgabarack,ribiszke,vegyes) 250

1050

Joghurt, kefir

65

270

Diétás dzsemek (átlag)

100

420

Gyümölcsös joghurtok

85

350

Narancslé-Olympos

50

210

Túrókrémek

130

550

Gyümölcsnektárok

50

210

Habtejszin

290

1220

Gyümölcsszörpök (jaffa,

málna.

 

Szendvicsvajkrém

630

2650

meggy, stb.)

240

1000

Party vajkrémek

380

1600

Halak

 

 

Sajtok

 

 

Olajos hal

.280

1170

Parmenáz, ementáli

355

1490

Ponty

100

420

Trappista, Balaton, Eidami

340

1430

Tonhal (fiié)

90

380

Tenkes, Óvári

270

1130

 

 

 

Köményes, fokhagymás

200

840

Húsok, húskészítmények

 

 

Bakony camembert

280

1180

Csirkehús

110

460

Tejszín kréms., krémfehérs

.250

1060

Marha (sovány)

120

500

Sportsajt

290

1220

Sertéshús (kövér)

390

1640

Kockasajtok (átlag)

280

1180

Sertéshús (sovány)

150

630

 

 

 

Baromfi virsli

190

800

Túrók

 

 

Baromfi párizsi

195

830

Zsíros étk. tehént.

190

800

Csemege kolbász

310

1300

Félzsíros étk. tehént.

140

590

Csabai kolbász

460

1930

Sovány étk. tehént.

75

320

Disznósajt

310

1300

Csemege körözött

170

690

Diétás virsli

150

630

 

 

 

Füstölt sonka

370

1550

Pirított tejtermék

 

 

Fehérpecsenye

140

600

Sportrobi

380

1600

Gépsonka, sonkaszalámi

160

670

 

 

 

Szárazkolbász

360

1510

Konzervek

 

 

Májpástétom

340

1430

Tyúkhúsleveskocka,

 

 

Olasz szalámi

330

1380

4 adag 22 g

45

190

Párizsi,krinolin,szafaládé

210

880

Maggi húsgombóc leves,

 

 

Téliszalámi

580

2183

4 adag 68 g

240

1000

Virsli

230

960

 

 

 

Zalahús

60

1090

É teíkonzervek

 

 

Zsírszegény májas

200

840

Rakott káposzta

150

630

 

 

 

Töltött káposzta

165

700

 

 

Energia

 

Energia

Élelmiszer

kcal

(kJ)

Élelmiszer

kcal

(kJ)

Székelykáposzta

125

520

Készételek

 

 

Marhahús vadasan

105

435

Marhapörkölt

170

710

Marhapörkölt

130

545

Sertéspörkölt

160

670

Sertéspörkölt

140

590

Székelykáposzta

130

570

Marhahús vörösborosmárt.

210

850

 

 

 

Lencsefőz. füstölt sertésh.

190

800

Egyéb mélyhűtött termékek

 

Zöldbabfőzelék párolt sertéshússal

Pannónia vagdalt

465

1950

(energiaszegény)

95

400

Pannónia hamburger

245

1020

Rakott kelkáposzta

 

 

Bélszinroló

180

760

(energiaszegény)

95

400

Szilvás gombóc

140

590

 

 

 

Palacsintalap

240

1050

Aprított hús- és krém készítmények

Túrógombóc

250

1050

Húskonzervek

 

 

Majonéz

430

1800

Sertésmájkrém

230

980

Morzsolt kukorica

100

420

Marhamájkrém

225

940

 

 

 

Sonkás tojáskrém

230

980

Tojás

 

 

Magyaros vagdalt hús

255

1070

Tojás, 1 db 40 g

70

295

 

 

 

Tojásfehérje, 1 dl 24 g

15

65

Savanyúságok

 

 

Tojássárgája, 1 db 16 g

55

230

Marinált paprika

45

190

 

 

 

Vegyes vágott savanyúság

25

105

Zsiradékok

 

 

 

 

 

Margarin (Rama, Liga)

760

3190

Mélyhűtött készítmények

 

 

Napraforgó étolaj

900

3780

félkész levesek, főzelékek

 

 

Szalonna (füstölt)

690

2900

Zöldborsóleves

195

820

Sertészsír

900

3780

Karfiolleves

120

530

Tepertő

800

3360

Magyaros karalábéleves

145

610

 

 

 

Parajfőzelék

90

380

Borok

 

 

Zöldbabfőzelék

110

460

Asztali

80

340

Finomfőzelék

120

500

Vermut

160

680

Sárgarépafőzelék

100

420

 

 

 

Zöldborsófőzelék

145

610

Sörök

 

 

Párolt vöröskáposzta

120

500

Világos (10,5 8°)

35

140

Majonézes zöldség

205

850

Kinizsi, pilseni (12 B°)

30

130

Mélyhűtött készítmények

 

 

üdítőitalok

 

 

Majonézes kukorica

350

1450

Coca Cola, Pepsi Cola

45

190

Májfombóc

250

1050

Jaffa, Orange

48

200

 

 

 

Tonik

40

170

 

TÁRGYMUTATÓ

 

