Skip to content

Entz Béla – Változó Balaton 1983 (PDF könyv átirat)

Találatok: 2

153

 

Változó Balaton

 

Entz Béla

Változó .

Élet a vízben és a parton

NATÚRA

 

Lektorálta

OLÁH JÁNOS PÉNZES BETHEN

© dr. Entz Béla, 1983

ETO 556.55(439 Balaton)

ISBN 963 233 089 7

 

Előszó

Gyerekkoromat egy hollandiai kisvárosban, Utrechtben töltöttem. Édesapám ott dolgozott az egyetemen, ott laktak a barátaim és álmomban sem gondoltam, hogy valaha is másutt fogok élni.

Édesapámat 1929-ben felkérték, hogy vállalja el a tihanyi Magyar Biológiai Kutatóintézet Balatoni Osztályának irányítását. Gyorsan döntött. Azt mondotta, hazamegyünk, még ha anyagilag hátrányosabb helyzetbe kerülünk is. Azt akarta, hogy a fiából magyar ember legyen.

Én csak annyit tudtam Tihanyról, hogy egy nagy tó, a Balaton partján van. Az intézetet valamiféle cölöpépítménynek képzeltem a tó mellett, ahol szomorú sors vár rám, hiányozni fog a város, hiányozni fognak a barátaim. Nehéz szívvel jöt­tem haza.

Egy borongós, ködös novemberi napon reggel fél nyolckor indult a vonat a Keleti pályaudvarról, és majdnem dél volt, amikor megállt Aszófő-Tihany állomáson. Onnan kocsi vitt Tihanyba. Egész úton olyan köd volt, hogy a Balatonnak még a partja sem látszott. Amikor bekanyarodtunk a tihanyi mólónál, az intézet felé, egy hajó körvonalai sejlettek fel. A hajó nagyot dudált, majd eltűnt a ködben. Ez volt az utolsó őszi hajójárat, és ettől kezdve májusig megszűnt a hajóforgalom a Balato­non. Autóbusznak még híre-hamva sem volt, így Balatonfüredre is csak gyalog vagy taxival lehetett átjutni.

6Hamarosan megszoktam, sőt egyre inkább megszerettem Tihanyt és a Balatont.

Már gyermekfejjel célul tűztem ki, hogy olyan pályát választok, ami lehetővé teszi azt, hogy itt éljek.

Vágyam teljesült, ma már több mint fél évszázada itt élek, évtizedek óta dolgo­zom a Balaton mellett, annak megismeréséért és jövőjéért.

A szerző

 

Pages: 1 2 3 4 5 6

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!