Skip to content

Csapó Tamás – Lángoló Budapest (Háború és Szerelem) PDF Könyv átirat

Találatok: 46

284

f CSAPÓ TAMÁS f

 

 

HÁBORÚ ÉS SZERELEM

CSAPÓ TAMÁS:

LÁNGOLÓ BUDAPEST – Háború és szerelem

(II., átdogozott kiadás)

© CSAPÓ TAMÁS

Köszönöm Zsuzsinak, nélküle nem született volna meg.

Ezer hála Petinek a rengeteg segítségért, és legnagyobb köszönet Édesanyámnak, hogy végigkísért az úton. Ez csak az eleje, úgyhogy lesz még dolgod!

TÖRTÉNELMI HÁTTÉR

Budapest ostroma a II. világháború egyik legvéresebb és leghosszabb városostroma volt. A főváros körbekerítése és teljes elfoglalása több mint száz napig tartott, miközben Berlin két hét, Bécs pedig mindösszesen hat napig állt ellen a Vörös Hadseregnek.

A Budapesten folytatott harcok rombolása és hevessége csak Leningrád és Sztálingrád ostromához hasonlítható, bár Leningrádban nem voltak utcai harcok – három évig volt blokád alatt a város – és Sztálingrádból is sikerült kimenekíteni a lakosság jelentős részét. Ezzel szemben a magyar fővárosban több mint 800 000 civil ember rekedt az ostromgyürüben.

1944. március 19-én, Magyarország háborúból való kiugrásának megakadályozására, német csapatok szállták meg az ország teljes területét.

Október 15-én a kormányzó rádión bejelentette, hogy fegyverszünetet kér. A kiugrási kísérlet az előkészitetlenség, a szélsőjobboldal és a tisztikar németbarát részének Horthy ellen való fordulása, valamint a német megszállók fegyveres beavatkozása miatt kudarcba fulladt.

Budapest ostroma elkerülhetetlenné vált. A főváros utolsó védelmi vonalában – Attila-vonal (Budapest keleti előterében kiépített, hat állásrendszerből álló védelmi övezet) – már novemberben megkezdődtek a harcok, a teljes ostromgyűrű pedig karácsonyra teljesen bezárult.

Az események a valóságon alapulnak, a történet viszont fikció, szereplői kitalált alakok.

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!