Hits: 24
45
FOGYÓKÚRÁBAN AJÁNLOTT
Húsok és húsfélék
Marha, szárnyas, vad, borjú, bárány sovány rész, a húson látható összes- zsír eltávolítása után. Sovány sertéshús, sovány halak (Fogas, süllő, harcsa, busa, ponty, tőkehal, lazac, pisztráng),makrélahal konzerv, gépsonka, baromfi és pulyka felvágott, fehér pecsenye, lángolt karaj, sonkaszalámi, diétás virsli, párizsi és kenőmájas.
Korlátozottan fogyasztható a párizsi, virsli, krinolin, szafaládé és zalahús is.
FOGYÓKÚRÁBAN NEM AJÁNLOTT
Zsíros hús, liba, kacsa, kolbász, belsőségek, húskonzerv, szalámik, zsíros halak.
Tojások
Főtt tojás (lágy vagy kemény), Zsíros tojásrántotta és majonéz, zsírszegényen készített tojásrán
totta, tükörtojás.
Kivétel a tojássárgája, magas vér
koleszterin-szint esetén.
Zsírok, olajok
Napraforgóolaj, Ráma margarin. Zsír, szalonna, tepertő, vaj, vajkrém.
Tej és tejtermékek
1/2 liter tej (1,5% zsírtartalmú), joghurt vagy kefir, sovány és fél zsíros tehéntúró, 20%> zsírtartalom alatti sovány sajtok:
Több, mint 1/2 liter tej, tejföl, tejszín, tejszínhab, sűrített tej, valamint a 20% zsírtartalom feletti sajtok.
FOGYÓKÚRÁBAN AJÁNLOTT
Tenkes, óvári, Köményes, Szigetközi, Túra, Olimpiádé, Frankfurti, Pritaminos, Lestyános, Fokhagymás sajt. Zsírszegény krémtúrók, nomád, örmény, azték.
FOGYÓKÚRÁBAN NEM AJÁNLOTT
Levegőkenyér, barna kenyérből, rozs vagy korpás kenyérből (pl.: Alföldi, v. Bakonyi barna, daba- si rozsos, diétás búzakorpás kenyér, korpás buci), szójás kenyérből max.: 10 dkg naponta.
Kenyér, tésztafélék, édességek
Fehér kenyér, zsemle, pékáru, kalács, liszt, tésztafélék, rizs, cukor, lekvár, méz, glukonon, marcipán, bonbon, csokoládé, kakaó, fagylalt, rántással készült leves és mártás.
Az un. diabetikus édességek is tilosak.
Főzelékek,
Minden fajtája, nyersen vagy főzve, párolva, salátának cékla, csicsóka, fokhagyma, fejes saláta, gomba, karalábé, karfiol, káposzta, kelbimbó, padlizsán, paradicsom, paraj, patiszon, petrezselyem, póréhagyma, retek, sárgarépa, sóska, spárga, tök, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika, zukkini, max. 10 dkg burgonya.
zöldségek
Száraz hüvelyesek: borsó, bab, lencse, kukorica, sütőtök.
Gyümölcs
Alma, citrom, egres, eper, görögdinnye, grapefruit, körte, málna, meggy, narancs, ribizli és az ezekből készült, nem cukrozott vagy édesítőszenei készült kompót és lekvár
Ananász, banán, cseresznye, datolya, dió, füge, gesztenye, mandula, mazsola, naspolya, őszibarack, ringló, sárgadinnye, szárított gyümölcsök, szilva, szőlő, sós mogyoró.
FOGYÓKÚRÁBAN AJÁNLOTT FOGYÓKÚRÁBAN NEM AJÁNLOTT
Mokkakávé, tea, ásványvíz, csapvíz, limonádé, édesítőszerrel készítve, Deit, Arola italok, energiamentes Kristálykeserű, Deit- Pepsi, diétás Olympos italok, Apenta.
Italféleségek
Alkoholos italok (bor, sör, pálinka), kereskedelemben kapható cukorral édesített üdítő italok (pl. Cola, Tonik) szörpök, gyümölcslevek, gyümölcsnektárok.
Fűszerek
Valamennyi fűszer és fűszernö- Vaníliás cukor, kész fűszerkészít- vény, torma, mustár. mények.
Étkezési búzakorpa: 3 x 1 evőka
nállal
Búzakorpa tabletta: 3 x 5 db
2. számú melléklet
HOSSZÚ TÁVÚ FOGYÓKÚRÁBAN FELHASZNÁLHATÓ ÉTEL ÉS SALÁTA RECEPTEK
Összeállította:
Bereti Marianna
vezető dietetikus
Loós Ágnes, Lutz Sándorné, Sáfrány né Juhász Magdolna, Kallós András közreműködésével.
A következőkben 68 olyan saláta és diétás étel receptjét közöljük, melyek a hosz- zútávú fogyókúrába, mennyiségi korlátozás nélkül, az ajánlott ételek közé beit* leszthetők, általában telített zsírokban, koleszterinben szegények, cukrot nem tartalmaznak, diétás rosttartalmuk pedig magas. A „Zöldségfélékből készülő saláták” és a „Szójával és korpával készült ételek” alacsony koleszterin és magas rosttartalmukkal tűnnek ki, a „Tejtermékekből készült zsír, és szénhidrátszegény készítmények” és a „Húsos saláták és húsételek” pedig lényegesen kevesebb telített zsírt tartalmaznak a hasonló hagyományos ételekhez képest. A „Haléte- lek”-nek kedvező hatása lehet a vérzsír-szintekre és a véralvadásra.
A receptekben megadott nyersanyag-mennyiségek 4 személyre szólnak.
ZÖLDSÉGFÉLÉKBŐL KÉSZÜLT SALÁTÁK
a Hozzávalók: 50 dkg vöröskáposzta, 2Ö dkg alma, 1 db citrom, 2 kávéskanál olaj, 1 db metélőhagyma, ízlés szerint só.
Elkészítés: A vöröskáposztát vékonyra rhetéljuk és besózva állni hagyjuk. Az olajat felforrósítjuk és a káposztára locsoljuk. Citromlevet öntünk hozzá, majd összeke- verjük az almaszeletekkel és a metélőhagymával.
Hozzávalók: 30 dkg fejes káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg csemege uborka Hevével együtt!) só, bors, ecet.
Elkészítés: A káposztát, a sárgarépát, a vöröshagymát vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk és egy félórát állni hagyjuk, majd kinyomködjük belőle a sós lét. Az uborkát karikára vágjuk, a leszűrt tevéhez étolajat, ecetet, borsot adunk. Az égé* szét összekeverjük, 30-40 percre hűtőbe tesszük.
Hozzávalók: 4 csomag retek, 3-4 közepes nagyságú sárgarépa, 3 db savanykás alma, fokhagyma, fél citrom, reszelt citromhéj.
Elkészítés: A megmosott retket, almát lereszeljük és jól összekeverjük az apróra vágott fokhagymával és a citromhéjjal. A citromlevet a salátára csöpögtetjük, is* mét jól elkeverjük s egy kicsit megsózzuk, azután tálalhatjuk.
Hozzávalók: 80 dkg gomba, vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, citromlé, paradicsompüré, babérlevél, szaharin.
Elkészítés: A vöröshagymát olajon megpároljuk. A babérlevelet, citromlevelet, szaharint hozzáadjuk, megpároljuk benne a gombát, paradicsompürével átforraljuk. Hidegen tálaljuk.
Hozzávalók: 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsompaprika, 40 dkg gomba, 1 db zeller, snidling, kávéskanál mustár, 1 evőkanál olaj, fél citrom, só, bors.
Elkészítés: A megmosott zöldpaprikát, paradicsompaprikát karikára vágjuk, a gombát felszeleteljük, a meghámozott zellert nyersen lereszeljük és a snidlinget összevágjuk. Jól összekeverjük és leöntjük az olaj, mustár és a citromlé fűszerezett keverékével.
Elkészítés: ^mirelit. karfiolt néhány percig sós vízben főzzük, majd leszűrjük. Összekeverjük a laskára vágott marinált paprikával és tálba tesszük. A borecetet, az olajat és a többi ízesítőt simára keverjük és leöntjük vele a karfiolt. Néhány óráig hűtőszekrényben tároljuk.
