Skip to content

Állatkerti Madarak – Buvár könyvek

  • by

Találatok: 15

33

  1. Kanálcsőrű bakcsó (Cochlearius cochlearius). 50 cm nagyságú, a trópusi Amerikában élő madár, melynél a nemek egyformák. Az édesvizek, mangróvemocsarak lakója. Nyugodt, rejtett életet él, nappal a mocsarakban tartózkodik, és csak éjjel jár tápláléka után, melyet a sekély vizekből gyűjt össze. Halakkal, kétéltűekkel, rákokkal és egyéb gerinctelenekkel táplálkozik. A pár egymagában vagy kisebb csoportban fészkel a sűrű mangróvemocsarakban. Lapos fészkében a hím és a tojó a 2-4, pettyes, halványkék tojás­ból közösen kelti ki a fiókákat, melyeket közösen is nevelnek fel.
  2. Papucscsőrű madár (Balaeniceps rex). 120 cm nagyságú, a ne­mek egyformák. Magányosan vagy párosán él Közép- és Észak- kelct-Afrika papiruszmocsaraiban. Éjjel táplálkozik, halakat, békákat, hüllőket és apró emlősöket fogyaszt. Fészekalja 2-3 kékesfehér tojásból áll, melyet lapos, fűből készített fészkében költ ki. Ezt a rejtett életmódú madarat – melyet jellegzetes alakú csőre miatt Abu Markubnak, vagyis a papucsok atyjának is neveznek – 1849-ben fedezték fel a Fehér-Nílus papiruszmocsaraiban.
  3. Fehér gólya (Ciconia ciconia). 100 cm nagyságú, a nemek azo­nos színezetűek. Eurázsia mérsékelt égövi területein fészkel. Köl­töző madár, egészen Dél-Afrikáig elvonul, márciusban, áprilisban érkezik vissza hozzánk. A vizes területeken, mocsarakban él, melyek lecsapolásával egyre inkább szűkül európai s így hazai fészkelőterülete is, pedig valaha a magyar táj közkedvelt, jellegze­tes madara volt. Halakat, kétéltűeket, hüllőket, apró emlősöket, rovarokat és más vízi élőlényeket is fogyaszt. Fészkét, amely gallyakból készül, kéményekre, magas fákra, romokra, sziklára építi. 3-5 fehér tojásából (melyet éjjel a tojó, nappal pedig a hím költ) 30-33 nap alatt kelnek ki a fiókák. 8-9 hetes korukban hagyják el a fészket, de szüleik még ezután is etetik őket. Augusz­tus végén költöznek el gólyáink Afrikába, a Nyugat-Ázsiában költők pedig Indiába.

10

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!