Skip to content

Állatkerti Madarak – Buvár könyvek

Találatok: 23

33

  1. Nyerges gólya (Ephippiorhynchus senegalensis). 140-150 cm nagyságú, a nemek egyformák. Magányosan vagy párban él Af­rikában, a Szaharától délre mocsarakban, tópartokon. Lassú léptekkel jár és keresi táplálékát – halakat, békákat, vízibogarakat, alkalmanként apró emlősöket is melyet hirtelen mozdulattal kap cl. Fákra, ritkán sziklapárkányokra építi nagy, erős fészkét, melybe 1-4 fehér színű, apró foltos tojást rak.
  2. Marabu (Lcptoptilos erumeniferus). 140-150 cm nagyságú, a hím és a tojó hasonló színezetű. A trópusi Afrika lakója, a Szaha­rától délre mindenütt megtalálható, különösen gyakori a tavak és folyók közelében. A keselyűkhöz hasonlóan a magasból lesi, hol talál táplálékot, majd leszáll, és sebesen rohan feléje, szárnyá­val segítve magát. Az elhullott állatokon és a sáskákon kívül elfo­gyasztja a békákat is, sőt egyes szövőmadarak fészkéből is zsák­mányol tojásokat, fiókákat. Telepesen fészkel fákon, sziklákon, néha még városi épületeken is. Nyugat-Afrikában gyakran peli­kánokkal együtt. Aránylag kis fészkébe 2-3 fehér tojást rak.
  3. Egyiptomi vagy szent íbisz (Threskiornis aethiopica). 90 cm nagyságú, a nemek egyformák. Afrika lakója, a Szaharától délre gyakori. Folyók, tavak szélén él – a költési idő kivételével – magányosan vagy kisebb csapatokban. A lágy iszapban turkálva keresi táplálékát: férgeket, puhatestűeket, rákokat, de elfogyasztja a sáskákat is. Kolóniákban költ, esetenként más fajokkal (gémek­kel, kócsagokkal) együtt fákon, sziklákon vagy mocsarakban. Fészkét faágakból, fűből, sásból építi, melybe a tojó 2-3 zöldes, vagy kékesfehér alapszínű, barnásvörös foltokkal és sávokkal tarkított tojást rak. A fiókák 21 nap alatt kelnek ki. A régi egyiptomiak az Íbiszt Thothnak, a Holdistennek szent madaraként tisztelték, és bebalzsamozott példányokat helyeztek el a templo­mokban, és temettek cl a fáraókkal együtt.

12

V. tábla

I

1

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!