Hozzávalók: 2 fej saláta, lila újhagyma, 2 erős zöldpaprika, 3 db paradicsom, 2 db paprika, 30 dkg kígyóuborka, 20 dkg sárgarépa, só, petrezselyem, citromlé. Elkészítés: A jól megmosott fejes salátákat ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A hagymát vékony karikákra, a megtisztított, megmosott zöldpaprikát, uborkát szintén. Megsózzuk és kb. 20 percig állni hagyjuk. Közben megmossuk az erős paprikát (ereit kivenni!) meg a paradicsomot és vágjuk karikára. A sárgarépát megtisztítjuk, káposzta részé lön lereszeljük. A hagymát, a zöldpaprikát meg az uborkát kinyomkodjuk, az összes hozzávalókat a salátás tálban citromlével összekeverjük. Petrezselyemmel megszórjuk és tálaljuk.
Hozzávalók: 6 db nagy kovászos uborka, 1 kis fej hagyma, 2 db paradicsom, 2 db alma, retek, karalábé, nyers sárgarépa, só, uborkalé.
Elkészítés: A hagymát vékony karikára vágjuk és megsózva tegyük félre. A megmosott paradicsomot, retket, a megtisztított sárgarépát karikákra szeleteljük, kis- ujjnyi hasábokra a kovászos uborkát, apró kockákra a meghámozott almát és a karalábét. Keverjük össze az anyagokat, locsoljuk meg a kovászos uborka levével, és lehűtve tálaljuk.
Hozzávalók: 35 dkg zöldbab, 25 dkg uborka, 10 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, só, bors, ecet, pirospaprika, petrezselyemzöld.
Elkészítés: A zöldbabot 2 cm-es darabokra vágva sós vízben megfőzzük. Az uborkát hámozás nélkül felszeleteljük, a paradicsomot, hagymát karikára vágjuk. Összekeverjük a megfőtt, leszűrt zöldbabbal és ráöntjük az ecetből, olajból készített, sóval, borssal, pirospaprikával ízesített salátalevet.
Hozzávalók: 50 dkg idénygyümölcs, vagy mélyhűtött.
Elkészítés: Lehetőleg többféle gyümölcsből készüljön. Társíthatók friss gyümölcsök a tartósítottakkal, hazaiak is az import déligyümölcsökkel, (narancs, grape- fruit, citrom, stb.). Az almát és a körtét meghámozva, hasábokra, vagy karikákra vágva, az őszibarackot meghámozva, kimagozva, a meggyet kimagozva, a naran-
csőt, grapefruitot, citromot meghámozva, keresztben karikákra vágva, a ribizkét, rrélnát szemenként használjuk. Tegyük tálba a gyümölcsöt. Szükség szerint ízesítünk mesterséges édesítővel, citromlével.
Hozzávalók: 40 dkg friss brokkoli (vagy 1 csomag mirelit), 3 dl joghurt, 2 csokor petrezselyemzöld, kapor, vöröshagyma, kevés citromlé, só.
Elkészítés: Annyi sós vízben, amennyi ellepi, megfőzzük a brokkolit (mirelitnek elég 6-7 perc), majd leszűrve összekeverjük a joghurttal és a finomra vágott zöldfűszerekkel. Pár csepp citromlével savanyítjuk, és legalább félnapighűtjük.
Hozzávalók: 40 dkg patisszon, kefir, citromlé (vagy ecet), só, vágott petrezselyem, kapor, kakukkfű, rozmaring, törött bors, mustármag, és reszelt szerecsendió.
Elkészítés: A patisszont hosszú laskára vágjuk vagy legyaluljuk. Kevés sóval 1/2 óráig fonnyasztjuk, kefirt, citromlét vagy ecetet keverünk hozzá. ízlés szerint fűszerezzük.
Hozzávalók: 80 dkg uborka, 10 dkg hagyma, 1 db hegyes zöldpaprika, 2 dl kefir, só, bors, fokhagyma, borecet.
Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk, a hagymát megtisztítjuk és a paprikával együtt vékony karikára vágjuk. Megsózzuk, összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk, majd a levét lecsurgatjuk. Borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a kefirt és a borecetet. Tálalásig hideg helyen tartjuk.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, piros paprika, paradicsom, zöldpaprika, paradicsompaprika, 3 dl kefir, só, vöröshagyma, fehér bors.
Elkészítés: Az előmelegített olajban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyaszt- juk, hozzáadjuk a jól megmosott, cikkekre vágott gombát. Sóval, fehérborssal fűszerezzük. Beletesszük a kimagozott, leforrázott paprikát és a lehúzott héjú, cikkekre vágott paradicsomot. Lehűtjük és hozzáadjuk a kefirt. Tálaláskor salátalevélre egyenletesen elosztva adagoljuk, tetejét zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük.
Hozzávalók: 50 dkg vöröskáposzta, 20 dkg zeller, 20 dkg alma, 2 db metélőhagyma. 1 pohár kefir, 1 db citrom, ízlés szerint ecet, só, bors.
Elkészítés: K vöröskáposztát vékonyra összevágjuk vagy legyaluljuk, sózzuk,majd kb. 2 órát állni hagyjuk. A zellert lereszeljük, a káposztához keverjük és borssal íze
sítjük. Ecetes vizet forralunk és leöntjük vele az összekevert salátát. Kihűtjük, majd lefedjük és hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Az almát tisztítva vékony szeletekre vágjuk, citromlét csepegtetünk rá és hozzákeverjük a lehűtött salátához. Tálalás előtt kefirt öntünk rá,és meghintjük metélőhagymával.
Hozzávalók: Zöldborsó, sárgarépa, uborka, alma, mustár, kefir.
Elkészítés: Tetszés szerinti zöldborsót, apró kockára vágott sárgarépát, uborkát, almát, mustárral ízesített kefirrel összekeverjük. Lehűtve tálaljuk.
Hozzávalók: 60 dkg főtt, hámozott cékla, 2 dl kefir, 20 dkg hámozott alma, reszelt torma, só.
Elkészítés: A főtt hámozott céklát és a nyers hámozott almát kockákra vágjuk, a tef irt jól kikeverjük. Hozzáadjuk a tormát, egy kevés sót és összekeverjük a céklával. Jól lehűtjük.
Elkészítés: 1 csomag retket, 15 dkg virslit vagy 15 dkg párizsit, 20 dkg almát, 2 db zöldhagymát, 1 fejes salátát, 2 db sárgarépát, snidlinget apróra vágunk. Kefir, só, bors, citromlé keverékkel összevegyítjük, állni hagyjuk.
Hozzávalók: 45 dkg patisszon, 20 dkg gomba, 1 db sárgarépa, 1 csomó újhagyma, 4db zöldpaprika, 3 pár virsli, 1 dl kefir, só, 5 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: k patisszont meghámozzuk, magját kikaparjuk és apró kockákra vágjuk. Az újhagymát karikára vágva az olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd rátesszük a feldarabolt zöldségeket és a gombát. Lefedve saját levében pároljuk. Ha félig megpuhult hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát és a karikázott virslit. Néhány percig tovább pároljuk. Végül belekeverjük a kefirt és az apróra vágott petrezselymet. Tálaláskor, még forrón,reszelt sajttal megszórjuk.
Hozzávalók: 1 db sült csirke, 20 dkg gomba, 2 db alma, 25 dkg zöldborsó, 2 dl joghurt, mustár, 1 evőkanál olaj, ketchup, só, bors, salátalevél.
Elkészítés: A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük a nyersen vékonyra vágott gombával, kiskockákra vágott almával és az előzőleg megfőzött zöldborsóval. A joghurtból mustárral, ketchuppal, sóval, borssal ízesített salátalevet készítünk. Összekeverjük a csirkével és a salátalevéllel borított tálra halmozzuk.