Almatúro………………………. 29

Alma virsli saláta ……………….. 31

Almás zeller saláta ……………… 26

Bolgár saláta…………………… 28

Bakonyi gombasaláta……………. 24

Baranyai uborkasaláta…………… 24

Bujtatott virsli…………………… 31

Céklasaláta…………………….. 25

Csirkecomb Ketészné módra …. 31

Diétás majonéz…………………. 26

Diétás majonézes v. saláta……… 26

Diétás majonézes cékla ………….. 26

Diétás majonézes gomba ………… 27

Epres túrókrém…………………. 29

Fantázia saláta…………………. 28

Fogyókúrás laktató………………. 29

Friss csalamádé ………………… 22

Frissítő retek saláta……………… 22

Flamand saláta…………………. 24

Gomábshús sütőben sütve ……….. 32

Gombakoktél…………………… 26

Gyümölcssaláta…………………. 23

Halsaláta………………………. 28

Halszeletek fóliában……………… 35

Halfilé almával………………….. 35

Juhtúrós korpapogácsa ………….. 33

Kapros broccolisaláta ……………. 24

Kefires vegyes saláta ..…………. 25

Kanadai hússaláta………………. 27

Korpás almás linzer……………… 33

Korpás palacsinta……………….. 33

Korpás körözött paprikába töltve 34

Lecsós makrélahal………………. 34

Marhahús imbisz………………… 32

Mediterrán saláta……………….. 23

Nyári saláta…………………….. 23

Paprikasaláta gombával………….. 22

Patiszonsaláta …………………. 24

Palermói saláta…………………. 28

Párizsi saláta…………………… 31

Rakott broccoli………………….. 31

Sonkáshal……………………… 35

Sajtsaláta …………………..  . 27

Sajttekercs …………………….. 30

Sonkás sajttekercs………………. 30

Sajttorta……………………….. 30

Sonka saláta …………………… 27

Sertéskaraj olasz módra………….. 32

Strassbourgi saláta ……………… 32

Svédgomba……………………. 22

Szárnyas koktél…………………. 25

Szójás linzer karika………………  33

Túróval töltött gomba…………….. 29

Túrós rakott alma……………….. 29

Tormás túró ……………………. 28

Túró sárgarépával………………. 29

Téli karfiolsaláta………………… 23

Téli virsli saláta …………………. 27

Töltött cékla…………………….  33

Vörös káposzta saláta……………. 22

Vitamin saláta……………….. 25,27

Zöldbab saláta………………….. 23

Zöldséges hal…………………… 35

Zöldséges virsli…………………. 25

Zsebes hús…………………….. 32

 

TARTALOM

Bevezetés

A vérzsírok: Koleszterin és társai …………………… 5

Szívkoszorúérelmeszesedés – és a szívinfarktus …………. 6

A koleszterin szerepe az érelmeszesedésben…………… 7

Mikor kell csökkenteni a vér koleszterin-szintjét?…………. 8

A koleszterin okozta betegségek kutatása……………… 9

Honnan származik a vér magas koleszterin szintje?……….. 9

Milyen élelmiszerek tartalmaznak koleszterint?………….. 10

A fogyókúrákról………………………………. 11

Az infarktus kockázati tényezői……………………. 14

Hosszú távú egészségmegőrzési társadalmi program …….. 15

Melléklet: 1. Hosszú távú fogyókúra…………………. 18

  1.                                                        Hosszú távú fogyókúrában felhasználható étel és

saláta receptek……………………… 21

  1.                                                        100 élelmianyag koleszterintartalma ………………… 36
  2.                                                         Legfontosabb élelmiszereink energiatartalma………….. 38

 

A FŐVÁROSI GÁZMŰVEK A KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁSÉRT

A korszerű, egészséges táplálkozás korunkban igen fontos része az egészséges életnek.

A gáz használata ebben a megvilágításban is egészséges, korszerű energia, hiszen teljesen tiszta, nem szennyezi a levegőt, gyors és higié­nikus. Feltétele azonban, hogy rendeltetésszerűen használjuk a gázké­szüléket és feltétlenül tartsuk be a használati utasításokat.

A biztonságot úgy is megteremthetjük, hogy készülékeinket rend­szeresen tisztán tartjuk, és bármilyen rendellenességet tapasztalunk, szakember segítségét kérjük. Ugyanúgy, ha valahol gázömlést, gázszi­várgást észlelünk, azonnal jelentsük a gázmüveknek.

Éjjel-nappal: 140-040 228-228

Nem közömbös számunkra az sem, hogy a gázhasználat közben jelen­tős megtakarítást érhetünk el, csak oda kell figyelni egy kicsit.

Ha az étel felforrt, állítsuk a csapot takarék állásra, mert a takarék­láng csak negyedannyi gázt fogyaszt, s az étel így is forrásban marad-. Csak olyan mértékben nyissuk ki a gázcsapot, hogy a láng ne érjen túl az edény szélén, mert a legnagyobb hő a láng csúcsában van, ha a láng túlér az edény szélén, csak a levegőt melegíti.

