Skip to content

Buvár könyvek – Gombák (1972) PDF könyv átirat

Találatok: 7

30

  1.   Begöngyöltszélű cölöpgomba (Paxillus involutus). Lefutó leme­zeinek olajzöldes árnyalatú barnássárga színe világosabb, mint a kalap és a tönk színe. Az egész gomba, de főleg lemezei nyomás­ra, sérülésre gesztenyebarnán foltosodnak. Erdőben, nedves he­lyeken, főleg vízpartokon, nyáron és ősszel terem. Nyersen súlyo­san mérgező, de még jól megfőzve is megárthat! A kenyérgombá­hoz hasonló.
  2.   Vöröses nyálkásgomba (Chroogomphus rutilus). A tönkre le­futó, sötét csokoládébarna lemezek e gombának jó ismertető­jelei. Kalapja közepén kiálló csúcs van. Nedves időben kissé raga­dós, szárazon fényes. Tönkje megnyúlt, görbe. Húsa vöröses színű, a tönk aljában sárga. Fenyőerdőben, nyáron és ősszel te­rem. Jó, ehető gomba. Könnyen szárítható is. Érdemes gyűjte­nünk, mert első pillantásra felismerhetjük.
  3.   Elefántcsont csigagomba (Hygrophorus eburneus). Az egész gomba fehér. Kalapja és tönkje feltűnően nyálkás, ragadós, szárazon fényes. Tönkje megnyúlt, fent szemcsék láthatók rajta. Szaga kissé kellemetlen. Lombos erdők talaján, ősszel terem. Ehető, de nyálkás bőrét le kell húzni. Valamennyi csigagomba ehető, de nyálkásságuk miatt általában nem gyűjtik.
  4.   Kajsza lisztgomba (Clitopilus prunulus). Lemezei a tönkre lefutók, fehérből lassan rózsaszínesek lesznek. Kalapja fehéres, szürkés, lehet tölcséres, gyakran féloldalas, és széle végül hullá­mosán görbült. Húsa puha, lisztíze és -szaga van. Erdők talaján, bokros helyen, tavasztól őszig terem. Ehető, de szedni nem aján­latos, mert könnyen összetéveszthetjük a mérges tölcsérgombákkal.

 

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lap tetejére!