Hozzávalók: 1 db tojásfehérje, 1 dl olaj, ízlés szerint só, citromlé, bors, joghurt. Elkészítés: A tojásfehérjét kevés mustárral, citromlével elkeverjük. Állandó keverés közben étolajat csepegtetünk hozzá, majd kevés joghurtot. ízlés szerint fűszerezzük.
Diétás majonézes vegyes saláta
Hozzávalók: 40 dkg alma, 15 dkg gomba, 25 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg borsókonzerv, mesterséges édesítőszer, diétás majonéz, sűrített paradicsom, citrom, 1 csomó petrezselyemzöld, fehérbors, só.
Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházát eltávolítjuk majd hasábokra vágjuk. A gombát megmossuk, megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és sós vízben pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a petrezselyemgyökereket megmossuk, megtisztítjuk, megfőzzük, metéltre vágjuk. Az így előkészített anyagokhoz hozzáadjuk a konzervzöldborsót, és a citromlevet fehérborssal, mesterséges édesítőszerrel, paradicsomsűrítménnyel elkevert diétás majonézt, majd könnyedén összekeverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük. Előhűtött üvegtálra tálaljuk, finomra vágott petrezselyem zöldjével díszítjük.
Hozzávalók: 1 kg cékla, ecetes-sós-szaharinos páclé, diétás majonéz, 2 dl kefir, só, kisfej reszelt vöröshagyma (esetleg alma).
Elkészítés: Sós vízben puhára főzzük a meghámozott céklát, majd leszűrve gyufaszálnyi darabokra vágjuk. Leöntjük páclével és abban hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Beleforgatjuk a kefirrel hígított, reszelt hagymával ízesített diétás majonézbe, és tálba öntjük.
Hozzávalók: 40 dkg zeller, só, mesterséges édesítőszer, 1 db citrom, 40 dkg sa- vanykás alma, diétás majonéz, 1 dl kefir.
Elkészítés: K zellert meghámozzuk, megmossuk és uborkagyalun vékonyra felszeleteljük, sóval, mesterséges édesítőszerrel ízesítjük. Tálalás előtt az almát meghámozzuk, a magházát kiszedjük és vékonyra legyaluljuk és a zellerhez adjuk. Az egészet kefires diétás majonézzel keverjük össze. Szükség szerint sóval, citrommal utánaízesítjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2-3 zsenge sárgarépa, hagyma, 2-3 ecetes uborka, 1 narancs, diétás majonéz, 1 dl kefir, só, néhány csepp citromlé.
Elkészítés: A megmosott, megtisztított, vékonyra szeletelt hagymát, sárgarépát, gombát, uborkát összekeverjük a diétás majonézzel. Közé keverjük az apró kockára vágott narancsot.és rövid pihentetés után tálaljuk.
Hozzávalók: 80 dkg gomba, diétás majonéz, szaharin, citromlé, ecet, só.
Elkészítés: Ecetes sós vízben megfőzzük a kockára vágott gombát és leszűrjük. Diétás majonézzel összekeverjük, szaharinnal, citromlével ízesítjük. Vágott zöld* petrezselymet is szórhatunk rá.
Hozzávalók: 30 dkg sovány sajt, 5 db tojásfehérje (főtt állapotban) 40 dkg hámozott alma, 2,5 dl diétás majonéz, só, citromlé, szaharin, bors.
Elkészítés: Kockára vágott sajtot, az almát, valamint a főtt tojásfehérjét diétás majonézzel összekeverjük. ízlés szerint ízesítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Hozzávalók: 2 cs. retek, 2 fej saláta, 10 dkg párizsi, 10 dkg sajt, újhagyma, uborka, kefir, diétás majonéz.
Elkészíéts: A retket, salátát, újhagymát, uborkát apróra vágjuk, besózzuk, a párizsit, sajtot kockára vágjuk. Diétás majonézt készítünkés összekeverjük a zöldségfélékkel, a sajttal és párizsival. Saláta fűszerrel is ízesítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Hozzávalók: 30 dkg gépsonka, diétás majonéz, pirosarany, 35 dkg gombakonzerv, 1 csomag petrezselyemzöld, paradicsom, só.
Elkészítés: Sonkát, gombát, paradicsomot egyenletes kockákra vágjuk. Sózzuk, ráöntjük a diétás majonézt, melyhez előzőleg pirosaranyat kevertünk. Az egészet óvatosan összekeverjük, tálalásig hűtőben tartjuk.
Hozzávalók: 30 dkg hordós káposzta, 3 pár virsli, 3 db ecetes uborka, 3 szép nagy alma, 1 szál sárgarépa, diétás majonéz, 2 dl joghurt.
Elkészítés: A kinyomkodott — ha túl savanyú átmosott — káposztát rövidebb szálakra vágjuk, összekeverjük a karikára vágott uborkával, a megtisztított, kockára vágott almával, a felszeletelt virslivel és a megtisztítotyeszelt sárgarépával. Leöntjük a joghurttal hígított diétás majonézzel.
Hozzávalók: 50 dkg sült szárnyas (vagy sovány sertéssült), 3 nagy alma, 3 ecetes uborka, 1 adag diétás majonéz, 2 dl joghurt, só, kevés ecet, 1 evőkanál olaj.
Elkészítés: A sült húst, a megtisztított almát és az uborkát hosszúkás szeletekre vágjuk, és megöntözzük kevés ecettel, olajjal. Fél óráig állni hagyjuk, majd a levet leöntve róla, összekeverjük a joghurttal hígított diétás majonézzel.
Hozzávalók: 60 dkg főtt tengeri hal, 25 dkg csemege uborka, 25 dkg alma, diétás majonéz, mustár, bors, szaharin, citromlé.
Elkészítés: A halat citromos, sós vízben megfőzzük, leszűrjük s utána metéltre vágjuk. Az uborkát, almát szintén csíkokra vágjuk,és a hal hozzáadásával összekeverjük a diétás majonézzel. Borssal, mustárral, szaharinnal ízesítjük.
TEJTERMÉKEKBŐL KÉSZÜLT ZSÍR ÉS SZÉNHIDRÁTSZEGÉNY KÉSZÍTMÉNYEK
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 30 dkg uborka, 1 fej saláta, 3 db alma, retek vagy karalábé, 2 dl kefir, só, szaharin, kapor, petrezselyemzöldje.
Elkészítés: Az uborkát és az almát megmossuk, meghámozzuk és almareszelőn lereszeljük, gyengén megsózzuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, vékony csíkokra metéljük. Egy tálban a túrót szétmorzsoljuk, megsózzuk. Ha túl savanyú lenne, szaharinnal ízesíthetjük. Hozzáöntjük az almás uborkát és az apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet. Leöntjük a kefirrel és alaposan átforgatjuk.
Hozzávalók: 4 db nyers uborka, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 2 db alma, 2 kávéskanál mustár, fél citrom, 1 fej hagyma, 5 dkg félzsíros túró, só, bors.
Elkészítés: A mustárt kikeverjük az olajjal és a citrom levével. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, majd az egyenlő kockákra vágott zöldségféléket. Reszelt gomolyatúróval hintjük meg.
Hozzávalók: 4 db fejessaláta, 30 dkg csemegeuborka, 20 dkg eidami sajt, só, mustár, paradicsompüré, törött bors, szaharin.
Elkészítés: A megsózott fejessalátát, a csemegeuborkát vékony szeletekre vágjuk, a sajtot megreszeljük (5 dkg-ot visszahagyunk!). A paradicsompürét a reszelt sajttal, a mustárral, sóval, borssal elkeverjük. Hozzáadjuk az előkészített fejessalátát és uborkát, lazán összekeverjük. Tálalásig hűtőszekényben tároljuk. Tetejét reszelt sajttal meghintjük.
Hozzávalók: 40 dkg sovány tehén túró, 1 1/2 dl tej, reszelt torma só, szaharin, réséit hagyma, 1/2 citrom leve.
Elkészítés: A tormát a sóval, szaharinnal, citromléval marinírozzuk. A túrót áttörjük és fűszerezzük. Amikor jól összedolgoztuk, metélő hagymát rakunk bele.
Hozzávalók: 1/2 kg sovány tehéntúró, újhagyma, 1 fej saláta, 1 csokor hónapos retek, mustár, 2 dl joghurt.