A lakás fűtésénél is jelentős megtakarítást érhetünk el. Soha ne fűt- sük a lakást húsz fok fölé. A túl meleg lakás egészségtelen, s az ablak nyitogatásával, csak szélnek eresztjük a drága meleget. Használjunk fel­tétlenül párologtatót. Éjszaka és ha nem vagyunk otthon, szükségtelen a nagy meleg. Csökkentsük a gázlángot, kevesebbet fogunk fizetni.

A korszerű táplálkozást, a takarékos gázhasználat fortélyait főző­tanfolyamainkon is elsajátíthatják kedves fogyasztóink. Ezeket Ház­tartási Tanácsadó Szolgálatunk szervezi.

Szívesen adunk tájékoztatást a 426-785 telefonszámon a tanfolya­mok időpontjáról, költségéről.

Fogyasszon több halat!

A rendszeres halfogyasztással hozzájárul egészsége megóvásához A Halforg GT boltjai folyamatosan biztosítják a különböző hal­fajok széles választékát.

HALBOLTOK

Budapest

  1. , Újpest, István téri piac
  2. , Rosenberg hp. utcai vcsk.
  1. , Hámán Kató úti piac
  2. , Mázsa téri piac
  3. , Fehérvári úti piac
  1.   , Élmunkás téri piac
  2. , Bosnyák téri piac XVII., Rákoskeresztúri vcsk. XVIII., Lőrinci csarnok
  1.        , Kispest, Kossuth téri piac
  1.          , Erzsébet, Tátra téri piac
  1. , Erzsébet, Vörösmarty téri piac
  2. , Csepel, Deák téri piac

Pápa, piac

Gyula, Október 6. utcai piac Szeghalom, Lenin út 47.

Várpalota, Vásárcsarnok

Szeged, Marx téri vásárcsarnok Szeged, Csongrádi stg. 112.

HALSÜTÖK

Budapest

V., Rosenberg hp. utcai vcsk.

IX., Hámán Kató úti piac

XI., Fehérvári úti piac XIII., Élmunkás téri piac XVII., Rákoskeresztúri vcsk.

XIX., Kispest, Kossuth téri piac

Gyula, Október 6. utcai piac Szeghalom, Lenin út 47.

 

r

NEM KÉTSÉGES,

A PULYKAHÚS EGÉSZSÉGES

DEBRECENI

BAROMFiFELDOLGOZÖ

VÁLLALAT

 

Egészsége védelmében, egészsége érdekében ajánlja termékeit a GABONAIPAR.

A Budapesti és Pest megyei Gabonaforgalmi és Malom­ipari Vállalat gyártmányai:

ÉTKEZÉSI BÚZAKORPA (MSZ 08-1373)

50-55% diétás rostot tartalmaz!

100 g hasznosuló energiatartalma: kb 700 kJ (170 kcal) tehát kalóriaszegény!

A rosthiányos táplálkozás miatt keletkező panaszok megszüntetését segíti elő, csökkenti a zsírok, szénhidrá­tok felszívódását.

BÚZACSÍRA étkezési célra (MSZ 08-1361)

Kitűnő erősítő! Gazdag E, B és egyéb vitaminforrás, ás­ványi sókat, nyomelemeket tartalmaz.

Kellemes, dióra emlékeztető ízű.

EXTRUDÁLT termékeinkkel

a búzakorpa és csíra élvezeti értékét növeltük.

A „BU-KU”, „KOR-KU” és „CSI-KO” kitűnő, tartósító szert nem tartalmazó csemegék!

A Szolnok megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Válla­lat állítja elő a

SZÓJALISZTET,

mely magas biológiai értékű, fehérjedús termék. Rend­szeres fogyasztása csökkenti a koleszterin érfalba törté­nő lerakódását.

Felhívjuk a figyelmet a gabonaipar egyéb humán termé­keire, melyek a korszerű táplálkozáshoz ajánlottak: rizsliszt, borsóliszt, UNIKORN termékcsalád, „GABO- NALD” extr. gyártmányok, diabetikus búzakorpás ke­nyérliszt, ALBA REGI A száraztésztafélék (durica, kuko­ricás, fürjtojásos), „CERBONA” pelyhek, ropogós cse­megék, „NAPGYÖNGYE” napraforgómag, stb. …

Áruféleségeink megvásárolhatók a Malomipari Szaküzletben

BUDAPESTEN: II., Mártírok útja 71.

IX., Ipar u. 2. (Soroksári úti sarok)

VIDÉKEN: a megyeszékhelyeken, illetve na­

gyobb városokban, továbbá a na­gyobb éleimiszeráruházakban, szaküzletekben.

 

FOLYÉKONY SACHARIN

VÉKONY

ÍTÓSZER

FOLYÉKONY ÉDESÍTŐSZER.

Mindenféle

kiválóan alkalmas I

SZÉNHIDRÁTOT, FEHÉRJÉT, KALÓRIÁT NEM TARTALMAZ!

 

 

 

 

 

 

 

 

» * •*

 

 

> * •> V*?

 

 

 

CUKORBEI

EGEK

 

     

DIÉTÁZÓKI

 

 

     
               

 

29 – Ft

Pages: 1 2 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!