Skip to content

Buvár könyvek – Gombák (1972) PDF könyv átirat

Találatok: 11

30

 

 

Dísznövények (2. kiadás) Csigák, kagylók (2. kiadás) Fák, bokrok (2. kiadás) Legyek, hangyák, méhek, darazsak (3. kiadás) Vadak (2. kiadás) Ásványok

Mohák, zuzmók, harasztok (2. kiadás)

Bogarak (3. kiadás) Kövületek

Kutyák (2. kiadás) Kígyók, békák Díszmadarak (3. kiadás) Vadvirágok 2. (2. kiadás) Kultúrnövények 1. (2. kiadás) Pókok, skorpiók (3. kiadás^ Háziállatok (2. kiadás) Gyümölcsök (2. kiadás) Ósáliatok (2. kiadás) Kultúrnövények 2.

Felhők

Állatkerti emlősök Állatkerti madarak Gyógynövények Tengeri állatok 1.

Tengeri állatok 2.

Emberek Kaktuszok, pozsgások Fűszernövények

Különös növényei^ Kisemlősök

Emberelődök

Trópusi pillangók

 

Gombák

 

KALMÁR-HULLER

Gombák

BÚVÁR ZSEBKÖNYVEK

MÓRA FERENC KÖNYVKIADÓ

 

ÍRTA DR. KALMÁR ZOLTÁN

RAJZOLTA HULLER ÁGOSTON

A CÍMLAPOT URAI ERIKA TERVEZTE

HARMADIK KIADÁS

© KALMÁR-HULLER, 1972
Mesekönyvekben és képeslapokon, a cukrász marcipánjai között, az újévi négylevelű lóhere mellett ott van mindig egy piros, fehéren pettyezett pompás gomba: a légyölö galóca. Ezt ismertük meg kicsi korunkban mérges gombának, s azt gondoltuk: persze mér­ges, mert olyan nagyon piros. Pedig a mi leggyakoribb halálos mérgezést okozó gombánk nem ez, s nem pompázik ilyen színek­ben. Halvány, kissé sápadtzöld a kalapja – szolid gombának lát­szik. És sokan leszedik, megeszika gyilkos galócát, abban a hitben, hogy nincs rossz szaga, nincs élénk színe, nem okozhat bajt! Mások esküsznek arra, ha csak a rétekről hozunk kis csirkegombát – vagy ahogy tévesen mondják, csiperkét, helyes nevén szegfűgombát -, nem lehet baj. Nem is lesz, ha pontosan felismerjük, s nem té­vesztjük össze a két nagyon mérges gombával, a susidykávsá és a parlagi tölcsérgombávaá. Jó hát idejében, még gyerekkorban meg­ismerni a gombákat, hisz éppúgy meg lehet különböztetni őket ismertetőjegyeikről, mint a különféle autómárkákat.

Ebben a könyvben a mikroszkopikus egysejtű gombákról nem esik szó, csak az erdőn-mezőn termő leggyakoribb kalapos és nagygombákról. Magyarországon eddig több mint ezer kalapos és egyéb nagygombafaj került elő idáig. Itt csak 116 fajt mutatunk be, a leggyakoribb, legfontosabb ehető és mérges gombákat.

De mielőtt gyűjtögetni kezdenénk, néhány aranyszabályt ne feledjünk: nem igaz, hogy minden mérges gomba leforrázva ehetővé lesz, épp a gyilkos mérgek vészelik át a főzést. – Nem igaz, hogy a gomba mérges, ha a levében főzött hagyma, petrezselyem vagy ezüstkanál megfeketedik. (Az a kénvegyületeket jelzi, nem a mérget!) – Nem szabad a leszedett gombát tartogatni, a megfő­zött gombát másnapra eltenni, jégszekrényben őrizgetni! A gyűj­tött gombát a szaktanácsadó helyeken ingyen megvizsgálják.

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!