Elkészítés: A túrót villával összetörjük, az újhagymát, a salátát, retket vékonyra vágva 1 evőkanál mustárral, 1 pohár joghurttal összedolgozzuk. ízlés szerint sózzuk.
Hozzávalók: 20 dkg alma, 30 dkg sovány tehéntúró, 1/2 dl tej, szaharin, vaníliarúd fahéj, reszelt citrom.
Elkészítés: A megmosott és kimagozott almát lereszeljük a túrót a tejben áztatott szaharinnal simára keverjük, majd a reszelt almát hozzáadjuk és poharakba öntjük. Hűtött állapotban fogyasztjuk.
Hozzávalók: 20 dkg mirelit eper vagy más gyümölcs, 25 dkg sovány tehéntúró, 1 dl tej, 1/2 citrom.
Elkészítés: k citromhéjat lereszeljük,és levével együtt a többi anyaggal turmixgépen habosra keverjük. Pohárban tálaljuk, néhány szem eperrel díszítve. Az anyagokat előre jól hűtsük ki.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 50 dkg sovány tehéntúró, 2 tojásfehérje, 2 dl joghurt, búzakorpa, apróra vágott petrezselyem, snidling, kapor, 1/2 citrom leve, só, szaharin.
Elkészítés: Az almát hámozás után megreszeljük^citromlével meglocsoljuk. Egy kivajazott tűzálló tál aljára egy réteg túrót, erre egy sor almát terítünk, meghintjük búzakorpával, majd újból túró, alma és búzakorpa kerül egymásra. Forró sütőben először alsó lángon sütjük. A sütőből kivéve megöntözzük a maradék joghurttal. Ügy szeleteljük, akár a tortát. Kiadós, könnyű fogás.
Hozzávalók: 1/2 kg sovány tehéntúró, 20 dkg sárgarépa, 1/2 citrom leve, só, szaharin.
Elkészítés: A sárgarépát lereszeljük, összekeverjük szaharinnal és citrommal, hozzáadjuk az áttört túrót.
Túróval töltött gomba
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 25 dkg juhtúró,! dl tej, 1 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, petrezselyem, kefir, só.
Elkészítés: A megtisztított közepes nagyságú gombák szárát letörjük, apróra vagdaljuk és az aprított hagymával olajon megpároljuk, hozzákeverjük a kevés tejjel
fellazított túrót, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel. A gombafejeket (belsejét!) kissé megsózzuk, beletöltjük a túrót és a töltelékkel felfelé, kikent tűzálló tálba rakjuk. Kefirrel leöntjük és meleg sütőben átsütjük, míg felül pirulni kezd.
Hozzávalók:30 dkgeidami sajt, 25 dkg sovány tehéntúró, 10 dkg sonka, só, kefir, petrezselyem.
Elkészítés: Az eídami sajtot forró vízben megolvasztjuk (akkor jó ha villával átszúrva a közepe is puha.) Alufóliára tesszük,és nyújtófával vékonyra kinyújtjuk. A túrót kefirrel, apróra vágott petrezselyemzölddel simára keverjük, ízesítjük. Rákenjük a kinyújtott sajtra. A vékony sonka szeletekkel a túrókrémet beborítjuk és szorosan feltekerjük, mint a piskótatekercset. Hűtőben kifagyasztjuk. Meleg pengéjű késsel szeletekre szeljük. A tekercs tölthető gyümölcsös krémmel vagy sonkás krémmel is.
Hozzávalók: A fenti recept szerint elkészített sajt alapra a következő krémet kenjük:
A túrót, kefirt, sót, tört szaharint keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk az átszűrt citromlevet, a kockára vágott gyümölcsöt,és jól elkeverjük. Ezután egyenletesen szétosztva rákenjük a kinyújtott sajt-alapra. Összetekerjük,és hűtőben kifagyasztjuk, utána szeletelhető.
Hozzávalók: A fenti recept szerint elkészített sajtalapra a következő krémet készítjük:
20 dkg darált sonkát,vagy párizsit kis sóval, kefirrel, margarinnal, metélőhagymá- \al jól kikeverjük,és a kinyújtott sajtra kenjük, összetekerjük,és kifagyasztás után szeleteljük.
Hozzávalók: 40 dkg eidami sajt, 10 dkg sovány tehéntúró, 1 dl kefir, pirospaprika, köménymag, hagyma 10 dkg Hóvirág sajt.
Elkészítés: A túróból, kefirből, pirospaprikából körözöttet készítünk. Vékonyra szeletelt eidami sajtot rétegezőnk úgy, hogy az első szeletet megkenjük körözöttel, rátesszük a sajtszeletet, rákenjük a Hóvirág sajtot, majd ismét eidami sajt, körözött. Hóvirág sajt következzen. A sajttortát körözöttel bevonjuk,és 2 cm vastag csíkokra vágva tálaljuk. A tálat díszíthetjük vékony karikára vágott retekkel.
HÚSOS SALÁTÁK ÉS HÚSÉTELEK
Hozzávalók: 2 fej saláta, 2 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 1 db karalábé, 1 uborka, 40 dkg párizsi, 1 evőkanál olaj, mustár, só, bors.
Elkészítés: A zöldséget csíkokra vágjuk, a salátát metéltre, az uborkát kockákra, a párizsit csíkokra. Az olajat kikeverjük a mustárral, fűszerezzük, és összevegyítjük a salátával.
Hozzávalók: 4 db alma, 4 pár virsli, 1 fej lilahagyma vagy 1 csomó újhagyma, 2 db nagy ecetes uborka, ecet, só, bors, szaharin.
Elkészítés: A hagymát az uborkát karikára vágjuk, a meghámozott almát kockára, s ugyancsak karikára a virslit. Ecettel, olajjal, egy csipet sóval, borssal és egy-két szem szaharinnal készített salátalével öntjük le.
Hozzávalók: 1 kg broccoli, 40 dkg darált sertéshús, petrezselyemzöld, kapor, kakukkfű, borsikafű, 1 pohár joghurt, só, vöröshagyma.
Elkészítés: k broccolit megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük majd leszűrjük. Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Ízesítjük, só- val, borssal, pirospaprikával. Margarinnal kikent tepsibe egy sor broccolit, majd egy sor húst és még egy sor broccolit teszünk. Tetejét joghurttal leöntjük és megsütjük.
Hozzávalók: 6-8 csirkecomb, agy kis olaj, leveskocka, 4 kis karalábé, 2 db sárgarépa, 1/2 kg zöldborsó, 1 kis karfiol, só, bors, paprika, petrezselyemzöld.
Elkészítés: K csirkecombokat sóval, borssal, pirospaprikával meghintjük, és egy kevés olajban mindkét oldalukat átsütjük. Ha átsült, 1 db leveskockából készült 3 dl lével felöntjük, hozzáadjuk a megtisztított zöldséget, a karalábét vékony csíkokra, a sárgarépát karikára vágva, a karfiolt rózsáira vontva, és végül a zöldborsót. Együtt pároljuk, míg meg nem puhul és a leve el nem fő. Tálaláskor hintsünk rá finomra vágott petrezselyemzöldjét.
Hozzávalók: 4 db 10 dkg-os sertéscomb szelet, 4 db virsli, só, bors, olaj, 1 evőkanál mustár, ketchup.
Elkészítés: A húst vékonyra verjük, mustárral megkenjük, sóval, borssal ízesítjük és minden szeletbe csomagolunk egy-egy virslit. Fogpiszkálóval összetűzzük, forró olajban hirtelen kisütjük.
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 5 dkg gomba, 6 dkg sonka, 5 dkg reszelt sovány sait, oetrezselyemzöld, só, bors.
Elkészítés: A húst ne verjük ki, hanem vágjunk „zsebet” rajta. A gombát, sonkát vágjuk össze, és keverjük össze a petrezselyemzölddel, reszelt sajttal, sóval, borssal. Tömjük meg a töltelékkel a „zsebeket *, és fogpiszkálóval fűzzük össze. Alufóliába csomagolva süssük meg.
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 4 vékony szelet sajt, 2 paradicsom, só, pirospaprika, petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj.
Elkészítés: A megsózott, megborsozott hússzeleteket egy kevés olajban kisütjük, tűzálló tálba helyezzük, a húsok tetejére 1-1 szelet paradicsomot és sajtot teszünk, meghintjük petrezselyemzöldjével, megsózzuk, rászórunk egy kevés pirospaprikát, és előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Hozzávalók: 1/2 kg főtt marhahús (sovány), 1 fej hagyma, 30 dkg gomba, csontié, petrezselyemzöld, só, bors, 3 evőkanál olaj.
Elkészítés: Az összevágott hagymát és gombát egy kis olajon megpároljuk és az apróra vágott petrezselyemzöldet hozzáadjuk. Csíkokra vágjuk a főtt húst, tűzálló tálba tesszük s váltakozva rakjuk le a gombával. Sózzuk, borsozzuk meg. Csontlével leöntjük, a tetejét megszórjuk gombával,és előmelegített sütőben sütjük
Hozzávalók: 1 csirkemell, 1/2 kg sovány marhahús, 1 fej hagyma, vegyeszöldség, alma, citromlé, saláta, 1 pohár joghurt, só, bors, babérlevél.
Elkészítés: A marhahúst annyi vízben,amennyi ellepi, sóval, egész borssal, babérle- téllel ízesítve 70 percig főzzük. Közben a zöldségét megtisztítjuk, s az egészben hagyott hagymával és a csirkemellel a húshoz adjuk,é$ további 40 percig főzzük. Ha puha, a marhahúst, a csirke mellét és a zöldséget kockára vágjuk, keverjünk hozzá egy hámozott — citromlével meglocsolt — kockára vágott almát és egy pohár joqhurtot. Talpas poharakban salátával, jól lehűtve tálaljuk.
Hozzávalók: 4 pár virsli, 20 dkg eidami sajt, 2 kis fej hagyma, 2 ecetes uborka, 1/2 citrom leve, mustár, pár csepp olaj, só, bors.
Elkészítés: k mustárt elkeverjük az olajjal, a citrom levével, megsózzuk, megborsozzuk, és beletesszük a karikára vágott virslit, hagymát, valamint a kockára vágott uborkát és sajtot, utána lehűtjük.
Hozzávalók: 8 db kisebb cékla, 25 dkg sült hús, 1 db alma, 2 ecetes uborka, 1 dl kefir, mustár, só, szaharin, citromlé, ecet.
Elkészítés: A céklát héjában megfőzzük, majd meghámozva, közepét kiskanállal kivájva sós-ecetes-szaharinos páclében 1 napig érleljük. Másnap lecsurgatjuk és a kivájt céklát üvegtálra egymás mellö helyezzük. A cékla belsejét is kiszedjük a pácléből, apróra vagdaljuk és elkeverjük a darált sült hússal, az összevagdalt uborkával, a kiskockára vágott almával és citrommal, mustárral, sóval, ízesített kefirrel. Ezt a tölteléket a céklák üregébe púpozzuk és tálalás előtt jégben hűtjük.
SZÓJÁVAL ÉS KORPÁVAL KÉSZÜLT ÉTELEK
Hozzávalók: 15 dkg szójaliszt, 14 dkg rétesliszt, 12 dkg margarin, 1 db tojás fehérje, 2 dl mini diabetikus gyümölcsíz, só, sütőpor, reszelt alma.
Elkészítés: A liszteket és a sütőport elmorzsoljuk a margarinnal, csipet sóval, majd összegyúrjuk a tojásfehérjével és annyi reszelt almával, hogy nyújtható legyen. Vékonyra nyújtjuk, kerek lapokat szúrunk ki belőle, a lapok felének a közepét egy kisebb kiszúróval kivágjuk, így karikákat kapunk. Margarinnal gyengén megkent sütőlapon sárgára sütjük. A lapokat megkenjük diabetikus gyümölcsízzel, ráteszünk egy egy karikát és kissé rányomjuk. Lehetőleg fogyasztás előtti napon készítsük el.
Hozzávalók: 8 dkg korpa, 8 dkg szójaliszt, 8 dkg búzaliszt, 8 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, sütőpor, só, bors, tojásfehérje, élesztő, reszelt sajt.
Elkészítés: Élesztőből langyos tejjel kovászt készítünk. Mikor megkelt hozzá adjuk a korpát, a szója lisztet, búzalisztet, margarint, szétmorzsoljuk a juhtúrót, sütőport, borsot, sót, tojásfehérjét. Jól összedolgozzuk, esetleg langyos tejjel hígítjuk a masszát. Egy órán át pihentetjük. Kinyújtjuk, három részre hajtjuk és kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét langyos tejjel lekenjük,és sovány reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített forró sütőben megsütjük.
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 5 dkg búzakorpa, 1/2 I tej vagy szódavíz, só, 3 db tojásfehérje.
Elkészítés: k lisztből, búzakorpából és tojásfehérjével palacsintatésztát készítünk. Teflon edényben kisütjük.
Töltelék: 30 dkg sovány tehéntúró, szaharin, 3 tojásfehérje, reszelt citromhéj, 1 v. 1,5 dkg búzakorpa. A túrót habosra verjük, hozzáadjuk a búzakorpát és lazítjuk a keményhabbá vert tojásfehérjével. A palacsintát tölthetjük almás vagy káposztás töltelékkel is.
Hozzávalók: 12 dkg finom liszt, 3 dkg búzakorpa, 8 dkg margarin, szaharin, 1 db tojásfehérje, 2 dl kefir, 1/4 sütőpor, 1/4 reszelt citrom héja.
Töltelékhez: 25 dkg tisztított alma, szaharin. 2 dkg búzakorpa, fahéj.
Elkészítés: A tésztához felsorolt anyagokból omlóstésztát készítünk. A búzakor- pét a liszttel együtt használjuk fel. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felével kibélelünk egy kisméretű tepsit, és középhőmérsékleten félig megsütjük. Ezt követően egyenletesen megszórjuk a búzakorpával kevert szaharinnal és fahéjjal ízesített reszelt almával, majd betakarjuk a maradék tésztával. Tojásfehérjével megkenjük, majd villával hosszában, keresztben egész gyengén megrácsozzuk a tésztát és 20-25 percig sütjük.
Korpás körözött paprikába töltve
Hozzávalók: 25 dkg sovány tehéntúró, 1 dkg vöröshagyma, fűszerpaprika, 5 dkg búzakorpa, köménymag, só, 2 dl kefir, 6 db zöldpaprika.
Elkészítés: A túrót jól összedolgozzuk a kefirrel, a reszelt vöröshagymával, fűszerpaprikával, sóval és köménymaggal. Belekeverjük az 5 dkg búzakorpát és rövid időre hűtőszekrénybe tesszük. Paprikába töltve tálaljuk.
HALÉTELEK
Hozzávalók: 2 doboz paradicsomos ízesítésű makréla konzerv, 30 dkg gomba, vöröshagyma, citromlé, babérlevél*, mesterséges édesítőszer, só, fehérbors.
Elkészítés: A vöröshagymát olajon megpároljuk. A babérlevelet, citromlevet mesterséges édesítőszert hozzáadjuk, fehérborssal fűszerezzük, megpároljuk benne a gombát. Majd amikor kihűlt, összekeverjük a makréla konzervvel. Tálalás előtt hűtőben érni hagyjuk.
Hozzávalók: 2 doboz paradicsomos ízesítésű makréla konzerv, zöldpaprika, paradicsompaprika, vöröshagyma, só, kefir.
Elkészítés: Az előmelegített olajban a finomra vágott vöröshagymát megfonnyaszt- juk. Beletesszük a kimagozott, leforrázott paprikát. Sóval ízesítjük, lehűtjük és hozzáadjuk a kefirt és a makréla konzervet.
Hozzávalók: 80 dkg hal, 10 dkg gépsonka, mustár, só, paprika, ételízesítő.
Elkészítés: A halat megtisztítjuk, jól megmossuk. A hátát hosszában felvágjuk úgy, hogy a hasánál egy darabban maradjon. Gerincét a bordaszakálakkal együtt eltávolítjuk. Ezután a halat besózzuk, belsejét megkenjük mustárral, beszórjuk pirospaprikával, és a sonkaszeleteket beletéve összefogjuk. 1-2 helyen hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük. Tűzálló tálba tesszük. Az ételízesítőt 2 dl vízben felforraljuk,és a halra öntjük. Az edényt alufóliával jól lezárjuk,ésa halat előmelegített sütőben 25-30 percig pároljuk. Salátával tálaljuk.
Hozzávalók: 50 dkg tonhal, olaj, 1/2 kg alma, hagyma, csontié, citrom, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítés: Egy tűzálló tálat kenjünk ki olajjal, s felváltva rakjuk le a hámozott, vékonyra vágott almaszeleteket és a karikára vágott hagymát. Sózzuk meg, öntsünk hozzá egy kis csontlevet#és pároljuk a sütőben kb. 15 percig. Közben vágjuk csíkokra a halat, tegyük az alma és a hagyma tetejére, locsoljuk meg citromlével, sózzuk, borsozzuk meg és pároljuk a sütőben további 20-25 percig.
Hozzávalók: 70 dkg halszelet, só, bors, fokhagyma, 50 dkg zöldborsó, 2 dkg margarin.
Elkészítés: A halszeleteket 1 cm távolságra bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk, reszelt fokhagymás vízzel bedörzsöljük. 1/2 kg zöldborsót margarinozott alufóliába rakunk, majd a tetejére helyezzük a halszeleteket. Jól becsomagoljuk, hogy a leve ne follyon ki, sütőben 10-15 percig sütjük.
Hozzávalók: 60 dkg tonhal, 60 dkg vegyeszöldség, 1 db citrom.
Elkészítés: A tisztított és szeletelt zöldséget gyengén sózott vízbervfélpuhára főzzük, beletesszük a halat, a citromszeleteket;és még kb. 15 percig főzzük. A halat szűrőkanálra tesszük, lecsepegtetjük*és zöldséggel körítve tálaljuk.
3. számú melléklet
100 ÉLELMIANYAG KOLESZTERINTARTALMA
Megnevezés |
Koleszterin mg/100g |
Megnevezés Koleszterin mg/100g |
|
Alma |
0 |
Karfiol |
0 |
Birka |
65-70 |
Káposzta |
0 |
Borjúhús (sovány) |
70-90 |
Kenyérfélék |
0 |
Borjúnyelv |
75-140 |
Kenhető sajt zsirt.20-60% |
20-105 |
Borjúszív |
180 |
Kenőmájas |
224 |
Burgonya |
0 |
Körte |
0 |
Búzakorpa |
0 |
Krémsajt |
85 |
Cámember 30% |
45 |
Kukorica-olaj |
0 |
Camember 40% |
75 |
Lép |
500 |
Ctószárhús |
140 |
Liba |
75 |
Cékla |
0 |
Libamájkrém |
290 |
Cseresznye |
0 |
Libazsír |
75 |
Qicsóka |
0 |
Mackósajt |
100 |
CSirke bőr nélkül |
75-90 |
Majonéz 80% |
142 |
Csontvelő |
240 |
Makréla |
22-80 |
Csu ka |
30-70 |
Mák |
0 |
Dió |
0 |
Margarin |
0 |
Disznósajt |
132 |
Marhacomb |
70-100 |
Disznózsír |
85-100 |
Marhahús, sovány |
65-125 |
Egres |
0 |
Marhamáj |
320-420 |
Bnentali sajt |
135 |
Marhanyelv |
100-140 |
Eper |
0 |
Meggy |
0 |
Fagylalt |
60 |
Mogyoró |
0 |
Fejessaláta |
0 |
Nyári Szalonna |
114 |
Fokhagyma |
0 |
Napraforgóolaj |
0 |
Főzőkolbász |
100 |
Nyúl |
80-100 |
Füstölt szalonna |
105 |
Olivaolaj |
0 |
Gyulai kolbász |
171 |
Padlizsán |
0 |
Heck tengeri hal |
70 |
Paprika |
0 |
Hering |
38-64 |
Paradicsom |
0 |
Hóvirág sajt |
99 |
Paraj |
0 |
író |
4 |
Patisszon |
0 |
Jbghurt, kefir |
10 |
Párizsi |
75 |
Kacsa |
75 |
Pisztráng |
55-70 |
Kakaó |
10 |
Ponty |
70-75 |
Karalábé |
0 |
Repceolaj |
0 |
Retek |
0 |
1 tojás |
280 |
Ribizke |
0 |
Tojássárgája |
1200-1600 |
Rizs |
0 |
Tojásos tészta |
110 |
Sajtok zsírt. 20% alatt |
7-33 |
Tök |
0 |
Sárgarépa |
0 |
T úró,sovány |
5 |
Sertésagyvelö |
2500-3150 |
Túró-10% |
7 |
Sertéshús-sovány |
70-150 |
Túró-20% |
15-25 |
Sertéshús-zsíros |
70-350 |
Túró-40% |
35-40 |
Sertésnyélv |
150 |
Trappista sajt |
107 |
Sonka |
70-100 |
Uborka |
0 |
Szardínia |
70 |
üdítők |
0 |
Tehéntej 3,2% |
13 |
Vagdalthús-konzerv |
105 |
Tehéntej 2,5% |
10 |
Vaj |
230-280 |
Tejföl |
40 |
Vér |
190 |
Tejszín10% |
35 |
Virsli |
100 |
Tejszín30% |
75-110 |
Velő |
3000 |
Tepertő |
155 |
Zöldbab |
0 |
Tojás telj. |
450-500 |
|
|
Összeállította Dr. Pados Gyula
Megnevezés
Koleszterin mg/100g
Megnevezés
Koleszterin mg/100 g
Bíró Gy., Llnder K.: Tápanyagtáblázat (1988)
Haller ás mts.l: Llpldstoffwechselstórungen (1985)
Schllarf és mts. l: Ernahrung bei Fettstoffwechselstörungen (1976) Irsigler K.: Gefahr – Übergewicht (1973)
Schulz és Ratzmann: Adipositas (1985)
könyvekben lévő táblázatok alapján
LEGFONTOSABB ÉLELMISZEREINK ENERGIATARTALMA (IRODALMI ADATOK ALAPJÁN) (100 g)
Energia |
Energia |
||||
Élelmiszer |
kcal |
(kJ) |
Élelmiszer |
kcal |
(kJ) |
Gabonafélék, lisztes áruk |
|
|
Paraj |
18 |
76 |
Bakonyi barna kenyér |
190 |
800 |
Retek |
15 |
65 |
Búzacsíra |
320 |
1340 |
Sárgaborsó |
330 |
1380 |
Búzakorpa |
260 |
1090 |
Ságragépa |
35 |
145 |
Búzaliszt |
350 |
1470 |
Sóska |
25 |
105 |
Büfékenyér |
260 |
1090 |
Spárga |
15 |
65 |
Dabasi rozsos kenyér |
190 |
800 |
Sütőtök |
75 |
315 |
Fehér kenyér |
260 |
1090 |
Szárazbab |
320 |
1340 |
Félbarna kenyér |
260 |
1090 |
Tök |
30 |
125 |
Graham kenyér |
260 |
1090 |
Uborka |
10 |
45 |
Fonott kalács |
280 |
1175 |
Vöröshagyma |
40 |
170 |
Kétszersült |
390 |
1640 |
Zeller |
30 |
125 |
Qacottes 1 db |
30 |
130 |
Zöldbab |
40 |
170 |
Búzakorpás kenyér |
200 |
840 |
Zöldborsó |
90 |
380 |
Lenmagos kenyér |
250 |
1060 |
Zöldpaprika |
20 |
85 |
Vajas pogácsa |
|
|
|
|
|
1 db 47 gramm |
200 |
840 |
Gyümölcsök |
|
|
Réteslap 1 db |
170 |
715 |
Alma |
30 |
125 |
Rizs |
350 |
1470 |
Banán |
105 |
440 |
Rozskenyér |
260 |
1090 |
Citrom |
25 |
105 |
Sajtos kenyér |
245 |
1020 |
Cseresznye |
60 |
250 |
Száraztészta 4 tojással |
380 |
1595 |
Eper |
35 |
145 |
Zsemle 1 db 54 gramm |
150 |
630 |
Görögdinnye |
35 |
145 |
Zsemlemorzsa |
340 |
1430 |
Grapefruit |
35 |
145 |
|
|
|
Körte |
50 |
210 |
Főzelékek, zöldségek |
|
|
Meggy |
50 |
210 |
Burgonya |
85 |
355 |
Narancs |
40 |
170 |
Cékla |
30 |
125 |
Őszibarack |
40 |
170 |
Fehérrépa |
30 |
125 |
Ribizke |
35 |
145 |
Fejes saláta |
15 |
65 |
Sárgabarack |
45 |
190 |
Gomba |
40 |
170 |
Sárgadinnye |
55 |
230 |
Karalábé |
40 |
170 |
Szilva |
55 |
230 |
Karfiol |
30 |
125 |
Szilva (aszalt) |
270 |
1135 |
Káposzta, fejes |
30 |
125 |
Szőlő |
75 |
315 |
Kelkáposzta |
35 |
145 |
Dió |
650 |
2730 |
Kukorica |
135 |
45 |
Földimogyoró |
210 |
2560 |
Paradicsom |
20 85 |
Mandula |
630 |
2645 |
♦
* |
Energia |
Energia |
|||
Élelmiszer |
kcal (kJ) |
Élelmiszer |
kcal |
(kJ) |
|
G yümölcskészí tmények |
|
|
Tejtermékek |
|
|
Befőttek (alma, körte, meggy, |
|
1,5% zsírtartalmú tej |
45 |
190 |
|
őszibarack, szilva) |
80 |
335 |
Féltartós, tartós tej |
60 |
250 |
Ctsemek (málna, meggy, őszibarack. |
Tejföl |
210 |
880 |
||
sárgabarack,ribiszke,vegyes) 250 |
1050 |
Joghurt, kefir |
65 |
270 |
|
Diétás dzsemek (átlag) |
100 |
420 |
Gyümölcsös joghurtok |
85 |
350 |
Narancslé-Olympos |
50 |
210 |
Túrókrémek |
130 |
550 |
Gyümölcsnektárok |
50 |
210 |
Habtejszin |
290 |
1220 |
Gyümölcsszörpök (jaffa, |
málna. |
|
Szendvicsvajkrém |
630 |
2650 |
meggy, stb.) |
240 |
1000 |
Party vajkrémek |
380 |
1600 |
Halak |
|
|
Sajtok |
|
|
Olajos hal |
.280 |
1170 |
Parmenáz, ementáli |
355 |
1490 |
Ponty |
100 |
420 |
Trappista, Balaton, Eidami |
340 |
1430 |
Tonhal (fiié) |
90 |
380 |
Tenkes, Óvári |
270 |
1130 |
|
|
|
Köményes, fokhagymás |
200 |
840 |
Húsok, húskészítmények |
|
|
Bakony camembert |
280 |
1180 |
Csirkehús |
110 |
460 |
Tejszín kréms., krémfehérs |
.250 |
1060 |
Marha (sovány) |
120 |
500 |
Sportsajt |
290 |
1220 |
Sertéshús (kövér) |
390 |
1640 |
Kockasajtok (átlag) |
280 |
1180 |
Sertéshús (sovány) |
150 |
630 |
|
|
|
Baromfi virsli |
190 |
800 |
Túrók |
|
|
Baromfi párizsi |
195 |
830 |
Zsíros étk. tehént. |
190 |
800 |
Csemege kolbász |
310 |
1300 |
Félzsíros étk. tehént. |
140 |
590 |
Csabai kolbász |
460 |
1930 |
Sovány étk. tehént. |
75 |
320 |
Disznósajt |
310 |
1300 |
Csemege körözött |
170 |
690 |
Diétás virsli |
150 |
630 |
|
|
|
Füstölt sonka |
370 |
1550 |
Pirított tejtermék |
|
|
Fehérpecsenye |
140 |
600 |
Sportrobi |
380 |
1600 |
Gépsonka, sonkaszalámi |
160 |
670 |
|
|
|
Szárazkolbász |
360 |
1510 |
Konzervek |
|
|
Májpástétom |
340 |
1430 |
Tyúkhúsleveskocka, |
|
|
Olasz szalámi |
330 |
1380 |
4 adag 22 g |
45 |
190 |
Párizsi,krinolin,szafaládé |
210 |
880 |
Maggi húsgombóc leves, |
|
|
Téliszalámi |
580 |
2183 |
4 adag 68 g |
240 |
1000 |
Virsli |
230 |
960 |
|
|
|
Zalahús |
60 |
1090 |
É teíkonzervek |
|
|
Zsírszegény májas |
200 |
840 |
Rakott káposzta |
150 |
630 |
|
|
|
Töltött káposzta |
165 |
700 |
|
Energia |
|
Energia |
||
Élelmiszer |
kcal |
(kJ) |
Élelmiszer |
kcal |
(kJ) |
Székelykáposzta |
125 |
520 |
Készételek |
|
|
Marhahús vadasan |
105 |
435 |
Marhapörkölt |
170 |
710 |
Marhapörkölt |
130 |
545 |
Sertéspörkölt |
160 |
670 |
Sertéspörkölt |
140 |
590 |
Székelykáposzta |
130 |
570 |
Marhahús vörösborosmárt. |
210 |
850 |
|
|
|
Lencsefőz. füstölt sertésh. |
190 |
800 |
Egyéb mélyhűtött termékek |
|
|
Zöldbabfőzelék párolt sertéshússal |
Pannónia vagdalt |
465 |
1950 |
||
(energiaszegény) |
95 |
400 |
Pannónia hamburger |
245 |
1020 |
Rakott kelkáposzta |
|
|
Bélszinroló |
180 |
760 |
(energiaszegény) |
95 |
400 |
Szilvás gombóc |
140 |
590 |
|
|
|
Palacsintalap |
240 |
1050 |
Aprított hús- és krém készítmények |
Túrógombóc |
250 |
1050 |
||
Húskonzervek |
|
|
Majonéz |
430 |
1800 |
Sertésmájkrém |
230 |
980 |
Morzsolt kukorica |
100 |
420 |
Marhamájkrém |
225 |
940 |
|
|
|
Sonkás tojáskrém |
230 |
980 |
Tojás |
|
|
Magyaros vagdalt hús |
255 |
1070 |
Tojás, 1 db 40 g |
70 |
295 |
|
|
|
Tojásfehérje, 1 dl 24 g |
15 |
65 |
Savanyúságok |
|
|
Tojássárgája, 1 db 16 g |
55 |
230 |
Marinált paprika |
45 |
190 |
|
|
|
Vegyes vágott savanyúság |
25 |
105 |
Zsiradékok |
|
|
|
|
|
Margarin (Rama, Liga) |
760 |
3190 |
Mélyhűtött készítmények |
|
|
Napraforgó étolaj |
900 |
3780 |
félkész levesek, főzelékek |
|
|
Szalonna (füstölt) |
690 |
2900 |
Zöldborsóleves |
195 |
820 |
Sertészsír |
900 |
3780 |
Karfiolleves |
120 |
530 |
Tepertő |
800 |
3360 |
Magyaros karalábéleves |
145 |
610 |
|
|
|
Parajfőzelék |
90 |
380 |
Borok |
|
|
Zöldbabfőzelék |
110 |
460 |
Asztali |
80 |
340 |
Finomfőzelék |
120 |
500 |
Vermut |
160 |
680 |
Sárgarépafőzelék |
100 |
420 |
|
|
|
Zöldborsófőzelék |
145 |
610 |
Sörök |
|
|
Párolt vöröskáposzta |
120 |
500 |
Világos (10,5 8°) |
35 |
140 |
Majonézes zöldség |
205 |
850 |
Kinizsi, pilseni (12 B°) |
30 |
130 |
Mélyhűtött készítmények |
|
|
üdítőitalok |
|
|
Majonézes kukorica |
350 |
1450 |
Coca Cola, Pepsi Cola |
45 |
190 |
Májfombóc |
250 |
1050 |
Jaffa, Orange |
48 |
200 |
|
|
|
Tonik |
40 |
170 |
Alma virsli saláta ……………….. 31
Csirkecomb Ketészné módra …. 31
Diétás majonéz…………………. 26
Diétás majonézes v. saláta……… 26
Diétás majonézes cékla ………….. 26
Diétás majonézes gomba ………… 27
Frissítő retek saláta……………… 22
Gomábshús sütőben sütve ……….. 32
Juhtúrós korpapogácsa ………….. 33
Kapros broccolisaláta ……………. 24
Kefires vegyes saláta ..…………. 25
Korpás körözött paprikába töltve 34
Paprikasaláta gombával………….. 22
Sertéskaraj olasz módra………….. 32
Túróval töltött gomba…………….. 29
Téli virsli saláta …………………. 27
♦
TARTALOM
Bevezetés
A vérzsírok: Koleszterin és társai …………………… 5
Szívkoszorúérelmeszesedés – és a szívinfarktus …………. 6
A koleszterin szerepe az érelmeszesedésben…………… 7
Mikor kell csökkenteni a vér koleszterin-szintjét?…………. 8
A koleszterin okozta betegségek kutatása……………… 9
Honnan származik a vér magas koleszterin szintje?……….. 9
Milyen élelmiszerek tartalmaznak koleszterint?………….. 10
A fogyókúrákról………………………………. 11
Az infarktus kockázati tényezői……………………. 14
Hosszú távú egészségmegőrzési társadalmi program …….. 15
Melléklet: 1. Hosszú távú fogyókúra…………………. 18
- Hosszú távú fogyókúrában felhasználható étel és
saláta receptek……………………… 21
- 100 élelmianyag koleszterintartalma ………………… 36
- Legfontosabb élelmiszereink energiatartalma………….. 38
A FŐVÁROSI GÁZMŰVEK A KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁSÉRT
A korszerű, egészséges táplálkozás korunkban igen fontos része az egészséges életnek.
A gáz használata ebben a megvilágításban is egészséges, korszerű energia, hiszen teljesen tiszta, nem szennyezi a levegőt, gyors és higiénikus. Feltétele azonban, hogy rendeltetésszerűen használjuk a gázkészüléket és feltétlenül tartsuk be a használati utasításokat.
A biztonságot úgy is megteremthetjük, hogy készülékeinket rendszeresen tisztán tartjuk, és bármilyen rendellenességet tapasztalunk, szakember segítségét kérjük. Ugyanúgy, ha valahol gázömlést, gázszivárgást észlelünk, azonnal jelentsük a gázmüveknek.
Éjjel-nappal: 140-040 228-228
Nem közömbös számunkra az sem, hogy a gázhasználat közben jelentős megtakarítást érhetünk el, csak oda kell figyelni egy kicsit.
Ha az étel felforrt, állítsuk a csapot takarék állásra, mert a takarékláng csak negyedannyi gázt fogyaszt, s az étel így is forrásban marad-. Csak olyan mértékben nyissuk ki a gázcsapot, hogy a láng ne érjen túl az edény szélén, mert a legnagyobb hő a láng csúcsában van, ha a láng túlér az edény szélén, csak a levegőt melegíti.
A lakás fűtésénél is jelentős megtakarítást érhetünk el. Soha ne fűt- sük a lakást húsz fok fölé. A túl meleg lakás egészségtelen, s az ablak nyitogatásával, csak szélnek eresztjük a drága meleget. Használjunk feltétlenül párologtatót. Éjszaka és ha nem vagyunk otthon, szükségtelen a nagy meleg. Csökkentsük a gázlángot, kevesebbet fogunk fizetni.
A korszerű táplálkozást, a takarékos gázhasználat fortélyait főzőtanfolyamainkon is elsajátíthatják kedves fogyasztóink. Ezeket Háztartási Tanácsadó Szolgálatunk szervezi.
Szívesen adunk tájékoztatást a 426-785 telefonszámon a tanfolyamok időpontjáról, költségéről.
A rendszeres halfogyasztással hozzájárul egészsége megóvásához A Halforg GT boltjai folyamatosan biztosítják a különböző halfajok széles választékát.
HALBOLTOK
Budapest
- , Újpest, István téri piac
- , Rosenberg hp. utcai vcsk.
- , Hámán Kató úti piac
- , Mázsa téri piac
- , Fehérvári úti piac
- , Élmunkás téri piac
- , Bosnyák téri piac XVII., Rákoskeresztúri vcsk. XVIII., Lőrinci csarnok
- , Kispest, Kossuth téri piac
- , Erzsébet, Tátra téri piac
- , Erzsébet, Vörösmarty téri piac
- , Csepel, Deák téri piac
Pápa, piac
Gyula, Október 6. utcai piac Szeghalom, Lenin út 47.
Várpalota, Vásárcsarnok
Szeged, Marx téri vásárcsarnok Szeged, Csongrádi stg. 112.
HALSÜTÖK
Budapest
V., Rosenberg hp. utcai vcsk.
IX., Hámán Kató úti piac
XI., Fehérvári úti piac XIII., Élmunkás téri piac XVII., Rákoskeresztúri vcsk.
XIX., Kispest, Kossuth téri piac
Gyula, Október 6. utcai piac Szeghalom, Lenin út 47.
r
NEM KÉTSÉGES,
A PULYKAHÚS EGÉSZSÉGES
DEBRECENI
BAROMFiFELDOLGOZÖ
VÁLLALAT
Egészsége védelmében, egészsége érdekében ajánlja termékeit a GABONAIPAR.
A Budapesti és Pest megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat gyártmányai:
ÉTKEZÉSI BÚZAKORPA (MSZ 08-1373)
50-55% diétás rostot tartalmaz!
100 g hasznosuló energiatartalma: kb 700 kJ (170 kcal) tehát kalóriaszegény!
A rosthiányos táplálkozás miatt keletkező panaszok megszüntetését segíti elő, csökkenti a zsírok, szénhidrátok felszívódását.
BÚZACSÍRA étkezési célra (MSZ 08-1361)
Kitűnő erősítő! Gazdag E, B és egyéb vitaminforrás, ásványi sókat, nyomelemeket tartalmaz.
Kellemes, dióra emlékeztető ízű.
EXTRUDÁLT termékeinkkel
a búzakorpa és csíra élvezeti értékét növeltük.
A „BU-KU”, „KOR-KU” és „CSI-KO” kitűnő, tartósító szert nem tartalmazó csemegék!
A Szolnok megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat állítja elő a
SZÓJALISZTET,
mely magas biológiai értékű, fehérjedús termék. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin érfalba történő lerakódását.
Felhívjuk a figyelmet a gabonaipar egyéb humán termékeire, melyek a korszerű táplálkozáshoz ajánlottak: rizsliszt, borsóliszt, UNIKORN termékcsalád, „GABO- NALD” extr. gyártmányok, diabetikus búzakorpás kenyérliszt, ALBA REGI A száraztésztafélék (durica, kukoricás, fürjtojásos), „CERBONA” pelyhek, ropogós csemegék, „NAPGYÖNGYE” napraforgómag, stb. …
Áruféleségeink megvásárolhatók a Malomipari Szaküzletben
BUDAPESTEN: II., Mártírok útja 71.
IX., Ipar u. 2. (Soroksári úti sarok)
VIDÉKEN: a megyeszékhelyeken, illetve na
gyobb városokban, továbbá a nagyobb éleimiszeráruházakban, szaküzletekben.
FOLYÉKONY SACHARIN
VÉKONY
ÍTÓSZER
FOLYÉKONY ÉDESÍTŐSZER.
Mindenféle
kiválóan alkalmas I
SZÉNHIDRÁTOT, FEHÉRJÉT, KALÓRIÁT NEM TARTALMAZ!
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
» * •* |
|
|||
|
> * •> V*? |
|
|
|
|||
CUKORBEI |
EGEK |
|
|||||
DIÉTÁZÓKI |
|
|
|||||
29 – Ft